ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ
Οικολογικές ευαισθησίες με... απλήρωτη εργασία

Η πολυδιαφημιζόμενη δεντροφύτευση της Κυριακής γίνεται με συμβασιούχους του Δήμου Πεντέλης που την επόμενη μέρα λήγει η σύμβασή τους και που δουλεύουν πρωί - βράδυ χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες

Από το δάσος του Κοκκιναρά μετά την πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2007
Από το δάσος του Κοκκιναρά μετά την πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2007
Συμβασιούχοι εργαζόμενοι του Δήμου Πεντέλης που την επομένη της δεντροφύτευσης λήγει η σύμβασή τους, εργάζονται τις τελευταίες 10 μέρες πυρετωδώς και χωρίς να πληρώνονται τις υπερωρίες, για την περιβόητη δεντροφύτευση στο δάσος του Κοκκιναρά στην Πεντέλη, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού Ορους (ΣΠΑΠ) μαζί με το ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ την ερχόμενη Κυριακή το πρωί.

Η κατά τα άλλα ευαισθητοποιημένη, και πολυδιαφημισμένη ως τέτοια, πρωτοβουλία του ΣΠΑΠ και του ΣΚΑΪ, όπως αποδεικνύεται, δεν είναι και τόσο... ευαισθητοποιημένη όταν αφορά σε εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους. Ο δε «εθελοντισμός», που προβάλλεται συχνά από επιχειρήσεις και φορείς, είναι και στην προκειμένη άμεσος εκβιασμός των συμβασιούχων. Με απλήρωτα εργατικά χέρια «πλασάρονται» ο ΣΠΑΠ, το συγκρότημα Αλαφούζου και άλλες επιχειρήσεις - χορηγοί (π.χ. «Cosmote») ως ευαίσθητοι και υπεύθυνοι, στα πλαίσια και της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Οι εθελοντές, που, όπως διαφημίζεται από τους διοργανωτές, θα κάνουν τη δεντροφύτευση είναι - τουλάχιστον όσον αφορά την προετοιμασία της διοργάνωσης, δηλαδή το μεγάλο όγκο της δουλειάς - οι 20 εργάτες του Δήμου Πεντέλης, από τους οποίους οι 10 είναι συμβασιούχοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την προηγούμενη εβδομάδα εργάζονται πολλές παραπάνω ώρες για την προετοιμασία. Για παράδειγμα, την περασμένη Τετάρτη δούλευαν από το πρωί έως το βράδυ. Αλλοι, που εργάζονται και στην αποκομιδή των απορριμμάτων, έχουν δουλέψει κάποιες μέρες στο ξυλουργείο για τα πασαλάκια που θα χρειαστούν στη δεντροφύτευση από το πρωί μέχρι και τις 9 το βράδυ. Οι συμβασιούχοι δεν πληρώνονται τις υπερωρίες. Με αυτή την έννοια δουλεύουν... «εθελοντικά».

Επιπλέον, η Νομαρχία Ανατ. Αττικής παραχώρησε ένα μηχάνημα για να ανοιχτούν οι τρύπες στο χώρο. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, η σύμβαση του χειριστή έληξε πρόσφατα και οι δήμοι «μαζεύουν» λεφτά για να προσληφθεί κάποιος, προκειμένου να γίνει η δεντροφύτευση!

Αμεσος εκβιασμός

Σύμφωνα με πληροφορίες, διαδίδεται ότι συμφέρει τους συμβασιούχους η δεντροφύτευση επειδή θα υπάρξουν θέσεις εργασίας για πότισμα, συντήρηση κλπ. Θέσεις εργασίας - αν υπάρξουν - για μερικούς μήνες κι έπειτα πάλι χωρίς δουλειά...

Επιπλέον υποσχέθηκαν στους συμβασιούχους αντί για τα χρήματα των υπερωριών, ένα ρεπό. Ομως τη Δευτέρα 26/1 λήγουν οι συμβάσεις τους και θα τους πουν τι θα γίνει στη συνέχεια. Γίνεται αμέσως αντιληπτό πόσο άμεσος είναι ο εκβιασμός, σε πόσο δυσμενέστερη θέση θα βρεθεί ο συμβασιούχος που θα αρνηθεί να δουλέψει απλήρωτος για τη δεντροφύτευση.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Σχεδιάζουν ένταση της επίθεσης σε βάρος των μεταναστών

Την υλοποίηση «ειδικών δράσεων» για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και μορφών παραβατικότητας στην Αθήνα, συζήτησαν χτες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χ. Μαρκογιαννάκης, με τον δήμαρχο Αθηναίων, Ν. Κακλαμάνη. Χαρακτηριστικό των μέτρων που θα εφαρμοστούν είναι ότι και οι δύο συνέδεσαν την αύξηση της εγκληματικότητας με την είσοδο και παρουσία των μεταναστών και προσφύγων που έρχονται στην Ελλάδα χωρίς τα αναγκαία έγγραφα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο.

Ο δήμαρχος Αθήνας ενημέρωσε τον αναπληρωτή υπουργό σε ποιες περιοχές υπάρχουν προβλήματα και πρόσθεσε ότι όταν το υπουργείο θα είναι έτοιμο για τις ...δράσεις, «θα δούμε στο βαθμό που μπορούμε να βοηθήσουμε με τη Δημοτική Αστυνομία, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, ώστε να αλλάξει η εικόνα στην πόλη». Αλλωστε, από το 2005, η Δημοτική Αστυνομία συνεπικουρεί την Ελληνική Αστυνομία στο κυνήγι μεταναστών μικροπωλητών. Παράλληλα, πριν από δυο μήνες, έβαλε λουκέτο σε κουζίνα πολυκατοικίας του κέντρου της Αθήνας, όπου ζουν, σε άθλιες συνθήκες, Σομαλοί πρόσφυγες, με πρόσχημα ότι λειτουργούσε παράνομο εστιατόριο.

Υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει «αυστηρότατος έλεγχος εισόδου των λαθρομεταναστών». Σε αυτό συμφώνησε και ο Χ. Μαρκογιαννάκης, που είπε πως πρέπει να ανακόψουμε το κύμα «λαθρομετανάστευσης» από τα τουρκικά παράλια, «που συμβάλλει αναμφίβολα στο να έχουμε την αύξηση της εγκληματικότητας στην πατρίδα μας». Για το θέμα της λεγόμενης λαθρομετανάστευσης, τόνισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ζητά ευρωπαϊκή ένταξη και να καταπατεί βίαια αρχές που διέπουν την ΕΕ. Εξάλλου, ο Ν. Κακλαμάνης ζήτησε την ενίσχυση των χωρών της «Σένγκεν», δηλαδή, την πλήρη εφαρμογή των αντιμεταναστευτικών μέτρων που αποφάσισε τον περασμένο Οκτώβρη η Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ τέθηκε τελικά η υπόθεση της πειθαρχικής δίωξης κατά του προέδρου Πρωτοδικών Ν. Σαλάτα. Η πειθαρχική δίωξη είχε ασκηθεί από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Β. Νικόπουλο, γιατί ο πρόεδρος Πρωτοδικών δε συμμορφώθηκε και αγνόησε τη γνωστή «τηλεφωνική διάσκεψη» της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που έβαζε φραγμό στις ελάχιστες ελπίδες των συμβασιούχων για μονιμοποίηση. Ως γνωστόν, ο Ν. Σαλάτας, που είναι και μέλος του ΔΣ της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, είχε δικαιώσει σε υπόθεση ασφαλιστικών μέτρων συμβασιούχους του υπουργείου Πολιτισμού, παρόλο που η γνωστή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 2007 έκρινε τα αντίθετα για τους συμβασιούχους. Γι' αυτή την ενέργεια του Ν. Σαλάτα, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Β. Νικολόπουλος έδωσε παραγγελία να του ασκηθεί πειθαρχική δίωξη, αλλά ο αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γ. Παπανικολάου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

ΜΕ ΛΟΥΚΕΤΟ απειλούνται οριστικά τα Κέντρα Πρόληψης, καθώς συνεχίζεται ο εμπαιγμός σε βάρος των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης στην Κω, οι οποίοι είναι απλήρωτοι εδώ και έξι μήνες, καταγγέλλουν ότι μετά από πρόταση της δημοτικής αρχής αποχωρεί ο Δήμος από το Κέντρο, γεγονός που σηματοδοτεί το κλείσιμό του. Υπενθυμίζεται ότι τα Κέντρα Πρόληψης συγχρηματοδοτούνται κατά 50% από τον ΟΚΑΝΑ και το υπουργείο Υγείας και 50% από την ΚΕΔΚΕ και το υπουργείο Εσωτερικών. Ηδη, τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την υποχρηματοδότηση του έργου τους και έχουν γίνει μπαλάκι από το ένα υπουργείο στο άλλο. Ο δήμος Κω είναι ο πρώτος δήμος που αποχωρεί από τα ΚΠ.

ΓΙΑ «ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ παρέμβαση και άσκηση πίεσης στο έργο της Δικαιοσύνης» κατηγορεί η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ όσους επιδίδονται σε ύβρεις και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου, με αφορμή την απόφαση του Επιτροπής Αναστολών για «πάγωμα» της ίδρυσης του εμπορικού κέντρου δίπλα στο υπό ανέγερση γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό. Η Ενωση σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η απόφαση του ΣτΕ διέταξε προσωρινά να σταματήσουν οι οικοδομικές εργασίες για να μη δημιουργηθούν τετελεσμένες καταστάσεις, ενόψει της εκδίκασης της κύριας αίτησης που θα συζητηθεί στις 5 Μάρτη. Επίσης, προσθέτει ότι «αθεμελίωτοι ισχυρισμοί για έλλειψη αμεροληψίας των δικαστών είναι απολύτως απαράδεκτοι και επικίνδυνοι» και πως τέτοιες συμπεριφορές οδηγούν σε απαξίωση του συνταγματικά επιτασσόμενου δικαστικού ελέγχου προς τη διοίκηση.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΔΗΜΩΝ
Θα χρηματοδοτηθούν από το «Θησέας»

Τη χρηματοδότηση των προνοιακών και κοινωνικών δομών των δήμων, από δικά τους χρήματα και συγκεκριμένα από αυτά του προγράμματος «Θησέας» (σ.σ. προορίζεται για αναπτυξιακά έργα και δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης), συναποφάσισαν το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ και ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος.

Κατά τη συνάντηση που είχαν χτες οι δύο πλευρές έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων, προηγούμενες δεσμεύσεις (από πλευράς κυβέρνησης) και δήθεν διεκδικήσεις (από πλευράς του συλλογικού οργάνου της Αυτοδιοίκησης), ότι οι δομές, όπως παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, «Βοήθεια στο Σπίτι», Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας, θα χρηματοδοτηθούν από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Αντίθετα, με πρόσχημα την περιορισμένη απορρόφηση των χρημάτων του «Θησέας», οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, μέχρι τα τέλη Φλεβάρη, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των προνοιακών και κοινωνικών δομών από το εν λόγω αναπτυξιακό πρόγραμμα. Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα «Θησέας» «αιμοδοτείται» κατά 65% από τα ταμεία των δήμων. Πρόκειται δηλαδή για χρήματα που προορίζονται για έργα που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των εργαζομένων.

Στο μεταξύ, στον αέρα παραμένει η απόδοση στους δήμους των υπολειπόμενων 125 εκατομμυρίων ευρώ από την κρατική χρηματοδότηση του 2008. Η πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Ν. Κακλαμάνης, αφορά την ενίσχυση της ΣΑΤΑ (προορίζεται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση έργων των δήμων) από τα εκκρεμή 125 εκατομμύρια ευρώ, από το υπουργείο Οικονομικών. Αν υπάρξει συμφωνία, «τότε θα οδεύσουμε προς την πλατεία Συντάγματος, από κοινού υπουργείο Εσωτερικών και ΚΕΔΚΕ», είπε ο Ν. Κακλαμάνης, καταθέτοντας τα ...αγωνιστικά του διαπιστευτήρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ