ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΑΖΑ
Με αργούς ρυθμούς η ανθρωπιστική βοήθεια
  • Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της αποχώρησής του, αλλά, όπως καταγγέλλει ο ΟΗΕ, καθυστερεί μεθοδικά τη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας
  • Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα με τις ηγεσίες Παλαιστινιακής Αρχής, Ισραήλ, Αιγύπτου, Ιορδανίας

Αγώνας για την επιβίωση στην καταστραμμένη Ράφα στο νότο της Γάζας

Associated Press

Αγώνας για την επιβίωση στην καταστραμμένη Ράφα στο νότο της Γάζας
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την ολοκλήρωση της αποχώρησης των δυνάμεών του μέσα από τη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε, χτες το πρωί, ο ισραηλινός στρατός. Η πλειοψηφία των ισραηλινών δυνάμεων παραμένει στη «νεκρή ζώνη» που χωρίζει τη Λωρίδα από το Ισραήλ, ενώ στον ουρανό της Γάζας πετούν διαρκώς μη επανδρωμένα αεροσκάφη και στη θάλασσα πλέουν τα ισραηλινά στρατιωτικά πλοία.

Ο ισραηλινός στρατός έχει ξεκαθαρίσει ότι «θα επιτεθεί και πάλι εφόσον το κρίνει αναγκαίο», γεγονός που αποδεικνύει πόσο εύθραυστη είναι η «εκεχειρία». Από την άλλη, οι παλαιστινιακές οργανώσεις έχουν τονίσει ότι η κατάπαυση πυρός εκ μέρους τους ισχύει για μία εβδομάδα, εφόσον δεν αποχωρήσουν πλήρως οι ισραηλινές δυνάμεις από το παλαιστινιακό έδαφος.

Ο Τζον Χολμς, επικεφαλής όλων των οργανώσεων αρωγής του ΟΗΕ στην περιοχή, επανέλαβε, χτες, ότι ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη μετακίνηση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Επίσης, όπως έχει γίνει γνωστό, για κάθε έργο ανοικοδόμησης απαιτείται η ξεχωριστή έγκριση της ισραηλινής κυβέρνησης καθώς και η παροχή εγγυήσεων ότι τα χρήματα δε θα φτάσουν με κανέναν τρόπο στη «Χαμάς».

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός εμπόδισε, και χτες, τη μεταφορά μετρητών από την Παλαιστινιακή Αρχή στη Δ. Οχθη προς τη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να καταβληθούν μισθοί και να καλυφθούν πρώτες ανάγκες. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι η κίνηση αυτή υποσκάπτει περαιτέρω το κύρος και την αξιοπιστία του Παλαιστινίου Προέδρου απέναντι στον πληγέντα πληθυσμό της Γάζας.

Την ίδια στιγμή, η «Φατάχ» της Λωρίδας της Γάζας κατήγγειλε τη «Χαμάς» ότι αναλαμβάνοντας πάλι τον έλεγχο της περιοχής, προχώρησε σε σειρά συλλήψεων, επιθέσεων και εκτελέσεων στελεχών της, κατηγορώντας τους ως «συνεργάτες του κατακτητή». Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της «Χαμάς» επιβεβαίωσε ότι γίνονται συλλήψεις «συνεργατών», αλλά απέρριψε τις κατηγορίες της «Φατάχ».

Πρώτη «κρούση» Ομπάμα και ισραηλινές πιέσεις

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε, χτες, με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, τον Αιγύπτιο ομόλογό του, τον Ιορδανό βασιλιά και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο Αμερικανός Πρόεδρος. Οπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, ο Μπάρακ Ομπάμα διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του για την πρόθεσή του «ν' αναμειχθεί ενεργά προκειμένου να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία».

Διχασμένη ως προς το τι μέλλει γενέσθαι, αλλά και τις αντιδράσεις της απέναντι στον Ομπάμα, εμφανίζεται η ηγεσία της «Χαμάς». Στελέχη της από τη Λωρίδα τόνιζαν ότι «είναι έτοιμη για συμφωνία, και με αμερικανική παρέμβαση, με τα παλαιστινιακά εδάφη στα όρια του 1967», ενώ άλλα στελέχη της από τη Δαμασκό δήλωναν ότι «περιμένουν πράξεις από τον νέο Πρόεδρο».

Στις Βρυξέλλες αναμενόταν αργά το βράδυ χτες η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών. Η Τζίπι Λίβνι σκόπευε να ζητήσει από την ΕΕ να συμμετάσχει ενεργά, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ουάσιγκτον, με στρατό και ειδικούς, στον έλεγχο των συνόρων της Γάζας ώστε να τερματιστεί το λαθρεμπόριο όπλων προς τη «Χαμάς».

Ο Χαβιέ Σολάνα, εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της ΕΕ, δήλωνε ότι «τώρα προτεραιότητα είναι η ανθρωπιστική βοήθεια, η ανοικοδόμηση και η επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας», αν και ήδη Γερμανοί ειδικοί έχουν εκπονήσει σχέδιο ενίσχυσης των ελέγχων στα σύνορα Γάζας και Αιγύπτου. Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, πάντως, διαμήνυε, χτες, ότι δεν είναι δεκτά ξένα πλοία να περιπολούν στα αιγυπτιακά όρια.

«Ερευνες» εντυπώσεων

Τη διεξαγωγή έρευνας για τις καταγγελίες χρήσης λευκού φωσφόρου ανακοίνωσε, χτες, ο ισραηλινός στρατός, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στην Μπέιτ Λαχίγια και υπενθυμίζοντας ότι δεν είναι «παράνομη» η χρήση του με βάση το διεθνές δίκαιο. Εντούτοις, ανθρωπιστικές οργανώσεις τονίζουν ότι απαγορεύεται η χρήση σε κατοικημένες περιοχές. Η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ» υποστήριζε ότι κατά τη διάρκεια της 23ήμερης ισραηλινής επιχείρησης εκτοξεύτηκαν 200 βλήματα με λευκό φώσφορο κατά της Γάζας.

Το 1918 στο γραφείο του, διαβάζοντας την ΠΡΑΒΝΤΑ
Το 1918 στο γραφείο του, διαβάζοντας την ΠΡΑΒΝΤΑ
85 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Β.Ι. ΛΕΝΙΝ
Τιμή στον ηγέτη του Μεγάλου Οκτώβρη

Χτες, 21 Γενάρη συμπληρώθηκαν 85 χρόνια από το θάνατο του ηγέτη της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης και του σοβιετικού κράτους Βλαντιμίρ Ιλιτς Λένιν. Με την ευκαιρία αυτής της επετείου, στην Κόκκινη Πλατεία, χιλιάδες λαού συνέρευσαν στο Μαυσωλείο του Λένιν, καταθέτοντας στεφάνια και λουλούδια για να αποτίσουν φόρο τιμής στον ηγέτη της παγκόσμιας εργατικής τάξης στην εποχή του ιμπεριαλισμού.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, τόνισε μεταξύ άλλων πως «η παρούσα οικονομική κρίση υπογραμμίζει την ανάγκη να ξαναμελετήσουμε τις ιδέες του Λένιν», ενώ τάχθηκε εκ νέου κατηγορηματικά κατά της κατάργησης του Μαυσωλείου του Λένιν και της ταφής της σορού του.

Στο μεταξύ, με αφορμή την επέτειο του θανάτου του Λένιν, με ανοιχτή επιστολή τους προς τον Ρώσο Πρόεδρο, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, οι κομμουνιστές της Πετρούπολης και της περιοχής του Λένινγκραντ καλούν το Ρώσο πολιτικό να ανακηρύξει τον Λένιν «Ηρωα της Ρωσίας», την υψηλότερη τιμή που μπορεί να δοθεί από τη χώρα σε έναν πολίτη της. «Εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο υποκλίνονται στη μνήμη αυτού του σημαντικού ανθρώπου (...) Δεν έχουμε το δικαίωμα να ξεχάσουμε τις υπηρεσίες του προς τη χώρα και το λαό της», προστίθεται στην επιστολή.

Δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ

Η ΝΟ ΑΕΙ Πάτρας του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση για το Παλαιστινιακό, σήμερα Πέμπτη, στο αμφιθέατρο Χημικού (ΑΘΕ 10), στις 12 το μεσημέρι, με ομιλητή τον Κώστα Μπάτσικα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση, αύριο Παρασκευή, στην ταβέρνα «Δειπνοσοφιστές ο Ρήγας», επί της λεωφόρου Γέρακα 16, στις 9 μ.μ.

-- Η ΚΟΒ Αρτέμιδας διοργανώνει συνεστίαση αύριο Παρασκευή, στις 8.30 μ.μ., στην ταβέρνα «ΜΙΤΕΡΑΝ», Αγίου Ιωάννου 75 (από 8η στάση Βραυρώνος).

-- Οι ΚΟ Χαϊδαρίου διοργανώνουν συνεστίαση, το Σάββατο 24/1, στις 8.30 μ.μ., στην ταβέρνα «Ανέστης» στο Δαφνί Χαϊδαρίου.

-- Πολιτική εκδήλωση τιμής για τον σ. Γιάννη Καρανάσο, μπροστά στα 90 χρόνια του ΚΚΕ, διοργανώνει η ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ, το Σάββατο 24/1, στις 6.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Ευθυμίας, με ομιλητή τον Δήμο Κουμπούρη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση, το Σάββατο 24/1, στο κέντρο «Λιβαδάκι» με ζωντανή μουσική, στις 8 μ.μ.

-- H ΚΟ Κοζάνης του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση, το Σάββατο 24/1, στο Οικογενειακό Κέντρο «Παλάτι», στην Κοζάνη.

-- Η ΚΟ Κορυδαλλού του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση, την Κυριακή 25 Γενάρη, στη 1.30 μ.μ., στο κέντρο «Νέα Συντροφιά» (Ααρ. Αντύπα 34, Αγία Βαρβάρα - Αιγάλεω).

-- Στην Αγιά του Δήμου Πάργας θα περιοδεύσει και θα μιλήσει, τη Δευτέρα 26/1, στις 6.30 μ.μ., ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, παρουσιάζοντας την πολιτική πρόταση του Κόμματος για την αγροτική οικονομία.

-- Στη Λούτσα Πρέβεζας θα περιοδεύσει και θα μιλήσει, την Τετάρτη 28/1, στις 6.30 μ.μ., ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, παρουσιάζοντας την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για την αγροτική οικονομία.

-- Η Αχτίδα Δημόσιας Διοίκησης της ΚΟΑ διοργανώνει συνεστίαση, την Κυριακή 1/2, στις 13.00, στο κέντρο «Ποικίλη Στοά», Αγίου Φιλίππου 14, Μοναστηράκι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ