ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Οργή από τον κυβερνητικό εμπαιγμό

Συνεχίστηκαν χτες για τέταρτη συνεχόμενη μέρα οι κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ στα μπλόκα της Θεσσαλίας και της Βόρειας Ελλάδας, προστέθηκαν και αγρότες του Εβρου. Οι αγρότες με ακόμα μεγαλύτερη ορμή και δυναμική παραμένουν στα αγωνιστικά τους μπλόκα, ενώ η αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν στο δρόμο του αγώνα ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο μετά τις προκλητικές ανακοινώσεις - πρόκληση της κυβέρνησης και τα δήθεν μέτρα στήριξής τους.

Την ίδια στιγμή, εντείνεται η αλληλεγγύη των εργαζομένων προς τους αγρότες. Χτες το μπλόκο της Νίκαιας επισκέφτηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και ταξικών συνδικάτων από την Αθήνα. Συμπαράσταση στον αγώνα των αγορών εκφράζουν με ανακοίνωση της ΟΒΣΑ και οι αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ της Αθήνας.

Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Γ. Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος και τον Γ. Σφυρή, επικεφαλής του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ. Χτες επίσης στη Βουλή συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του Κόμματος Αντ. Σκυλλάκου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Σταθερά και ανυποχώρητα στο δρόμο του αγώνα
  • Ενισχύονται τα μπλόκα. Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους οι Θεσσαλοί αγρότες
  • Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ στο μπλόκο της Νίκαιας
  • Τη στήριξη του ΚΚΕ μετέφερε στους αγρότες αντιπροσωπεία του Κόμματος

Αποψη από τη χτεσινή συνεδρίαση εκπροσώπων των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των νομών της Θεσσαλίας και των Συντονιστικών Επιτροπών, στο μπλόκο της Νίκαιας
Αποψη από τη χτεσινή συνεδρίαση εκπροσώπων των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των νομών της Θεσσαλίας και των Συντονιστικών Επιτροπών, στο μπλόκο της Νίκαιας
Με ακόμα μεγαλύτερη ορμή και δυναμική οι μικρομεσαίοι αγρότες της Θεσσαλίας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και Συντονιστικών Επιτροπών για κλιμάκωση του αγώνα, παραμένουν ακλόνητοι στο μπλόκο της Νίκαιας, επί της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης. Η αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν σταθερά και ανυποχώρητα στο δρόμο του αγώνα, ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο, με τη γνωστοποίηση των «μέτρων» που ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Χατζηγάκης, τα οποία χαρακτήρισαν ως κυβερνητική κοροϊδία, καθώς δεν ικανοποιούν ούτε κατ' ελάχιστο τα ζωτικής σημασίας δίκαια αιτήματά τους, στα οποία, όπως ξεκαθάρισαν, δεν πρόκειται να κάνουν εκπτώσεις.

Σχολιάζοντας τα μέτρα ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, είπε: «Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός αποτελούν εμπαιγμό για τους μικρομεσαίους αγρότες. Η κυβέρνηση πρέπει να τα πάρει πίσω και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, που είναι ουσιαστική αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτικά προϊόντα, μείωση του κόστους παραγωγής, τιμαριθμική αναπροσαρμογή της ενιαίας ενίσχυσης και κατάργηση των παρακρατήσεων. Καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τον αγώνα για την ικανοποίηση αυτών των δίκαιων αιτημάτων μας».

Νέες ενισχύσεις στο μπλόκο της Νίκαιας

*

Νέες ενισχύσεις στο μπλόκο της Νίκαιας
Χτες, τέταρτη μέρα της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, το μπλόκο ενισχύθηκε και με νέα τρακτέρ από χωριά των νομών της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα πληθαίνουν οι εκδηλώσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Οι αγωνιζόμενοι αγρότες «οπλισμένοι» με το διεκδικητικό πλαίσιο, που δίνει ουσιαστικές λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους, διαμηνύουν τη θέλησή τους να συνεχίσουν την πάλη τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, διεκδικώντας το δικαίωμα να παραμείνουν και να καλλιεργούν τα χωράφια τους και να ζουν με αξιοπρέπεια στον τόπο τους. Το μεσημέρι, σε κλίμα ενθουσιασμού και αισιοδοξίας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των Θεσσαλών αγροτών στο μπλόκο της, όπου επισημάνθηκε η αναγκαιότητα να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο τον αγώνα τους.

Δυναμώνει η αλληλεγγύη

Το μπλόκο επισκέφτηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και ταξικών συνδικάτων από την Αθήνα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς. «Βρισκόμαστε εδώ, οι Ομοσπονδίες, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και το ΠΑΜΕ να συμπαρασταθούμε στους αγωνιζόμενους αγρότες» τόνισε σε δήλωσή του ο Δ. Θεοδώρου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος. Και συνέχισε: «Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι τα προβλήματά τους προέρχονται από την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, σήμερα της ΝΔ και προηγούμενα του ΠΑΣΟΚ. Είμαστε αλληλέγγυοι σ' αυτό τον αγώνα. Στηρίζουμε τα αιτήματά του και κυρίως αυτά που έχουν να κάνουν με τις κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Θα συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα στο πλάι τους, με πολύμορφες ενέργειες. Πιστεύουμε ότι ο κοινός αγώνας της εργατικής τάξης, της μικρομεσαίας αγροτιάς, των μικρών επαγγελματιών, είναι αυτός που φέρνει ελπίδα, που θα δώσει διέξοδο στα λαϊκά προβλήματα. Γι' αυτό, ακριβώς, είμαστε εδώ, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας, πάνω σ' αυτά τα αιτήματα και θα συνεχίσουμε τον αγώνα στο πλάι της μικρομεσαίας αγροτιάς».

Από την επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ στη Νίκαια
Από την επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ στη Νίκαια
Τη συμπαράστασή του στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς εξέφρασε, επισκεπτόμενος το μπλόκο, και ο δήμαρχος Τυρνάβου Χρ. Κιτσίδης, ο οποίος δήλωσε: «Βρισκόμαστε σήμερα στον κόμβο της Νίκαιας για να εκφράσουμε τη συμπαράσταση του Δήμου Τυρνάβου στην αγωνιζόμενη μικρομεσαία αγροτιά που παλεύει για τη δικαίωση των αιτημάτων της. Προβλήματα υπάρχουν πάρα πολλά, που συσσωρεύονται από τις ανάλγητες πολιτικές των κυβερνώντων και των επιταγών της ΕΕ. Ο Δήμος Τυρνάβου, που κατά βάση είναι αγροτικός, δηλώνει για μια ακόμα φορά ότι θα βρίσκεται στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών».

Συμπαράσταση του ΚΚΕ

Το μπλόκο επισκέφτηκε και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Γ. Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος και τον Γ. Σφυρή, επικεφαλής του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ, εκφράζοντας, για μια ακόμα φορά, τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Σε δήλωσή του ο Γ. Μαρίνος τόνισε: «Το ΚΚΕ όλο αυτό το χρονικό διάστημα στηρίζει αποφασιστικά τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, τον αγώνα των αγωνιστικών Ομοσπονδιών, των Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας, το πλαίσιο της ΠΑΣΥ. Δίνουν απάντηση στην πολύχρονη, ολομέτωπη επίθεση της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζει, όλα τα χρόνια, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κατά της μικρομεσαίας αγροτιάς. Απ' αυτή τη σκοπιά, καλούμε όλους τους εργαζόμενους να στηρίξουν αποφασιστικά αυτό τον αγώνα, να εκφράσουν τη μεγαλύτερη δυνατή αλληλεγγύη.

Να στηρίξουν τους στόχους πάλης, τα αιτήματα της ΠΑΣΥ, που μπορούν να εγγυηθούν ένα ανθρώπινο εισόδημα, ουσιαστική αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτικά προϊόντα, μείωση του κόστους παραγωγής, ώστε οι οικογένειες των μικρομεσαίων αγροτών να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες. Ηταν, είναι και θα είναι εδώ το ΚΚΕ κόντρα σε όλες αυτές τις απόπειρες ενοχοποίησης αυτού του αγώνα, κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να τον χτυπήσει δίνοντας ορισμένα ψίχουλα, τα οποία δε λύνουν κανένα πρόβλημα. Ακόμα πιο αποφασιστικά, μαζικά, δυναμικά, λοιπόν, στον αγώνα των αγωνιστικών Ομοσπονδιών και Αγροτικών Συλλόγων».

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΜΠΑΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΑ
«Φούσκα» 500 εκατ. ευρώ

Ψευτοενισχύσεις και μισοαποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ και μέτρα ...ταμειακής διευκόλυνσης, ανακοίνωσε χτες ο Σ. Χατζηγάκης

Στη δημιουργία φτηνών εντυπώσεων κατέφυγε χτες η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας υποτίθεται ένα «πακέτο μέτρων στήριξης και ενίσχυσης του αγροτικού κόσμου συνολικού ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ». Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες ό,τι ανακοίνωσε με εμφανή σκοπό να δείξει ότι δίνει λεφτά στην αγροτιά και να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα και ταυτόχρονα να δημιουργήσει την ψευδή εικόνα στην κοινή γνώμη ότι οι αγρότες θα πάρουν 500 εκατ. ευρώ και δεν πρέπει να διαμαρτύρονται. Αλλά όπως φαίνεται στην πράξη, οι αγρότες δε θα πάρουν ούτε ελάχιστα ψίχουλα. Η εικόνα που επιχειρεί να εμφανίσει η κυβέρνηση είναι πέρα για πέρα ψεύτικη. Επί της ουσίας, δεν ανακοινώθηκε κανένα μέτρο που να αφορά τα κρίσιμα αιτήματα της αγροτιάς για προστασία του εισοδήματός της, για κατώτατες εγγυημένες τιμές, για μείωση του κόστους παραγωγής, για λύση του προβλήματος των χρεών. Οι χτεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης δε λύνουν κανένα πρόβλημα της αγροτιάς.

Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν, από πουθενά δεν προκύπτει ξεκάθαρα ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα πάρουν επιπλέον για ενίσχυση του εισοδήματός τους άλλα 500 εκατ. ευρώ. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι, μέσω του ΕΛΓΑ, θα καταβληθούν αποζημιώσεις στους δικαιούχους 425 εκατ. ευρώ και άλλα 75 εκατ. ευρώ μέσω ...ταμειακής διευκόλυνσης. Και παρότι ρωτήθηκε, δεν έδωσε καμία διευκρίνιση πώς, σε ποιους και πότε. Ανέφερε μόνο ότι τα λεφτά θα δοθούν άμεσα και ότι αυτό είναι το μάξιμουμ που μπορεί να δώσει η κυβέρνηση. Οπως ανακοινώθηκε σχετικά, θα δοθούν:

  • 75 εκατ. ευρώ για το βαμβάκι.
  • 100 εκατ. για το καλαμπόκι και τα σιτηρά.
  • 50 εκατ. ευρώ για λάδι και ελιές.
  • 100 εκατ. ευρώ για τα οπωροφόρα δέντρα (κερασιάς, βερικοκιάς, δαμασκηνιάς, αχλαδιάς και μηλιάς) καθώς και στους καλλιεργητές σπαραγγιών, πατάτας και καπνού.
  • 100 εκατ. στην κάλυψη λοιπών κινδύνων.

Αν ο υπουργός εννοεί ότι τα 425 εκατ. που ανακοίνωσε είναι οι αποζημιώσεις που θα έδινε έτσι κι αλλιώς ο ΕΛΓΑ, ή θα έδινε ένα μεγάλο μέρος από αυτά, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να ντρέπεται δύο φορές. Γιατί, τι μπορεί να σημαίνουν τα 100 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε χτες ο Σ. Χατζηγάκης για: «Κάλυψη λοιπών κινδύνων από ΕΛΓΑ για αγροτικά και κτηνοτροφία»; Είναι αυτά τα λεφτά εισοδηματικές ενισχύσεις;...

Ο Σ. Χατζηγάκης ρωτήθηκε χτες συγκεκριμένα από τον «Ρ»: «Ο παραγωγός ακούει για εκατομμύρια που δίνονται, θέλει να ξέρει όμως στην πράξη τι σημαίνει αυτό;» Και η απάντησή του ήταν: «Θα γίνει η διαδικασία τις επόμενες μέρες, αυτό είναι κάτι το απλό. Το δύσκολο είναι να βρεθεί αυτό το πακέτο το οποίο είναι πρωτόγνωρο». Φαίνεται και από αυτή την απάντηση ότι η κυβέρνηση εμπαίζει την αγροτιά, επιχειρεί να δημιουργήσει ψευτοεντυπώσεις και να διαλύσει τον αγώνα της χωρίς να δώσει καμία ουσιαστική παροχή.

Οπου ακούς πολλά κεράσια...

Γιατί, πραγματικά, ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο με τα όσα ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση. Πώς θα δοθούν τα όποια χρήματα είναι για να ενισχυθούν οι αγρότες και με τι διαδικασίες; Ποιοι θα πάρουν ενισχύσεις ή αποζημιώσεις; Οσοι έκαναν αιτήσεις για αποζημιώσεις, ή θα ξεκινήσει νέα διαδικασία για υποβολή αιτήσεων για αποζημιώσεις; Και πριν διευκρινιστεί επισήμως τίποτα από την κυβέρνηση, τα παπαγαλάκια άρχισαν να διαδίδουν, για παράδειγμα, ότι στο βαμβάκι θα δοθούν 30 με 35 ευρώ το στρέμμα, που θα βγάλει συν 10 λεπτά το κιλό περίπου ενίσχυση. Ομως, η αγροτιά όπου ακούει για πολλά κεράσια θα πρέπει να κρατάει μικρό καλάθι. Και βασικά να γιγαντώνει τον αγώνα.

Ο Σ. Χατζηγάκης ανακοίνωσε ακόμα ότι η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, καυσίμων ύψους 120 εκατ. ευρώ, θα καταβληθεί φέτος μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Εντάξει, ο Κοκκινούλης θα έχει κάτι να λέει εδώ... όμως η μικρομεσαία αγροτιά που εξαναγκάζεται να έχει κι ένα εξωγεωργικό εισόδημα, προκειμένου να επιβιώσει, πετιέται απ' έξω. Κι αυτό δείχνει επίσης με ποιους είναι η κυβέρνηση και τι επιδιώκει.

Είναι καταφανές ότι η κυβέρνηση επιχειρεί με επικοινωνιακά τερτίπια να κάμψει τον αγώνα της αγροτιάς και να συνεχίσει απρόσκοπτα την ίδια αντιαγροτική πολιτική που επιτάσσει η ΕΕ και η νέα ΚΑΠ. Παράλληλα, δίνει έτσι ψευτο - επιχειρήματα σε κάτι «γαλαζούληδες» τύπου Κοκκινούλη, αλλά και σε κάτι «πρασινούληδες» που λανσάρονται ως «νέοι αγρότες» να πλαγιοκοπήσουν και να υπονομεύσουν τον αγώνα της αγροτιάς. Γιατί, κακά τα ψέματα ό,τι και να λένε και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κανείς τους δε θέλει την αγροτιά στους δρόμους του αγώνα. Ούτε η ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε και ο ΣΥΝ και ο ΛΑ.Ο.Σ., καθώς και οι εκπρόσωποί τους στους αγρότες, δε θέλουν πραγματικό και ουσιαστικό αγώνα, με πλαίσιο και αιτήματα που θα είναι προς όφελος των πραγματικών συμφερόντων της αγροτιάς.

Ανέξοδες δηλώσεις...

Με τη νοημοσύνη της μικρομεσαίας αγροτιάς παίζουν, όπως συνηθίζουν άλλωστε, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Με αφορμή τις δηλώσεις Χατζηγάκη και των δήθεν κυβερνητικών παροχών προς τους αγρότες της χώρας, που στόχο έχουν φυσικά την κάμψη των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων, τόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και το... κεντροαριστερό «ξαδερφάκι του», βγήκαν στο παζάρι, με σκοπό να ψαρέψουν ψηφοφόρους.

Για «μέτρα ασπιρίνες» έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ακόμη ότι «η χώρα χρειάζεται αλλαγή κυβέρνησης».

Την άμεση ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, «ώστε να μπορέσει να προκύψει επιτέλους η ανόρθωση της υπαίθρου και η ανασυγκρότηση της Αγροτικής Οικονομίας».

Και οι δύο μαζί σιωπούν για τη νέα ΚΑΠ και τη συνολικότερη ευρωενωσιακή πολιτική, που οδήγησε στο σημερινό σημείο, ένα βήμα πριν το οριστικό ξεκλήρισμα, το σύνολο των μικρομεσαίων αγροτών.

Και τι άλλο θα μπορούσαν να κάνουν, όταν το μεν ΠΑΣΟΚ την ψήφιζε το 2003 στο σχετικό συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ και ο ΣΥΝ «βγάζει σπυράκια» και μόνο στο άκουσμα της λέξης «ανατροπή» της ΚΑΠ;

Οι δύο δηλώσεις, πάντως, εύκολα θα μπορούσαν να γίνουν μία, κάπως έτσι: «Η χώρα χρειάζεται αλλαγή κυβέρνησης... για να προκύψει επιτέλους η ανασυγκρότηση της Αγροτικής Οικονομίας». Τόσο απλά, για να μην ξοδεύεται και πολύ χαρτί στα φαξ. Αλλωστε, υπέρ της... «πράσινης γεωργίας» είναι και οι δύο.

ΚΚΕ
Δεν είναι ούτε ψίχουλα

Με αφορμή τις ανακοινώσεις και τα δήθεν μέτρα για τους αγρότες που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα το παρακάτω σχόλιο:

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν μπορούν ούτε ψίχουλα να χαρακτηριστούν. Είναι εμπαιγμός της μικρομεσαίας αγροτιάς. Δεν απαντούν στα κρίσιμα ζητήματα της αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος, της καθιέρωσης κατώτερων εγγυημένων τιμών για τα προϊόντα, της τιμαριθμοποίησης των επιδοτήσεων που βρίσκονται στα επίπεδα του 2001, της κατάργησης του ΦΠΑ.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες πρέπει να δώσουν απάντηση στην κυβερνητική κοροϊδία, κλιμακώνοντας την πάλη τους, μαζικοποιώντας τα μπλόκα των αγωνιστικών ομοσπονδιών και αγροτικών συλλόγων. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να δυναμώσουν τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα της αγροτιάς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ