ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Γενάρη 2009
Σελ. /32
Ελληνική συνενοχή στο έγκλημα

Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ, που δολοφονεί τους Παλαιστίνιους, εκπαιδεύτηκε στον ελληνικό εναέριο χώρο σε συνεργασία με την ελληνική πολεμική αεροπορία

Ελληνική συνενοχή, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υπάρχει στο έγκλημα που διαπράττει το κράτος του Ισραήλ στη Γάζα κατά του παλαιστινιακού λαού, μέσω της διεξαγωγής κοινών ασκήσεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τις ισραηλινές δυνάμεις και κυρίως τις αεροπορικές.

Στο πλαίσιο της ελληνοϊσραηλινής «αμυντικής συνεργασίας», που υπογράφηκε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και αναβαθμίστηκε επί κυβέρνησης ΝΔ, η Ελλάδα προσφέρει πολύτιμη συνεργασία κυρίως στην εκπαίδευση των πληρωμάτων των μαχητικών αεροσκαφών του Ισραήλ, αυτών δηλαδή που τις τελευταίες μέρες στοχοποιούν και βομβαρδίζουν τους Παλαιστίνιους.

Συγκεκριμένα, τα τρία τελευταία χρόνια, πραγματοποιήθηκε σειρά ασκήσεων προετοιμασίας των Ισραηλινών για το έγκλημα που διαπράττουν σήμερα. Αποκορύφωμα η άσκηση με την ονομασία «Γκλόριους Σπάρταν» (Ενδοξος Σπαρτιάτης) που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 28 Μάη - 12 Ιούνη 2008 στην περιοχή της Α. Μεσογείου, αλλά και στον ελληνικό εναέριο χώρο από την Κρήτη μέχρι τη Λάρισα. Η άσκηση αυτή πραγματοποιήθηκε σε εφαρμογή των νεοταξικών σχεδίων περί «ευρείας Μέσης Ανατολής» και σηματοδοτεί την άμεση ελληνική εμπλοκή σε αυτά.

Ενδεικτικό της κλίμακας της άσκησης είναι ότι στη διάρκειά της πραγματοποιήθηκαν 120 έξοδοι ελληνικών μαχητικών και άλλες 120 έξοδοι ισραηλινών μαχητικών. Το δεύτερο σκέλος της άσκησης έγινε το διάστημα 8-26 Σεπτέμβρη 2008 και συνδέθηκε με τη ΝΑΤΟική άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου στα πλαίσια της οποίας ενεργοποιήθηκαν και τα ελληνικά αντιαεροπορικά συστήματα TOR-M1, ρωσικής προέλευσης, προκειμένου να εκπαιδευτούν οι Ισραηλινοί πιλότοι για ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράν το οποίο διαθέτει ανάλογα αντιαεροπορικά συστήματα.

Αναφορικά με την άσκηση «Ενδοξος Σπαρτιάτης», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ελληνικού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, «εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών (σ.σ. Ελλάδας -Ισραήλ) και σκοπός της ήταν η εξάσκηση του προσωπικού στη σχεδίαση και εκτέλεση αεροπορικών επιχειρήσεων, καθώς και η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών. Η άσκηση περιλάμβανε αποστολές εναέριας μάχης, εικονικών προσβολών επίγειων στόχων, εναέριου ανεφοδιασμού και επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μάχης».

Η παροχή τέτοιου είδους διευκολύνσεων από την Ελλάδα προς το Ισραήλ είναι μια υπόθεση που έχει προϊστορία. Αν και η συμφωνία «αμυντικής συνεργασίας» Ελλάδας - Ισραήλ υπογράφηκε το 1994 από τον τότε ΥΠΕΘΑ Γ. Αρσένη, τα τελευταία τρία χρόνια εφαρμόζεται πιο ουσιαστικά. Ετσι στις αρχές Φλεβάρη 2007 είχε πραγματοποιηθεί, ανάλογη με την τελευταία, άσκηση του Ισραήλ στο ελληνικό FIR, νότια της Κρήτης και σε απόσταση μέχρι 30 ναυτικά μίλια από τις ακτές της, με τη συμμετοχή 25 μαχητικών αεροσκαφών του Ισραήλ, καθώς και αεροσκάφους εναέριου ανεφοδιασμού με καύσιμα. Μάλιστα τότε από την ελληνική πλευρά προβαλλόταν η διάσταση ότι παρέχοντας το ελληνικό FIR στην πολεμική αεροπορία του Ισραήλ δημιουργείται «ρήγμα» στη στρατιωτική συμμαχία Τουρκίας - Ισραήλ...

Ως μανδύας για τη διεύρυνση του στρατιωτικού ρόλου του Ισραήλ στη Μεσόγειο χρησιμοποιείται το ΝΑΤΟικό παραμάγαζο του λεγόμενου «Μεσογειακού Διαλόγου». Τα πρώτα βήματα αυτής της διαδικασίας έγιναν με ασκήσεις, δήθεν, «ανθρωπιστικού χαρακτήρα». Το διάστημα 8-13 Σεπτέμβρη 2006 πραγματοποιήθηκε αεροναυτική άσκηση από την Ελλάδα νότια της Κρήτης με τη συμμετοχή του Ισραήλ και αραβικών χωρών (Αίγυπτος, Ιορδανία, Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο, Μαυριτανία) με την επωνυμία «DOLPHIN-2006». Είχε προηγηθεί το διάστημα 30 Οκτώβρη - 1 Νοέμβρη 2005 άλλη ανάλογη άσκηση όπου επίσης οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο.


Κ. Ζ.

ΕΔΡΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Μια ξεχωριστή επίσκεψη

Εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων και της Επιτροπής Νέων Αναπήρων μετέφεραν χτες την αλληλεγγύη τους στον εκπρόσωπο της Αντιπροσωπείας της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συμβολική επίσκεψη αλληλεγγύης της ΣΕΑΑΝ και της Επιτροπής Νέων Αναπήρων
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συμβολική επίσκεψη αλληλεγγύης της ΣΕΑΑΝ και της Επιτροπής Νέων Αναπήρων
«Είμαστε εδώ συμβολικά για να δείξουμε ότι ο καθένας έχει ευθύνη να αντιδράσει στο έγκλημα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Να ξεσηκωθούμε. Να δείξουμε ότι όλοι πρέπει να κάνουμε κάτι. Περίσσεψε η υποκρισία, η ευαισθησία, η συμπάθεια. Είναι ώρες ευθύνης. Οι λαοί να βγουν στο δρόμο. Να επιβάλλουν στις κυβερνήσεις να σταματήσει η βάρβαρη σφαγή».

Με τα λόγια αυτά ανάπηροι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και της Επιτροπής Νέων Αναπήρων αναφέρθηκαν στο συμβολισμό της χθεσινής επίσκεψης στην έδρα της Αντιπροσωπείας της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα. Χτες το πρωί τα μέλη της ΣΕΑΑΝ και της Επιτροπής Νέων εκφράσανε με την παρουσία τους στη συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Αντιπροσωπείας της Παλαιστινιακής Αρχής Σαμίρ Αμπού Γκαζάλε τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό, την οργή, την αγανάκτηση και την καταδίκη τους στη βάρβαρη σφαγή του που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ, αλλά και σε όσους στη χώρα μας, στις ΗΠΑ και την ΕΕ κάνουν τον Πόντιο Πιλάτο, εξισώνοντας το θύτη με το θύμα. Κάλεσαν τους ανάπηρους της χώρας και τις οικογένειές τους να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης για να σταματήσει η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, για την ίδρυση - επιτέλους - ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, στα όρια του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ο εκπρόσωπος της Αντιπροσωπείας της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα μιλώντας στους ανάπηρους τόνισε ότι η επίσκεψή τους είναι από τις πλέον σημαντικές εκφράσεις αλληλεγγύης που έγιναν αυτές τις μέρες προς την Παλαιστίνη. «Εσείς καταλαβαίνετε περισσότερο από κάθε άλλο, τι περνάει ο λαός μας που σφαγιάζεται και πολλοί άνθρωποι μένουν ανάπηροι εξαιτίας αυτής της σφαγής», τόνισε μεταξύ άλλων. «Παίρνουμε δύναμη από τη στήριξή σας, από τη στήριξη του λαού σας που έχει μεγάλη αγωνιστική παράδοση για την ελευθερία του», επισήμανε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να ζήσουν σε ελεύθερο κράτος.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Σήμερα η ανοιχτή σύσκεψη

Ο Δήμος Νίκαιας διοργανώνει σήμερα στις 7μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ανοιχτή σύσκεψη - συζήτηση με σκοπό το συντονισμό της δράσης στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού.

«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Ο Δήμος Αθηναίων να πάρει θέση για το έγκλημα

Ανακοίνωση της «Συμπαράταξης» για το έγκλημα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού

«Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο» καταδικάζει η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», το «νέο έγκλημα του Ισραήλ εις βάρος του παλαιστινιακού λαού, με τους συνεχιζόμενους φονικούς βομβαρδισμούς και τώρα με τη χερσαία επέμβαση, που έχουν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς, ανάμεσά τους πολλά παιδιά», όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της παράταξης.

Η «Συμπαράταξη», με την ανακοίνωσή της, «καλεί τη Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων:

  • Να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό (συνάντηση με τον Παλαιστίνιο πρέσβη, παράσταση διαμαρτυρίας στην Ισραηλινή πρεσβεία, ανάρτηση της σημαίας της Παλαιστίνης στο Δημαρχείο σε ένδειξη συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό).
  • Να καταδικάσουν απερίφραστα τη νέα δολοφονική ισραηλινή επέμβαση και την προκλητική στήριξή της από τις ΗΠΑ και την Ευρωένωση.

Να αναλάβει ο Δήμος πρωτοβουλία για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό».

ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Είναι και δικός μας αγώνας

«Τη δολοφονική επίθεση των Ισραηλινών και τις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών που απειλούν να μετατρέψουν σε πεδίο σύρραξης όλη τη γύρω περιοχή», καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γυναικών Ταύρου.

Ο σύλλογος καταγγέλλει τις τεράστιες ευθύνες που έχουν για τη γενοκτονία σε βάρος των Παλαιστινίων όλοι όσοι βάζουν στην ίδια ζυγαριά τους Ισραηλινούς «τρομοκράτες» και τους «Παλαιστίνιους μαχητές που είναι αποφασισμένοι να αποκτήσουν δική τους πατρίδα, όσο ακριβά τους κοστίζει αυτό». Ενώ η ανακοίνωση συνεχίζει επισημαίνοντας: «Απαιτούμε την άμεση κατάπαυση των δολοφονικών επιδρομών, να τερματιστεί ο αποκλεισμός της Γάζας, ουσιαστική επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος για ανεξάρτητο και βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος». Και καταλήγει: «Ο αγώνας του παλαιστινιακού λαού για ελεύθερη πατρίδα είναι και δικός μας αγώνας».

Οσους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στηρίζουν το έγκλημα που διεξάγεται στη Λωρίδα της Γάζας καταγγέλλει και ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Υμηττού, που σε κοινή του ανακοίνωση με την Επιτροπή Ειρήνης Υμηττού υπογραμμίζει: «Καταδικάζουμε ΗΠΑ - ΕΕ που κάνουν πλάτες στο κράτος του Ισραήλ. Καταδικάζουμε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που κρατούν ίσες αποστάσεις ανάμεσα στο θύτη και στο θύμα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ