ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Γενάρη 2009
Σελ. /40
Εχουμε κοινό αντίπαλο, κοινό μέλλον

Αυτοκτόνησαν, λέει, τρεις μεγιστάνες που παίζανε στα ζάρια τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Και κλάμα η αστική τάξη που χάνονται τα καλύτερα παιδιά της. Τώρα ποιος θα παίξει στα χρηματιστήρια την τιμή του σταριού;

Είναι, λέει επίσης η αστική τάξη, δικαιολογημένες οι κινητοποιήσεις των αγροτών, αλλά να γίνουν έτσι που να μη θίξουν την ελευθερία διακίνησης εμπορευμάτων. Γενικά τα εμπορεύματα πρέπει να 'ναι ελεύθερα στην κυκλοφορία τους, όπως ελεύθερα πρέπει να 'ναι και τα κεφάλαια στην κυκλοφορία τους. Είναι θεμελιώδης αρχή του Μάαστριχτ αυτή. Και είναι αυτό ακριβώς, το παράγωγο του Μάαστριχτ, η ΚΑΠ, που βγάζει τους αγρότες στο δρόμο. Πώς γίνεται, όμως, να έχει δίκιο ο αγρότης και να 'χει δίκιο και η ΚΑΠ; Αυτό μόνο ο Συνασπισμός μπορεί να το ισχυριστεί.

Μία, όμως, είναι η είδηση που δεν έπαιξε στα κανάλια. Κι ένα το ρεπορτάζ (στο περιθώριο των κεντρικών ρεπορτάζ) που έρχονται και δένουν.

-- Ενας εργάτης που στα 75 πάλευε ακόμα στη σκαλωσιά. Στα 75! -- Πέντε έξι εταιρείες σ' όλο τον κόσμο - οι ίδιες που επιβάλλουν δουλειά έως το θάνατο - μαζεύουν τη γη και τα τρόφιμα.

Δε χρειάζεται να ξέρεις πολλά από οικονομία για να καταλάβεις τα απλά. Και καταλαβαίνεις γιατί έχει γίνει κόκκινο πανί η επιμονή του ΚΚΕ ότι πρέπει επειγόντως να ορθωθεί μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια. Οτι οι αγρότες δεν πρέπει να μείνουν μόνοι τους στον κάμπο γιατί είναι αντιμέτωποι με τον ίδιο εχθρό που έχουν και οι εργάτες: Τα μονοπώλια.

Ο,τι γίνεται στον κάμπο δεν αφορά μόνο ή κύρια στο αν θα δοθούν νέα δάνεια - θηλιά στο λαιμό και μια πρόσκαιρη επιδότηση «να τη βγάλουμε και φέτος». Αυτό λίγο - πολύ μπορεί να λυθεί κάπως. Αυτό που παίζεται στον κάμπο είναι ότι χρόνο με το χρόνο μέσα από την εξαθλίωση του αγρότη η γη αλλάζει χέρια. Ωσπου να 'ρθει η ώρα που μια χώρα, που μπορεί να παράγει όλα τα καλά του κόσμου, να μην μπορεί να ταΐσει ούτε αυτούς που δουλεύουνε τη γη.

Ο λόγος που έσπευσαν διάφοροι «πιτσικουλί» (ροζ και πράσινο και μπλε, όλο μαζί ένα μπλιάχ) να προλάβουν να εμφανιστούν ως δήθεν «νέο κίνημα», που το ενώνει, όμως, η αντίθεση με την Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (Π.Α.ΣΥ.) βρίσκεται ακριβώς στο γεγονός ότι η ΠΑΣΥ έχει κάνει εξαρχής καθαρό τον αντιμονοπωλιακό χαρακτήρα του αγώνα των αγροτών. Οτι η ΠΑΣΥ εντοπίζει τον αντίπαλο στην ίδια την ΚΑΠ και ζητά την κατάργησή της κι όχι την αναστολή λειτουργίας κάποιων πλευρών της. Μια τέτοια θέση ενοχλεί τους «φίλους» και των αγροτών - ίδιοι με τους «φίλους» των εργατών - που έχουν συνδέσει την ύπαρξή τους με την ΕΕ και τις πολιτικές της που τους εξυπηρετούν ως τάξη.

Ομως ο μικρομεσαίος αγρότης που νοικιάζει στρέμματα για να βγάλει ένα κομμάτι ψωμί κι ο νεοτσιφλικάς που παζαρεύει τη μετοχή των εμπορευμάτων των χωραφιών του και των ίδιων των χωραφιών του, δεν έχουν καμιά άλλη σχέση παρά αυτή του δυνάστη και του κολίγου. Γι' αυτό δε χρειάζονται πολλές γνώσεις οικονομίας για να καταλάβεις το απλό. Ο αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών είναι αγώνας των εργατών και το αντίστροφο, γιατί η δουλειά του ενός και του άλλου είναι που κάνει τη ζωή να καρπίζει και τις μηχανές να παράγουν του κόσμου τα καλά. Αυτή η κοινωνική εργασία ζητάει να αντιστοιχηθεί με την κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και στη γη. Σ' αυτήν την απαίτηση των καιρών συναντιούνται οι αγώνες των εργατών με αυτούς των αγροτών. Κι αυτή η συνάντηση παράγει πολιτικό αίτημα παράλληλα με το οικονομικό. Οδηγεί στην ανάγκη του περίφημου κοινωνικοπολιτικού μετώπου που δεν μπορεί να οικοδομηθεί παρά και κύρια εκεί ακριβώς που συναντιούνται κοινωνικές δυνάμεις απέναντι στον κύριο αντίπαλο.


ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ

ΟΙ ΤΙΜΕΣ: «Το καλαμπόκι φέτος παίρνει τη μισή τιμή που έπαιρνε πέρσι, ενώ γύρω στο 30% είναι η πτώση της τιμής στο σιτάρι (...) στο βαμβάκι η πτώση της τιμής είναι γύρω στο 40% (από τα 35 λεπτά το κιλό πέρσι, στα 20 λεπτά φέτος), οι έλληνες αγρότες αναγκάζονται να πωλούν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ακόμη και 2 ευρώ το κιλό, ενώ πέρσι είχε πάνω από 3 ευρώ» (η καταγραφή στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΑ «ΝΑΙ ΜΕΝ ΑΛΛΑ»: «Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat οι Ελληνες αγρότες υπέστησαν το διάστημα 2000-2008 τη μεγαλύτερη μείωση του εισοδήματός τους μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (...) οι μόνοι που ευνοούνται από την κυβερνητική αγροτική πολιτική είναι τα κυκλώματα των μεσαζόντων. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών είναι δικαιολογημένες. Αρκεί να μεριμνήσουν ώστε να μην αποβούν εις βάρος άλλων κοινωνικών ομάδων» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΤΟ ΚΛΑΜΑ: «Ενας από τους πλουσιότερους άνθρωπος της Ιρλανδίας, ο Πάτρικ Ρόκα, έθεσε τέλος στη ζωή του (...) εικάζεται ότι έχασε πολλά χρήματα επενδύοντας σε "πυραμίδα" που είχε στήσει ο κοσμικός συμπατριώτης του Μπρέιφνε Ο' Μπράιαν (...) παραμονές Χριστουγέννων είχε αυτοκτονήσει ο μεγαλοεπενδυτής Τιερί Μαργκόν ο οποίος απώλεσε πολλές περιουσίες πελατών του εξαιτίας της πυραμίδας Μέιντοφ (...) αυτόχειρας ήταν και ο Γερμανός δισεκατομμυριούχος Αντολφ Μέρκλε» (οι καταγραφές επίσης στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Η κυβέρνηση ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΙ ΕΜΠΑΙΖΕΙ τη μικρομεσαία αγροτιά

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τρόμαξε με τα μπλόκα

ΕΘΝΟΣ: ΠΑΖΑΡΙΑ στην πλάτη των αγροτών

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πολιτική κατευνασμού των αγροτών

Ο ΛΟΓΟΣ: ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ η κατάσταση στα «μπλόκα»

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΕΝΤΟΛΗ για ενισχύσεις στους αγρότες

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ για τους αγρότες

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΔΙΝΕΙ ΛΥΣΗ στους αγρότες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Η ΑΥΓΗ: Αφησε τα τρακτέρ, καβάλησε τα «παράθυρα»

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΑ ΔΙΝΕΙ ΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ο Καραμανλής

ΤΟ ΒΗΜΑ: Προεκλογικό ταξίδι στην ...Ουάσιγκτον

Η ΧΩΡΑ: Πόλεμος Deutsche Bank - Πειραιώς

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Αφορολόγητα ομόλογα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εγγυήσεις από Αλμούνια και Τρισέ

ΤΑ ΝΕΑ: Ψάχνουν σωσίβιο στα λαϊκά ομόλογα

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Οι πιο επικίνδυνες ακρίδες

«Εκτάσεις - φιλέτα πωλούνται σε όλη την Αφρική σε τιμή ευκαιρίας. Δεν πρόκειται για κάποια διεθνή μεσιτική εταιρεία που ανέλαβε δράση στην πολύπαθη ήπειρο, αλλά για μια πραγματικότητα. Κυβερνήσεις και ιδιωτικές πολυεθνικές του ανεπτυγμένου δυτικού κόσμου ανακαλύπτουν εκ νέου ότι η Μαύρη Ηπειρος προσφέρεται για ακόμη περισσότερη εκμετάλλευση και για τεράστια οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη. Στόχος των νέων αποικιοκρατών δεν είναι αυτή τη φορά τα δωρεάν εργατικά χέρια (δουλεμπόριο), τα διαμάντια ή το πετρέλαιο... Το νέο μήλο της Εριδας είναι η ίδια η γη (...)

Επενδύουν στην αυριανή πείνα

Αν αναρωτιέστε πώς αξιοποιήθηκαν τα πακέτα διάσωσης των τραπεζικών κολοσσών από την Αμερική και την ΕΕ κρατήστε την ανάσα σας. Οταν τον περασμένο Σεπτέμβριο τα βλέμματα του πλανήτη ήταν στραμμένα στην παραπαίουσα Wall Street, η Deutsche Bank και η Goldman Sachs επιχειρούσαν να καταλάβουν τη βιομηχανία κτηνοτροφίας της Κίνας και τις αντίστοιχες εκτάσεις. Η Morgan Stanley, ένας εκ των επαιτών του αμερικανικού σχεδίου διάσωσης, αγόρασε προσφάτως τα δικαιώματα 400.000 στρεμμάτων καλλιεργήσιμης γης στην Ουκρανία, ενώ ο βρετανικός επενδυτικός όμιλος Landkom "ψώνισε" από την ίδια χώρα έκταση 1.000.000 στρεμμάτων (...)

Θα παράγουν αλλά δε θα τρώνε

Η αυτάρκεια στα τρόφιμα αποτελεί σύμφωνα με πολλούς αναλυτές τη νέα κυρίαρχη δύναμη στο διεθνές στερέωμα και οι πλούσιοι του πλανήτη διασταυρώνουν τα ξίφη τους σ' αυτό το γήπεδο. Τι γίνεται όμως με τους πεινασμένους λαούς που βλέπουν τη γη τους να εκχωρείται σε ξένους επενδυτές με στόχο να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες άλλων χωρών; (...) Αυτοί που φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο απ' αυτή τη νέου τύπου αποικιοκρατία είναι οι μικροί καλλιεργητές (...) Ο Ζακ Ντιουφ του ΟΗΕ είναι ακόμα πιο σαφής: "Υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί μια νέα αποικιοκρατία όπου οι φτωχές χώρες θα παράγουν τροφές για τους πλούσιους εις βάρος των δικών τους πεινασμένων ανθρώπων"».

(τα αποσπάσματα από ρεπορτάζ στο ΠΟΝΤΙΚΙ)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ