ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥΣΣΑΣ
Προς όφελος των λαών να γίνονται οι παγκόσμιες συναλλαγές

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής

Με αντικείμενο την παρουσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο διεθνές εμπόριο, συνεδρίασε χθες η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, σε μια «συνεδρίαση γνωριμίας» - όπως χαρακτηρίστηκε - με την αντίστοιχη Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφού συμμετείχε 6μελής αντιπροσωπεία της τελευταίας, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Χ. Μάρκοφ.

Το στίγμα των θέσεων του ΚΚΕ έδωσε, με τη σύντομη παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε, «μας ενδιαφέρει το διεθνές εμπόριο», τονίζοντας, όμως, ότι «οι παγκόσμιες συναλλαγές πρέπει να γίνονται προς όφελος των λαών» και «αυτό είναι αδύνατον σε ιμπεριαλιστικές συνθήκες».

Αναφερόμενος στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το διεθνές εμπόριο, ο Γ. Τούσσας επισήμανε πως «κεντρική πολιτική της ΕΕ αποτελεί η πολιτική της Λισαβόνας», που «προωθεί τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις» και «ολοκλήρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς». Ετσι, σημείωσε, έχει τεθεί ως στόχος η «επέλαση επιχειρήσεων στις υπηρεσίες Παιδείας, Πρόνοιας», καθώς και η «αποδιάρθρωση εργασιακών σχέσεων, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας», με αποτέλεσμα «στις εξωτερικές σχέσεις στρατηγικός στόχος είναι η ενίσχυση των συμφερόντων των μονοπωλίων». Ειδικά για τις επαφές της ΕΕ στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), ο Γ. Τούσσας επισήμανε ότι «αντάλλαγμα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις που γίνονται στο επίπεδο του ΠΟΕ» είναι η αγροτική παραγωγή, αφού προωθείται ο στόχος «της αποσύνδεσης των επιδοτήσεων για την παραγωγή, με αποτέλεσμα επώδυνες επιπτώσεις για τους αγρότες».

Η ελληνική προεδρία στον ΟΑΣΕ «πιέζει» τη Μόσχα

Την παραμονή παρατηρητών στη Γεωργία ζητά από τη Μόσχα η Ντόρα Μπακογιάννη

Με «πιεστική» για τη Ρωσία πρόταση για την παραμονή παρατηρητών στη Γεωργία, αξιοποιώντας το ρόλο του «έντιμου μεσολαβητή», η ελληνική προεδρία στον Οργανισμό για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) εγκαινίασε τις αποστολές της στο εξωτερικό, με την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη στη Μόσχα.

Στην ατζέντα της Ντόρας Μπακογιάννη βρίσκονται επίσης θέματα ασφάλειας και ενέργειας. Ειδικότερα, η ελληνική πρόταση, για την παραμονή των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στη Γεωργία, για τους οποίους η εντολή έληξε στις 31 Δεκέμβρη, βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών που έχει η Ντ. Μπακογιάννη με το Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι παρατηρητές, σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, πρέπει να παραμείνουν τόσο για τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο και για τη σταθερότητα στην περιοχή. Ωστόσο, η πρόταση απαιτεί προσπάθεια και πολιτική βούληση, προκειμένου να επιτευχθεί μια φόρμουλα, που να επιτρέπει και στις δύο εμπλεκόμενες χώρες, τη Ρωσία και τη Γεωργία, να διατηρήσουν τις βασικές τους θέσεις, αλλά και να γίνει αποδεκτή και από τα 56 κράτη του Οργανισμού, καθώς απαιτείται ομοφωνία.

Η Ελλάδα, αξιοποιώντας το διάστημα των δύο μηνών, κατά το οποίο η δύναμη του ΟΑΣΕ μπορεί να παραμείνει άτυπα εκεί, καθώς και το ρόλο «του έντιμου συνομιλητή» θα επιχειρήσει να επιτύχει τη συναίνεση όλων των μελών, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος. Η ρωσική πλευρά επιδιώκει την παρουσία των παρατηρητών του ΟΑΣΕ όχι μόνο στην Τιφλίδα αλλά στη Ν. Οσετία, θέλοντας να ληφθούν υπόψη οι «νέες πραγματικότητες» που δημιουργήθηκαν μετά τον πόλεμο του Αυγούστου.

«Νιέτ» από Λαβρόφ

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών απέρριψε, έμμεσα πλην σαφώς, την πρόταση που μετέφερε η Ντ. Μπακογιάννη για αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ σε Γεωργία και Ν. Οσετία. Οπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, κατά τη συζήτηση των «επιτόπιων αποστολών του ΟΑΣΕ» σε Γεωργία και Νότιο Οσετία, από ρωσικής πλευράς τονίστηκε «η αναγκαιότητα να υπολογιστούν οι νέες νομικο-πολιτικές πραγματικότητες στην περιοχή».

Κατά τα λοιπά, ο Σεργκέι Λαβρόφ χαιρέτισε τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στον ΟΑΣΕ για το 2009, καθώς και «την πρόθεση της ελληνικής προεδρίας να οργανώσει ειδική υπουργική συνάντηση για τη συνέχιση της συζήτησης σχετικά με τα προβλήματα ασφάλειας στον ευρωατλαντικό χώρο και τις οδούς επίλυσής τους».

Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, συζητήθηκαν και διεθνή ζητήματα, με έμφαση στο Μεσανατολικό και την ειρηνευτική διαδικασία, ενώ οι δύο υπουργοί «εξέφρασαν ικανοποίηση για τη δυναμικά αναπτυσσόμενη διμερή συνεργασία και τη συνέχισή της».

Ψηλά στην ατζέντα των δύο υπουργών Εξωτερικών βρέθηκε και η πρόταση των προέδρων Μεντβέντεφ και Σαρκοζί για τη λεγόμενη «νέα αρχιτεκτονική πανευρωπαϊκής ασφάλειας», η οποία κατά την πρώτη «κρούση» της υπουργικής συνόδου του Ελσίνκι τον Δεκέμβρη, έτυχε ψυχρής υποδοχής από την αμερικανική πλευρά, με το επιχείρημα ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια καλύπτεται από τους υπάρχοντες οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Η υπουργός Εξωτερικών έχει σκοπό να ολοκληρώσει τον κύκλο των επισκέψεών της στις χώρες του ΟΑΣΕ, περιλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών έως το Μάρτη, προκειμένου να διερευνήσει τη δυναμική που διαμορφώνεται στον Οργανισμό, το μόνο Φόρουμ στο οποίο συμμετέχουν τόσο οι ΗΠΑ, όσο και Ρωσία.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
Πιέζει τις εξελίξεις για ΠΓΔΜ και Κοσσυφοπέδιο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, εντός του 2009, ζητά με έκθεσή της η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με παράλληλη προτροπή να βρεθεί σύντομα λύση στο ζήτημα του ονόματος, με την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «υποστηρίζει τις προσπάθειες του διαμεσολαβητή Νίμιτς για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας μεταξύ της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας το ταχύτερο δυνατόν», προκειμένου να μην αναβληθεί η ένταξή της στην ΕΕ. Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές, τασσόμενοι υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ, ισχυρίστηκαν ότι κάτι τέτοιο πρόκειται να συμβάλει στη «σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής».

Η έκθεση, που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Σώματος, με 67 ψήφους υπέρ, 7 κατά, μεταξύ των οποίων και το σύνολο των Ελλήνων ευρωβουλευτών που συμμετέχουν στην Επιτροπή, και δύο αποχές, ακολουθήθηκε από μία δεύτερη έκθεση σχετικά με την ενίσχυση των «δεσμών» και ιδιαίτερα των τρόπων παρέμβασης της ΕΕ, όσον αφορά στο Κοσσυφοπέδιο.

Οι ευρωβουλευτές στο κείμενο που αφορά στο Κοσσυφοπέδιο στηρίζουν πλήρως τη δημιουργία του νέου προτεκτοράτου, ενθαρρύνοντας εμμέσως πλην σαφώς την οριστική απόσχισή του και ζητώντας επέκταση της παρέμβασης της ευρωπαϊκής αποστολής EULEX σε όλη του την επικράτεια. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη στήριξή τους στην ευρωπαϊκή αποστολή της EULEX, η οποία ζητούν να «αναπτυχθεί σε ολόκληρη την επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου, συμπεριλαμβανομένου του τμήματος βορείως του ποταμού Ibar, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι ντε φάκτο εκτός της εμβέλειας των θεσμών του Κοσσυφοπεδίου, έτσι ώστε να προληφθούν περαιτέρω εξελίξεις στην κατεύθυνση του διαμελισμού».

Προειδοποιεί ακόμα τη Σερβία να αποδεχτεί το ρόλο της EULEX στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς η αντίθεσή της «αντιβαίνει στα συμφέροντα της σερβικής κοινότητας του Κοσσυφοπεδίου και δεν είναι συμβατή ούτε συνάδει με τις βλέψεις της Σερβίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση», ενώ στέλνει μήνυμα για «ανάγκη συνοχής της ευρωπαϊκής πολιτικής απέναντι στο Κοσσυφοπέδιο».

Και οι δύο εκθέσεις αποτελούν απόδειξη των ιμπεριαλιστικών βλέψεων της ΕΕ στην περιοχή, η οποία προσπαθεί να επισπεύσει τα γεγονότα και πιέζει για αποφάσεις που θα της επιτρέψουν αμεσότερη και μεγαλύτερη παρέμβαση στην ΠΓΔΜ και το Κοσσυφοπέδιο, δεδομένου και του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαψεύδει ότι σχεδιάζει «μονομερή διόρθωση» του FIR

Η κυβέρνηση δεν εξετάζει τη «διόρθωση» του FIR Αθηνών, δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, διαψεύδοντας σχετικό δημοσίευμα. «Δεν μετακινείται τίποτα», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Το θέμα ξεκίνησε με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» την περασμένη Δευτέρα, το οποίο αναφερόταν σε σχεδιαζόμενη μονομερή «διόρθωση» του ανατολικού ορίου του FIR Αθηνών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε την Τρίτη αυτές τις πληροφορίες.

Η εφημερίδα επανήλθε φέρνοντας στη δημοσιότητα τα πρακτικά σύσκεψης (20 Οκτώβρη 2008) στελεχών των συναρμόδιων υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας, για να οριστικοποιηθούν «οι πολιτικές και νομικές παράμετροι» ώστε τα συμπεράσματα «να τεθούν προς έγκριση των προϊσταμένων πολιτικών αρχών» για τη διαμόρφωση ενός ψηφιακού χάρτη του FIR Αθηνών.

Απαντώντας, χτες, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ τόνισε ότι το έγγραφο-πρακτικό που δημοσιεύτηκε αφορά σε απεικόνιση του FIR Αθηνών και όχι σε επανακαθορισμό ή τροποποίησή του, καθώς και ότι η διενέργεια συσκέψεων για τη διευκρίνιση αυτών των διαδικαστικών θεμάτων γίνεται γιατί «η αποτύπωση με σύγχρονο, ψηφιακό τρόπο συνεπάγεται εξειδικευμένη εργασία από αρμόδιους φορείς και έχει οικονομικό κόστος που θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό».

«Στο πρακτικό αναφέρεται ρητά ότι θα ακολουθηθεί η συμφωνηθείσα στο πλαίσιο του ICAO γραμμή και ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα προκειμένου να συμπέσει η ψηφιακή απεικόνιση με τα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα».

Τέλος, ο Γ. Κουμουτσάκος υπενθύμισε ότι τα όρια του FIR Αθηνών έχουν καθοριστεί με περιφερειακή, άρα με διεθνή συμφωνία, στο πλαίσιο του ICAO (1950-1952-1958) και για οποιαδήποτε μεταβολή τους απαιτείται αντίστοιχη διεθνής συμφωνία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ