ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Και ο Εβρος στα μπλόκα

Αποψη από το μπλόκο στον Προμαχώνα

Motion Team

Αποψη από το μπλόκο στον Προμαχώνα
Συνεχίστηκαν και χτες οι κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών σε πολλές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, ενώ στον αγώνα μπήκαν από χτες και οι αγρότες του Εβρου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Οι αγρότες συγκέντρωσαν τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών έχοντας αγωνιστική ετοιμότητα ώστε την Κυριακή στις 11 το πρωί να δώσουν δυναμικό το «παρών» στα μπλόκα του Ορμενίου και της Κορνοφωλιάς. ΠΑΣΥ και Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου(ΟΑΣΕ) καθώς και Αγροτικοί Σύλλογοι τις τελευταίες μέρες έχουν πραγματοποιήσει σειρά περιοδειών με ομιλίες στα χωριά του νομού, προετοιμάζοντας την παναγροτική κινητοποίηση.

Με χτεσινή τους ανακοίνωση η ΠΑΣΥ και η ΟΑΣΕ καταγγέλλουν ότι «εντελώς αιφνιδιαστικά ομάδα μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών - μεσαζόντων από το νότιο Εβρο χωρίς καμία συνεννόηση με την Ομοσπονδία και την ΠΑΣΥ, έσπασε το ενιαίο μέτωπο».

«Θελημένα ή αθέλητα η ενέργειά τους αυτή δημιουργεί σύγχυση, αποδυναμώνει το ενιαίο μέτωπο των αγροτών στο νομό μας και ενισχύει έτσι την αδιαλλαξία της κυβέρνησης, τονίζεται στην ανακοίνωση. Τα αιτήματά τους δεν αμφισβητούν την κυρίαρχη πολιτική της ΚΑΠ που επιδιώκει το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και τη δημιουργία λίγων επιχειρηματιών - νεοτσιφλικάδων, που θα ελέγχουν τη γη, την παραγωγή, τη μεταποίηση και την εμπορία των αγροτικών προϊόντων.

Η ΠΑΣΥ και η ΟΑΣΕ καλούν τους μικρομεσαίους αγρότες να περιφρουρήσουν την ενότητά τους, να απομονώσουν κάθε διασπαστική κίνηση και συσπειρωμένοι στους αγροτικούς συλλόγους της Ομοσπονδίας και την ΠΑΣΥ να δώσουν δυναμικά το "παρών" την Κυριακή στο Ορμένιο και την Κορνοφωλιά».

Οι άλλες περιοχές

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και χτες με:

-- Τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλονίκης στο μπλόκο της Χαλκηδόνας.

-- Τους αγρότες της Χαλκιδικής στο μπλόκο στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Μουδανιών έξω από την Ν. Τρίγλια.

-- Τους αγρότες των Σερρών στο τελωνείο του Προμαχώνα, τα μπλόκα των Ν. Κερδυλλίων και του Στρυμονικού.

-- Τους αγρότες της Καβάλας στον κόμβο της Χρυσούπολης και στο Σταυρό του Αμυγδαλεώνα.

-- Τους αγρότες της Ροδόπης στην επαρχιακή οδό Κομοτηνής - Ιάσμου και στην Εγνατία.

Τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα και τις διεκδικήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς, εξέφρασε αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή του Κόμματος Κ. Δρούτσα και το στέλεχος του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκη, που επισκέφθηκε χτες τους αγρότες στο μπλόκο της Χαλκηδόνας.

Επίσης η αντιπροσωπεία περιόδευσε στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κυμίνων και συναντήθηκε με το ΔΣ, το οποίο προετοιμάζει την κινητοποίηση των αγροτών της περιοχής.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση έχει μόνο για τις τράπεζες...

Συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του Κόμματος Αντ. Σκυλλάκου

Τη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών, που αυτές τις μέρες βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα, ζήτησε χτες στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτησή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, αλλά ο υπουργός Γεωργίας Σ. Χατζηγάκης, επικαλούμενος τη νομιμοφροσύνη της κυβέρνησης στην ΕΕ και τα περιορισμένα όρια του κρατικού προϋπολογισμού, αρνήθηκε να δώσει θετικές απαντήσεις και αρκέστηκε σε γενικολογίες και σε ευχολόγια. Δεν παρέλειψε όμως να στραφεί κατά των κινητοποιήσεων των αγροτών, λέγοντας ότι οι αγρότες δεν πρέπει να παρασυρθούν «από τους λίγους» σε «ακραίες μορφές διαμαρτυρίας».

Ο υπουργός, ως γνήσιος απολογητής της ΕΕ και της πολιτικής στήριξης της πλουτοκρατίας και παραβλέποντας το όργιο ξεκληρίσματος εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών, υποστήριξε ότι η Ενωση «έδωσε σημαντική ανάσα στον αγροτικό κόσμο και στην ελληνική ύπαιθρο, η οποία αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε λόγω των αθρόων κονδυλίων, τα οποία εισέρευσαν στην ελληνική οικονομία». Η κυβέρνηση, είπε, αποδέχεται τους κανόνες που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση και απαντώντας στην πρόταση για στήριξη του αγροτικού εισοδήματος είπε ότι αυτή θα γίνει συνυπολογίζοντας τις δημοσιονομικές δυνατότητες που δίνει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Ο Αντ. Σκυλλάκος, σχολιάζοντας την αναφορά του υπουργού στους δημοσιονομικούς περιορισμούς, τόνισε ότι τα όρια της οικονομίας η κυβέρνηση τα ξεχνάει όταν πρόκειται να δώσει 28 δισ. ευρώ στις τράπεζες και τα θυμάται μόνον όταν πρόκειται για τα λαϊκά στρώματα και στη συγκεκριμένη περίπτωση για τους αγρότες. Εάν, είπε, συνυπολογιστεί και η συμμόρφωση στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, τότε οι αγρότες δεν πρέπει να περιμένουν παρά μόνο ψίχουλα. Το πολύ, συνέχισε, να δώσετε μια πολύ μικρή ενίσχυση που δε θα καλύπτει τις μεγάλες απώλειες που είχαν τη φετινή χρονιά.

Η δίκαιη λύση, τόνισε ο βουλευτής, είναι αυτή που υποστηρίζουμε εμείς και που λέει ότι πρέπει να αναπληρωθεί η ζημιά που πάθανε φέτος με σύγκριση των περσινών στοιχείων, αφού έχουμε μείωση, για παράδειγμα, στο λάδι κατά 30% και στα υπόλοιπα προϊόντα ακόμα και 50%.

Αναφερόμενος στα επόμενα χρόνια, είπε ότι η ΕΕ, την οποία υποστηρίζουν η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα επιδοτεί όλο και λιγότερο τους αγρότες και το 2013 θα ξαναγίνει συζήτηση από μηδενική βάση και είναι ήδη γνωστό ότι υπάρχουν ισχυρές χώρες της ΕΕ που θέλουν παραπέρα μείωση της όποιας επιδότησης.

Πρόκειται, κατέληξε, για μαζικό ξεκλήρισμα, αφού κάθε χρόνο φεύγουν από την παραγωγή 20.000 αγρότες, τάση που θα αυξηθεί τις επόμενες χρονιές και γι' αυτήν την εξέλιξη ευθύνες έχει και η κυβέρνηση και εκείνα τα κόμματα που κρύβουν την αλήθεια ότι φταίει η Κοινή Αγροτική Πολιτική. «`Η θα είσαι με την Κοινή Αγροτική Πολιτική ή θα είσαι με τους αγρότες. Αλλιώς οδηγούνται στην καταστροφή», είπε χαρακτηριστικά ο Αντ. Σκυλλάκος.

Το «δίλημμα» και η επιλογή

Ο ΑΓΩΝΑΣ της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι μαζικός και δυναμικός, καθώς χιλιάδες τρακτέρ έχουν βγει στους εθνικούς δρόμους σε όλη τη χώρα. Το πρώτο, λοιπόν, συμπέρασμα που βγαίνει από την παναγροτική, πανελλαδική κινητοποίηση είναι ότι το σύνολο των μικρομεσαίων αγροτών αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα κι αυτά είναι που τους βγάζουν στους δρόμους. Επομένως, ο αγώνας είναι δίκαιος, κι αυτό, άλλωστε, αναγνωρίζεται από όλους, ακόμα και από την κυβέρνηση.

****

ΟΜΩΣ, η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών και επιμένει στην τακτική της κοροϊδίας, καλώντας τους σε «διάλογο», που δεν περιλαμβάνει τα ουσιαστικά αιτήματά τους και δεν οδηγεί σε πραγματικές και βιώσιμες λύσεις των μεγάλων προβλημάτων τους. Ταυτόχρονα, εμφανίζεται διατεθειμένη να τους δώσει λίγα ψίχουλα, υπό τύπον ελεημοσύνης, ως «ενίσχυση», για να τους κλείσει το στόμα και να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις.

****

Ο ΝΕΟΣ υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, που «το παίζει» και «ολίγον φίλος» των αγροτών, δηλώνει, σαφώς και κατηγορηματικώς, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συζητήσει και, πολύ περισσότερο, να ικανοποιήσει αιτήματα που έρχονται σε αντίθεση με την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και δε «συμβαδίζουν» με τη λειτουργία της «ελεύθερης αγοράς». Ομως, το σύνολο των αγροτικών προβλημάτων έχουν τη ρίζα τους στην ΚΑΠ και στην «ελεύθερη αγορά» κι αν δε θιγεί αυτή η πολιτική, κανένα δεν πρόκειται να λυθεί.

****

ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ, λοιπόν, οι χιλιάδες αγρότες, που βρίσκονται στα μπλόκα, βρίσκονται μπροστά στο «δίλημμα»: `Η αποδέχονται τα ψίχουλα της κυβέρνησης, παίρνουν τα τρακτέρ τους και γυρίζουν στα χωριά τους, ουσιαστικά «με άδεια χέρια», ή συνεχίζουν τη μάχη, με κλιμακούμενες και εναλλασσόμενες μορφές πάλης, επιμένοντας στις ουσιαστικές διεκδικήσεις τους, που στρέφονται κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης.

****

ΑΝ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ τον πρώτο δρόμο, δε θα κερδίσουν τίποτα, το πολύ να βάλουν στις άδειες τσέπες τους μερικές πενταροδεκάρες, που γρήγορα θα τελειώσουν και πολύ σύντομα θα ξαναβρεθούν στην ίδια και σε χειρότερη θέση. Αν επιλέξουν το δεύτερο, μπορούν να κερδίσουν πολλά περισσότερα και, πάντως, δε θα κοροϊδέψουν τον ίδιο τον εαυτό τους και δε θα πλήξουν οι ίδιοι τα συμφέροντά τους, αποδεχόμενοι, μοιρολατρικά, ότι «δεν έχουν αύριο».

****

ΚΙ ΕΔΩ έρχονται να κονταροχτυπηθούν οι δυο «γραμμές», που υπάρχουν στο αγροτικό κίνημα. Από τη μια, η «γραμμή» της σύγκρουσης με την ΚΑΠ και, γενικότερα, την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που εκφράζουν η ΠΑΣΥ και οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα, που δρουν στο συνεπές, αγωνιστικό αγροτικό κίνημα και, από την άλλη, η «γραμμή» της συμμόρφωσης με την ΚΑΠ και της συνδιαλλαγής με τους εκάστοτε κυβερνητικούς διαχειριστές της, που εκφράζουν οι «Συντονιστικές Επιτροπές» των αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και του ΛΑ.Ο.Σ., οι οποίοι κινούνται στον «ντορό» του ευρωμονόδρομου.

****

Η «ΓΡΑΜΜΗ» της ΠΑΣΥ - την οποία στηρίζει το ΚΚΕ - δεν εγγυάται μόνο την αποτελεσματικότητα της πάλης της μικρομεσαίας αγροτιάς, αλλά δίνει και προοπτική στον αγώνα της. Κι όπως είναι, σήμερα, τα πράγματα, άλλη προοπτική δεν υπάρχει παρά η ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής και η εφαρμογή μιας άλλης, η οποία θα προωθεί την ολόπλευρη αγροτική ανάπτυξη, με την αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων και δυνατοτήτων της χώρας μας, για την παραγωγή πολλών, ποιοτικών και φτηνών προϊόντων και τη διασφάλιση της διατροφής του λαού μας. Αυτή η αγροτική ανάπτυξη θα στηρίζεται στην κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και δίπλα στην κοινωνική ιδιοκτησία και μαζί μ' αυτήν στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι θα συνενώνουν, παραγωγικά, τους μικρομεσαίους αγρότες, εξασφαλίζοντας, σε όλους, μόνιμη και σταθερή δουλειά και βιώσιμο εισόδημα.

****

ΑΠΟ αυτήν την άποψη δεν μπορεί παρά ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς να έχει και πολιτικό χαρακτήρα. Το αγροτικό κίνημα - το οποίο είναι ανάγκη να «απελευθερωθεί» από τους εκπροσώπους του συνδικαλισμού της ευρωσυμμόρφωσης και της ευρωυποταγής, να «ανασυγκροτηθεί, να μαζικοποιηθεί και να ισχυροποιηθεί - χρειάζεται να συνενώσει τις αγωνιστικές δυνάμεις του με το ταξικό εργατικό κίνημα και το αγωνιστικό κίνημα των άλλων λαϊκών στρωμάτων, συμβάλλοντας στη συγκρότηση ενός Λαϊκού Μετώπου, που, με την πάλη του, θα στοχεύει στην αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών σε βάρος των κομμάτων της άρχουσας τάξης και του ευρωμονόδρομου και υπέρ του ΚΚΕ. Ετσι θα ανοίξει ο δρόμος για την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας, η οποία, στο πλαίσιο της Λαϊκής Οικονομίας, θα εφαρμόσει φιλολαϊκή - φιλοαγροτική πολιτική.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Κινητοποιούνται στην Εύβοια

«Αγωνιζόμαστε για να έχουμε δουλειά, να καλλιεργούμε τη γη και να εξασφαλίζεται εισόδημα για να μην μπούμε στις ουρές των ανέργων. Με τις αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, ούτε δουλειά εξασφαλίζεται, ούτε εισόδημα για τους μικρομεσαίους αγρότες, μόνο ξεκλήρισμα μάς επιφυλάσσεται».

Με αυτήν την προοπτική, οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, που τις δεκαετίες του '80 και του '90 γνώρισαν με σκληρό τρόπο τι σημαίνει ανεργία για την περιοχή τους, αλλά επέλεξαν να μείνουν στη γη τους και να την καλλιεργήσουν, ξαναβγήκαν στους δρόμους του αγώνα ενάντια στην ΚΑΠ, στις αποφάσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων που συναποφασίζουν την αντιαγροτική επίθεση στους φτωχούς και μικρούς αγρότες.

Χτες το πρωί, στο γνώριμο σημείο, στη θέση «Παλιούρια» της Εθνικής Οδού Χαλκίδας - Ιστιαίας, κοντά στο Μαντούδι, μαζεύτηκαν απ' τα γύρω χωριά με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, στήνοντας το «μπλόκο» της Εύβοιας, για έναν «αγώνα που είναι δίκαιος και ασυμβίβαστος» όπως λένε οι ίδιοι.

Εκεί έχουν σκοπό να παραμείνουν, με τακτικούς αποκλεισμούς του δρόμου, συντονίζοντας τον αγώνα τους και τις τύχες τους με τους συναδέλφους τους στο «μπλόκο» της νεολαίας, του συνεπούς αγωνιστικού κινήματος, συσπειρωμένοι όλοι, για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

Στο πλευρό των γονιών μας

Μαζί τους και οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής, με μπροστάρηδες τα ίδια τα παιδιά τους, που χτες - πρώτη μέρα - προχώρησαν σε μια σημαντική πράξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης, αφού ο αγώνας των γονιών μας μας αφορά όλους», λέει ο Νίκος Λιαγκάκης, μέλος του 15μελούς του Λυκείου Μαντουδίου. Ετσι, τα δύο 15μελή, του ΕΠΑΛ και του Γενικού Λυκείου, σε συνεδρίαση που πραγματοποίησαν επί τόπου, πήραν απόφαση συμπαράστασης που θα εκφραστεί με ψήφισμα που θα επιδώσουν και με άλλους έμπρακτους τρόπους. Επίσης, ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών, με πρόταση της «Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης», εξέδωσε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Κηρέως.

ΟΒΣΑ
Ολόθερμα πλάι στους αγρότες

Την ολόθερμη υποστήριξή της στον αγώνα «της μικρομεσαίας αγροτιάς και στα αιτήματά της, όπως αυτά εκφράζονται από την ΠΑΣΥ (Πανελλαδική Αγροτική Συσπείρωση)», εκφράζει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ).

Η Ομοσπονδία χαρακτηρίζει «απαράδεκτη την πολιτική που από τη μία οδηγεί στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα της αγροτιάς, με τις εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα τους, και από την άλλη τα λαϊκά στρώματα να τα αγοράζουν πανάκριβα».

Καταλήγει ότι η κάλυψη των πραγματικών λαϊκών αναγκών «περνάει υποχρεωτικά από τη συμπαράταξη σε αντιμονοπωλιακούς αγώνες των εργατών - των μικρομεσαίων αγροτών και των μικρών επαγγελματοβιοτεχνών».

ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Αλληλέγγυα στον αγώνα των αγροτών

Σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας, 11 π.μ., στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 11 το πρωί, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Παραγωγής και Διακίνησης Τυποποιημένων Προϊόντων Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων και συναφών τυποποιημένων προϊόντων μαζί με το Συνδικάτο Επισιτισμού και Τουρισμού και πλήθος ταξικών Συνδικάτων και Σωματείων της Αθήνας, «σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ».

Τα Συνδικάτα με κοινή τους ανακοίνωση απευθύνουν στους εργαζόμενους της Αθήνας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην παράσταση, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Συμπαραστεκόμαστε στα δίκαια αιτήματα των αγροτών (...) Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να δείξουν την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ και στα κόμματα του "ευρωμονόδρομου" ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ., που τη στηρίζουν». Καταλήγοντας τονίζουν: «Οι αιτίες είναι κοινές. Οπως και η λύση. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο και τους υπηρέτες του, όλοι μαζί μπορούμε να τους ανατρέψουμε».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εχουμε τον ίδιο αντίπαλο

Αναγκαίος ο κοινός αγώνας εργατών - αγροτών τονίζει σε ανακοίνωσή της

«Η μήτρα που γεννά και αναπαράγει τα προβλήματα είναι η ίδια που οξύνει και βαθαίνει τα προβλήματα των αγροτών, των οικοδόμων, της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων».

Αυτό σημειώνει μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας σε ανακοίνωση με την οποία καλεί όλα τα συνδικάτα και τους εργάτες του κλάδου να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών. Οι επιπτώσεις της πολιτικής που οδηγεί τους αγρότες στο ξεκλήρισμα, της πολιτικής της ΕΕ και της ΚΑΠ, «έχουν άμεση αντανάκλαση και στα ήδη οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων. Ακόμα περισσότερο σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης, θα επιταχύνει το ξεκλήρισμα της αγροτιάς, τη μαζική ανεργία αγροτών και εργαζομένων από τη μια και από την άλλη τα λαϊκά στρώματα θα στερούνται και θα ακριβοπληρώνουν τα βασικά αγροτικά προϊόντα» τονίζει η Ομοσπονδία.

Ενώ καλώντας τους μικρομεσαίους αγρότες να συνταχθούν με τις συνεπείς αγωνιστικές δυνάμεις στα πλαίσια της ΠΑΣΥ, να εγκαταλείψουν τους όψιμους υπερασπιστές τους, όσους συμβάλλουν στον αποπροσανατολισμό και τη σύγχυση, η Ομοσπονδία υπογραμμίζει: «Σήμερα επιβάλλεται κοινός αγώνας εργατών - αγροτών σε ένα ενιαίο αντιμονοπωλιακό - αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο». Και απαιτεί από την κυβέρνηση να δοθούν άμεσα λύσεις στα αιτήματα των αγροτών για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, ικανοποιητικές τιμές σε όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, τιμαριθμική αναπροσαρμογή της ενιαίας ενίσχυσης και κατάργηση των παρακρατήσεων, μείωση του κόστους παραγωγής (χτύπημα της κερδοσκοπίας, κατάργηση του ΦΠΑ, επιδότηση στα αγροτικά μέσα και εφόδια).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ