ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Στις 12 Γενάρη η πανελλαδική κινητοποίηση

Οι αγρότες κλιμακώνουν τον αγώνα που ξεκίνησαν στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη

Με περιοδείες, εξορμήσεις και άλλες δραστηριότητες συνεχίζονται οι προετοιμασίες του συνεπούς αγροτικού κινήματος για την επιτυχία της πανελλαδικής παναγροτικής κινητοποίησης την ερχόμενη Δευτέρα, 12 του Γενάρη. Οι μικρομεσαίοι αγρότες, κλιμακώνοντας την πάλη τους ενάντια στην ΚΑΠ και γενικότερα στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, βγαίνουν ξανά στους δρόμους με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα.

Αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση έχουν λάβει Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα, που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της ΠΑΣΥ, στη Θεσσαλία, στη Μακεδονία - Θράκη, στη Στερεά Ελλάδα, στην Ηπειρο, στην Πελοπόννησο, σε νησιά. Η πανελλαδική κινητοποίηση αποτελεί κλιμάκωση των κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, εκφράζοντας την αγωνιστική αντίθεση της μικρομεσαίας αγροτιάς στην πολιτική που ξεκληρίζει χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες, οδηγώντας τους στην ανεργία, στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Αγωνιστικό κάλεσμα

Να συμμετάσχουν μαζικά στην αγωνιστική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα στις 6 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου καλεί η ΠΑΣΥ τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, για την προβολή και την επίλυση των προβλημάτων τους. Το κυριότερο από αυτά είναι η αναπλήρωση του χαμένου τους εισοδήματος που υπολογίζεται ότι φτάνει μέχρι και 40%.

«Η ΠΑΣΥ καλεί σε γενικό ξεσηκωμό, να βγούμε όλοι στους δρόμους. Ηρθε η ώρα να διεκδικήσουμε αγωνιστικά το δικαίωμα στην αξιοπρεπή επιβίωση, το δικαίωμα να μείνουμε στη γη μας, στα χωριά μας», τονίζεται στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ.

Οι συγκεντρωμένοι θα διεκδικήσουν ελάχιστες τιμές σ' όλα τα αγροτικά προϊόντα - καπνό, βαμβάκι, στάρι, καλαμπόκι, ζωοκομικά προϊόντα - που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και προστασία από τις εκβιαστικές τακτικές των «καρτέλ» σε φυτικά και ζωικά προϊόντα. Επίσης, θα ζητήσουν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους, μείωση κόστους παραγωγής, αναπροσαρμογή του συντελεστή επιστροφής του ΦΠΑ, τις επιδοτήσεις των καπνοπαραγωγών χωρίς ψαλίδισμα, κλπ.

Επίσης, η ΠΑΣΥ Νομού Σερρών καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση που διοργανώνει αύριο, Σάββατο, στις 11 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

Σε διάφορες πόλεις

Μέχρι στιγμής αγροτικές κινητοποιήσεις έχει αποφασιστεί να πραγματοποιηθούν:

  • Στο Αγρίνιο, τη Δευτέρα στις 11 π.μ. στη γέφυρα Ερμίτσας με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας (ΟΑΣΝΑ).
  • Στη Λέσβο, στις 11 π.μ., στην πλ. Σαπφούς στη Μυτιλήνη, με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα αγροτών που δραστηριοποιείται στις γραμμές της ΠΑΣΥ.
  • Στην Ηλεία, στις 11 π.μ. στον κόμβο της Φιλοθέης στην είσοδο της πόλης του Πύργου, από Πάτρα, έπειτα από απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Επίσης, χτες αργά το βράδυ πραγματοποιούνταν αγροτικές συσκέψεις σε Αίγιο, Λιβαδειά, Φθιώτιδα και αλλού, με θέμα την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων τις επόμενες μέρες.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Σε κινητοποιήσεις για τον ΟΑΕΕ

Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις προσανατολίζεται ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου (ΕΣΑ), ενάντια στην πολιτική που οξύνει τα προβλήματα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, η απουσία γιατρών, οι συντάξεις της ντροπής, οι υπέρογκες εισφορές, η υποβαθμισμένη πρόνοια, δεν είναι σύμπτωση, θέλημα Θεού ή φυσικό φαινόμενο. Ολα αυτά αποτελούν συνειδητές πολιτικές πράξεις. Ο στόχος είναι καθαρός. Θέλουν και επιδιώκουν: Την πλήρη απαξίωση του ασφαλιστικού φορέα. Να γίνουμε πελάτες των ιδιωτικών ασφαλιστικών. Να μισήσουμε το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης».

Ο Σύλλογος καλεί «τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ να στηρίξουν τον ΕΣΑ, τους αγώνες του και το διεκδικητικό του πλαίσιο. Να ανταποκριθούν μαζικά και να μη λείψουν από τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζει και για τις οποίες τις επόμενες ημέρες θα ενημερωθούν αναλυτικά. Να σταματήσουν να εμπιστεύονται, να στηρίζουν και να ανέχονται τους πολιτικούς και τις πολιτικές, που χρόνια τώρα τους εμπαίζουν».

Προσθέτει ότι για τις εξελίξεις στο Ταμείο «υπάρχουν πολύ σοβαρές ευθύνες και σε μας τους ίδιους. Εχει μεγάλες ευθύνες το πολύ μεγάλο ποσοστό εμπόρων, επαγγελματιών, αυτοκινητιστών, που από τους αγώνες του Συλλόγου μας, τις συγκεντρώσεις του και τις καταλήψεις των γραφείων του ΟΑΕΕ, απουσίαζε μαζικά. Εχει μεγάλες ευθύνες που παθαίνει υστερία οργής και έκρηξη επαναστατικότητας, επιλέγοντας να διατυπώνει λεκτικούς λεονταρισμούς (π.χ. να μην ξαναπληρώσουμε εισφορά, να σπάσουμε τα γραφεία κλπ) αποκλειστικά και μόνο όταν το πρόβλημα τον αγγίζει σε τελείως προσωπικό επίπεδο και μόνο για το ζήτημα που προσωπικά σήμερα τον αφορά».

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Στην ομπρέλα του κράτους

Κάτω από την ομπρέλα του κράτους μπαίνουν η μία μετά την άλλη οι τράπεζες που ανακοινώσουν τη συμμετοχή στο πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ, που ψήφισε η κυβέρνηση. Τη σχετική διαδικασία ολοκλήρωσε χτες η Τράπεζα Αττικής, οι μέτοχοι της οποίας αποφάσισαν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 100,2 εκατ. ευρώ, με την έκδοση προνομιούχων μετοχών που θα περάσουν, για όσο διάστημα κρίνουν αναγκαίο, στο Δημόσιο. Ηδη και η Εθνική Τράπεζα έχει προαναγγείλει αύξηση κεφαλαίου κατά 350 εκατ. ευρώ, ενώ σε αντίστοιχη διαδικασία, που αναμένεται να περατωθεί μέχρι τέλος Γενάρη, βρίσκεται ο λοιπός «ανταγωνισμός».

Σύμφωνα με την κρατικομονωλιακή ρύθμιση, η διακράτηση μετοχών από το Δημόσιο μπορεί να διαρκέσει για 5 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2014. Από την πλευρά τους οι τραπεζίτες μπορούν, όποτε το επιθυμήσουν - μέχρι την παραπάνω ημερομηνία - να σταματήσουν την «κολεγιά».

ΠΑΣΟΚ
Εμπαίζει τη μικρομεσαία αγροτιά

Στην καλλιέργεια αυταπατών στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους επιδίδεται για μία ακόμη φορά το ΠΑΣΟΚ, μέσω του αρχηγού του, ο οποίος από τις Σέρρες, σε χτεσινή ομιλία του, ανακοίνωσε μία σειρά, φαινομενικών, παροχών προς τους αγρότες και «στόχων πάλης» του κόμματός του, ενώ βέβαια την ίδια στιγμή προχωρούσε σε ακόμη μία απολογία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και του νομοτελειακού ξεκληρίσματος της φτωχής και μικρής αγροτιάς και ενίσχυσης των μονοπωλίων.

Οι «βασικοί άξονες» της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ για τη γεωργία, όπως ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, αφορούν την «αποτελεσματική προστασία του αγροτικού εισοδήματος και συνέχιση των κοινοτικών ενισχύσεων μετά από το 2013», τον «εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και προγράμματα για νέους αγρότες, με αύξηση των δημοσίων επενδύσεων» και «κίνητρα για νέες συλλογικές δομές, έλεγχο της αγοράς και χτύπημα των καρτέλ».

Το ΠΑΣΟΚ με βάση τους παραπάνω «άξονες» της πολιτικής του, αποκαλύπτει την αντιδραστική ουσία της και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που παίζει για την ενίσχυση της πολιτικής των ευρω-πολυεθνικών, διότι: Προφανώς και γνωρίζει ότι άμεσος σχεδιασμός της ΕΕ είναι η ακόμη μεγαλύτερη περικοπή των αγροτικών επιδοτήσεων ακόμη και η κατάργησή τους από το 2013 και έπειτα. Ο... «εκσυγχρονισμός των αγροτικών εκμεταλλεύσεων» που επαγγέλλεται αφορά τη μεγάλη αγροτική, καπιταλιστική, ιδιοκτησία που θα δημιουργηθεί από τη βίαιη συνένωση της μικρής αγροτικής ιδιοκτησίας, που προωθεί η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, την οποία το κόμμα του ως κυβέρνηση υποστήριξε και ψήφισε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Κοινότητας.

Παράλληλα, με τον «έλεγχο της αγοράς και το χτύπημα των καρτέλ», προσπαθεί να πείσει τους μικρούς παραγωγούς ότι οι εμποροβιομήχανοι θα σταματήσουν να πιέζουν προς τα κάτω τις τιμές των προϊόντων τους, αν το ΠΑΣΟΚ, ήταν στην κυβέρνηση. Μόνο που ένας τέτοιος ισχυρισμός απευθύνεται μόνο σε αφελείς. Οι δυνάμεις του συνεπούς αγροτικού κινήματος στο πλαίσιο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει για το επόμενο διάστημα, θα πρέπει να αποκαλύψουν στα μάτια της μικρομεσαίας αγροτιάς, τον αντιαγροτικό χαρακτήρα των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθαρίζοντας ότι καμία αλλαγή κυβέρνησης στα πλαίσια του σημερινού συστήματος δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ