ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Μεσάζων των ασφαλιστών

Μοίρασαν συμβόλαια ασφαλιστικής κάλυψης σε μαθητές

Ρόλο μεσάζοντα για την εισβολή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών μέσα στα σχολεία, προκειμένου να αυξήσουν την πελατεία τους, αναλαμβάνει η δημοτική αρχή της ΝΔ στο Δήμο Ανατολής στα Γιάννενα. Στο 1ο Γυμνάσιο Ανατολής εκπρόσωποι της «Εθνικής Ασφαλιστικής» με τον δήμαρχο Γιάννη Εμμανουηλίδη μοίρασαν συμβόλαια σε μαθητές που αφορούν την ασφαλιστική τους κάλυψη από τυχόν ατυχήματα κατά τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας του σχολείου μέχρι και την αποχώρησή τους. Μάλιστα, στο πρόγραμμα αυτό, που έχει ξεκινήσει ο δήμος για τα σχολεία της επικράτειάς του, αρωγό βρήκε και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, που καλεί τους διευθυντές των σχολείων να διευκολύνουν το δήμο, παρέχοντάς του ονομαστικές καταστάσεις των μαθητών τους!

Το «μπόλιασμα» των νεανικών συνειδήσεων με τη δήθεν «αξία» της ιδιωτικής ασφάλισης, η μετατροπή των μαθητών και των οικογενειών τους σε «λίστα» για την ενίσχυση των επιχειρηματικών κερδών, χαρακτηρίστηκε από το δήμαρχο Ανατολής σαν έμπρακτο ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής για τη νέα γενιά. Σημειώνουμε ότι για το κάλεσμα αυτό των εταιρειών στο σχολείο δεν πάρθηκε καμία σχετική απόφαση από τη σχολική επιτροπή, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου ή το δημοτικό συμβούλιο, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι και να υπήρχε απόφαση θα νομιμοποιούνταν μια τέτοια πρακτική.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζονται τέτοιου είδους προγράμματα πλασαρίσματος των εταιρειών στα σχολεία. Αντίστοιχα προγράμματα εμφανίστηκαν και στο παρελθόν, πατώντας πάνω στη «γύμνια» και την εγκατάλειψη των σχολικών υποδομών, την ανυπαρξία υπηρεσιών σχολικής υγείας και προληπτικής ιατρικής, αλλά και στην πολιτική «ξηλώματος» της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Παρόμοιες πρακτικές - «ντυμένες» με το μανδύα της «κοινωνικής ευαισθησίας» μέσα στα σχολεία - προωθήθηκαν πριν 3 χρόνια και στα Γιάννενα από τη δημοτική αρχή της ΝΔ για 9.150 μαθητές με τη στήριξη των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και του Φίλιππα Φίλιου (υποστηριζόμενου από μερίδα του ΠΑΣΟΚ και κορμό του ΣΥΝ).

Την προώθηση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στα σχολεία καταγγέλλει με ανακοίνωσή του και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Νομού Ιωαννίνων, τονίζοντας ότι «μέσα από τέτοιες ενέργειες δήμαρχοι και Δημοτικά Συμβούλια προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα "κοινωνικό προφίλ", προβαίνοντας σε μια ενέργεια που όχι μόνο δεν έχει αξία για τους γονείς και τα παιδιά τους (είναι γνωστό σε όλους ότι τα παιδιά είναι ασφαλισμένα στον ασφαλιστικό φορέα των γονέων τους και καλύπτονται απ' αυτόν σε περίπτωση ατυχήματος), αλλά συγκαλύπτει τις ευθύνες των δημοτικών αρχών για την ανυπαρξία μέτρων ασφάλειας στα σχολεία, για ασφαλή σχολικά κτίρια, δρόμους, διαβάσεις και βοηθητικό προσωπικό».

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών προσθέτει ότι στόχος αυτών των ενεργειών είναι η αύξηση της πελατείας των ασφαλιστικών εταιρειών και η παρέμβαση στη συνείδηση γονέων και μαθητών και επισημαίνει ότι σε δήμους που εφάρμοσαν ανάλογο μέτρο, οι γονείς «όχι μόνο δεν κέρδισαν κάτι, αλλά βρέθηκαν στον ασφυκτικό κλοιό των ασφαλιστικών εταιρειών που τους έγιναν "στενός κορσές" προκειμένου να επεκτείνουν το συμβόλαιο που έκανε ο δήμος στα παιδιά τους σε συμβόλαιο γενικής ασφαλιστικής κάλυψης». Προειδοποιεί, δε, ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία παραδίδονται στις ασφαλιστικές ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των μαθητών (απαραίτητα για τη σύναψη ασφαλιστικού συμβολαίου)...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΚΙ ΥΠ. ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ - ΑΠΘ
Πρώτη δύναμη και πάλι η ΠΣΚ

Διατήρησε την πρώτη θέση με αύξηση των δυνάμεών της η Πανεπιστημονική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΠΣΚ) στις εκλογές του Συλλόγου Μεταπτυχιακών κι Υποψήφιων Διδακτόρων Φυσικού του ΑΠΘ και μάλιστα, με αύξηση της συμμετοχής σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Στις φετινές εκλογές ψήφισαν 80 φοιτητές από 53 στις εκλογές του 2007, ενώ βρέθηκαν και 2 λευκά ψηφοδέλτια. Η ΠΣΚ αύξησε τις δυνάμεις της κατά 14% κι εξασφάλισε μία επιπλέον έδρα. Πήρε 58 ψήφους (72,5%) και 5 έδρες ενώ το 2007 είχε 31 ψήφους (58,5%) και 4 έδρες. Οι άλλες δυνάμεις κατανέμονται ως εξής: Η ΑΡΕΜ (ΕΑΑΚ) έπεσε κατά 27,1% κι έχασε 2 έδρες. Πήρε 10 ψήφους (12,5%) και 1 έδρα ενώ το 2007 είχαν 21 ψήφους (39,6%) και 3 έδρες. Η ΠΑΚ (ΠΑΣΟΚ) που κατέβηκε για πρώτη φορά φέτος στις εκλογές, πήρε 10 ψήφους (12,5%) και 1 έδρα.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου η ΠΣΚ σημειώνει ότι θα συνεχίσει πιο δυναμικά και από καλύτερες θέσεις διεκδικώντας: «Σύλλογο που να αγωνίζεται και να διεκδικεί. Στήριξη του Συλλόγου σε πολιτιστικές και επιστημονικές δραστηριότητες. Επιπλέον χρηματοδότηση των μεταπτυχιακών και της έρευνας. Δωρεάν συγγράμματα για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και πλήρη κάλυψη κάθε άλλης απαραίτητης υποδομής. Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν Ανώτατη Παιδεία. Ερευνα προς όφελος της κοινωνίας και όχι τον πλουτισμό των λίγων».

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Για το ρόλο των υπηρεσιακών συμβουλίων

Το ρόλο που πρέπει να έχουν οι αιρετοί στα υπηρεσιακά συμβούλια εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΠΕ, ΚΥΣΠΕ) επισήμανε το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, με αφορμή τη σύσκεψη του ΔΣ της ΔΟΕ με τους αιρετούς που έγινε την περασμένη Δευτέρα με θέματα που αφορούσαν το θεσμικό πλαίσιο των μεταθέσεων - αποσπάσεων, την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων κ.ά. Για μία ακόμα φορά σημειώθηκε από την πλευρά του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στην παρέμβασή του ότι τα υπηρεσιακά συμβούλια αξιοποιούνται σαν χώρος ενσωμάτωσης (και όχι υπεράσπισης) των εργαζομένων, μοχλός χειραγώγησης και ενίσχυσης του δικομματισμού και εφαρμογής των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων.

Τονίστηκε η ανάγκη να σπάσει η λογική της ρουσφετολογίας, να διεκδικήσουν οι εκπαιδευτικοί να λογοδοτούν οι αιρετοί στις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων και των ΕΛΜΕ με δικαίωμα ανάκλησης και καθαίρεσης από τις ΓΣ και μόνο, αντικειμενική μοριοδότηση όλων των αποσπάσεων και των υπηρεσιακών μεταβολών. Παράλληλα, στη σύσκεψη επισημάνθηκε από τις ταξικές δυνάμεις η αναγκαιότητα άμεσης απάντησης των εργαζομένων στις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και στις αρνητικές για τους εργαζόμενους εξελίξεις.

Παναττική στάση εργασίας στο Δημόσιο

Παναττική στάση εργασίας για την Παιδεία πραγματοποιούν αύριο Παρασκευή οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, από τη 1 το μεσημέρι έως το τέλος του εργασιακού ωραρίου. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο καλούν τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στη 1.30 το μεσημέρι, στην Ομόνοια. Αντίστοιχη στάση εργασίας έχει αποφασίσει και η ΟΛΜΕ, στο πλαίσιο της οποίας, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών συγκεντρώνονται στην Ομόνοια μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση για την κρίση

Εκδήλωση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με θέμα «Οικονομική κρίση. Ποιοι πληρώνουν - ποιοι κερδοσκοπούν;», διοργανώνουν η Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών και η Πανσπουδαστική ΚΣ, σήμερα Πέμπτη, στις 7.30 το απόγευμα, στο μικρό αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής. Θα εισηγηθούν ο Μάκης Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Νίκος Ζώκας, μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ.

«Φίμωση» του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών

«Μαθήματα» αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων δίνει η διοργάνωση του εκπαιδευτικού συνεδρίου που συνδιοργανώνει η ΔΟΕ με την αντίστοιχη διδασκαλική ομοσπονδία της Κύπρου (ΠΟΕΔ). Πέρα από το γεγονός ότι ο προβληματισμός πάνω σε εκπαιδευτικά ζητήματα θα έπρεπε να περνάει από διαδικασίες βάσης των εκπαιδευτικών (κάτι που δε συμβαίνει...), όλως τυχαίως οι θέσεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών έχουν αποκλειστεί από τις κεντρικές εισηγήσεις του συνεδρίου, οι οποίες θα κατανεμηθούν ανάμεσα στην ΠΟΕΔ και τις κυρίαρχες παρατάξεις στην ΔΟΕ! Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών ζητά να διασφαλιστεί η ισότιμη προβολή θέσεων, θεωρεί τη μεθόδευση της πλειοψηφίας αντιδημοκρατική και γι' αυτό το λόγο εξετάζει τη συμμετοχή του ή όχι στο συγκεκριμένο συνέδριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ