ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

Μέσα σε κλίμα βαθιάς ιδεολογικοπολιτικής ενότητας και υψηλού αισθήματος ευθύνης για τα ιδιαίτερα σημαντικά καθήκοντα που επωμίζονται οι κομμουνιστές του Πειραιά στη μεγάλη πορεία της αντεπίθεσης των ταξικών δυνάμεων, πραγματοποιήθηκε η προσυνεδριακή συνδιάσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ. Οι Θέσεις της ΚΕ για το 18ο Συνέδριο του Κόμματος, όπως και οι Θέσεις της ΚΕ για το Σοσιαλισμό, έτυχαν της γενικής συμφωνίας των αντιπροσώπων, ενώ και η εισήγηση της απερχόμενης Επιτροπής Πόλης ψηφίστηκε ομόφωνα.

Από την εισήγηση και τις ομιλίες των αντιπροσώπων αναδείχτηκαν τα θετικά βήματα που έκανε η Οργάνωση το προηγούμενο διάστημα, οι αδύνατες πλευρές της δουλειάς και οι τρόποι που θα ξεπεραστούν, αλλά και οι μεγάλες δυνατότητες που ξεδιπλώνονται και που βάζουν ιδιαίτερα ψηλά τον πήχη για την Οργάνωση του πρώτου λιμανιού της χώρας.

Τις εργασίες της συνδιάσκεψης παρακολούθησε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η συνδιάσκεψη εξέλεξε τη νέα Επιτροπή Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης και τη νέα Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου, καθώς και τους αντιπροσώπους της Οργάνωσης στο 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Η Επιτροπή Πόλης, στην πρώτη της συνεδρίαση, επανεξέλεξε την Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στη θέση του γραμματέα της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης του Πειραιά.

Να ανοίξει πλατιά η συζήτηση και πάλη για τους δύο δρόμους ανάπτυξης

Αποσπάσματα από την εισήγηση της απερχόμενης Επιτροπής Πόλης

Από κινητοποίηση των εργατών της Ζώνης στο υπουργείο Απασχόλησης

Eurokinissi

Από κινητοποίηση των εργατών της Ζώνης στο υπουργείο Απασχόλησης
Παρουσιάζοντας την εισήγηση η Ελπίδα Παντελάκη, γραμματέας της απερχόμενης Επιτροπής Πόλης, έκανε στην αρχή μια αναλυτική εκτίμηση της πλούσιας προσυνεδριακής δραστηριότητας των Κομματικών Οργανώσεων, ανοιχτής και εσωκομματικής.

Στη συνέχεια ανέλυσε πώς εκφράζεται στην περιοχή του Πειραιά ο σχεδιασμός της άρχουσας τάξης. Τόνισε πως «ο Πειραιάς και η ευρύτερη περιοχή είναι στρατηγικής σημασίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, γιατί έχει το πρώτο λιμάνι της χώρας σε πλεονεκτική, γεωγραφική και γεωπολιτική θέση. Για τους μονοπωλιακούς ομίλους, το εφοπλιστικό κεφάλαιο, αποτελεί βασικό κρίκο των μεταφορών. Βρίσκεται σε εξέλιξη η πολιτική της απελευθέρωσης των μεταφορών, των λιμενικών υπηρεσιών και των απαιτήσεων των εφοπλιστών για να εφαρμοστεί πλήρως ο Ν. 3575/1992 της ΕΕ για την απελευθέρωση και την ακτοπλοΐα. Θα γίνουν πιο επιθετικοί στην πορεία».

Αναλύοντας πιο συγκεκριμένα τις εξελίξεις στο λιμάνι μετά την ιδιωτικοποίηση του ΣΕΜΠΟ, καθώς και τις εξελίξεις στο χώρο του εμπορίου, στον τουρισμό, στην αγορά αυτοκινήτων, στα δημόσια νοσοκομεία και αφού αναφέρθηκε στην εντεινόμενη προώθηση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων σ' όλη την περιοχή, τόνισε:

«Υπάρχει αντικειμενική βάση για συσπειρώσεις κοινωνικών δυνάμεων που είναι στη μισθωτή εργασία ή κοντά στα λαϊκά στρώματα και αποτελούν μεγάλο ποσοστό αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων και βιοτεχνών. Να μελετήσουμε και να επεξεργαστούμε αυτό το ζήτημα. Τέτοιες πρωτοβουλίες μπορούν να είναι στο χώρο του εμπορίου (αυτοαπασχολούμενοι, εμποροϋπάλληλοι), συσπείρωση εργαζομένων σε κλάδους και χώρους, που θίγονται από την ιδιωτικοποίηση του ΣΕΜΠΟ (ναυτιλιακά, εκτελωνιστές, μικροβιοτέχνες, αυτοαπασχολούμενοι μεταφορείς, εργαζόμενοι κάτοικοι των γύρω δήμων κλπ.).

Περιφρουρώντας στους καταπέλτες, απεργία στο λιμάνι
Περιφρουρώντας στους καταπέλτες, απεργία στο λιμάνι
Ο ταξικός, ριζοσπαστικός πόλος συσπείρωσης με καρδιά το ΠΑΜΕ στο εργατικό κίνημα θα προωθεί την ενότητα της εργατικής τάξης και θα αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της συμμαχίας με τους αυτοαπασχολούμενους σε αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση πάλης. Το πλαίσιο αιτημάτων που έχουμε επεξεργαστεί, αλλά και νέα ζητήματα που θα αναδεικνύονται στην πορεία να αφορούν το σύνολο της ζωής της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Εργασιακές σχέσεις, ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, συνθήκες δουλειάς και ζωής, παιδεία, υγεία, κοινωνικές υποδομές, ελεύθερος χρόνος - αναψυχή.

Αυτή η συμμαχία θα δένεται, θα συνδέεται με τα "ρυάκια" συσπειρώσεων του μαζικού λαϊκού κινήματος, του νεολαιίστικου, του αντιιμπεριαλιστικού, του κινήματος για τον πολιτισμό, την άθληση, την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Αυτός ο πόλος επιδιώκουμε να αποκτήσει τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση για ρήξη, σύγκρουση, ανατροπή και ενσάρκωση του άλλου δρόμου ανάπτυξης, μέσα από τη διεκδίκηση της λαϊκής εξουσίας.

Ο δρόμος ανάπτυξης που εξυπηρετεί τους μονοπωλιακούς ομίλους υλοποιείται με ένταση σε βάρος των εργαζομένων, διαχρονικά από τις κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και των παρατάξεών τους, σε όλη τη γραμμή του κινήματος, με ενιαία στρατηγική επίθεσης στα λαϊκά συμφέροντα. Στο ΕΚΠ, στην ΠΝΟ, στις Ομοσπονδίες, στα συνδικάτα, στη Νομαρχία, στους δήμους, στους χώρους εκπαίδευσης και υγείας, ΠΑΝΤΟΥ.

Αυτό το σχεδιασμό υπηρετεί και ο ρόλος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και των παρατάξεών του στο κίνημα σε όλους τους χώρους του Πειραιά. Πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι ο οπορτουνισμός σε συνθήκες κρίσης και μπροστά σε εκλογικές μάχες είναι και θα γίνεται πιο επιθετικός και επικίνδυνος, θα ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη σε καιροσκοπισμό και υποκρισία.

Υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά παραδείγματα που δείχνουν ότι οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου και μαζί και αυτοτελώς έχουν τακτική αντιΚΚΕ και αντιΠΑΜΕ. Αυτό ήταν το κύριο χαρακτηριστικό τους. Μαζί βεβαίως με το γεγονός ότι σφράγισαν οι ίδιοι την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στον Πειραιά, της απελευθέρωσης, του κλεισίματος εργοστασίων, τις απολύσεις εργατών, τις διευθετήσεις με την εργοδοσία, την υλοποίηση προγραμμάτων της ΕΕ που ανακυκλώνουν την ομηρία των ανέργων, κυρίως νέων παιδιών.

Αλλωστε, η συμπαιγνία όλων των παρατάξεων στο έκτακτο συνέδριο του ΕΚΠ, που σκοπίμως το προκάλεσαν βλέποντας την αλλαγή συσχετισμού των δυνάμεων υπέρ του ΠΑΜΕ, αποδεικνύει άλλη μια φορά την ενιαία στρατηγική επίθεση ενάντια στο ταξικό κίνημα».

Στη συνέχεια, αφού ανέδειξε πιο συγκεκριμένα την πείρα από τη δράση των ταξικών δυνάμεων, αλλά και από τη δράση των ρεφορμιστών και των συμβιβασμένων συνδικαλιστών σε διάφορους χώρους, σημείωσε:

«Γενικεύοντας την πείρα μας από την παρέμβαση του αντιπάλου και τη δική μας προσπάθεια, αυτό που πρέπει να χαρακτηρίσει πιο αποφασιστικά το σύνολο της πολιτικοϊδεολογικής και μαζικής παρέμβασης στο εργατικό, συνδικαλιστικό, μαζικό κίνημα είναι να ανοίξει σε ακόμη μεγαλύτερη έκταση και ένταση η συζήτηση και η πάλη για τους δυο δρόμους ανάπτυξης. Αυτό να γίνει υπόθεση και των ταξικών συνδικάτων σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, βάζοντας σε πλατιές εργατικές μάζες το δίλημμα, από τη μια τη συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια των μονοπωλίων και από την άλλη τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας που η ικανοποίησή τους απαιτεί αυτός ο πλούτος να γίνει λαϊκή περιουσία».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Να διαμορφώσουμε ισχυρό πόλο αντιπαράθεσης στην οργανωμένη δύναμη του κεφαλαίου

Αποσπάσματα από την παρέμβαση στην προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά

Το σύνθημα της αντεπίθεσης σημαίνει πως είμαστε σε αδιάκοπο πόλεμο με το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκφραστές. Αυτό τόνισε ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην παρέμβασή του στην προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ. Στην ομιλία του, ο Δ. Γόντικας αναφέρθηκε αναλυτικά σε ζητήματα που αφορούν και το πρώτο και το δεύτερο θέμα του 18ου Συνεδρίου. Παραθέτουμε, στη συνέχεια, αποσπάσματα από την παρέμβασή του.

«Αυτή την περίοδο ολοκληρώνουμε τις προσυνεδρικές διαδικασίες. Το Συνέδριο θα ολοκληρώσει, θα αξιολογήσει, θα πάρει τις αποφάσεις. Είναι βέβαιο πως θα είναι ένα Συνέδριο που θα κατακτήσει ιδιαίτερη θέση στην Ιστορία των Συνεδρίων του Κόμματος.

Μπορούμε σήμερα να υπογραμμίσουμε δυο συμπεράσματα γενικότερης σημασίας.

Το πρώτο συμπέρασμα: Καταφέραμε αυτό το διάστημα να συνδυάσουμε με επιτυχία μια ουσιαστική, ζωντανή συζήτηση για μεγάλα και στρατηγικής σημασίας ζητήματα του κινήματος και του Κόμματος με μια έντονη, μαζική, πολιτική και οργανωτική δράση για μεγάλα προβλήματα, που έφεραν στην πρώτη γραμμή οι εξελίξεις, όπως η εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, η αντιμετώπιση της δολοφονίας του 15χρονου και τα προβλήματα που δημιούργησε η αγριότητα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και η οργάνωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό. Κάθε Οργάνωση του Κόμματος, επίσης, είχε να αντιμετωπίσει μικρότερα ή μεγαλύτερα ζητήματα στο χώρο της. Βρίσκεται σε εξέλιξη η Οικονομική Εξόρμηση, που είναι επίσης μια μεγάλη οικονομική πολιτική και οργανωτική μάχη και προχωράει με επιτυχία.

Τα καταφέραμε καλά. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα, επιβεβαιώνεται και από τη σημερινή δουλειά. Τα καταφέραμε καλά, κατ' αρχήν σε επίπεδο πολιτικών θέσεων και παρεμβάσεων.

Για την οικονομική κρίση και τη γραμμή πάλης του εργατικού και λαϊκού κινήματος επεξεργαστήκαμε παραπέρα τις θέσεις μας. Για την κρατική βία και καταστολή και τη στάση του κινήματος κάναμε ουσιαστικές παρεμβάσεις, όπως και για την ανάπτυξη της μαζικής λαϊκής πάλης και για την προστασία του εργατικού λαϊκού κινήματος από τον εκφυλισμό και την προβοκάτσια. Για το Παλαιστινιακό αναδείξαμε την ουσία του προβλήματος από συνεπείς αντιιμπεριαλιστικές θέσεις.

Ασκήσαμε ευρύτερη επίδραση στον προσανατολισμό του λαού και της νεολαίας και ισχυρή πίεση στα κόμματα του δικομματισμού και τον τυχοδιωκτισμό του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που πιάστηκε κυριολεκτικά στα πράσα και συμπεριφέρεται με τρόπο αξιοθρήνητο.

Το Κόμμα μας, το ΚΚΕ, είναι και αναδείχνεται στην πράξη σε αναντικατάστατη δύναμη για το εργατικό και λαϊκό κίνημα, έμπειρη και αποφασισμένη, αναμφισβήτητη πρωτοπορία στον αγώνα της εργατικής τάξης απέναντι στην αστική τάξη και τα κόμματά της. Είναι μια εγγύηση για το λαό και τα συμφέροντά του.

Τα καταφέραμε καλά και σε επίπεδο μαζικής δράσης και πρωτοβουλιών αυτό το διάστημα. Η επίσκεψη της ΓΓ στη Ραμάλα είχε ευρύτερη απήχηση. Αυτή τη στιγμή, ένα ολόκληρο κίνημα αναπτύσσεται, συγκέντρωσης φαρμάκων και άλλων εφοδίων για τον παλαιστινιακό λαό. Δεν τα κάνουμε αυτά για να κερδίσουμε κανένα ψήφο αλλά από θέση αρχών».

Να εδραιώσουμε αυτόν τον τρόπο δουλειάς στην καθημερινή δράση

«Αυτός ο συνδυασμός της εσωκομματικής συζήτησης και της μαζικής δράσης δείχνει το επίπεδο της ωριμότητας του Κόμματος, είναι βήματα και κατακτήσεις που απορρέουν από την ορθότητα της πολιτικής του και είναι μια ακόμα απόδειξη ότι είμαστε σε θέση, έχουμε τις προϋποθέσεις, τη δύναμη και τη θέληση να ανταποκριθούμε με επάρκεια στα μεγάλα καθήκοντα που θέτουν οι εξελίξεις.

Τον αντίπαλο δεν τον υποτιμάμε. Αλλά έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη του λαού, στην πολιτική μας και στην πείρα μας και μπορούμε να ετοιμαστούμε ακόμα καλύτερα για σύνθετες και πιο σκληρές αναμετρήσεις.

Αν έχει κάποια αξία η αναφορά σ' αυτά τα συμπεράσματα είναι γιατί χρειάζεται να εδραιώσουμε αυτόν τον τρόπο δουλειάς στην καθημερινή δράση. Αυτό είναι στόχος προς κατάκτηση. Να έχουμε, δηλαδή, μια πλούσια εσωκομματική συζήτηση με βάση την πολιτική κατάσταση και τις εξελίξεις, συνδυασμένη ταυτόχρονα με μαζική δράση και οργανωμένη παρέμβαση του Κόμματος σε όλα τα μέτωπα. Αλλά με σαφή στόχο: Τον απεγκλωβισμό και τη συσπείρωση δυνάμεων στη γραμμή της αντιμονοπωλιακής αντιιμπεριαλιστικής πάλης και την ισχυροποίηση του Κόμματος.

Ο καθένας από μας στην προώθηση αυτού του στόχου πρέπει να κρίνεται. Βήματα γίνονται, αλλά πρέπει όλοι να αποκτήσουμε αυτήν την ικανότητα. Ολες μας οι δυνάμεις πρέπει να δουλεύουν μέσα στο κίνημα μ' αυτή τη γραμμή, μ' αυτή την επιδίωξη. Ωστε στην πράξη να γίνει τρόπος ζωής και στάσης το σύνθημα που είχαμε για τον εορτασμό των 90 χρόνων του Κόμματος "πρωτοπόρα θεωρία, πρωτοπόρα δράση".

Το Κόμμα είναι σε θέση να περάσει σε αντεπίθεση

Το δεύτερο συμπέρασμα: Από τη συζήτηση που διεξάγεται σ' όλο το Κόμμα - και από τη σημερινή συζήτηση - προκύπτει ότι αναγνωρίζεται το βασικό συμπέρασμα των Θέσεων ότι το Κόμμα μας είναι σε θετική ανοδική πορεία και σε θέση να περάσει σε αντεπίθεση. Υπάρχει γενική συμφωνία σ' αυτό.

Είμαστε, λοιπόν, σύμφωνοι στη γενική κατεύθυνση. Τι σημαίνει, όμως, αυτό στην πράξη; Σημαίνει πως δεν μπορούμε να κατακτήσουμε αυτό το στόχο πορευόμενοι σε μία απλή συνέχεια της μέχρι τώρα δουλειάς. Να ετοιμαστούμε για μια νέα εποποιία - όπως είπε χαρακτηριστικά στην εισηγητική της ομιλία η Γραμματέας της ΚΟΠ - της εργατικής τάξης και των συμμάχων της στον αγώνα με τα μονοπώλια και την αντιλαϊκή πολιτική.

Σε δύο κατευθύνσεις πρέπει να κινηθούμε. Η μία αφορά στην ενίσχυση της δουλειάς μας κατά κλάδο. Και εδώ πρέπει να ξεπεράσουμε αρκετές δυσκολίες, ώστε σωστά να συνδέουμε τα ειδικά με τα γενικότερα ζητήματα. Αυτή είναι η μία κατεύθυνση, όπως σωστά αναπτύσσεται από την εισήγηση.

Στην πρώτη γραμμή της πάλης ο άλλος πόλος ανάπτυξης

Ομως, ταυτόχρονα, πρέπει να διαμορφώσουμε ισχυρό πόλο αντιπαράθεσης απέναντι στην οργανωμένη δύναμη του κεφαλαίου και των πολιτικών κομμάτων του στον Πειραιά. Και αυτό το ρόλο μπορεί να τον παίξει το ταξικό εργατικό κίνημα ως ηγέτης και πρωτεργάτης της συσπείρωσης όλων των δυνάμεων που θίγονται από τις δυνάμεις του κεφαλαίου. Παράδειγμα το ωράριο: Δεν αφορά μόνο τους εμποροϋπαλλήλους, αφορά και τους μικρομεσαίους, αφορά το σύνολο των εργαζομένων. Είναι ζήτημα σύγκρουσης. Να ένα θέμα που μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις. Αλλά και σε άλλα θέματα. Να δούμε τα κοινά συμφέροντα και να οξύνουμε την αντιπαράθεση.

Τι θα κρίνει αυτήν την πορεία συσπείρωσης και χειραφέτησης δυνάμεων; Η πάλη των ιδεών. Αυτό θα καθορίσει. Πρέπει, λοιπόν, να μπει στην πρώτη γραμμή ο άλλος δρόμος ανάπτυξης. Σαν άξονας στην καθημερινή μας δουλειά για τα ζητήματα που αφορούν τη ζωή και το μέλλον όλων των εργαζομένων ως απάντηση σε αυτά, ως δρόμος ικανοποίησης των βασικών αναγκών της λαϊκής οικογένειας».

Ο ομιλητής σημείωσε πως πρέπει να προβληματιστούμε πώς θα ανεβάσουμε το ιδεολογικό μας επίπεδο και ποιους στόχους θα υπηρετεί η ιδεολογική δουλειά. Τόνισε πως το βάρος της ιδεολογικής προετοιμασίας πρέπει να διαπερνά και να υπηρετεί την κύρια κατεύθυνση του αγώνα: Οργάνωση, συμμαχία, ρήξη, σύγκρουση, ανατροπή χωρίς ταλαντεύσεις. Δεν έχουμε δικαίωμα - τόνισε - να κρύβουμε από την εργατική τάξη ότι η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Είναι θέμα συσχετισμού, οργάνωσης, προετοιμασίας.

Τέλος, αναφέρθηκε στις Θέσεις της ΚΕ για το σοσιαλισμό και στάθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη διαμόρφωσης σταθερής πεποίθησης για την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού και την επικαιρότητά του, εξοπλισμένοι με τη δύναμη της γνώσης.

Από τις ομιλίες των αντιπροσώπων

-- Για τις προσπάθειες χειραγώγησης της συνείδησης των φοιτητών στα Πανεπιστήμια μίλησε αντιπρόσωπος φοιτητής, φέρνοντας στη συνδιάσκεψη πείρα από τη δράση της Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Τόνισε την ανάγκη «να αναδείξουμε το ταξικό συμφέρον των φοιτητών κόντρα στη λογική ότι οι φοιτητές πρέπει να σκέπτονται για το συμφέρον του εργοδότη πριν από τον εργοδότη».

-- Τους λόγους για τους οποίους έφθασαν σε σημαντικές επιτυχίες οι εργαζόμενοι στη Ζώνη ανάλυσε αντιπρόσωπος συνδικαλιστής. Οπως τόνισε:

  • Τα πλαίσια και σε πολλές περιπτώσεις και η τακτική των αγώνων καταλήχθηκαν από τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς.
  • Επαιξε σημαντικό ρόλο η συνεχής λειτουργία της παράταξης.
  • Σπάσαμε ιδεολογήματα όπως ότι αν κάνουμε απεργίες θα φύγουν οι δουλειές.
  • Εγινε καθαρό πως οι αγώνες ήταν όλων των εργαζομένων, οι κομμουνιστές ήταν οι πρωτοπόροι σ' αυτούς.

-- Με τον προσανατολισμό της εδαφικής ΚΟΒ στην εργατική δουλειά ασχολήθηκε στην ομιλία του αντιπρόσωπος από την Κοκκινιά, τονίζοντας πως:

  • Υπόθεση της εδαφικής ΚΟΒ και ΟΒ είναι η τρομοκρατία της εργοδοσίας σε ένα εργοστάσιο ή η υπεράσπιση των θέσεων εργασίας στους χώρους ευθύνης τους.
  • Υπόθεση των εδαφικών Οργανώσεων είναι να ανοίξει το ζήτημα π.χ. των συγκοινωνιών και των εισιτηρίων στους εργαζόμενους ενός εργοστασίου που η πλειοψηφία τους σπαταλά απεριόριστο χρόνο για να φθάσει στο χώρο εργασίας.
  • Υπόθεση των εδαφικών Οργανώσεων είναι να ανοίξουν στους εργασιακούς χώρους ζητήματα κοινωνικών υποδομών όπως οι δωρεάν Παιδικοί Σταθμοί για όλα τα παιδιά της εργατικής τάξης, τα ζητήματα δημοτικής φορολογίας και ανταποδοτικότητας κλπ.

-- Με τα προβλήματα των μεταναστών ασχολήθηκε ο τελευταίος ομιλητής, αναφέροντας πως «όπου υπάρχει μαζική παρέμβαση του ΠΑΜΕ, οι μετανάστες βγαίνουν από το καβούκι τους». Τόνισε πως «η πιο άθλια εκμεταλλευόμενη γυναίκα είναι η γυναίκα μετανάστρια», σημείωσε πως είναι «αναγκαία η ενιαία πάλη Ελλήνων και μεταναστών», τονίζοντας πως «δεν πρόκειται να σημειωθεί πρόοδος στη συσπείρωσή τους με τις ταξικές δυνάμεις, αν δεν ασχοληθούν σοβαρά όλες οι ΚΟΒ με τα προβλήματά τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ