ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Γενάρη 2009
Σελ. /32
Προετοιμασία για αναμέτρηση

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «Ελεύθερο Τύπο»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «Ελεύθερο Τύπο»
Ολα, πράγματι, μια σύμπτωση.

Δεν πρόλαβαν να αρχίσουνε οι διαδηλώσεις κι άρχισαν ορισμένοι να μιλάνε για νέο «Δεκέμβρη».

Δεν πρόλαβε ένας πρέσβης να πάει στο υπουργείο Εξωτερικών να εκφράσει την ανησυχία του κι άρχισαν οι αναλύσεις για το νέο «Εμφύλιο».

Δεν πρόλαβε άλλος πρέσβης να στείλει γράμμα σε μια εφημερίδα για το δίκιο του Ισραήλ κι έπεσαν βροχή τα παραδείγματα για περιπατητές που τρομάζουν απ' τις στρακαστρούκες.

Δεν πρόλαβε ο «αποτελεσματικός» πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης να δηλώσει πως δεν υπάρχουν ξένα κέντρα, αλλά μόνο αγωνιστές που κάνουν το λάθος να είναι τρομοκράτες κι άρχισαν οι αναλύσεις για την κρατική καταστολή που γεννά ένοπλη απάντηση. Δηλαδή, να αντιστρέψουν αυτό που κάνουν, κατασκευάζοντας, με δικούς τους, απ' τους μηχανισμούς τους, «τρομοκράτες» για να επιβάλουν ακόμη πιο στυγνή κρατική τρομοκρατία, για να μπει ο λαός στην μπάντα. Και άλλα φαίνεται πως θέλουν...

Ετσι, μετά θα έρθουν οι δημοσκοπήσεις να καταγράψουν πως «όλοι οι Ελληνες» ζητάνε περισσότερη ασφάλεια. Που με τη σειρά της, η ασφάλεια, θέλει και τον επαγγελματία της, που επίσης για να σταθεί χρειάζεται τους έτοιμους από καιρό «αγωνιστές» που θα αντιμετωπίσει.

Θα μπορούσε να 'ναι και κωμωδία αυτή η επανάληψη. Μόνο που είναι σχέδιο και δεν είναι επανάληψη. Είναι προετοιμασία για αναμέτρηση.

Κράτα αυτό το «όλοι οι Ελληνες». Είναι το ίδιο με την ταύτιση που επιχειρεί το Ισραήλ: Περνά ως αυτονόητο ότι αυτοί που κάνουν την επίθεση είναι οι καλοί που παλεύουν για το καλό και των κακών. Ετσι, όλοι μαζί, αυτοί οι καλοί προχτές το βράδυ εξαφάνισαν τις συναυλίες που έγιναν για αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους. Εντελώς τυχαία, αυτές οι συναυλίες ήταν οι μόνες εκδηλώσεις που δεν έβαλαν στην ίδια ζυγαριά τη Χαμάς και το Ισραήλ και αντίθετα πρόβαλλαν το κύριο: Ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος.

Κάθε φορά στα κρίσιμα ξεχωρίζει ποιος με ποιον. Ετσι και τώρα. Με πικρό τρόπο οι Παλαιστίνιοι μαθαίνουν ποιος είναι μαζί τους. Στο όνομα της ΕΕ πέφτουν οι βόμβες, στο όνομα της ΕΕ πάει και η ανθρωπιστική βοήθεια. Βρήκαν μάλιστα και συνταγή. 21 ώρες βόμβες και 3 ώρες ανακωχή για να μαζεύουν τους νεκρούς οι ΜΚΟ, ώστε να έχουν μια αξιοπρεπή κηδεία τα διαμελισμένα κορμιά.

Οργίζεσαι; Γι' αυτό πρέπει να πειστείς ότι για όλα σού φταίει ένας μπάτσος. Που - μην ανησυχείς - έχει απέναντί του έναν «λαϊκό τιμωρό». Ετσι που αύριο να έρθει και το κράτος δικαίου για να βάλει σε τάξη τα πράγματα.

Κι όμως, όπου κι αν το πιάσεις, όλα δείχνουν άλλο δρόμο: Οργάνωση ταξική για πάλη ταξική. Γιατί απέναντι ήταν και παραμένει το Κεφάλαιο, το κράτος του και το πολιτικό προσωπικό του, ένστολο, κουκουλοφόρο ή με γραβάτα.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΑΞΙΚΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ;

ΑΚΑΚΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΚΑΤΑ ΚΑΚΟΥ ΛΥΚΟΥ: «Αυτό που βιώνουμε στη Μέση Ανατολή σήμερα είναι μια σύγκρουση μιας μετριοπαθούς και μιας ακραίας κοσμοθεωρίας. Μέλημα όλων, δηλαδή του Ισραήλ, των ΗΠΑ, της ΕΕ και των μετριοπαθών αραβικών κρατών θα πρέπει να είναι η υποστήριξη των μετριοπαθών δυνάμεων, η απομόνωση των εξτρεμιστών και η εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη του κοινού στόχου των δύο κρατών» (από επιστολή της πρεσβείας του Ισραήλ χτες στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ: «Το Ισραήλ είναι μια δυτική δημοκρατία, η οποία έχει κατ' ουσία να αντιμετωπίσει ένα ιδιότυπο πρόβλημα τρομοκρατίας. Οι ρουκέτες που εκτοξεύουν οι "τρελοί του θεού" τρομοκρατούν και παρά το γεγονός ότι είναι μικρής ισχύος δημιουργούν ανασφάλεια στον πληθυσμό. Δεν είναι μικρό πράγμα να περπατάς στον δρόμο και ξαφνικά να σκάει δίπλα σου μια ρουκέτα και φυσικά δεν είναι ευχάριστο να ζεις υπό το καθεστώς της διαρκούς απειλής. Εστω κι από ρουκέτες μικρής ισχύος» (ο Π. Μανδραβέλης στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

«ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ»: «Η χώρα αντιμετωπίζει δύο μεγάλες κρίσεις, στην οικονομία και τη δημόσια ασφάλεια. Γι' αυτό η νέα κυβέρνηση πρέπει να δουλέψει με αυταπάρνηση και χωρίς να χαθεί ούτε λεπτό. Ασχέτως κομματικών πεποιθήσεων όλοι οι Ελληνες θέλουν να πετύχει σ' αυτή τη δύσκολη για τον τόπο ώρα» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

«ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΤΙΓΜΑ»: «Εδώ βρίσκεται στην πραγματικότητα το μεγάλο πρόβλημα του ανασχηματισμού: άλλαξαν πρόσωπα για να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις, δεν υπάρχει όμως η παραμικρή κατεύθυνση για αλλαγές πολιτικής. Είναι ένας ανασχηματισμός χωρίς πολιτικό στίγμα με το βλέμμα στην κάλπη και τα γκάλοπ. Και με αυτή την έννοια οι πολίτες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα το διαφορετικό» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΕΝΤΑΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο Αλογοσκούφης φεύγει και οι εκλογές έρχονται

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μπαλώματα ισορροπίες, εκπλήξεις

Ο ΛΟΓΟΣ: ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ισορροπιών και εκπλήξεων

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Η ΧΩΡΑ: Θα κάτσει η μπίλια;

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ νέων ταχυτήτων

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Μετά τον ανασχηματισμό, τι;

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προς τις κάλπες με καρατομήσεις και «νέο αίμα»

ΤΑ ΝΕΑ: Κάλπη-κος ανασχηματισμός

Η ΑΥΓΗ: Εβαλε τη σκούφια του αλλιώς

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανασχηματισμός με ανατροπές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΣΗΜΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ

ΕΘΝΟΣ: ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ Ντόρας και Σουφλιά

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Σπέκχαρντ, όπως Μίλερ, όπως Μπερνς;

«Εχουμε πρόβλημα τρομοκρατίας. Οι "επαναστάτες" γυροφέρνουν πια και στο κέντρο της πόλης με Καλάζνικοφ (...) με αυτή την επίθεση και με τη δολοφονική απόπειρα της οδού Μπουμπουλίνας κάποιοι μας ειδοποίησαν ότι δε θέλουν πια να "παίζουν" μόνο με γκαζάκια ή έστω καίγοντας μαγαζιά, αυτοκίνητα και σπίτια. Θέλουν αντάρτικο πόλης, Εμφύλιο. Νεκρούς (...) ενσυνείδητα ή όχι παίζουν πια πολλές δυνάμεις τη γνωστή πολιτική της έντασης. Δεν είναι "σκοτεινές" μήτε ξένες. Ολόδικές μας είναι. Πρέπει να υπάρξει απάντηση από όσους αρνούνται τις εκτροπές ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση» (ο Ρ. Σωμερίτης στο ΒΗΜΑ).

Ωρα να αναλάβει ο ειδικός

«Από την πρώτη στιγμή που εκπυρσοκρότησε το 45άρι της 17Ν οι ερμηνείες περί "ξένων κέντρων" απλώθηκαν σε χιλιάδες σελίδες (...) όταν τα μέλη της απέκτησαν πρόσωπο οι μύθοι κατέρρευσαν (...) από την πολύμηνη ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψαν τέτοιες διασυνδέσεις (...) τώρα που ήχησαν τα καλάσνικοφ η θεωρία επέστρεψε δριμύτερη (...) Απαντες δείχνουν αμήχανοι μπροστά στο φαινόμενο. Από τη μια τα "ξένα κέντρα" από την άλλη η αδυναμία του ("διαλυμένου" κατά την αντιπολίτευση) συστήματος δημόσιας τάξης και στη μέση οι υποστηρικτές της άλλης θεωρίας, περί προβοκάτσιας από εγχώριους παρακρατικούς μηχανισμούς. Γνωστή η θολούρα. Δεν οδηγεί πουθενά αλλά προσφέρει άλλοθι στους άσχετους και στους ανεπαρκείς» (η Μ. Μάνη στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Ετοιμοι και οι «λαϊκοί τιμωροί»

«Κρατική βία, τρομοκρατία, κατάπνιξη διαδηλώσεων με δακρυγόνα, καθημερινή βία, βασανισμοί. Είναι μερικά από τα κλειδιά που όλα μαζί σε μια αρμαθιά έχουν ξεκλειδώσει κατά καιρούς τα οπλοστάσια των δύο μεγαλύτερων ελληνικών οργανώσεων της 17Ν και του ΕΛΑ κατά αστυνομικών και κυρίως των ΜΑΤ» (ο Κ. Κυριακόπουλος στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ