ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσδοκά «παράταση ζωής» με φιλολαϊκές κορόνες
  • Να «υφαρπάξει» την ανοχή των λαϊκών στρωμάτων επιχειρεί ο πρωθυπουργός με το νέο ξεκίνημα του ανασχηματισμού και την υποκριτική ευαισθησία για τους οικονομικά ασθενέστερους
  • Την ίδια στιγμή ετοιμάζει νέα αντιλαϊκά μέτρα

Ορκίζονται πίστη στην ίδια αντιλαϊκή πολιτική...

Eurokinissi

Ορκίζονται πίστη στην ίδια αντιλαϊκή πολιτική...
Υποκριτική κοινωνική ευαισθησία και φιλολαϊκές κορόνες επιστρατεύει ο Κ. Καραμανλής για να συγκρατήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να δώσει «παράταση ζωής» στο νέο κυβερνητικό σχήμα, που σταθερά βέβαια κινείται στην ίδια αντιλαϊκή ρότα.

Εμφανής είναι η προσπάθεια του πρωθυπουργού να δημιουργήσει προσδοκίες και εντυπώσεις περί ενός «νέου ξεκινήματος» της κυβέρνησης, που τάχα αφουγκράζεται τις αγωνίες των πολιτών και δίνει «μετωπική σύγκρουση με τα προβλήματα», αλλά την ίδια στιγμή δε διστάζει να δηλώνει ότι θα συνεχίσει με ταχύτερους ρυθμούς την αντιλαϊκή πολιτική των μεταρρυθμίσεων. Η ειρωνεία είναι ότι ο Κ. Καραμανλής προσπαθεί απεγνωσμένα να πείσει ότι η κυβέρνηση διαθέτει «σχέδιο εξόδου» από την κρίση και την ίδια στιγμή «αποκαλύπτεται» ότι πρόκειται για το ίδιο σχέδιο και την ίδια πολιτική που προκάλεσε την κρίση...

Μιλώντας χτες στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να ενισχύσει τις εντυπώσεις ότι η αντικατάσταση του Γ. Αλογοσκούφη σημαίνει μια «πιο ευαίσθητη» προσέγγιση στα θέματα οικονομίας, με μεγαλύτερη προσοχή στους «οικονομικά ασθενέστερους». Είναι ενδεικτικό ότι από τους πέντε άξονες του σχεδίου εξόδου από την κρίση οι τρεις αναφέρονταν στην «προστασία της εργασίας», τις «προσλήψεις ανέργων» και την «αρωγή στους οικονομικά ασθενέστερους»... Φυσικά, το βάρος πέφτει στους άλλους δύο, δηλαδή στη «συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, στο κράτος και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στην υγεία και την Παιδεία», αλλά και στην «ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας», δηλαδή στη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να λάβει νέα αντιλαϊκά μέτρα το επόμενο διάστημα, με τη βοήθεια και της Κομισιόν, καθώς η ελληνική οικονομία θα μπει ξανά σε καθεστώς επιτήρησης.

Ο Κ. Καραμανλής προσπάθησε να δικαιολογήσει το μονόδρομο της εφαρμοζόμενης πολιτικής, επικαλούμενος τη σφοδρότητα και το απρόβλεπτο της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης και επισείοντας την απειλή της ανεργίας.

«Το 2009 προοιωνίζεται δύσκολο για ολόκληρη την ανθρωπότητα», τόνισε σε δήλωσή του μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, επισημαίνοντας ότι «όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν τις συνέπειες μιας κρίσης, που όμοιά της δεν υπήρξε ποτέ στη μεταπολεμική περίοδο». Επιχειρώντας να πείσει για το αναπόφευκτο και μοιραίο της κρίσης, συμπλήρωσε ότι «ολόκληρη η Ευρώπη σκιάζεται από έντονη αβεβαιότητα και ανησυχία», διαπιστώνοντας ότι «υπάρχει, παντού, συνεχής μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και αύξηση της ανεργίας...». Υπογράμμισε ότι η ανεργία «είναι ο πιο σοβαρός κοινωνικός κίνδυνος για τους επόμενους μήνες», επικαλούμενος μελέτη του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία περισσότεροι από 20 εκατ. εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους μέσα στο χρόνο, εκ των οποίων πάνω από 2,5 εκατ. θα είναι στην Ευρώπη. Μίλησε επίσης για «το απρόβλεπτο της διεθνούς κρίσης», καθώς «ασφαλείς εκτιμήσεις δεν μπορεί να γίνουν, ούτε για την ένταση, ούτε για τη διάρκεια, ούτε για την τροπή που μπορεί να προσλάβει η διεθνής κρίση».

Προκειμένου να δείξει ότι «κάτι αλλάζει» στην οικονομική πολιτική, ο Κ. Καραμανλής έφτασε στο σημείο να ζητήσει από τους υπουργούς να περιορίσουν τις καταναλωτικές δαπάνες - «ταξίδια, επισκέψεις, εκδηλώσεις περιορίζονται στα απολύτως αναγκαία», είπε χαρακτηριστικά - ενώ επανέλαβε για πολλοστή φορά τη βούλησή του για «δυναμική σύγκρουση με φαινόμενα που πικραίνουν τους πολίτες». Γενικότερα επανέφερε το αστείο ψευτοδίλημμα «υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα», καταγγέλλοντας μάλιστα «ορισμένες πολιτικές δυνάμεις» και «κάποιες συνδικαλιστικές ηγεσίες» που «έχουν επιδοθεί σε ένα παιχνίδι δημοκοπίας και λαϊκισμού». Κατά τα λοιπά, επανέλαβε τις γνωστές οδηγίες προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που συνοψίζονται στο σλόγκαν «πολλή δουλειά και μετρημένα λόγια».

Η χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού όσο και η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος έχουν πυροδοτήσει μια νέα έξαρση της εκλογολογίας, αν και κυβερνητικά στελέχη προσπαθούσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις. Ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λ. Ζαγορίτης, για παράδειγμα, δήλωσε (στον «Αλφα 9,89») ότι «οι πρώτες εκλογές που έχουμε, θα είναι τον Ιούνιο, οι ευρωεκλογές», επικαλούμενος την υπευθυνότητα του Κ. Καραμανλή και ότι δε θα θελήσει την ώρα της οικονομικής κρίσης να προσφύγει στις κάλπες. «Ο Κ. Καραμανλής είναι ένας υπεύθυνος και σοβαρός πολιτικός ηγέτης και κοιτάει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, να θωρακίσει την οικονομία, να βοηθήσει ιδίως αυτούς που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες, οι εκλογές έρχονται πίσω», ήταν το «αφοπλιστικό» επιχείρημά του...

ΠΑΡΑΔΟΣΗ - ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ
Δεδομένη η συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής

-- Η συνέχιση της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής θα αποτελέσει την πυξίδα και της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. «Παραλαμβάνοντας» χτες το πόστο του ο νέος υπουργός Γ. Παπαθανασίου, έθεσε ως προτεραιότητες τη συνέχιση της δημοσιονομικής λιτότητας (περιορισμός των δαπανών του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα) και την επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

-- Την ίδια κι απαράλλαχτη πολιτική των σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων στο νευραλγικό τομέα του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει ο νέος υπουργός Ευρ. Στυλιανίδης, επιβεβαιώνοντας έτσι ωμά ότι ο ανασχηματισμός είναι απλά ένας ελιγμός της κυβέρνησης, ο οποίος σε καμιά περίπτωση δεν αλλάζει την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής. «Προχωρούμε με την ίδια πολιτική και τα ίδια χρονοδιαγράμματα. Θα είμαστε συντονισμένοι και σε συνεργασία. Εχουμε κάνει το 95% του δρόμου. Προχωρούμε όπως ξέρουμε», τόνισε.

-- Το απατηλό σλόγκαν της βιώσιμης ανάπτυξης της γεωργίας διαλάλησε χτες ως προτεραιότητά του ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης. Ο υπουργός άλλαξε, αλλά η ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, της νέας ΚΑΠ, του ΠΟΕ και των πολυεθνικών που εφαρμόζει και η κυβέρνηση της ΝΔ δε θα αλλάξει.

-- Συνέχιση της κυβερνητικής πολιτικής στην Παιδεία εξήγγειλε, όπως ήταν αναμενόμενο, ο νέος υπουργός Παιδείας Α. Σπηλιωτόπουλος χτες, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, κάνοντας λόγο για ανάγκη «διαρκούς μεταρρύθμισης» ώστε η Παιδεία να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών.

-- Ο νέος υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κ. Μαρκόπουλος έσπευσε να διαβεβαιώσει τους επιχειρηματίες του τουρισμού ότι θα υπάρξει πολιτική συνέχεια, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι με τον Α. Σπηλιωτόπουλο έχουν τις ίδιες αφετηρίες σκέψης και τον ίδιο τρόπο δουλειάς.

-- Τη δέσμευση ότι θα προωθήσει με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί από το 2004 για την τόνωση της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων, ανέλαβε ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Χ. Φώλια, που αποχώρησε ευχαριστώντας τους πάντες.

-- Η συνέχιση της ίδιας αντιδραστικής πολιτικής στον πολιτισμό επιβεβαιώθηκε στη διαδικασία παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Πολιτισμού, από τον νέο υπουργό Α. Σαμαρά, ο οποίος έδωσε το αγοραίο στίγμα της πολιτιστικής πολιτικής λέγοντας πως «θέλουμε οι επενδύσεις στον πολιτισμό να αποδώσουν, θέλουμε το πολιτιστικό μας προϊόν να γίνει ανταγωνιστικό σε διεθνή κλίμακα (...) θέλουμε να αξιοποιήσουμε το πολιτιστικό απόθεμα που ήδη έχουμε».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Καμία πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για το Παλαιστινιακό, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε για τον ανασχηματισμό:

«Τον ανασχηματισμό τον κάνει κάθε φορά το κυβερνητικό κόμμα, όταν θέλει να δημιουργήσει στο λαό την εντύπωση ότι κάτι πάει να αλλάξει στην πολιτική του. Και κατά τη γνώμη μας, ο κ. Καραμανλής θέλει να κερδίσει χρόνο - δεν ξέρω πότε θα κάνει τις εκλογές - αλλά θέλει να κερδίσει χρόνο, θέλει ενδεχομένως πίστωση χρόνου μέχρι να δοκιμάσει ο λαός τη νέα κυβέρνηση.

Αρα πίστωση χρόνου ούτε μισό δευτερόλεπτο. Ολοι στη μάχη κατά της πολιτικής της κυβέρνησης και γενικότερα όλων αυτών των μέτρων που έρχονται και παίρνονται στις Βρυξέλλες με τη συνέργεια όλων των κυβερνήσεων.

Εμείς δεν αισθανόμαστε ότι νικήσαμε, επειδή έφυγε ο κ. Στυλιανίδης και πήγε σε ένα άλλο υπουργείο, ή επειδή έφυγε ο κ. Φώλιας, ή επειδή έφυγε ο κ. Αλογοσκούφης κλπ. Εδώ πρέπει να το πούμε καθαρά. Είναι ελιγμός που κάνει η κυβέρνηση. Αλίμονο, αν στόχος μας ήταν να αλλάξει ένας υπουργός και να πάει ένας άλλος. Δε θα έχουμε καμία αλλαγή στην κυβερνητική πολιτική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ