ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Συνέχεια στις τουρκικές προκλήσεις

Την άποψη ότι «οι προκλήσεις σε Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι είναι απάντηση στις δηλώσεις Παπούλια για το ρόλο του τουρκικού στρατού», καλλιεργεί με «διαρροές» το υπουργείο Εξωτερικών

Προκλητικά αδιάφορα αντιμετώπισε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών το διάβημα διαμαρτυρίας για τις τελευταίες επιθετικές κινήσεις και από αέρα και από θάλασσα γύρω από το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι. Μάλιστα, οι Τούρκοι διπλωμάτες αντιμετώπισαν με ...χιούμορ τον Ελληνα πρεσβευτή στην Αγκυρα, καθώς στις διαμαρτυρίες του, σύμφωνα με πληροφορίες, απάντησαν πως «γνωρίζουμε για την υπόθεση ό,τι μεταδίδεται από τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης».

Ομως, το «χιούμορ» των Τούρκων συνεχίστηκε και χτες, καθώς μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι. Μάλιστα, οι πτήσεις επίδειξης των τουρκικών μαχητικών πραγματοποιήθηκαν αμέσως μετά από τις τοποθετήσεις του Ελληνα υπουργού Αμυνας.

Ο Ευ. Μεϊμαράκης είπε ότι η συμπεριφορά των Τούρκων δεν είναι ψύχραιμη και πως η συμπεριφορά αυτή δε συνάδει σε ένα κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ που θέλει να μπει στην ΕΕ, την ώρα μάλιστα που ο πρωθυπουργός του αναλαμβάνει και ειρηνευτικές πρωτοβουλίες στη Μέση Ανατολή. «Τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων θα περιφρουρήσουν την ακεραιότητα. Οι Ελληνες πολίτες μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι. Οι Τούρκοι παίρνουν τις απαντήσεις τους τόσο σε διπλωματικό επίπεδο όσο και όπου αλλού χρειαστεί. Είμαστε σε αυξημένη ετοιμότητα για να αποδείξουμε ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε τα εδάφη μας», κατέληξε.

Λίγες ώρες μετά την απάντηση του υπουργού Αμυνας Ευ. Μεϊμαράκη στην Αγκυρα, για τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, η Τουρκία συνέχισε την πολιτική της κλιμάκωσης της έντασης. Λίγο μετά τις 3 χτες το μεσημέρι, τουρκικά Φάντομ πέταξαν σε χαμηλό ύψος πάνω από το Αγαθονήσι.

Λαβή, πάντως, για να αστειεύονται οι Τούρκοι διπλωμάτες, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονται οι προκλήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, έχουν λάβει από τη «γραμμή» που ...υπόγεια διαχέει η πολιτική ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτή τη «γραμμή», η οποία μάλιστα διακινήθηκε και στον Ελληνικό Τύπο από το... γρανάζι που ελέγχει ο μηχανισμός των «επιτελών» της Ντόρας Μπακογιάννη, οι τουρκικές προκλήσεις ήταν «απλώς η αντίδραση της Αγκυρας στα όσα είπε στα Θεοφάνια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, που χαρακτήρισε πυρήνα των ελληνοτουρκικών προβλημάτων το ρόλο του τουρκικού στρατού στην τουρκική πολιτική ζωή».

Σύμφωνα με την εκτίμηση Ελλήνων διπλωματών, η τουρκική διπλωματία επιμένει να συντηρεί την ένταση στην περιοχή και να διατηρεί με αυτόν τον τρόπο ανοιχτό το ζήτημα της αμφισβήτησης «βράχων και νησίδων που δεν καταγράφονται ονομαστικά ως ελληνικό έδαφος από τις συνθήκες. Στη βάση αυτού του συλλογισμού, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, εξελίχθηκε η κρίση των Ιμίων και κατοχυρώθηκε στο διπλωματικό τραπέζι ο τουρκικός ισχυρισμός περί ύπαρξης γκρίζων ζωνών. Ωστόσο, όπως παρατηρούν έμπειροι Ελληνες διπλωμάτες, η Αγκυρα δεν έχει, μέχρι στιγμής, διατυπώσει επισήμως και εγγράφως τις αμφισβητήσεις της επί της κυριαρχίας στο Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, προς το παρόν τουλάχιστον...

ΤΣΕΧΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Στην ίδια αντιλαϊκή ρότα

Ακόμα ένα μαύρο εξάμηνο εγγυάται η ΕΕ στους υπηκόους της. Αυτό φάνηκε στις προτεραιότητες της Τσέχικης Προεδρίας όπως τις παρουσίασε χτες στην Αθήνα η εδώ πρέσβης Hana Mottlova. Με επιμονή στην «ελεύθερη αγορά», τις διατλαντικές σχέσεις, τον ευρωστρατό και τα τρομονομοθετήματα της Σένγκεν, όπως και στρογγυλεμένα «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» για τη σφαγή στη Γάζα...

Η Τσέχα πρέσβειρα ξεκίνησε μιλώντας για τα είκοσι χρόνια που συμπληρώνονται από την «κατάρρευση του σιδηρού παραπετάσματος» και τα εξήντα από την ίδρυση του ΝΑΤΟ. Ορισε ως κύρια προτεραιότητα την οικονομία, την «εξάλειψη των περιορισμών», καθώς η «ανταγωνιστικότητα» «επιβραδύνεται και από μια σειρά εσωτερικών περιοριστικών και διοικητικών εμποδίων». Οτι «δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την προσωρινή διακοπή της διαδικασίας της φιλελευθεροποίησης του παγκόσμιου εμπορίου». Ανησύχησε δε γιατί «η νέα παγκόσμια οικονομική κατάσταση μπορεί να ωθήσει προς τον προστατευτισμό». Διαβεβαίωσε ότι στην Τσεχία θα επικυρώσουν φέτος την αντεργατική Συνθήκη της Λισαβόνας.

Για το ενεργειακό, σε γραμμή ΗΠΑ, πρότεινε σχέσεις με τρίτες χώρες πλην Ρωσίας, με σκοπό τη «διαφοροποίηση των πηγών και των οδών διέλευσης της ενέργειας». «Θέλουμε να διοργανώσουμε μια σύνοδο της Τρόικας του Νοτίου Διαδρόμου, στις Βρυξέλλες, με συμμετοχή των χωρών της Κασπίας που είναι προμηθευτές ή μεταφορείς και θα προσπαθήσουμε να σημειώσουμε πρόοδο στο σχέδιο Ναμπούκο», είπε χαρακτηριστικά, προκρίνοντας τον αγωγό φυσικού αερίου των αμερικανικών συμφερόντων, έναντι του ανταγωνιστικού του, ρωσικού «South Stream». Βέβαια, παραδέχτηκε ότι «χρειάζεται, επίσης, επικοινωνία με τη Ρωσία»...

Προδιέγραψε ότι «θα συνεχιστούν και οι διαπραγματεύσεις προσχώρησης με τον στρατηγικό εταίρο - την Τουρκία», ενώ πλησιάζει προς ένταξη στην ΕΕ η Κροατία. Απέδωσε μεγάλη σημασία στους «σταθερούς διατλαντικούς δεσμούς», στις συνομιλίες με τη διακυβέρνηση Ομπάμα (είπε ότι ως Προεδρία θα επιχειρήσουν διοργάνωση συνάντησής του με όλους τους ηγέτες των 27, στην πρώτη του επίσκεψη στην Ευρώπη) και ότι χρειάζεται «περαιτέρω ανάπτυξη του διατλαντικού διαλόγου στους τομείς - κλειδιά», όπως η «ασφάλεια».

Μάλιστα υποστήριξε ότι η ΕΕ «αναγκάζεται να συνεχίσει την καταπολέμηση των απειλών για την ασφάλεια», με έμφαση στη στρατηγική σύμπραξη με το ΝΑΤΟ, αλλά και στην οικοδόμηση ευρωστρατού συμπληρωματικού στο ΝΑΤΟ. Για δε την «εσωτερική ασφάλεια», έθεσε ως στόχο την «εφαρμογή των σύγχρονων τεχνολογιών», παραπέρα ανάπτυξη της συνεργασίας Σένγκεν, της αστυνομικής, τελωνειακής και δικαστικής συνεργασίας των κρατών - μελών, όπως και μέτρα ενάντια στη λεγόμενη λαθρομετανάστευση.

Για τη σφαγή από το Ισραήλ στην Παλαιστίνη, με τις πλάτες ΗΠΑ - ΕΕ, αρχικά αρκέστηκε να πει ότι η Τσέχικη Προεδρία ενδιαφέρεται για την «ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή». Ερωτώμενη αργότερα επέλεξε να μιλήσει για «θλιβερή κατάσταση», «πρόβλημα μακρόχρονο, πολύπλοκο, που χρειάζεται πολλή βοήθεια από πολλές πλευρές». Οτι «βλέπουμε μικρά βήματα προς καλή κατεύθυνση» και ότι «γίνεται μεγάλη διπλωματική προσπάθεια στον ΟΗΕ». Στο μεταξύ γυναικόπαιδα σφαγιάζονται υπό τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς...

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Η λύση εξαρτάται από τις θέσεις των δύο πλευρών

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Να ακολουθήσει μια εποικοδομητική στάση, προκειμένου να είναι εφικτή μια λύση του Κυπριακού κάλεσε την τουρκοκυπριακή πλευρά χτες, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, σημειώνοντας ότι η στάση που θα προβάλει η τουρκοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να συνάδει με τη συμφωνημένη βάση λύσης του προβλήματος. Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ περί επίλυσης του Κυπριακού εντός του 2009, ο Κύπριος ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι η ταχύτητα και ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας εξαρτάται από τις θέσεις που παρουσιάζονται και τις τοποθετήσεις που γίνονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και προϋποθέτει την υιοθέτηση προτάσεων και θέσεων που συνάδουν με τη συμφωνημένη βάση λύσης, δηλαδή διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, μια διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια.

Εκλογή νέου ΓΓ στο ΑΚΕΛ

Στις 21 Γενάρη, αναμένεται η εκλογή και ανάληψη καθηκόντων του νέου ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Δημήτρη Χριστόφια, μετά από μυστική ψηφοφορία της ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που θα συνέλθει προς τούτο την ίδια μέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του μέλους της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Γιαννάκη Κολοκασίδη. Οπως ανέφερε ο Γ. Κολοκασίδης σύμφωνα με το καταστατικό ακόμα και για την περίπτωση που ο υποψήφιος είναι μόνο ένας θα διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία και για να εκλεγεί ο υποψήφιος θα πρέπει να εξασφαλίσει των 50% συν μία ψήφο από τα παριστάμενα μέλη.

ΚΕΘΑ
Προκλητικότητα που ξεπερνά τα Ιμια

Σε ανακοίνωσή της η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών στο Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι τονίζει τα ακόλουθα: «Οι αιτιάσεις των Τούρκων για το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι συνοδευμένες και από τις "συνήθεις" παραβιάσεις και παραβάσεις ξεπερνούν σε προκλητικότητα τις αντίστοιχες των Ιμίων. Σημειώνουμε πως και τα δύο νησιά κατοικούνται (το ένα από φρουρά) χωρίς αυτό να σημαίνει πως η σημασία των ακατοίκητων ελληνικών νησίδων είναι μικρότερη. Ελπίζουμε πως η κυβέρνηση θα πράξει με σύνεση το καθήκον της, χωρίς υποχωρήσεις και παλινωδίες, που σημάδεψαν τη χώρα στο παρελθόν, δίνοντας σήμερα στους Τούρκους βάσεις για επαναλήψεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ