ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Γενάρη 2009
Σελ. /40
Επιτόκια και δανεισμός

Το κόστος του δανεισμού του Δημοσίου βρέθηκε τις τελευταίες μέρες στο επίκεντρο της ανούσιας αντιπαράθεσης ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά φαίνεται να αποτελεί θέμα που έλκει και τα Μέσα Ενημέρωσης. Ειδικά εκείνα που το 'χουν τάμα να αναπαράγουν με πηχυαίους τίτλους τα μέτωπα που επιλέγουν η Τρικούπη και η Ρηγίλλης, ώστε να αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους από το κύριο.

Και ποιο είναι το κύριο, θα αναρωτηθεί κανείς. Κύριο είναι, κατ' αρχήν, ο ίδιος ο κρατικός δανεισμός και οι λόγοι που τον καθιστούν υποχρεωτικό. Οι λόγοι, δηλαδή, που η διαχείριση των δημοσιονομικών προκαλεί συνεχείς «τρύπες» και ελλείμματα. Εδώ ακριβώς ξεκινά το απίθανο γαϊτανάκι του θράσους και της υποκρισίας, όλων εκείνων που κλαίνε και εξαιτίας των ελλειμμάτων, και εξαιτίας των δυσμενών όρων δανεισμού.

Ελλείμματα στο Δημόσιο, ειδικά την περίοδο που διανύουμε, δημιουργούνται επειδή η κυβέρνηση οφείλει να καλύψει κρατικές δαπάνες, όπως: Τα 28 δισ. ευρώ που δίνει η κυβέρνηση στις τράπεζες, στο όνομα της δήθεν αντιμετώπισης της κρίσης. Τα τόσα και τόσα προνόμια - επιχορηγήσεις δισεκατομμυρίων που δίνονται σε διάφορες ομάδες, στο όνομα της ανάπτυξης των επιχειρήσεων. Οι φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου, μέσω της συνεχούς μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις. Τα δυσθεώρητα ποσά που πληρώνονται για τις στρατιωτικές δαπάνες και για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Τα ανυπολόγιστα κονδύλια που δίνονται σε συγκεκριμένες επιχειρηματικές ομάδες, που συναλλάσσονται με το Δημόσιο με τη μορφή των προμηθευτών, πωλητών, μεσαζόντων για την κάλυψη των αναγκών του Δημοσίου.

Για όλα αυτά βεβαίως δε βγάζουν τσιμουδιά. Και βέβαια, ενώ σηκώνουν θόρυβο για το 5,5% επιτόκιο που δανείζεται το Δημόσιο, δε λένε κουβέντα για το 15% και πάνω, που χρεώνονται τα λαϊκά νοικοκυριά που με πιστωτικές προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα. Αποσιωπούν τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια που πληρώνουν οι εργαζόμενοι που επιδιώκουν να αποκτήσουν το δικό τους κεραμίδι. Κυρίως, κάνουν την πάπια για το γεγονός ότι στοιχειώδεις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών «πληρώνονται» με δάνεια και επαναδανεισμούς.

Δεν περιμένει κανείς από τους απολογητές του συστήματος να πούνε την αλήθεια. Δεν μπορούν να πουν στους εργαζόμενους ότι η ιστορία του τραπεζικού δανεισμού και των πλοκαμιών που έχει απλώσει, είναι απόρροια του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και των σχέσεων υποταγής των εργαζομένων στο κεφάλαιο. Δε λένε ότι η ευθύνη βρίσκεται αποκλειστικά στο αέναο κυνήγι του επιχειρηματικού κέρδους. Αυτοί θα εξακολουθήσουν να προβάλλουν το δανεισμό ως «φάρμακο διά πάσαν νόσον». Δάνεια για τα δημοσιονομικά, δάνεια για τις επιχειρήσεις, δάνεια για την πληρωμή δανείων. Και μαζί δάνεια για το σπίτι, το ΙΧ, τις σπουδές, τις διακοπές, δάνειο και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας.

Οι εργαζόμενοι, όλοι μας, αποκτώντας γνώση και πείρα, μπορούμε να απεμπλακούμε από τις επιμέρους συζητήσεις και «προβληματισμούς», για όρους του κρατικού δανεισμού. Τα ελλείμματα και το όλο πρόβλημα το δημιουργούν αυτοί που θέλουν να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κεφάλαια και τα κέρδη τους. Ο πλούτος που παράγεται στην κοινωνία μας έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα, που μπορεί να ικανοποιεί τις ανάγκες των μελών της, χωρίς να υπάρχει η ανάγκη για όλο και μεγαλύτερο δανεισμό. Αρκεί να απαλλαγούμε από λίγους, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι τους εργαζόμενους, ιδιοποιούνται τα αποτελέσματα της εργασίας τους.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Οι έρευνες των πολυεθνικών

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τον κίνδυνο να υποστεί κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης αντιμετωπίζει ένας στους πέντε άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι έξι μήνες μετά από κάταγμα ισχίου η θνησιμότητα είναι διπλάσια στους άνδρες, συγκριτικά με τις γυναίκες.

Οπως επισημάνθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο βασικός παράγοντας εμφάνισης της οστεοπόρωσης στους άνδρες είναι η μεγάλη ηλικία, αλλά και η λήψη για μεγάλο χρονικό διάστημα κάποιων φαρμάκων (π.χ. κορτιζόνη), το κάπνισμα, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου και η μειωμένη φυσική άσκηση. Οι ειδικοί επισήμαναν ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η έγκαιρη διάγνωση - που γίνεται με μια απλή εξέταση της μέτρησης της πυκνότητας των οστών - όμως στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα διαγιγνώσκεται μετά από κάταγμα. Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να είναι, αφού η Υγεία εμπορευματοποιείται και ιδιωτικοποιείται και απουσιάζει το αναγκαίο ολοκληρωμένο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η πρόληψη; Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως προηγούμενα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, υποκαθιστά την πρόληψη με κάποια προγράμματα καμπανιακού χαρακτήρα και η όποια έρευνα χρηματοδοτείται από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας και του φαρμάκου. Ετσι, όπως ανακοινώθηκε χτες, μελέτη που θα γίνει στην Ελλάδα για την οστεοπόρωση στον αντρικό πληθυσμό, χρηματοδοτείται από γνωστή πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία.

Η ΔΑΠ αθωώνει τον ιμπεριαλισμό

Την περασμένη βδομάδα, εν μέσω της σφαγής του παλαιστινιακού λαού από τον ισραηλινό στρατό, η κυβερνητική παράταξη στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, όχι μόνο δεν υπέγραφε τα πλαίσια της ΠΚΣ που καταδικάζουν το νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αλλά κατέθεσε πλαίσιο με το οποίο αθωώνει τον ιμπεριαλισμό και το Ισραήλ. Λέει χαρακτηριστικά η ΔΑΠ, ότι «το 2009 ξεκίνησε με έναν ανελέητο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη» και «τον περασμένο Δεκέμβρη, το Ισραήλ εισέβαλε στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να δώσει τέλος στο χρόνιο πρόβλημα»...

Η ΔΑΠ, λοιπόν, κρατάει συγκεκριμένη στάση υπέρ του ιμπεριαλισμού και των σχεδιασμών του, τηρώντας «ίσες αποστάσεις» από τον θύτη και το θύμα. Πάει λοιπόν πολύ, όταν στη συνέλευση της Φιλοσοφικής μόλις η ΔΑΠ στριμώχτηκε από τις δυνάμεις της ΠΚΣ σχετικά με τη στάση της κυβέρνησης για τη χρησιμοποίηση του λιμανιού του Αστακού για ανεφοδιασμό των ισραηλινών στρατευμάτων, ο εκπρόσωπος της ΔΑΠ υπονόησε ότι εφόσον η Κύπρος είναι πιο κοντά στο Ισραήλ, μάλλον είναι το ΑΚΕΛ που του δίνει όπλα... Πόσο ακόμα μπορεί να κατρακυλήσει η ΔΑΠ για να υπερασπιστεί την κυβέρνηση;

Κενές υποσχέσεις

«Κλαίει» για τους επαγγελματοβιοτέχνες, αλλά τους τραπεζίτες «χαϊδεύει» το ΠΑΣΟΚ που έχει δείξει αμέτρητες φορές στο παρελθόν ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα, άλλα να λέει και άλλα να πράττει, άλλα να υποστηρίζει γενικά και αδίστακτα να τα ανατρέπει μέσα σε λίγες - τις ίδιες - φράσεις!!!

Βγήκε ο Μ. Χρυσοχοΐδης και μίλησε για «εγκληματική» άρνηση των τραπεζών να αξιολογήσουν θετικά τις χιλιάδες αιτήσεις που τους έχουν υποβληθεί για δανειοδότηση με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ. Την ίδια ώρα όμως δικαιολογούσε το «έγκλημα» και στήριζε εμμέσως τις αξιώσεις των τραπεζών.

Υποστήριξε ότι η αδιαφορία των τραπεζών οφείλεται σε δύο λόγους. Από τη μια, στον όρο σύμφωνα με τον οποίο διακόπτεται η συνεργασία του ΤΕΜΠΜΕ με την τράπεζα της οποίας οι καταπτώσεις δανείων ξεπερνούν το 7%. Από την άλλη, επειδή το πρόγραμμα είναι ανταποδοτικό ως προς άλλα προϊόντα τους και δεν αφήνει σημαντικά κέρδη.

Το ΠΑΣΟΚ έχει «χορτάσει» τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ από λόγια, κενές υποσχέσεις και μια βαθιά εχθρική πολιτική σε βάρος τους. Η έμμεση στήριξη των τραπεζών είναι ακόμη μια πρόκληση σε βάρος τους...

Μπίζνες και... οξυγόνο

«Πρέπει να γίνονται πάρκα, που θα δώσουν οξυγόνο στα παιδιά μας. Πρέπει λοιπόν να γίνει το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Οσο καθυστερεί η κατασκευή του θα υπάρχει πρόβλημα» (υφυπουργός αθλητισμού, Γ. Ιωαννίδης). Τι σχέση έχει η ανάγκη χώρων πρασίνου για λαϊκή χρήση, με τις μπίζνες κάποιων για να κερδοσκοπήσουν; Στην πραγματικότητα καμιά. Αλλά σ' επίπεδο προπαγάνδας, εφευρίσκεται σχέση για να δικαιολογηθούν επιχειρηματικές κινήσεις και η κυβερνητική στήριξή τους, με το κόστος να το πληρώνει ο λαός.

Μας δουλεύουν άγρια...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΟ 2009 θα είναι ΣΙΓΟΥΡΑ μια δύσκολη χρονιά, όμως προς το τέλος της ΙΣΩΣ έχουμε «θετικότερες εξελίξεις». Ο υπουργός Οικονομίας το 'πε αυτό το καλό.

Κι εμείς διαπιστώσαμε τι σημαίνει να έχεις κυβέρνηση που σου ...δίνει προοπτική.

Το οποίον εξηγείται ως εξής: «Καθίστε στ' αυγά σας» και αποδεχτείτε κάθε αντιλαϊκό μέτρο. Υστερα βλέπουμε, όλο και κάτι μπορεί να γίνει (που δε θα γίνει ως γνωστόν).

Πάντως, αν χτες συνεδρίαζε τόσες ώρες η κυβερνητική επιτροπή για να καταλήξει σε αυτό το μήνυμα, μας δουλεύουν άγρια.

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ αυτά που κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου, έτσι για να καταλάβουμε. Τον ...αστυνομικό επιθεωρητή;

Επισκέφθηκε - λέει - βραδιάτικα αστυνομικό τμήμα στην Κυψέλη και τα βρήκε όλα άνω κάτω.

Ετσι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αστυνομία δεν είναι αποτελεσματική και χρειάζεται άμεσα μέτρα για να «ανέβει» η αξιοπιστία της...

Τι θα έλεγε - κατ' αρχήν - για κανένα μέτρο για να κάνει και τίποτε άλλο η αστυνομία πέρα από το να στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε διεκδικεί και αγωνίζεται;

Αυτά όμως είναι ...ψιλά γράμματα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, όπως και ο ίδιος δήλωσε θα κάνει την αστυνομία πιο «επαγγελματική».

Να υποθέσουμε ότι και ο συγκεκριμένος χώρος είναι κατάλληλος για ...ιδιωτικοποίηση; Καθόλου άσχημα δε θα ακούγονταν αυτό σε όλες τις ιδιωτικές εταιρείες «σεκιούριτι» που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν νομιμοποιήσει.


Παπαγεωργίου Βασίλης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ