ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Μέτρα στήριξης των ΕΒΕ απέναντι στην κρίση

Την κοροϊδία μέσω του ΤΕΜΠΜΕ καταγγέλλει η ΟΒΣΑ και καλεί τα σωματεία στην υιοθέτηση του αγωνιστικού της πλαισίου για τη βελτίωση της θέσης των ΕΒΕ

«Μεγάλη πολιτική κοροϊδία» σε βάρος των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) το κυβερνητικό πρόγραμμα χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ). «Η κυβέρνηση ούτε λίγο ούτε πολύ, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης - τηλεόραση - εφημερίδες και σε υψηλούς τόνους, διαλαλούσε ότι μέσω του ΤΕΜΠΜΕ οι επαγγελματοβιοτέχνες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις σημερινές οικονομικές τους δυσκολίες, αλλά και την επερχόμενη οικονομική κρίση. Σήμερα, αποκαλύπτεται ότι αυτά που έλεγε ήταν ένα μεγάλο ψέμα», επισημαίνει η ΟΒΣΑ.

Η Ομοσπονδία συμπληρώνει πως «είναι κοροϊδία ότι με έναν καλύτερο σχεδιασμό μπορεί να βελτιωθεί το ΤΕΜΠΜΕ και να λειτουργήσει προς όφελος των μικρών αυτοαπασχολούμενων» και ότι εκτός της χρηματοδότησης απαιτούνται πρόσθετα αντιμονοπωλιακά μέτρα για τη βελτίωση των θέσεων των ΕΒΕ. Καταγγέλλει, επίσης, την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και σημειώνει ότι την ίδια πολιτική ακολουθεί και το ΠΑΣΟΚ, «την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της ελεύθερης αγοράς, του ανταγωνισμού και της ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου». Συμπληρώνει ότι «δυστυχώς για τους επαγγελματοβιοτέχνες το ανώτατο συνδικαλιστικό τους όργανο, η ΓΣΕΒΕΕ, είναι δεσμευμένη να υπηρετεί τη σημερινή ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική. Με τις επιλογές της, υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, που καμία σχέση δεν έχουν με αυτά των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ».

Η ΟΒΣΑ καλεί τους ΕΒΕ να στηριχτούν στα σωματεία τους, για αντιμονοπωλιακό αγώνα μαζί με την εργατική τάξη και τους αγρότες. Απέναντι στην οικονομική κρίση, προτρέπει τα σωματεία να υιοθετήσουν το αγωνιστικό πλαίσιο που προτείνει και παλεύει μέσα και από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, για την ανακούφιση από τις συνέπειές της. Διεκδικεί:

  • Απόσυρση των πρόσφατων φορολογικών μέτρων, κατάργηση του 25% για τις προσωπικές εταιρείες, ατομικό αφορολόγητο στα 15.000 ευρώ και οικογενειακό στα 30.000 ευρώ.
  • Μείωση του ΦΠΑ σε είδη άμεσης λαϊκής ανάγκης.
  • Πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών στα σημερινά επίπεδα όσο διαρκεί η κρίση. Ρύθμιση των χρεών των ασφαλισμένων προς τον ΟΑΕΕ, με μακρόχρονες δόσεις χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Αύξηση των συντάξεων κατά 10%. Κρατική επιχορήγηση, ικανή να βγάλει το Ταμείο από τη σημερινή δύσκολη κατάσταση.
  • Περιορισμός των εισαγωγών για προϊόντα που παράγονται από τη βιοτεχνία. Απαγόρευση της παραπέρα επέκτασης των πολυκαταστημάτων και των σούπερ μάρκετ.
  • Θέσπιση επιδόματος ανεργίας στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη για τους μικρούς ΕΒΕ και τους αυτοαπασχολούμενους, που οδηγούνται στη χρεοκοπία. Πάγωμα των χρεών τους μέχρι την εξεύρεση εργασίας.
  • Χορήγηση άτοκων κεφαλαίων κίνησης με την εγγύηση του Δημοσίου, με μακρόχρονη εξόφληση και περίοδο χάριτος για όσο διαρκεί η κρίση, αποκλειστικά για τις μικρές επιχειρήσεις.
  • Αμεση αύξηση της φορολογίας των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και των υψηλών εισοδημάτων στο 40%. Για να πληρώσουν οι υπαίτιοι της κρίσης.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αδεια για ιδιωτική λιγνιτική μονάδα

Η εξάπλωση των ιδιωτών σε όλες τις μορφές ενέργειας με την κυβερνητική στήριξη, παρότρυνση και διευκόλυνση, συνεχίζεται σταθερά. Αδειοδοτήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης η πρώτη λιγνιτική, ιδιωτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 460 MW, η οποία σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στο Αμύνταιο Φλώρινας από την εταιρεία ΗΡΩΝ, θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο οποίος έχει συνάψει και συμφωνία συνεργασίας με τη γαλλική GDF SUEZ για τις μονάδες φυσικού αερίου που εκμεταλλεύεται και κατασκευάζει. Είχε προηγηθεί η θετική γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, πριν από μερικούς μήνες, μετά από τις διαβεβαιώσεις της εταιρείας για την εξασφάλιση λιγνίτη τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε υποβάλλει προσφορά και για την εκμετάλλευση του λιγνιτικού κοιτάσματος στη Βεύη Φλώρινας, αλλά η σχετική διαδικασία έχει «παγώσει».

Στην ίδια περιοχή, στη Μελίτη, προωθεί και η ΔΕΗ δεύτερη μονάδα με καύση λιγνίτη. Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαμάχη της ΔΕΗ με την ΕΕ απέναντι στην απαίτηση να εκχωρήσει σημαντικό μερίδιο των λιγνιτικών κοιτασμάτων που εκμεταλλεύεται σε τρίτους, ή εναλλακτικά, την παράδοση μονάδων.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Επανήλθε το ρωσικό φυσικό αέριο

Αποκαταστάθηκε χτες η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω Βουλγαρίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ ΑΕ), η οποία επισημαίνει ότι το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου λειτούργησε με απόλυτη ασφάλεια κατά τη διάρκεια της κρίσης Ρωσίας - Ουκρανίας, που είχε ως συνέπεια τη διακοπή της τροφοδοσίας της χώρας από τις 6 του Γενάρη.

Η ΔΕΠΑ σταμάτησε ταυτόχρονα και την τροφοδοσία με φυσικό αέριο της Βουλγαρίας, η οποία είχε βρεθεί σε δεινή θέση από τη διακοπή, λόγω της μεγάλης εξάπλωσης της χρήσης φυσικού αερίου. Οι ανάγκες της εσωτερικής αγοράς καλύφθηκαν από τον σταθμό υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα, ο οποίος δέχτηκε και έκτακτα φορτία. Η περιορισμένη χρήση του αερίου στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα προμήθειας υγροποιημένου αερίου και την εξομάλυνση της κρίσης, βοήθησαν να αποφευχθούν σοβαρά προβλήματα στην εσωτερική αγορά, ωστόσο οι αντιπαραθέσεις του μεγάλου κεφαλαίου στον ενεργειακό τομέα και οι ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της προετοιμασίας. Η πολιτική της κυβέρνησης, που είναι και της ΕΕ, συμβάλλει στην εκδήλωση αυτών των συγκρούσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ