ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Δίνουν μάχη για τα δεδουλευμένα

Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας, έχοντας απέναντί τους και την πλειοψηφία της ΠΝΟ, που αρνήθηκε να κηρύξει πανελλαδική απεργία σε όλα τα πλοία, όπως απαίτησαν οι ταξικές δυνάμεις

Με αποφασιστικότητα και έχοντας σταθερά στο πλευρό τους τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας για τα δεδουλευμένα τους οι ναυτεργάτες στα πληρώματα ακτοπλοϊκών πλοίων τριών ναυτιλιακών εταιρειών. Οι εφοπλιστές, πλήρως αποθρασυμένοι από την πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΕΕ, που διαμορφώνεται για λογαριασμό τους, έχουν κηρύξει τον πόλεμο στα εναπομείναντα ναυτεργατικά δικαιώματα, ακόμα και στο αυτονόητο της καταβολής των δεδουλευμένων, αφήνοντας ταυτόχρονα τα νησιά στο έλεος.

Την ίδια ώρα που το εφοπλιστικό κεφάλαιο γίνεται συνεχώς επιθετικότερο, εξαπολύοντας βάρβαρη επίθεση σε ναυτεργάτες και νησιώτες, απειλώντας με απορύθμιση συνολικά τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, η πλειοψηφία της ΠΝΟ, χτες, στη διάρκεια συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής, αποφάσισε για την ερχόμενη Τρίτη 27 Γενάρη 24ωρη απεργία σε 4 μόνο ναυτιλιακές εταιρείες, από τις οποίες οι τρεις είναι αυτές των οποίων τα πλοία τους είναι ήδη ακινητοποιημένα από τους ναυτεργάτες και τις ταξικές δυνάμεις!

Πρόκειται για τις εταιρείες των εφοπλιστών Μανούση (ΣΑΟΣ), Σπανού (ΚΑΛΛΙΣΤΗ), Αγούδημου (GA FERRIES), όπου ήδη πληρώματα πλοίων τους είναι στους καταπέλτες και την εταιρεία του εφοπλιστή Απ. Βεντούρη (ΝΕΛ). Η υποταγμένη στους εφοπλιστές πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΝ) στην ΠΝΟ απέρριψε την πρόταση των ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ για πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, προσπαθώντας έτσι να αποπροσανατολίσει τους ναυτεργάτες και να αποκρύψει ότι πρόκειται για γενικευμένη εφοπλιστική επίθεση.

Παρέμβαση και στη Βουλή

Το πρόβλημα ότι δεν καταβάλλουν οι εφοπλιστές τα δεδουλευμένα στους ναυτεργάτες, παραβιάζοντας και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, έφερε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Διαμάντω Μανωλάκου. Επισημαίνει ακόμα ότι «από 83 ακτοπλοϊκά πλοία τα 43 δεν πραγματοποιούν δρομολόγια, 2.000 ναυτεργάτες οδηγήθηκαν στην ανεργία και οι κάτοικοι των νησιών υποφέρουν». Ρωτά τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Αν. Παπαληγούρα «τι μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση για την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων των ναυτεργατών στα πλοία, καθώς και για την πλήρη τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των κανόνων προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ Γ'» - ΝΑΟΥΣΑ
Σημαντικό βήμα η συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα

Ξεπέρασαν τη συμβιβασμένη πλειοψηφία του Σωματείου τους και δρομολογούν συντονισμένες κινητοποιήσεις για τα δεδουλευμένα και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας

Από προηγούμενη κινητοποίηση εργαζομένων και απολυμένων από τα εργοστάσια του Λαναρά

*

Από προηγούμενη κινητοποίηση εργαζομένων και απολυμένων από τα εργοστάσια του Λαναρά
Σημαντική κατάκτηση στη μάχη που δίνει ο κλάδος για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στα εργοστάσια του Λαναρά και την αποπληρωμή των δεδουλευμένων, αποτελεί η συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα από τους κλωστοϋφαντουργούς του εργοστασίου «Κλωστήρια Γ'» στη Νάουσα, που με αποφασιστικότητα ξεπέρασαν τη συμβιβασμένη πλειοψηφία στο σωματείο τους και ήδη καταρτίζουν πρόγραμμα κινητοποιήσεων και συντονισμού με εργαζόμενους, άνεργους και αυτοαπασχολούμενους της πόλης.

Οι εργαζόμενοι παραμένουν για πέμπτο μήνα απλήρωτοι, δεν τους έχει καταβληθεί ούτε το δώρο των Χριστουγέννων, διεκδικούν αποζημιώσεις και δεδουλευμένα για τους εργαζόμενους που συνταξιοδοτήθηκαν ή εντάχθηκαν στην εισοδηματική ενίσχυση, καθώς και τα χρήματα που οφείλονται σε αυτοαπασχολούμενους και οικογενειακές επιχειρήσεις.

Οπως καταγγέλλουν, ενώ τα προβλήματα συσσωρεύονται εξαιτίας της επιθετικότητας της εργοδοσίας, με τις πλάτες των κομμάτων του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου, τόσο η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, όσο και οι πλειοψηφίες (ΠΑΣΚΕ - ΣΥΝ) στα εργοστασιακά σωματεία του Ομίλου πασχίζουν να εξασφαλίσουν νέες επιδοτήσεις στο Λαναρά για να προχωρήσει - όπως ο ίδιος επιβεβαίωσε - σε καινούριες απολύσεις και λουκέτα. Οι εργαζόμενοι στον όμιλο Λαναρά δέχτηκαν τα τελευταία χρόνια καθολική επίθεση στα δικαιώματά τους. Εγιναν απολύσεις, έκλεισαν εργοστάσια και πριν ένα μήνα ανακοινώθηκε επίσημα ότι θα κλείσουν 3 εργοστάσια στη Νάουσα. Με βάση τις προβλέψεις της εργοδοσίας, ζήτημα είναι αν θα παραμείνουν ελάχιστοι εργαζόμενοι σε ένα εργοστάσιο.

Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση, η πλειοψηφία του σωματείου και στα Κλωστήρια Γ' «όχι μόνο δεν κάνει τίποτα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την προστασία των εργαζομένων, αλλά "παίζει" με τον καλύτερο τρόπο, το ρόλο που της ανέθεσε η εργοδοσία, δηλαδή για την εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου, που προβλέπει κλείσιμο εργοστασίων και μαζικές απολύσεις» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι που τη Δευτέρα συγκρότησαν την Επιτροπή Αγώνα ύστερα από σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο.

Η Επιτροπή Αγώνα από την πρώτη στιγμή ζήτησε τη συμβολή και τη συμπαράσταση του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και του κλαδικού σωματείου ΚΛΩΘΩ, με στόχο την καλύτερη οργάνωση και το συντονισμό του αγώνα. Αποφάσισε άμεσες δράσεις και καλεί όλους τους εργαζόμενους σε νέα σύσκεψη τη Δευτέρα 26 Γενάρη, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Με στόχο, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή, να συντονίσουν τη δράση τους, μαζί με άλλους εργαζόμενους, με φορείς της πόλης, μαζί με τους απολυμένους από τα άλλα εργοστάσια. Να αποφασίσουν πολύμορφες κινητοποιήσεις και τη διοργάνωση Πανναουσαϊκού συλλαλητηρίου, για τα δικά τους συμφέροντα και όχι της εργοδοσίας.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΣΕΑΑΝ: Παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη πραγματοποιούν σήμερα στις 11 π.μ. η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ απ' το χώρο της ΔΕΗ και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), αντιδρώντας στην άρνηση της διοίκησης της ΔΕΗ να αναγνωρίσει τη συσσωρευτική άδεια μητρότητας για τις ανάπηρες μητέρες που δουλεύουν μειωμένο ωράριο και για τις μητέρες ανάπηρων παιδιών.

ΕΥΑΘ: Να σταματήσει κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ ΑΕ, να μπει τέλος στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης από τη διοίκηση της ΕΥΑΘ, να παρέμβει η κυβέρνηση για να γίνουν άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, ώστε να τερματιστεί το απαράδεκτο καθεστώς των εργολάβων, αλλά και για να λυθούν όλα τα προβλήματα των εργαζομένων, απαιτεί η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Απασχόλησης, υπενθυμίζοντας ότι οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ βρίσκονται σε διαρκείς κινητοποιήσεις.

ΣΑΜΟΣ - ΥΓΕΙΑ: Πάνω από δυο μήνες πρέπει να περιμένουν οι εργαζόμενες του νομού για να υποβληθούν σε εξετάσεις τύπου μαστογραφίας, οστεοπόρωσης κλπ., καθώς με βάση τη σύμβαση που έχει συνάψει το ΙΚΑ με το αντίστοιχο Ιατρικό Κέντρο, έχει οριστεί πλαφόν τριάντα εξετάσεων ανά μήνα για όλο το νομό. Οπως καταγγέλλουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Σάμου και το Σωματείο Εργαζομένων στα ξενοδοχεία, «το αποτέλεσμα των περιορισμένων εξετάσεων είναι να κλείνονται ραντεβού στο συγκεκριμένο ιατρικό κέντρο (δεν υπάρχει δεύτερο ανάλογο στο νομό) πέραν των δυο μηνών από το παραπεμπτικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την έγκαιρη διάγνωση - πρόληψη». Τα δυο σωματεία απαιτούν άρση του πλαφόν, καθώς όπως αναφέρουν «η υγεία και η πρόσβαση στις υγειονομικές υπηρεσίες είναι δικαίωμα για τον εργαζόμενο που έχει ανάγκη και όχι οικονομικό μέγεθος».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: «Ως έχει» θα κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η κλαδική σύμβαση που υπέγραψε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος με την ηγεσία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Η σύμβαση, που έχει ως τελική κατάληξη τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία, θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 29.1.2009, όπως διαβεβαίωσε χτες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Αριστείδης Καλογερόπουλος σε συνάντηση που είχε με την Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ. Ακολούθησε συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, που κατά πλειοψηφία επικύρωσε τα αποτελέσματα της συνάντησης. Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών επανέλαβε την πρόταση για γενικές συνελεύσεις στα νοσοκομεία με πρόγραμμα διεκδίκησης σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, με εξάωρο, πενθήμερο, τριαντάωρο, μία εφημερία τη βδομάδα και 1.700 ευρώ βασικό μισθό στον πρωτοδιοριζόμενο γιατρό.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Ευθύνες στην αντεργατική και αντικοινωνική πολιτική της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα, για την επίθεση που δέχτηκε η Κ. Κούνεβα που διεκδίκησε τα δικαιώματά της, επιρρίπτει με επιστολή της στην υπουργό Απασχόλησης η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ