ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Γενικεύεται ο αγώνας για τα δεδουλευμένα

Η πάλη στο λιμάνι του Πειραιά και της Αλεξανδρούπολης, στην οποία πρωτοστατούν οι ταξικές δυνάμεις, έχει ήδη φέρει τα πρώτα αποτελέσματα

Στα καράβια του εφοπλιστή Σπανού συνεχίζεται η μάχη για τα δεδουλευμένα

Associated Press

Στα καράβια του εφοπλιστή Σπανού συνεχίζεται η μάχη για τα δεδουλευμένα
Το ένα μετά το άλλο τα πληρώματα των ακτοπλοϊκών πλοίων συσπειρώνονται με τις ταξικές δυνάμεις ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και κατεβαίνουν στους καταπέλτες, υψώνοντας ανάστημα στην επιθετικότητα των εφοπλιστών, την οποία πυροδοτεί η αντιλαϊκή πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ευρωπαϊκής Ενωσης και φτάνει να ποδοπατά ακόμα και το δικαίωμα της καταβολής των δεδουλευμένων.

Ο αγώνας άρχισε να καταγράφει θετικά αποτελέσματα. Χτες το μεσημέρι ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας για να πάρουν τα δεδουλευμένα τους και το δώρο Χριστουγέννων ναυτεργάτες κυρίως από το πλήρωμα του μηχανοστασίου του ακτοπλοϊκού «ΜΙΛΕΝΑ» του εφοπλιστή Αγούδημου, στο λιμάνι του Πειραιά. Το απόγευμα ο εφοπλιστής αναγκάστηκε να καταβάλει όλα όσα όφειλε στους ναυτεργάτες που έκαναν την επίσχεση και το πλοίο απέπλευσε κανονικά. Σήμερα η κινητοποίηση θα επεκταθεί στα πλοία του ίδιου εφοπλιστή «ΡΟΜΙΛΝΤΑ» και «ΝΤΑΛΙΑΝΑ».

Οι ναυτεργάτες των πλοίων του Αγούδημου έρχονται να προστεθούν σε αυτούς του πλοίου «ΣΑΟΣ ΙΙ» στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που έχουν ξεκινήσει επίσχεση εργασίας από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, διεκδικώντας τα λεφτά τους, τσακίζοντας ταυτόχρονα την επιχείρηση τρομοκρατίας που στήθηκε σε βάρος τους από τον εφοπλιστή Μανούση, το ΥΕΝ και το νομάρχη Εβρου Ν. Ζαμπουνίδη, «εκλεκτό» του ΠΑΣΟΚ. Ενώ δεύτερη μέρα επίσχεσης ήταν χτες για τους ναυτεργάτες των πλοίων «ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΒΕΡΑ» στο λιμάνι του Πειραιά και «ΚΟΡΣΙΚΑ ΙΙΙ» στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης της εταιρείας ΚΑΛΛΙΣΤΗ του εφοπλιστή Σπανού, ο οποίος οφείλει το μισθό του Δεκέμβρη και το δώρο Χριστουγέννων.

Χτες οι παρατάξεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού στη διοίκηση της ΠΝΟ, στη διάρκεια συνεδρίασης, βλέποντας ότι οι ναυτεργάτες σταδιακά τις προσπερνούν και τις απειλούν με απομόνωση, αποφάσισαν ότι πρέπει να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών. Οι ναυτεργάτες και οι ταξικές δυνάμεις με τον αγώνα τους στέλνουν το μήνυμα και στους νησιώτες - οι οποίοι επίσης αποτελούν τα μεγάλα θύματα του εφοπλιστικού κεφαλαίου και της πολιτικής που το στηρίζει - για συσπείρωση δυνάμεων, συντονισμό και κοινή δράση, με επιτροπές αγώνα, διεκδικώντας σύγχρονες, φτηνές, για 365 μέρες το χρόνο ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, με πληρώματα με πλήρη εργασιακά δικαιώματα σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες τους.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Οι εργαζόμενοι στον Καρυπίδη δεν είναι μόνοι!

Νέα συγκέντρωση αλληλεγγύης χτες στην πόλη

Ενα ακόμα βήμα κλιμάκωσης του δίκαιου αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «ΚΑΡΥΠΙΔΗ» από τις 19/12, με αιχμή το αίτημα για άμεση καταβολή των δεδουλευμένων - τους οφείλονται μισθοί 2 έως 8 μηνών - αποτέλεσε η χτεσινή συγκέντρωση αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ στο δημαρχείο Ιωαννίνων.

Μέσα και από αυτήν την κινητοποίηση, εκφράστηκε η ταξική αλληλεγγύη στον αγώνα που δίνουν οι 75 περίπου Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι με μπροστάρη και οργανωτή το ταξικό σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Εκπρόσωποι από τα Σωματεία Οικοδόμων, Συνταξιούχων ΙΚΑ και Φαρμάκου, συνδικαλιστές άλλων κλάδων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με έντονη την παρουσία της νεολαίας, έδειξαν για μια ακόμη φορά πως οι εργαζόμενοι της «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ» δεν είναι μόνοι. Στην ομιλία της, η Τερέζα Βασιλείου εκ μέρους του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, αναφέρθηκε ακριβώς σε αυτήν την ανάγκη να διευρυνθεί η αλληλεγγύη, καθώς ο αγώνας των εργαζομένων της επιχείρησης ΚΑΡΥΠΙΔΗ είναι υπόθεση που αφορά συνολικά την εργατική τάξη.

«Η επίθεση, είπε, στα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα είναι ενιαία και ολομέτωπη. Ενιαία, συλλογική και διεκδικητική, με γνώμονα τα συμφέροντα της τάξης τους χρειάζεται να είναι και η απάντηση των εργαζομένων». Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους, η οποία συνάντησε πλατιά αποδοχή από τους εργαζόμενους και το λαό της πόλης.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα

Εκδικάστηκε χτες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει 4 ταξικά σωματεία, απαιτώντας τον αποκλεισμό των νόθων αντιπροσώπων από το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Να σημειωθεί ότι οι παρατάξεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ), στη διοίκηση του ΕΚΠ, δρομολόγησαν στις 14 Νοέμβρη Εκτακτο Συνέδριο, το οποίο οι ίδιες, με πραξικοπηματικές διαδικασίες και σε αντιΠΑΜΕ μέτωπο, διέλυσαν, επειδή, με την παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων, δεν τους «βγήκε» η νοθεία που είχε στηθεί.

Η απόφαση του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, με βάση τα ατράνταχτα στοιχεία που κατατέθηκαν από τα ταξικά σωματεία στη διάρκεια της δίκης, όπως για παράδειγμα ότι «νομιμοποιήθηκε» αντιπρόσωπος του οποίου το σωματείο είχε καταθέσει αίτηση διάλυσης, ο πρόεδρος του δικαστηρίου εξέδωσε προσωρινή διαταγή κατά των νόθων αντιπροσώπων 6 σωματείων. Η προσωρινή διαταγή - η δεύτερη που αποσπούν τα ταξικά σωματεία που έχουν κάνει την προσφυγή - εξασφαλίζει ότι σε περίπτωση που το συνέδριο συγκληθεί πριν εκδοθεί η απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα, οι ψευτοαντιπρόσωποι των 6 σωματείων θα αποκλειστούν.

ΠΑΜΕ
Περιοδείες για ωράριο και Κυριακή αργία

Η μάχη για την υπεράσπιση της αργίας της Κυριακής συνεχίζεται από τις ταξικές δυνάμεις
Η μάχη για την υπεράσπιση της αργίας της Κυριακής συνεχίζεται από τις ταξικές δυνάμεις
Περιοδείες - συζητήσεις στους χώρους δουλειάς πραγματοποιούν στελέχη του ΠΑΜΕ, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, κεφαλαίου και ΕΕ, που επιχειρούν να καταργήσουν την Κυριακή αργία, να επιβάλλουν 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων με ακόμη μεγαλύτερη εφαρμογή της μερικής απασχόλησης. Επιδίωξη, όπως επισημαίνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, είναι η οργάνωση της πάλης για να μην περάσουν οι μεθοδεύσεις των πολυεθνικών. Οι εργαζόμενοι να οργανωθούν στο σωματείο τους και να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα. Σ' αυτήν την κατεύθυνση έχουν προγραμματιστεί για σήμερα Παρασκευή, στις 10 π.μ., οι εξής περιοδείες:

  • Στις επιχειρήσεις LIDL και SPREADER στη Βάρη, ο Θοδωρής Κούτρας.
  • Στην επιχείρηση JUMBO, στη Θηβών και στην Πειραιώς, ο Δήμος Κουμπούρης.
  • Στην επιχείρηση JUMBO στον Αλιμο, ο Γιώργος Σκιαδιώτης.
ΣΙΝΔΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καταγγελίες για απλήρωτη δουλειά

Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους διεκδικούν με επίσχεση εργασίας (από 6 Γενάρη) οι εργαζόμενοι του εργοστασίου κατεψυγμένων ψαριών «ΑΜΑΣΑ» των Αφών Λιανού, στη Θεσσαλονίκη. Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ στηρίζει το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων για άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, για μέτρα ασφάλειας και υγιεινής. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι και χωρίς ένσημα το Νοέμβρη, το Δεκέμβρη και το δώρο χριστουγέννων. Ενώ εδώ και εννιά μήνες πληρώνονταν με έναντι και μεγάλες καθυστερήσεις.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με καταγγελίες, στο εργοστάσιο γίνονται επανειλημμένα εργατικά ατυχήματα (λιποθυμίες από διαρροή αμμωνίας, σπασίματα οστών από γλίστρημα στο ολισθηρό πάτωμα). Είναι χαρακτηριστικό της εργοδοτικής τρομοκρατίας που ασκείται ότι εργαζόμενος που κατήγγειλε στο ΙΚΑ εργατικό ατύχημα απολύθηκε αμέσως. Εξαιτίας της απλήρωτης εργασίας έχουν παραιτηθεί 30 εργαζόμενοι. Συνήθης τακτική της εργοδοσίας του «ΑΜΑΣΑ» είναι να ψάχνει διαρκώς για φτηνό αναλώσιμο εργατικό δυναμικό με αφίσες τις οποίες κολλάει σε χωριά της δυτικής Θεσσαλονίκης.

ΠΑΜΕ θέατρο

Στη συναισθηματική κωμική παράσταση «Οι Αριστοφάνης», που ανεβαίνει στο θέατρο ΕΛΥΖΕ (Νυμφαίου 12, Ιλίσια), προσκαλούν τους εργαζόμενους οι Γραμματείες Γυναικών και Νεολαίας του ΠΑΜΕ, σε μια μαζική θεατρική «εξόρμηση» τη Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου. Η παράσταση ξεκινά στις 8.30 μ.μ. ενώ η τιμή της πρόσκλησης είναι 15 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν για πληροφορίες στα τηλέφωνα 210-33.01.847 και 210-33.01.842.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ