ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα κούρσα ΝΑΤΟικών εξοπλισμών

Πακτωλός δισεκατομμυρίων ευρώ για αγορά φρεγατών, μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, τη στιγμή που περικόπτονται οι δαπάνες για την Παιδεία και την Υγεία και μοιράζονται ψίχουλα σε αγρότες, συνταξιούχους και ανέργους

Σε νέα κούρσα εξοπλιστικών προγραμμάτων, που υπηρετούν πρώτα και κύρια τις ΝΑΤΟικές ανάγκες και σχέδια, προχωρά η κυβέρνηση, ενώ ολοκληρώνει και την αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων με βάση το νέο επιθετικό δόγμα.

Σε μια στιγμή που η κυβέρνηση επικαλείται τις «αντοχές» του προϋπολογισμού για να περικόψει τις δαπάνες για την Παιδεία, την Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση αλλά και να δικαιολογήσει τα «ψίχουλα» στους συνταξιούχους και τους ανέργους, την ίδια στιγμή διοχετεύει πακτωλό δισεκατομμυρίων για εξοπλισμούς. Συγκεκριμένα για αγορά φρεγατών, μαχητικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων διάσωσης κοκ. Ταυτόχρονα εξαγγέλλει τη μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 9 μήνες, με ταυτόχρονη αύξηση των μισθοφόρων και επαγγελματιών, που απαιτούνται κυρίως στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε χτες σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους ο Βαγγ. Μεϊμαράκης, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τις συζητήσεις με την κυβέρνηση της Γαλλίας για την αγορά έξι φρεγατών τύπου «Fremm» και 15 ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης τύπου «Σούπερ Πούμα». Το «πράσινο φως», όπως αποκάλυψε ο υπουργός Αμυνας, δόθηκε από τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που έγινε στις 12 του μήνα.

Για τα δύο αυτά οπλικά συστήματα έχουν προϋπολογιστεί στο τρέχον πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα 2,2 δισ. ευρώ και 235 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Τα παζάρια μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Αμυνας και της γαλλικής κυβέρνησης αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον έξι μήνες.

Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε ο υπουργός μέσα στο 2009 πρέπει να παραγγελθούν και νέα μαχητικά αεροσκάφη, αγορά που δικαιολόγησε με την «ανισορροπία» που θα προκληθεί μετά από την υλοποίηση αντίστοιχου προγράμματος της Τουρκίας. Για την αγορά 40+20 νέων μαχητικών υπολογίζεται ότι θα δαπανηθούν τουλάχιστον επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ, με επικρατέστερους αγοραστές τις ΗΠΑ («F-16» ή «Σούπερχορνετ»), την ΕΕ («Γιουροφάιτερ») και τη Σουηδία («Γκριπέν»). Επίσης θεωρείται βέβαιο ότι θα «τρέξει» και η προμήθεια έξι νέων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας για το Πολεμικό Ναυτικό, προϋπολογισμού περίπου 350 εκατ. ευρώ. Η δικαιολογία που επικαλέστηκε ο Β. Μεϊμαράκης ήταν η αναζωπύρωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Πρέπει να είναι σαφές ότι δε θα αφήσουμε τη χώρα ανοχύρωτη», φέρεται να είπε ο ο υπουργός, αποκρύπτοντας βέβαια ότι πρόκειται βασικά για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς.

Από την άλλη ο υπουργός διαπίστωσε ότι «οι συνθήκες είναι ώριμες για τη μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 9 μήνες», αλλά συμπλήρωσε ότι πρόκειται για θέμα πολιτικής βούλησης. Μάλιστα ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο... κατάργησης της θητείας στο Ναυτικό και την Αεροπορία. Ως προϋπόθεση έθεσε την αύξηση των επαγγελματιών οπλιτών, αναφέροντας ότι εκτός από τους 1.650 οπλίτες που έχουν ήδη επιλεγεί και θα καταταγούν τις επόμενες μέρες, θα στρατευτούν ακόμα 2.000 επαγγελματίες στο Στρατό Ξηράς. Επίσης αναμένεται έως το τέλος του έτους η ανακοίνωση επιπλέον 2.000 θέσεων για την Αεροπορία και το Ναυτικό. Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης ανακοίνωσε επίσης ότι θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ στο πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πυροτεχνήματα με το βλέμμα στις κάλπες

Το μπαράζ των δήθεν φιλολαϊκών εξαγγελιών και μέτρων αναζωπυρώνει το σενάριο των πρόωρων εκλογών

Την εικόνα της κοινωνικά ευαίσθητης πασχίζει να συντηρήσει με κάθε τρόπο η κυβέρνηση, καθώς, παρά τις περί του αντιθέτου «κατηγορηματικές» επίσημες διαβεβαιώσεις, έχει σταθερά το βλέμμα στο σενάριο των πρόωρων εκλογών.

Το χτεσινό μπαράζ δήθεν «φιλολαϊκών» εξαγγελιών και μέτρων, επικοινωνιακού χαρακτήρα, επανέφερε στο προσκήνιο το σενάριο των πρόωρων εκλογών, που είχε ατονήσει μετά και τα τελευταία γκάλοπ, τα οποία έδειξαν ότι η «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έχει κλείσει όσο θα ήθελαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πέρα από το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ προς τους αγρότες, το οποίο επιχείρησε, βοηθούντων και των γαλάζιων αγροτοσυνδικαλιστών, να παρουσιάσει ως γενναιόδωρο, που εξαντλεί τάχα τα όρια των αντοχών του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση προχώρησε χτες στην κατάθεση της τροπολογίας για το άθλιο επίδομα θέρμανσης των 100 - 200 ευρώ, στις εξαγγελίες για μείωση της στρατιωτικής θητείας σε 9 μήνες, καθώς και σε διαβεβαιώσεις για εξασφάλιση πόρων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση για το 2009 αλλά και για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Οι τελευταίες εξαγγελίες έγιναν διά στόματος αρμόδιων υπουργών, Πρ. Παυλόπουλου και Αν. Παπαληγούρα, μετά από συναντήσεις που είχαν χτες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κ. Καραμανλή. Τα μέτρα αυτά, που σε καμία περίπτωση δεν ανακουφίζουν στο ελάχιστο τη θέση των λαϊκών στρωμάτων, έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά που είχαν εξαγγελθεί το προηγούμενο διάστημα, όπως η παράταση προθεσμιών για ληξιπρόθεσμα χρέη και περαίωση, οι 60.000 θέσεις απασχόλησης στο δημόσιο, κ.ά.

Την ίδια στιγμή κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος έθετε ως χρονικό ορόσημο για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις οριστικές αποφάσεις για το αν θα γίνουν εκλογές ή όχι το Μάρτη, οπότε, όπως εκτιμούσε, θα αλλάξει η εικόνα των δημοσκοπήσεων υπέρ του κυβερνώντος κόμματος. Επίσημα βέβαια η γραμμή παραμένει η μετά βδελυγμίας αποκήρυξη των πρόωρων εκλογών, πράγμα που φυσικά κανένα δεν ξεγελάει, με δεδομένο το «βεβαρημένο παρελθόν» των κυβερνώντων στο θέμα αυτό. Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος με «οργισμένο» ύφος είπε: «Πρέπει να τερματιστεί αυτή η ακατάσχετη εκλογολογία, η οποία όχι μόνο αποσταθεροποιεί το πολιτικό σύστημα, αλλά και δυναμιτίζει την εικόνα της χώρας και επιφέρει αρνητικές συνέπειες στην οικονομία». Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, «σε μία περίοδο που η χώρα μας πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις όποιες αρνητικές συνέπειες της κρίσης, αυτή η ακατάσχετη εκλογολογία δυναμιτίζει, προβληματίζει και δυσκολεύει».

Ειδικά για τους αγρότες, που η κυβέρνηση θεωρεί ραχοκοκαλιά της εκλογικής δύναμής της, θα κάνει ό,τι μπορεί για να τους κρατήσει «εγκλωβισμένους» και εκλογικά. Από τη σκοπιά αυτή πρέπει να ερμηνευτεί η γενικότερη συμπεριφορά της από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, φροντίζοντας να μην έρθει σε καμία περίπτωση σε μετωπική σύγκρουση, παρά την αντίθεσή της στις «ακραίες μορφές» (μπλόκα). Πέρα από το γεγονός ότι ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης χαρακτήρισε από την πρώτη στιγμή δίκαια τα αιτήματά τους, μια σειρά «γαλάζιοι» βουλευτές τάχθηκαν ανοιχτά στο πλευρό τους. «Εμείς σαν ΝΔ δεν κάναμε καμία προσπάθεια ούτε θα κάνουμε καμιά προσπάθεια να εμποδίσουμε τις κινητοποιήσεις αυτές. Θεωρούμε ότι οι κινητοποιήσεις αυτές είναι λογικές, είναι δίκαιες», δήλωσε χτες (στην ΕΡΑ) ο Θ. Καράογλου, καυχώμενος μάλιστα επειδή «εμείς ούτε λάστιχα των τρακτέρ θα ξεφουσκώσουμε ούτε τα ΜΑΤ στέλνουμε να δείρουν τους αγρότες». Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρώην υπουργός Μαργ. Τζίμας δήλωσε ότι «έχουν απόλυτο δίκιο οι αγρότες να διαμαρτύρονται και να διεκδικούν τη δούλεψή τους και τον ιδρώτα τους». Και συμπλήρωσε: «Εδώ είναι η κυβέρνηση, συζητάει μαζί τους. Οχι όπως γινόταν στο παρελθόν που όταν γινόταν η κινητοποίηση των αγροτών στην Εθνική οδό πηγαίνανε οι εγκάθετοι του τότε καθεστώτος και σκάζανε τα λάστιχα και βάζανε ζάχαρη στα ντεπόζιτα της βενζίνης»...

ΠΑΣΟΚ
Πιέζει για τη χορήγηση επιδομάτων πτωχοκομείου

Συνεχίζοντας την αποπροσανατολιστική δικομματική αντιπαράθεση για το ποιος διαθέτει το «φιλολαϊκότερο» σχέδιο για την «έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση», χτες το ΠΑΣΟΚ πέρασε στην ...αντεπίθεση και εγκάλεσε την κυβέρνηση για «καθυστέρηση στην απόδοση του επιδόματος θέρμανσης» και διά μέσω του εκπροσώπου του Γ. Παπακωνσταντίνου αναρωτήθηκε: «Πότε σκοπεύει η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει το Ταμείο κατά της Φτώχειας;»!!

Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚ, σε απόλυτη ταύτιση με την κυβέρνηση, καταθέτει προτάσεις και αναλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ενίσχυση των τραπεζιτών και των βιομηχάνων για να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις του «ανταγωνισμού» μέσα στην οικονομική κρίση, επιχειρεί να εμφανιστεί σαν «προοδευτική δύναμη» που κόπτεται για το λαϊκό εισόδημα ζητώντας από την κυβέρνηση να επισπεύσει τη χορήγηση των επιδομάτων πτωχοκομείου και των μέτρων «ασπιρίνη» για την ακραία φτώχεια.

Με το «βλέμμα» στραμμένο στις κάλπες, το ΠΑΣΟΚ με δημαγωγικές κορόνες και ψευδεπίγραφες υποσχέσεις προσπαθεί να χειραγωγήσει τα λαϊκά στρώματα, ώστε να τα εγκλωβίσει μέσα στο δικομματικό δίπολο και στην αναζήτηση «καλύτερου διαχειριστή» της εξαθλίωσής τους. Είναι ενδεικτικό ότι Γ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στην προχτεσινή ομιλία του Γ. Παπανδρέου στη Βουλή, επέλεξε να προβάλει τον ισχυρισμό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι «η οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη λόγω των λανθασμένων πολιτικών της κυβέρνησης, ωστόσο μπορούμε να βγούμε από την κρίση με άλλη κυβέρνηση και ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα».

Το ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να κρύψει τα πραγματικά αίτια της οικονομικής κρίσης, επικαλείται τη «νεοφιλελεύθερη» διακυβέρνηση, ελπίζοντας να «ψαρέψει» ψήφους σε «θολά νερά». Δεν είναι τυχαίο ότι Γ. Παπακωνσταντίνου έχυσε και χτες κροκοδείλια δάκρυα για τους επαγγελματοβιοτέχνες, αναφέροντας πως 35 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσαν Επερώτηση «για την κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», στην οποία σημειώνουν «ότι το αρχικό κεφάλαιο του ΤΕΜΠΜΕ είναι μικρό, ενώ τα κριτήρια ένταξης αφήνουν έξω πολλές επιχειρήσεις». Βέβαια, ο ίδιος, φροντίζοντας ακριβώς να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των τραπεζών και όχι των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ, τόνισε εκ νέου «την αναγκαιότητα σύνδεσης των χρημάτων προς τις τράπεζες με τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών», φροντίζοντας ο μοναδικός διαχειριστής των 28 δισ. του κρατικού προϋπολογισμού να παραμείνουν οι τραπεζίτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ