ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΙΛΟΣ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ»
Τελευταία «παζάρια» πριν την ιδιωτικοποίηση

Συνεδρίασε η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων

Για τα τελευταία «παζάρια» που γίνονται στο Λονδίνο με τους υποψήφιους αγοραστές του ομίλου της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ), εκτιμάται ότι ενημερώθηκε χτες η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑ).

Επίσημα από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ανακοινώθηκε ότι «η ΔΕΑ ενημερώθηκε από τους συμβούλους του Ελληνικού Δημοσίου για τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής», με την προσθήκη ότι «η διαδικασία αποκρατικοποίησης εξελίσσεται ομαλά, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί». Σημειώνεται ότι βάσει του χρονοδιαγράμματος η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από την πλευρά των υποψηφίων αγοραστών λήγει στο τέλος του μήνα, ενώ μέχρι τα τέλη Απρίλη αν δεν έχει βρεθεί αγοραστής, ο όμιλος θα τεθεί σε εκκαθάριση και θα απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποψήφιοι «επενδυτές» κάνουν σκληρό παζάρι τόσο για την αξία των ιδιόκτητων αεροσκαφών της ΟΑ («Boeing» και «ATR»), αν και τα περισσότερα από αυτά έχουν ήδη υποθηκευτεί από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», όσο και για την υπεραξία της επιχείρησης, την οποία το ελληνικό Δημόσιο αποτιμά μεταξύ 30 και 50 εκατ. ευρώ.

Μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής υπό τον Γ. Παπαθανασίου, οι συμμετέχοντες υπουργοί Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, Απασχόλησης Φ. Πάλλη - Πετραλιά και Μεταφορών - Επικοινωνιών Ευ. Στυλιανίδης, περιορίστηκαν σε δηλώσεις άνευ σημασίας. Ο Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος ουσιαστικά εξακολουθεί να χειρίζεται το έγκλημα της ιδιωτικοποίησης του ομίλου ΟΑ δήλωσε ότι «ο διαγωνισμός βαίνει ομαλώς και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα», ενώ σε ερώτηση αν υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια σε περίπτωση που αποτύχει ο διαγωνισμός, αρκέστηκε στη δήλωση «δε χρειάζεται εναλλακτικό σχέδιο».

Η Φ. Πετραλιά είπε ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το μέλλον των εργαζομένων της ΟΑ θα τηρηθούν απαρέγκλιτα. Επισημαίνεται ότι η μόνη... δέσμευση που ανέλαβε η κυβέρνηση απέναντι στους εργαζόμενους, ήταν ουσιαστικά ο εκβιασμός ή δέχεστε το σχέδιο ή απολύεστε χωρίς καν αποζημιώσεις! Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση... εγγυάται να μεσολαβήσει στον αγοραστή, για να τον παρακαλέσει να προσλάβει όσους εργαζόμενους κρίνει αναγκαίους. Οι υπόλοιποι θα πάρουν κάποιο επίδομα από τον ΟΑΕΔ και κάποιοι θα μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στη Βουλή το επίδομα πτωχοκομείου

Κατατέθηκε η τροπολογία για το λεγόμενο επίδομα θέρμανσης

Στην κατάθεση της τροπολογίας για τη χορήγηση του επιδόματος πτωχοκομείου, που το ονομάζουν έκτακτο επίδομα θέρμανσης, προχώρησε χτες, μετά από μεγάλη καθυστέρηση η κυβέρνηση. Το επίδομα αφορά μόνο τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ και τους επίσημα εγγεγραμμένους ανέργους, ενώ το ύψος του, από 100 μέχρι 200 ευρώ για ολόκληρη τη χρονιά, καθορίζεται με βάση τη γεωγραφική περιφέρεια και τις κλιματολογικές συνθήκες.

Είναι εμφανές ότι σε μια περίοδο αφόρητης ακρίβειας και βίαιης συμπίεσης μισθών και συντάξεων, η χορήγηση τέτοιου είδους και αυτού του ύψους επιδομάτων, είναι καθαρός εμπαιγμός και προσεγγίζει τα όρια της ύβρης προς τους «δικαιούχους», οι οποίοι καλούνται να επιβιώσουν με συντάξεις και επιδόματα των 300 και 400 ευρώ.

Σύμφωνα με την τροπολογία, επίδομα 200 ευρώ θα δοθεί στους δικαιούχους που κατοικούν σε Αρκαδία, Γρεβενά, Δράμα, Εβρο, Ευρυτανία, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Καβάλα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Λάρισα, Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία, Ροδόπη, Σέρρες, Τρίκαλα, Φλώρινα και Χαλκιδική.

Εκατόν πενήντα ευρώ (150 ) για τους δικαιούχους που κατοικούν στους νομούς Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Λακωνίας, Λέσβου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Πρεβέζης, Φθιώτιδας και Φωκίδας.

Εκατό ευρώ (100 ) για τους δικαιούχους που κατοικούν στους νομούς Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Σάμου, Χανίων και Χίου.

Τα ποσά είναι αφορολόγητα και θα καταβληθούν στους μεν συνταξιούχους μέσω των ασφαλιστικών τους ταμείων και στους μακροχρόνια άνεργους μέσω του ΟΑΕΔ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Κολεγιά με το κράτος

Αύξηση κεφαλαίου 350 εκατ. ευρώ και από την Εθνική

Την κολεγιά τους με το κράτος αποφασίζουν μια μετά την άλλη οι τράπεζες, αξιοποιώντας την κρατικομονοπωλιακή ρύθμιση ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους επάρκειας.

Σε αυτό το πλαίσιο και η χτεσινή γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας ενέκρινε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 350 εκατ. ευρώ με την έκδοση προνομιούχων μετοχών που θα περάσουν στο Δημόσιο. Αντίστοιχες αποφάσεις έχουν παρθεί από τις γενικές συνελεύσεις των τραπεζών Alpha και Eurobank - θα πάρουν μέχρι 950 εκατ. ευρώ η καθεμιά - καθώς και την Αγροτική Τράπεζα (675 εκατ. ευρώ). Η «σκυταλοδρομία» των κρατικών ενισχύσεων περνάει σήμερα στους μεγαλομέτοχους της Πειραιώς που θα αποφασίσουν αύξηση κεφαλαίου ύψους 370 εκατ. ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών, το δημόσιο θα μετέχει με εκπρόσωπό του στα ΔΣ των τραπεζών. Η συνολική συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών θα φτάσει τα 5 δισ. ευρώ.

  • Συνεχίστηκαν χτες τα κονταροχτυπήματα των τραπεζιτών. Μετά την Τράπεζα Πειραιώς και η Τράπεζα Κύπρου κατηγορεί τη γερμανική τράπεζα Ντόιτσε για τις «ανακρίβειες και τον αυθαίρετο τρόπο με τον οποίο έγιναν οι διάφορες υποθέσεις και παραδοχές, όσον αφορά τα αποτελέσματα και τις προοπτικές της Τράπεζας».
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Ζητούν άμεση νομοθέτηση για τα μέτρα στήριξης

Με το φόβο ότι η κυβέρνηση μπορεί να υπαναχωρήσει στο θέμα της μείωσης του τέλους παρεπιδημούντων (στο 0,5% από 2%), που αποδίδεται στους δήμους από τις τουριστικές επιχειρήσεις, ως αντιστάθμισμα στην επιβάρυνση που δημιουργεί η δραστηριότητά τους, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ζητά την άμεση νομοθέτηση των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τη στήριξη του ξενοδοχειακού κεφαλαίου.

«Η νομοθέτηση και των 14 μέτρων χωρίς τροποποιήσεις, αλλαγές και χρονικούς περιορισμούς επιβάλλεται να γίνει άμεσα, η δε εφαρμογή τους να τεθεί σε ισχύ ταυτόχρονα», τονίζει ο Σύνδεσμος, ενώ επισημαίνει ότι οι δήμοι θα αντικαταστήσουν την απώλεια του εσόδου τους από άλλη πηγή. Η άλλη... «πηγή» είναι όσοι έχουν αυτοκίνητα, που θα ενισχύσουν θέλοντας και μη τους επιχειρηματίες του τουρισμού και κυρίως τους μεγάλους, μέσα από τα τέλη κυκλοφορίας, μέρος των οποίων διοχετεύεται στους ΟΤΑ και προβλέπεται η αύξησή του. Το τουριστικό κεφάλαιο, ενθαρρημένο από τις κυβερνητικές υποσχέσεις, ετοιμάζεται ήδη για την επόμενη ...δόση μέτρων και δεν είναι διατεθειμένο να διαπραγματευτεί καμία δέσμευση υπέρ των συμφερόντων του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ