ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διεθνές σκηνικό ανεργίας και απολύσεων...

Μείωση της παραγωγής αυτοκινήτων και απολύσεις προβλέπονται σε πολλές χώρες

Associated Press

Μείωση της παραγωγής αυτοκινήτων και απολύσεις προβλέπονται σε πολλές χώρες
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ -ΣΙΔΝΕΪ.--

Ρεκόρ δεκαετίας έκανε - και επίσημα... - το ποσοστό ανεργίας στη Βρετανία απ' το Σεπτέμβρη έως το Νοέμβρη του 2008, που ανήλθε στο 6,1%. Οι «επίσημοι» άνεργοι για κείνο το διάστημα στη Γηραιά Αλβιόνα ξεπέρασαν έτσι το 1.092.000. Σ' αυτούς δε συγκαταλέγονται οι δεκάδες χιλιάδες που απολύθηκαν το Δεκέμβρη, καθώς πριν λίγες μέρες είχε ανακοινωθεί σημαντική αύξηση του αριθμού των δικαιούχων επιδόματος ανεργίας: Από 77.900 που ήταν το φθινόπωρο έφθασαν τους 1,16 εκατ. στο τέλος του 2008...

Σκούρα τα μαντάτα και για τη γερμανική οικονομία, η οποία προβλέπεται το 2009 να συρρικνωθεί κατά τουλάχιστον 2,25%, κάτι που εκτιμάται ως η χειρότερη επίδοση απ' το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στη Γαλλία η υπουργός Οικονομίας, Κριστίν Λαγκάρντ, ήταν έτοιμη να «ξεπαγώσει» ένα ακόμη πακέτο «βοήθειας», ύψους περίπου 10,6 δισ. ευρώ, προς τις έξι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας αφού επιβεβαίωσε πως τα μεγαλύτερα διευθυντικά στελέχη τους «απαρνήθηκαν» τα τεράστια μπόνους για το 2008...

Το ίδιο 24ωρο επιβεβαιώθηκε πως η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία «Τογιότα» πήρε τα σκήπτρα της πρώτης παγκόσμιας δύναμης στις πωλήσεις διεθνώς απ' τον αμερικανικό βιομηχανικό όμιλο της «Τζένεραλ Μότορς» (GM). Η GM είδε πέρσι - μετά από 77 χρόνια - τις πωλήσεις της διεθνώς να πέφτουν 11%. Η GM πούλησε πέρσι 8.350.000 αυτοκίνητα. Αντίστοιχα η «Τογιότα» πούλησε 8.970.000 αυτοκίνητα (μείωση 4%)...

Στον τομέα των μεταλλευμάτων, ο αυστραλέζικος κολοσσός BHP BILLITON ανήγγειλε άλλες 6.000 απολύσεις προχωρώντας σε άμεσο κλείσιμο εργοστασίων και ορυχείων νικελίου σε δύο περιοχές της δυτικής Αυστραλίας. Η εταιρεία βιομηχανικών μηχανημάτων «Eaton» με έδρα το Κλίβελαντ των ΗΠΑ ανακοίνωσε 5.200 νέες απολύσεις «λόγω μειωμένης ζήτησης».

Στην Ιρλανδία η κυβέρνηση «καθησύχασε» τους επενδυτές ότι, πέρα απ' την «AngloIrish Bank», την οποία εθνικοποίησε την περασμένη βδομάδα, οι τράπεζες «Allied Irish Banks» και «Bank of Ireland» θα παραμείνουν ιδιωτικές...

Η UAL, μητρική εταιρεία της αεροπορικής «United Airlines», ανακοίνωσε απώλειες 1,3 δισ. δολαρίων για το τελευταίο τετράμηνο του 2008. Στο μεταξύ, η «United Airlines» θα απολύσει και άλλους 1.000 εργαζόμενους πέρα απ' τους 1.500 που ανακοίνωσε στο τέλος του περασμένου μήνα...

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΕΕ - ΗΠΑ
Γεωπολιτικά και οικονομικά «παιχνίδια»

Λίγες μόλις ώρες μετά την «εκεχειρία» στον εμπορικό «πόλεμο» του φυσικού αερίου μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, το ταξίδι του Προέδρου της Λευκορωσίας, Αλ. Λουκασένκο, στην Ουκρανία και η 4ωρη συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του, Β. Γιούστσενκο, ανακυκλώνουν για άλλη μια φορά τα σενάρια στο μεγάλο οικονομικό και γεωπολιτικό «παιχνίδι» που παίζουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στο έδαφος της πρώην ΕΣΣΔ.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση που είχε ο Β. Γιούστσενκο στα 4 χρόνια της προεδρίας του με τον Αλ. Λουκασένκο, κι εκτός από τη μαραθώνια διάρκειά τους, ολοκληρώθηκαν με την υπογραφή πακέτου οικονομικών συμφωνιών. Οχι λιγότερο εντυπωσιακές είναι και οι πολιτικές πλευρές της επίσκεψης, αφού δημόσια ο Αλ. Λουκασένκο, στρατηγικός εταίρος της Μόσχας και γνωστός ως σήμερα για τις αιχμηρές δηλώσεις του σε βάρος των ΗΠΑ και της ΕΕ, δημόσια ευχαρίστησε την Ουκρανία για τη βοήθεια που παρείχε στην αποκατάσταση των σχέσεων της χώρας του με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Μάλιστα, όπως γράφει η ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ», την άνοιξη «και οι δύο χώρες μπορεί να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα της ΕΕ "Ανατολικός συνεταιρισμός", που έχει στόχο να εμβολιάσει με τις δυτικές αξίες τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ».

Οι δύο πρόεδροι υπέγραψαν οικονομικές συμφωνίες, που αφορούν ζητήματα ενέργειας και συνεργασίας των εθνικών τραπεζών τους. Αποφασίστηκε η Λευκορωσία να επαναλάβει τις αγορές ουκρανικής ηλεκτρικής ενέργειας και να ενισχύσει το ηλεκτρικό της δίκτυο ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μεταφορέας ηλεκτρικού ρεύματος προς τις χώρες της Βαλτικής. Επίσης ο Αλ. Λουκασένκο στήριξε τη δημιουργία του λεγόμενου «ευρασιατικού διαδρόμου» πετρελαίου, που προβλέπει τη μεταφορά πετρελαίου, που θα προέρχεται από την Κασπία και από την Οδησσό, μέσω της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας, θα καταλήγει στις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία. Ο αγωγός αυτός θεωρείται ανταγωνιστικός των ρωσικών συμφερόντων, αφού την παρακάμπτει και «σπάει» τους δικούς της σχεδιασμούς.

Τα ρωσικά ΜΜΕ σημειώνουν πως στο δεύτερο μισό της περασμένης χρονιάς ο Πρόεδρος Αλ. Λουκασένκο εγκατέλειψε το αντιδυτικό λεξιλόγιο, προχώρησε σε ορισμένες υποχωρήσεις προς τις απαιτήσεις της ΕΕ, ενώ στην πορεία ζήτησε και πήρε δάνειο 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια από το ΔΝΤ (και άλλα 2 δισεκατομμύρια δολάρια από τη Ρωσία). Μάλιστα η ΕΕ τον προσκάλεσε στην ανοιξιάτικη Σύνοδο Κορυφής, στην Πράγα, όπου θα συζητηθούν οι σχεδιασμοί της ΕΕ με την επωνυμία «Ανατολικός συνεταιρισμός».


Ι. Π.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Αύξηση κατά 30% σημειώθηκε στην πρωτεύουσα της Ρωσίας το 2008 σε ό,τι αφορά τις ρατσιστικές επιθέσεις σε σχέση με το 2007, δήλωσε χτες ο αστυνομικός διοικητής της Μόσχας, Βλαντιμίρ Πρόνιν, τονίζοντας ότι περισσότερες από 90 ρατσιστικές επιθέσεις, 47 από τις οποίες υπήρξαν μοιραίες για τα θύματά τους, διαπράχθηκαν στη Μόσχα το 2008. Στόχοι αυτών των επιθέσεων είναι Καυκάσιοι και άτομα καταγόμενα από τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, αλλά και Ασιάτες και Αφρικανοί.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Πέντε νεκροί και 14 τραυματίες είναι ο απολογισμός των επιθέσεων που σημειώθηκαν, χτες, στη Βαγδάτη, στη Μοσούλη και στο αλ Ζουμπάρι, κοντά στη Βασόρα, με στόχο κυρίως ιρακινές και αμερικανικές περιπόλους. Απόπειρας δολοφονίας διέφυγε, την τελευταία στιγμή, και ο υφυπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης.

TZAKAPTA.-- Στους 115 ανέρχονται συνολικά τα ανθρώπινα θύματα της «γρίπης των πτηνών» στην Ινδονησία την τελευταία τριετία, έπειτα από το θάνατο δύο ακόμη ανθρώπων.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουγκάντας απέρριψε την πρόταση για κατάργηση της θανατικής ποινής, αποφασίζοντας ωστόσο ότι η αναμονή των μελλοθάνατων για την εκτέλεση της ποινής δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα τρία χρόνια.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Νιγηριανοί ένοπλοι της οργάνωσης «Κίνημα Χειραφέτησης του Δέλτα του Νίγηρα» (ΜΕΝD) επιτέθηκαν σε πετρελαιοφόρο που μετέφερε χιλιάδες τόνους ντίζελ και απήγαγαν έναν Ρουμάνο, μέλος του πληρώματος. Στη συνέχεια οι δράστες αποχώρησαν από το Δέλτα του ποταμού Νίγηρα, αφού ανατίναξαν τη μηχανή του σκάφους με δυναμίτη.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Απεργία πείνας ξεκίνησαν χτες Ζιμπαμπουέζοι και Νοτιοαφρικανοί ακτιβιστές ζητώντας ταχύτερες πολιτικές και οικονομικές αλλαγές, αλλά και μία νέα συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το ξεπέρασμα της κρίσης που περνά τα τελευταία χρόνια η Ζιμπάμπουε.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Διαφωνεί η Ινδία, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Πρανάμπ Μουκχερτζί, με τις απόψεις που διατυπώθηκαν από το Βρετανό ομόλογό του, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, και ήθελαν τις πολύνεκρες επιθέσεις της Βομβάης να σχετίζονται με τα αυτονομιστικά κινήματα του Κασμίρ.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Επίσημη πρεμιέρα του κοσσοβάρικου «στρατού»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Πριν καλά συμπληρωθεί ένας χρόνος από τη μονομερή κήρυξη «ανεξαρτησίας» του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου στο Κοσσυφοπέδιο (Φεβρουάριος 2008), συγκροτήθηκε και επίσημα χτες ο στρατός του: «Η Κοσσοβάρικη Δύναμη Ασφαλείας» (KSF) που θα απαρτίζεται από τουλάχιστον 2.500 ελαφρά οπλισμένους στρατιώτες υπό την εποπτεία του ΝΑΤΟ...

Διόλου τυχαία αρχηγός του «KSF» διορίστηκε ο αντιστράτηγος Σουλεϊμάν Σελίμι, πρώην στέλεχος των αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ.

Η Σερβία από την άλλη αντιδρά στη συγκρότηση «στρατού» στο προτεκτοράτο θεωρώντας (όχι άδικα) ότι θα αποτελέσει άλλη μία πηγή αστάθειας και ανασφάλειας ιδιαίτερα για τις εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες της περιοχής. Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς χαρακτήρισε το KSF «σαφώς μία παράνομη παραστρατιωτική δύναμη που απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια και είναι πλήρως απαράδεκτη για τη Σερβία».

Ο Σελίμι βάφτισε τους άνδρες του «επαγγελματική δύναμη που θα συνεργαστεί στενά με το ΝΑΤΟ». Ο κοσσοβάρικος «στρατός» είχε Βρετανούς ΝΑΤΟικούς εκπαιδευτές, φορά αμερικάνικες στολές και οδηγεί οχήματα που έχει ασφαλίσει η... γερμανική κυβέρνηση! Αρχικά τουλάχιστον ο «στρατός» των Κοσσοβάρων Αλβανών δε θα έχει στη διάθεσή του άρματα μάχης, βαρύ πυροβολικό ή αεροπλάνα...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Ερευνες» για τα θύματα των αμάχων

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

«Ερευνες» διεξάγουν οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις του Αφγανιστάν, κατά την πάγια τακτική τους, μετά τις καταγγελίες ότι στις επιχειρήσεις τους εναντίον «στόχων των Ταλιμπάν», κατά τη διάρκεια της βδομάδας, στην επαρχία Καπίσα, κατά τις οποίες ισχυρίστηκαν ότι σκοτώθηκαν περίπου 20 «ισλαμιστές αντάρτες», έχασαν τη ζωή τους και 25 άμαχοι. Ερευνες που συνήθως δεν καταλήγουν σε αποτέλεσμα ή ακόμα και αν καταλήξουν ακολουθούνται από την επωδό της «συγνώμης» κατόπιν εορτής και τη δικαιολογία ότι οι «Ταλιμπάν δε φορούν στολές προκειμένου να ξεχωρίζουν από τους αμάχους»...

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τρίτη, ο Αμερικανός διοικητής της περιοχής, στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, είχε υποστηρίξει την «ανάγκη μείωσης των απωλειών αμάχων», από τις αμερικανο-ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις, ενώ και ο Αφγανός εγκάθετος Πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, ενόψει και των προεδρικών εκλογών, ζήτησε να μειωθούν τα θύματα αμάχων, καταγγέλλοντας μάλιστα τις κατοχικές δυνάμεις...

Παράλληλα με το Αφγανιστάν εξακολουθούν και οι συγκρούσεις στο γειτονικό Πακιστάν, όπου χτες τουλάχιστον τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν, σε συγκρούσεις κυβερνητικών στρατευμάτων και «ισλαμιστών ανταρτών» στις περιοχές των φυλών στα βορειοδυτικά. Στις αρχές της βδομάδας, οι αρχές είχαν υποστηρίξει ότι σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του κυβερνητικού στρατού έχασαν τη ζωή τους «60 ισλαμιστές αντάρτες», αριθμός που δεν επιβεβαιώθηκε...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ