ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Επίσημα» σε κατάσταση ύφεσης

Τσακίζει κόκαλα η επίσημα εμφανιζόμενη ανεργία, που για τους νέους φτάνει σε 16,4%!

Σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης μπαίνει συνολικά η ΕΕ των 27 κρατών - μελών όσο και ο σκληρός πυρήνας της Ευρωζώνης των 15 κρατών που έχουν αποδεχτεί το ευρώ. Ταυτόχρονα με την υποχώρηση του ΑΕΠ έχει κάνει την εμφάνισή της και η αύξηση της επίσημα καταγραφόμενης ανεργίας. Για μια ακόμη φορά γίνεται απόλυτα φανερό στο πού στοχεύει και ποιους υπηρετεί η εφαρμοζόμενη πολιτική συνολικά από την ΕΕ, τις εθνικές κυβερνήσεις και τις δυνάμεις του ευρωμονόδρομου. Τα σπασμένα, είτε σε συνθήκες αύξησης του ΑΕΠ είτε και σε συνθήκες ύφεσης, όπως σήμερα, φορτώνονται στις πλάτες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Η «απάντηση» στην ύφεση, που προκρίνεται από την ΕΕ, σύμφωνα και με χτεσινές δηλώσεις του Επιτρόπου Χ. Αλμούνια, είναι η... τόνωση της ρευστότητας στην οικονομία, δηλαδή οι κρατιμονοπωλιακές ρυθμίσεις ενίσχυσης του τραπεζικού κεφαλαίου και συνολικά για την κεφαλαιοκρατία...

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γιούροστατ, το παραγόμενο ΑΕΠ συνέχισε να υποχωρεί για δεύτερο στη σειρά τρίμηνο, γεγονός που, σύμφωνα με τις προσεγγίσεις αστών οικονομολόγων, χαρακτηρίζει την κατάσταση της ύφεσης.

Στο γ΄ τρίμηνο του 2008:

  • Το ΑΕΠ στην ΕΕ των «15» (Ευρωζώνη) σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2008 υποχώρησε σε ποσοστό 0,2% έναντι πτώσης επίσης 0,2% που καταγράφηκε από τη σύγκριση του β΄ τριμήνου σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2008. Από τη σύγκριση ανάμεσα στο γ΄ τρίμηνο του 2007 με το γ΄ τρίμηνο του 2007 προκύπτει ισχνή αύξηση μόλις 0,6%. Οι ίδιοι πτωτικοί ρυθμοί εμφανίζονται και για την ΕΕ των «27».
  • Το ΑΕΠ στη Γερμανία συνέχισε να υποχωρεί με ρυθμό 0,5%, όπως ακριβώς και στο β΄ τρίμηνο. Στη Γαλλία καταγράφεται ισχνή αύξηση μόλις 0,1% έναντι πτώσης 0,3% στο β΄ τρίμηνο και στην Ιταλία πτώση 0,5% έναντι πτώσης 0,4% στο β΄ τρίμηνο.
Σε νέα ύψη η ανεργία

Σε συνεχή αύξηση βρίσκονται ήδη από τις αρχές του 2008 και τα ποσοστά της επίσημης ανεργίας. Κόκαλα τσακίζει η επίσημη ανεργία στους νέους κάτω από 25 χρονών. Να σημειωθεί πως η ΕΕ έχει βαφτίσει «εργαζόμενους», ανάμεσα σε άλλους, και όσους δούλεψαν για μία ώρα, τους κάθε μορφής «ευέλικτους» εργαζόμενους, ανασφάλιστους, όσους απογοητεύτηκαν από την κατάσταση και δε δήλωσαν ότι ψάχνουν για την όποια δουλειά κλπ. κλπ.

Σύμφωνα με τη Γιούροστατ το Νοέμβρη του 2008:

  • Στην Ευρωζώνη εκτινάχτηκε σε 7,8%. Η επίσημη ανεργία στους νέους (κάτω από 25) έφτασε στο 16,4% του εμφανιζόμενου εργατικού δυναμικού. Στην ΕΕ των «27» φτάνει σε 7,2% και στους νέους σε 16,4%, όσο και στην Ευρωζώνη.
ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Πτώση 5,6% το 2008

Στο μείον 23,3% οι πωλήσεις το Δεκέμβρη

Η κρίση που πλήττει τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες του πλανήτη είχε την έκφρασή της και στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι πωλήσεις οχημάτων πέρσι, υποχώρησαν κατά 5,6% σε σχέση με το 2007. Η πτώση αντιστοιχεί σε αντίστοιχη πτώση των πωλήσεων αυτοκινήτων κατά 6,8% και των μοτοσικλετών κατά 1,1%. Αντίθετα, το 2007, σε σχέση με το 2006 οι πωλήσεις οχημάτων είχαν σημειώσει άνοδο 5,8% (κατά 3,8% είχαν αυξηθεί οι πωλήσεις αυτοκινήτων και κατά 12,7% οι πωλήσεις μοτοσικλετών).

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η υποχώρηση των πωλήσεων που σημειώθηκε κατά το μήνα Δεκέμβρη. Σε σχέση με το Δεκέμβρη του 2007, οι πωλήσεις οχημάτων εμφανίζουν πτώση 23,3%, η οποία αντιστοιχεί σε πτώση 22,5% των πωλήσεων αυτοκινήτων και 26,3% των πωλήσεων μοτοσικλετών. Η καθίζηση της αγοράς οχημάτων τον τελευταίο μήνα του προηγούμενου χρόνου, αποτελεί προειδοποίηση ότι το 2009 θα είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά και για το συγκεκριμένο κλάδο, καθώς η σοβαρή υποχώρηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, σε συνδυασμό με την περιστολή της χρηματοδότησης των τραπεζικών προγραμμάτων αγοράς αυτοκινήτου, αναμένεται να οδηγήσουν σε νέα υποχώρηση των πωλήσεων.

Ειδικότερα, το 2008 πωλήθηκαν συνολικά 450.128 οχήματα (57.868 μεταχειρισμένα) έναντι 476.771 το 2007 (69.810 μεταχειρισμένα). Από τα 450.128 οχήματα, τα 347.354 αφορούν πωλήσεις αυτοκινήτων κάθε τύπου (επιβατικά, λεωφορεία, φορτηγά) και τα 102.774 πωλήσεις μοτοσικλετών μεγαλύτερων των 50 κυβικών εκατοστών.

ΔΕΗ
Επιβάρυνση από τη χρήση ντίζελ

Την επισήμανση ότι η χρήση πετρελαίου ντίζελ από την ηλεκτροπαραγωγική της μονάδα στην Κομοτηνή, αντί του φυσικού αερίου, την επιβαρύνει οικονομικά, έκανε χτες η ΔΕΗ απαντώντας σε δημοσιεύματα που την εμφάνιζαν να επωφελείται οικονομικά λόγω του φτηνότερου πετρελαίου. Ωστόσο, η ΔΕΗ δηλώνει ότι το ντίζελ είναι ακριβότερο από το μαζούτ, το οποίο χρησιμοποιείται σε άλλου τύπου πετρελαϊκές μονάδες, με διαφορά κόστους σε σχέση με το φυσικό αέριο στα 35-40 ευρώ ανά MWh.

Η μονάδα της ΔΕΗ άλλαξε καύσιμο λόγω της χαμηλής πίεσης που προκύπτει από τη διακοπή της ροής ρωσικού αερίου μέσω Βουλγαρίας. Η παρατεινόμενη κρίση στις σχέσεις Ρωσίας - Ουκρανίας επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας και τις επικίνδυνες κυβερνητικές επιλογές για τη διεύρυνση της χρήσης του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, καθώς και τη μείωση της συμμετοχής του εγχώριου λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα.

Παρ' όλα αυτά, ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Α. Παπαγεωργίου, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους επανέλαβε ότι τα αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου και οι νέες παραλαβές από Αλγερία και άλλες χώρες καλύπτουν τις ανάγκες σε φυσικό αέριο για τον Γενάρη. Σε κάθε περίπτωση, αποδεικνύεται περίτρανα η αστάθεια και η ενεργειακή ανασφάλεια που προκύπτει από τον έλεγχο του μεγάλου κεφαλαίου στα ορυκτά καύσιμα.

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Σήμερα τελευταία μέρα

Λήγει σήμερα Παρασκευή 9 του Γενάρη 2009 και η παράταση που δόθηκε για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας οχημάτων, ενώ η πληρωμή και η προμήθεια του σήματος γίνεται μόνο στις Εφορίες. Οι κάτοχοι οχημάτων πληρώνουν φέτος αυξημένα χαράτσια κατά 20% συγκριτικά με πέρσι και συγκεκριμένα:

  • Μέχρι 300 κ.ε.: 18 ευρώ (από 15 ευρώ πέρσι)
  • 301 - 785 κ.ε.: 46 ευρώ (από 38)
  • 786 - 1.357 κ.ε.: 112 ευρώ (από 93)
  • 1.358 - 1.928 κ.ε.: 202 ευρώ (από 168)
  • 1.929 - 2.357 κ.ε.: 446 ευρώ (από 372)
  • Για περισσότερα κυβικά: 580 ευρώ (από 483)

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία καταβολής του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) που έληγε στις 31 Δεκέμβρη, παρατείνεται μέχρι 15 Γενάρη. Η εν λόγω υποχρέωση αφορά μόνον τους φορολογούμενους που ήδη έχουν παραλάβει το ειδικό εκκαθαριστικό σημείωμα από την Εφορία.

ΟΤΕ
Αυξημένη συμμετοχή στην απεργία

Με επιτυχία στέφθηκε η χτεσινή πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στον ΟΤΕ, ενάντια στις συνέπειες της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού. Ταυτόχρονα, η μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία έδωσε και απάντηση στη διοίκηση του ΟΤΕ, που μία μέρα πριν είχε επιδιώξει να εμποδίσει την πραγματοποίηση της απεργίας, ζητώντας - με προσφυγή της στο δικαστήριο - να κηρυχτεί παράνομη.

Αποτέλεσμα της απεργίας ήταν και η αναβολή της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων του ΟΤΕ όπου θα επικυρωνόταν η αλλαγή του καταστατικού ώστε να προσαρμοστεί πλήρως στα μέτρα της «Ντόιτσε Τέλεκομ». Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με το γερμανικό κολοσσό, μεταξύ άλλων, προβλέπει ρητά ότι οι Γερμανοί θα έχουν τον πλήρη έλεγχο στη διοίκηση του ΟΤΕ, με πέντε εκπροσώπους, έναντι των τριών που έχουν σήμερα.

Ληστρικά επιτόκια

Στα ύψη παραμένουν τα δανειστικά επιτόκια των τραπεζών προς τα νοικοκυριά, τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, παρά την όποια «ομαλοποίηση» επιχειρούν να εμφανίσουν με στόχο και την απόσπαση μεριδίων αγοράς.

Σε αυτό το πλαίσιο η Εμπορική Τράπεζα ανακοίνωσε χτες μείωση μέχρι και 2,4% για ορισμένες κατηγορίες. Ενδεικτικά τα νέα επιτόκια στις πιστωτικές κάρτες φτάνουν μέχρι και 14,55%, στα ανοιχτά δάνεια σε 10,75% και για τις υπεραναλήψεις σε 9,7% με εφαρμογή από 1η Γενάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ