ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΕΦΟΡΕΙΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΡΤΑΣ - ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Οδηγούνται στην πλήρη διάλυση

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Eurokinissi

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον Υπουργό Πολιτισμού, με θέμα τα προβλήματα στελέχωσης των Εφορειών Αρχαιοτήτων Αρτας - Πρέβεζας και την πλήρη διάλυσή τους, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, Κώστας Αλυσανδράκης και Μπάμπης Χαραλάμπους. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές επισημαίνουν:

«Οι Εφορείες Αρχαιοτήτων Αρτας - Πρέβεζας έχουν στην ευθύνη τους μια περιοχή που διαθέτει σημαντική πολιτιστική κληρονομιά της Κλασικής, αλλά και Βυζαντινής και μετα-Βυζαντινής περιόδου.

Πρέπει να σημειώσουμε πως για κάθε Εφορεία Αρχαιοτήτων η εμπειρία και η εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού της αποτελούν σημαντικό παράγοντα επιτυχίας στην εκτέλεση του έργου της. Αρχαιολόγοι, ανθρωπολόγοι, συντηρητές και εργατοτεχνικό προσωπικό είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι και αποτελούν τους κρίκους μιας μεγάλης εργασιακής αλυσίδας, που σκοπό έχει την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αυτή τη στιγμή η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με αρμοδιότητά της τους Νομούς Αρτας και Πρέβεζας, έχει συνολικά 135 υπαλλήλους. Από αυτούς μόνο 37 είναι μόνιμο προσωπικό, ενώ 98 υπάλληλοι εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Απασχολούνται επίσης και 40 εργαζόμενοι μέσω του προγράμματος Stage. Είναι χαρακτηριστικό πως η 18η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων διαθέτει μόλις 2(!) μόνιμους υπαλλήλους και περίπου 20 συμβασιούχους.

Το τελευταίο διάστημα, το Υπουργείο προχωράει σε απολύσεις, αφού σύμφωνα με το ΠΔ 164/2004 (ΠΔ Παυλόπουλου) οι περίπου 120 συμβασιούχοι υπάλληλοι των εφορειών, με τη συμπλήρωση 24 μηνών εργασίας οδηγούνται στην απόλυση. Σύμφωνα με τα νούμερα που δώσαμε πιο πάνω, είναι προφανές πως μέχρι το τέλος του έτους και οι δύο υπηρεσίες θα έχουν διαλυθεί πλήρως.

Το Υπουργείο όλα αυτά τα χρόνια έχει επιλέξει να χρησιμοποιεί συμβασιούχους για να καλύπτει τις μόνιμες ανάγκες των εφορειών. Πίσω από αυτή την πρακτική βρίσκεται η πολιτική βούληση για στήριξη του κεφαλαίου. Ο Πολιτισμός για τους εργαζόμενους και το λαό είναι έξοδο, περιττό βάρος στον προϋπολογισμό. Ο Πολιτισμός για το κεφάλαιο μπορεί να είναι «πεδίο "κέρδους" λαμπρό». Ετσι, από τη μία το Υπουργείο κρατάει σε ομηρία τους συμβασιούχους, ενώ από την άλλη επιχορηγεί με εκατομμύρια ευρώ επιχειρήσεις στο χώρο του Πολιτισμού.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι εμφανή σε Αρτα και Πρέβεζα. Η διάλυση των δύο Εφορειών σημαίνει πλήρη αδυναμία φύλαξης, συντήρησης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Αρτα το Κάστρο "έβαλε λουκέτο", ενώ χωρίς προσωπικό δε θα μπορεί να λειτουργήσει ούτε το νέο μουσείο. Ούτε και η εξυπηρέτηση των πολιτών σε σχέση με την έκδοση οικοδομικών αδειών θα μείνει ανεπηρέαστη.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε μονιμοποίηση των συμβασιούχων, και αυτών που απολύθηκαν το τελευταίο διάστημα, στις Εφορείες Αρχαιοτήτων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ικανοποιώντας το αίτημα των εργαζομένων, αλλά και της τοπικής κοινωνίας;».

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ - ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Τις έντονες διαμαρτυρίες τους εκφράζουν εδώ και χρόνια οι ιδιοκτήτες συνεργείων αυτοκινήτων (λαμαρινάδες, βαφείς, ηλεκτρολόγοι, εμπορίας και επισκευής τροχών κ.ά.) με την απόφαση του Δήμου Θεσσαλονίκης για την επιβολή ενός επιπλέον φόρου - χαράτσι, με πρόσχημα τη δήθεν αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστου χώρου, δηλαδή την είσοδο των μαγαζιών.

Για την είσοδο - έξοδο των αυτοκινήτων και των πελατών γίνεται απαραίτητα η χρήση της εισόδου των συνεργείων όπως γίνεται σ' όλα τα μαγαζιά όλων των κατηγοριών.

Γι' αυτό αποτελεί εμπαιγμό των επαγγελματιών του κλάδου η αιτιολογία της αυθαίρετης χρήσης κοινόχρηστου χώρου, οι οποίοι συγκέντρωσαν εκατοντάδες υπογραφές (τις έχουν καταθέσει στο Δήμο Θεσσαλονίκης) απαιτώντας την κατάργηση του απαράδεκτου χαρατσιού που πληρώνουν στο Δήμο.

Οι ευθύνες δε βαρύνουν μόνο την πλειοψηφία του Δήμου Θεσσαλονίκης που έχει μετατραπεί σε φορομπηχτικό μηχανισμό και έχει επιβάλει το γνωστό χαράτσι, αλλά και τις κυβερνήσεις (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) που έχουν μετατρέψει την τοπική αυτοδιοίκηση σε συμπληρωματικό μηχανισμό εφαρμογής αντιλαϊκών πολιτικών.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους Υπουργούς αν θα παρέμβουν ώστε να καταργηθεί το πρόσθετο χαράτσι που επιβάλλει ο Δήμος Θεσσαλονίκης στους ιδιοκτήτες συνεργείων αυτοκινήτων.

ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ Κ.ΛΗΤΩΣ ΤΖΑΝΑΚΗ, ΛΟΓΩ ΚΥΗΣΗΣ: Για άλλη μια φορά καταπατούνται εργασιακά δικαιώματα εργαζόμενης, λόγω κύησης και της στερείται η οφειλόμενη μισθοδοσία και άδεια.

Συγκεκριμένα, η κ. Λητώ Τζανάκη, γιατρός στο επάγγελμα, είχε προσληφθεί στο Περιφερειακό Ιατρείο Αντικυθήρων του Γενικού Νοσοκομείου - Κέντρου Υγείας Κυθήρων «Τριφύλλειο», προκειμένου να εκπληρώσει το χρόνο της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου.

Με σχετικά ιατρικά σημειώματα από 19/05/2008 μέχρι και 28/08/2008, από το Γενικό Νοσοκομείο Μαιευτήριο «ΕΛΕΝΑ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ» και αντίστοιχες επιστολές προς την αρμόδια υπηρεσία του «Τριφυλλείου», της χορηγούνται αναρρωτικές άδειες λόγω επαπειλούμενης κύησης, σύμφωνα με όλες τις ιατρικές γνωματεύσεις.

Το Γενικό Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Κυθήρων «Τριφύλλειο» από την 01/09/2008 διέκοψε την καταβολή της μισθοδοσίας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, λόγω υπέρβασης, όπως αναφέρουν, της αναρρωτικής της άδειας, που δικαιούται ανάλογα με την προϋπηρεσία της, παραβαίνοντας τη διάταξη του αρ. 52 παρ. 3 Ν. 3528/2007 (Υ.Κ.), που αναφέρει ότι σε κυοφορούσες υπαλλήλους που έχουν ανάγκη ειδικής θεραπείας, χορηγείται κανονική άδεια με αποδοχές και ύστερα από την εξάντληση της αναρρωτικής τους άδειας.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και Βέρα Νικολαΐδου ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο Υπουργό τι μέτρα θα πάρει για να χορηγηθεί στην κ. Λητώ Τζανάκη άμεσα η προβλεπόμενη από το νόμο κανονική άδεια κυοφορίας με αποδοχές και να της καταβληθούν οι οφειλόμενες αποδοχές του μήνα Σεπτέμβρη 2008.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Να λειτουργήσει ο φορέας διαχείρισης της Λίμνης Κάρλας

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων, με θέμα τη λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Κάρλας Ν. Μαγνησίας, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Αχιλλέας Κανταρτζής και Αντώνης Σκυλλάκος. Στην Ερώτησή τους οι κομμουνιστές βουλευτές τονίζουν:

«Την έντονη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν για άλλη μια φορά οι αγρότες της περιοχής της υπό ανασύσταση λίμνης Κάρλας. Από τη μια βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται εξαιτίας των επιπτώσεων της ΚΑΠ και της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται για χρόνια από τις δυνάμεις του δικομματισμού και από την άλλη αντιμετωπίζουν την αδιαφορία που έχει επιδείξει η πολιτεία όσον αφορά τα αναγκαία εγγειοβελτιωτικά έργα, τα οποία δεν προχωρούν.

Ετσι βλέπουν τα νερά των πρόσφατων βροχοπτώσεων να καταλήγουν στον Παγασητικό Κόλπο, ενώ θα μπορούσαν να συγκρατηθούν για να εμπλουτίσουν τον υδροφόρο ορίζοντα και να χρησιμοποιηθούν την άνοιξη που είναι τα απόλυτα αναγκαία. Και όλα αυτά γιατί δε λειτουργεί ο φορέας διαχείρισης της Λίμνης Κάρλας και δεν παραλαμβάνονται από την υπηρεσία του ΠΕΧΩΔΕ τα κατασκευασμένα αντλιοστάσια προκειμένου να λειτουργήσουν και να συγκρατήσουν τα βρόχινα νερά.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα πάρει ώστε να λειτουργήσει ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Κάρλας για να λυθούν άμεσα προβλήματα και να δοθεί οριστική λύση στην αποπεράτωση των έργων ανασύστασης της λίμνης Κάρλας».

ΖΑΓΟΡΑ
Να αποκατασταθούν οι ζημιές στις στέγες των σχολείων

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον υπουργό Εσωτερικών, με θέμα την αποκατάσταση των ζημιών στις στέγες των Σχολείων, Γυμνασίου και Λυκείου Ζαγοράς, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Αχιλλέας Κανταρτζής και Αντώνης Σκυλλάκος. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές αναφέρουν:

«Πολλές ζημιές άφησαν πίσω τους οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν τις προηγούμενες μέρες στην περιοχή της Ζαγοράς. Το πρόβλημα για αρκετές υποδομές είναι ιδιαίτερα οξυμένο, καθώς είχαν ήδη υποστεί ζημιές από την προηγούμενη ανεμοθύελλα που πρόσφατα είχε πλήξει την περιοχή. Η στέγη του κτιρίου του Γυμνασίου και Λυκείου της Ζαγοράς έχει καταστραφεί και άμεσα θα πρέπει να αποκατασταθεί, καθώς θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα όσο ο καιρός επιδεινώνεται και γίνεται πιο έντονο το κρύο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα για έκτακτη οικονομική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές που είχε προκαλέσει η προηγούμενη ανεμοθύελλα και τι μέτρα θα ληφθούν δεδομένης της νέας κατάστασης για την κάλυψη των δαπανών αποκατάστασης των ζημιών;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ