ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Γενάρη 2009
Σελ. /32
Χτυπάνε ακόμη και ασθενοφόρα
  • Αναστολή της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας προς και εντός της Λωρίδας της Γάζας ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, καταγγέλλοντας αλλεπάλληλα πλήγματα στις αυτοκινητοπομπές και στις εγκαταστάσεις του
  • Ρουκέτες από το Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ, αλλά το Τελ Αβίβ τηρεί χαμηλούς τόνους και η «Χεζμπολάχ» διαχωρίζει τη θέση της

Από την ισοπέδωση της Ράφας (πηγή το ISM)

ISM

Από την ισοπέδωση της Ράφας (πηγή το ISM)
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Τα «χέρια ψηλά» αναγκάστηκε να σηκώσει, τελικά, μετά από 13 ημέρες ανηλεούς σφυροκοπήματος της Λωρίδας της Γάζας από παντού ο ΟΗΕ αλλά και ο, συνήθως ουδέτερος, Διεθνής Ερυθρός Σταυρός. Εγκαταλείποντας τη διπλωματική γλώσσα και τη, χαμηλών τόνων, κριτική, οι υπεύθυνοι των ανθρωπιστικών προγραμμάτων του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσαν, χτες το μεσημέρι, ότι αναστέλλουν επ' αόριστον την είσοδο και μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή μετά από το νέο πλήγμα που δέχτηκε κομβόι της Υπηρεσίας αρωγής των προσφύγων, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας οδηγός και να τραυματιστεί ένας δεύτερος και μάλιστα εντός του «τρίωρου διαλείμματος» της καθημερινής κατάπαυσης του πυρός.

Οπως δήλωνε, μέσα από τη Γάζα, ο Τζον Γκιν, ο ΟΗΕ θα συνεχίσει να δίνει τρόφιμα σε όσους προσεγγίζουν τις αποθήκες του και να προσφέρει νοσηλεία σε όσους φτάνουν στα νοσοκομεία του, αλλά δεν μπορεί πλέον να μεταφέρει τρόφιμα από τη μία περιοχή στην άλλη ή από το Ισραήλ στη Γάζα. Ο Γκιν κατήγγειλε τον ισραηλινό στρατό υπογραμμίζοντας ότι το χθεσινό δεν ήταν το μοναδικό πλήγμα, παρά το γεγονός ότι τόσο τα οχήματά του όσο και τα κτίριά του, όπως το σχολείο που επλήγη στην Τζαμπάλιγια με 40 πολίτες νεκρούς, φέρουν σαφή διακριτικά, έχουν δηλωθεί στον ισραηλινό στρατό, ο οποίος και ενημερώνεται για κάθε κίνηση.

Η φρίκη στη Γάζα

Associated Press

Η φρίκη στη Γάζα
Ασυνήθιστα σκληρού ύφους ήταν και η ανακοίνωση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος γνωστοποίησε ότι, επίσης, αναστέλλει για ένα τουλάχιστον 24ωρο, την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα. Υπογράμμισε ότι τα ασθενοφόρα του παρεμποδίζονται συστηματικά να προσεγγίσουν πληγείσες περιοχές, ενώ γίνονται και στόχος, κάτι που σημαίνει παραβίαση της συνθήκης της Γενεύης. Κατήγγειλε ότι μέλη του βρέθηκαν μπροστά στο αποτρόπαιο θέαμα να εντοπίσουν τουλάχιστον πέντε λιμοκτονούντα παιδιά δίπλα στις νεκρές, εδώ και τρεις ημέρες, μητέρες τους σε συντρίμμια στη Ζαϊτούν της πόλης της Γάζας. Ταυτόχρονα, οι «Τάιμς» του Λονδίνου δημοσίευσαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου στις κατοικημένες περιοχές της Γάζας.

Ενώπιον των καταγγελιών αυτών, ο ισραηλινός στρατός αρκέστηκε να δηλώσει ότι «ερευνά τα περιστατικά». Και συνέχισε το σφυροκόπημα στη βόρεια αλλά και στη νότια Γάζα, κυρίως στην περιοχή της Ράφας, η οποία δέχεται καταιγισμό βομβών το τελευταίο 24ωρο όπως καταγγέλλουν ακτιβιστές του «Διεθνούς Κινήματος Αλληλεγγύης», που βρίσκονται εκεί, συμπληρώνοντας ότι οι κάτοικοι αλλόφρονες προσπαθούν να βρουν καταφύγιο στους αγρούς. Μέχρι στιγμής, ο απολογισμός έχει φτάσει τους 763 νεκρούς, τους περισσότερους από 3.200 τραυματίες, και εξ αυτών το 1/3 τουλάχιστον είναι παιδιά, ενώ ουδείς γνωρίζει πόσοι βρίσκονται θαμμένοι στα ερείπια.

Για «εθνική καταστροφή» μίλησε ο πρωθυπουργός της Δ. Οχθης Σαλάμ Φαγιάντ, ενώ χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν και χτες στη Δ. Οχθη. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε Ιορδανία, Σουδάν, Ν. Αφρική, Συρία, ενώ ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ στο Ιράν απαγόρευσε σε εθελοντές να μεταβούν στη Γάζα, για να πολεμήσουν τον ισραηλινό στρατό.

Διπλωματική κωλυσιεργία και νέο μέτωπο;

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα χτες συνεχίζονταν οι επαφές των υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αραβικών χωρών στη Νέα Υόρκη. ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία κατέληξαν σ' ένα σχέδιο που προβλέπει άμεση κατάπαυση του πυρός, μέτρα κατά της εισόδου οπλισμού στη Γάζα και άνοιγμα των συνοριακών περασμάτων. Οι αραβικές ηγεσίες φέρονται αποφασισμένες να στηρίξουν το σχέδιο αν συμπεριληφθεί πρόβλεψη για οριστική άρση του αποκλεισμού και αποχώρηση του ισραηλινού στρατού, δύο σημεία που, προς το παρόν, δε γίνονται αποδεκτά παρά το ότι Παρίσι και Ουάσινγκτον υπογραμμίζουν την ανάγκη «άμεσης εκεχειρίας». Σχολιάζοντας την άρνηση αυτή, η Δαμασκός χαρακτήρισε «ασήμαντες» τις υπάρχουσες «πρωτοβουλίες» ως έχουν.

Την ίδια ώρα, στο Κάιρο έφτασε, χτες, Ισραηλινός απεσταλμένος και αναμένεται σήμερα ο Πρόεδρος Αμπάς, που, από τη Μαδρίτη, συμφώνησε με το γαλλο-αιγυπτιακό σχέδιο που αποτελεί και τη βάση του σχεδίου ψηφίσματος που προωθείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Στο Κάιρο αναμένεται και αντιπροσωπεία της «Χαμάς», της οποίας ορισμένα στελέχη απέρριπταν το σχέδιο, δηλώνοντας ότι η αντίσταση θα συνεχίσει μέχρι να τερματιστεί η κατοχή. Συμφωνία με το σχέδιο εξέφρασε και το Πεκίνο, ενώ η Ινδία καταδίκασε τις ισραηλινές επιχειρήσεις.

Το θερμόμετρο ανέβηκε περαιτέρω χτες μετά την εκτόξευση ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ από το Λίβανο, που έπληξαν σπίτια στην πόλη Ναχαρίγια, τραυματίζοντας τέσσερις πολίτες. Ο ισραηλινός στρατός απάντησε άμεσα με όλμους. Εντούτοις, τήρησε χαμηλούς τόνους, εκτιμώντας ότι «δεν ανοίγει δεύτερο μέτωπο» και αποφεύγοντας να επιρρίψει ευθύνες οπουδήποτε. Την εκτόξευση ρουκετών καταδίκασε η λιβανική κυβέρνηση, ενώ η σιιτική «Χεζμπολάχ» τόνισε ότι δεν έχει καμία ανάμειξη και ίσως πρόκειται για ενέργεια παλαιστινιακών οργανώσεων που βρίσκονται στο Λίβανο. Πάντως, και η «Χαμάς» διαχώρισε τη θέση της, τονίζοντας ότι αναλαμβάνει την ευθύνη μόνο για τις 24 ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν, χτες, από τη Γάζα.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) με ανακοίνωσή του εκφράζει την έντονη καταδίκη της επέμβασης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ανάμεσα σε άλλα: «Οι εκατοντάδες νεκροί Παλαιστίνιοι, οι χιλιάδες τραυματισμένοι από τις ισραηλινές βόμβες είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και θα πρέπει να τεθούν στο δικαστήριο ως τέτοιες. Το Ισραήλ δε θα μπορούσε να διαπράξει αυτές τις βίαιες επιθέσεις χωρίς την πλήρη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης (της απερχόμενης και της νέας). Η θέση της τσεχικής Προεδρίας της ΕΕ (για τον «αμυντικό χαρακτήρα της επέμβασης») δείχνει την εγκληματική ανάμειξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία ούτε πιο ανθρώπινη είναι ούτε ακόμη περισσότερο αποτελεί αντίπαλο δέος για τις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ στηρίζεται επίσης στις εσωτερικές διαφορές και αντιφάσεις ανάμεσα στους Παλαιστίνιους και στον αραβικό κόσμο. Τώρα είναι η στιγμή για ακόμα μεγαλύτερη υπευθυνότητα και ενότητα ενάντια στα στρατεύματα της επέμβασης και της κατοχής. Καλούμε όλες τις φιλειρηνικές δυνάμεις στην περιοχή να ενωθούν ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στη Μέση Ανατολή, ενάντια στον «εισαγγελέα» του ιμπεριαλισμού στην περιοχή, το αντιδραστικό και απάνθρωπο ισραηλινό καθεστώς.

Εκφράζουμε το σεβασμό και την αλληλεγγύη στις δυνάμεις που αγωνίζονται για την ειρήνη μέσα στο Ισραήλ και χαιρετίζοντας τις γενναίες διαδηλώσεις τους στο Τελ Αβίβ και σε άλλες πόλεις. Το ΠΣΕ καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη να αποδείξουν τον ελάχιστο σεβασμό τους στη Χάρτα του ΟΗΕ και τη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζοντας ξεκάθαρα την ισραηλινή επιθετικότητα και επιβάλλοντας το τέλος της επέμβασης και της κατοχής των Παλαιστινιακών Εδαφών, που είναι και η πρώτη αιτία των δεινών του Παλαιστινιακού Λαού εδώ και 60 χρόνια.

Σε αυτή τη στιγμή, οι λαοί του πλανήτη θα πρέπει να αντιδράσουν με μαζικές πολιτικές διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σ' αυτήν την αδικία και τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού. Το ΠΣΕ καλεί σε ενίσχυση της αλληλεγγύης και της ανθρωπιστικής βοήθειας με όλα τα μέσα, ενώ προσθέτει πως θα λάβει ανάλογες πρωτοβουλίες τις επόμενες ημέρες».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ετοιμη να στείλει στρατό...

ΑΓΚΥΡΑ.-- Την ανάπτυξη παρατηρητών ευρωπαϊκού στρατού που θα ελέγχουν τα συνοριακά περάσματα στη Λωρίδα της Γάζας θέλει να επαναπροωθήσει η ΕΕ, με διάθεση να εκμεταλλευτεί και αυτή το έγκλημα των Ισραηλινών εναντίον του παλαιστινιακού λαού (θυμίζουμε ότι τέτοιοι «παρατηρητές» ήταν στη Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο πριν μερικούς μήνες). Η θέση αυτή εκφράστηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών των «27» στην έκτακτη συνάντησή τους στις 30 Δεκέμβρη και επικαλείται το πλαίσιο των συμφωνιών του 2005, ή τη δημιουργία νέων, που θα διευρύνουν ακόμα περισσότερο το ρόλο και την παρουσία της ΕΕ στην περιοχή. Υπέρ αυτής της θέσης και της γαλλο - αιγυπτιακής πρότασης για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, τάχθηκε χτες ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Χαβιέρ Σολάνα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τουρκία όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Σολάνα, που ξεκινά περιοδεία στη Μέση Ανατολή, εξέφρασε τη δήθεν «ανησυχία» του για το ανθρωπιστικό δράμα που εκτυλίσσεται στη Γάζα, ως αποτέλεσμα των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, ευχαριστώντας παράλληλα την Τουρκία για τις «διαμεσολαβητικές της προσπάθειες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ