ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Απολογισμός του αγώνα στην «Καριπίδης»

Συνέντευξη Τύπου χτες για την πετυχημένη, πολυήμερη και πολύμορφη μάχη

Τα ενθαρρυντικά, ελπιδοφόρα μηνύματα από την επιτυχή έκβαση του πολυήμερου αγώνα των εργαζομένων στο εργοστάσιο «ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ», που αποτελούν σοβαρή παρακαταθήκη για το σύνολο των εργαζομένων του νομού, δίνουν πολύτιμη πείρα για το ρόλο των ταξικών συνδικάτων και του ΠΑΜΕ, για την αποτελεσματικότητα του ταξικού αγώνα, επισημάνθηκαν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Ο Πέτρος Γιωτόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ, χαιρέτισε τη δικαίωση του αγώνα των εργατών, οι οποίοι μετά από ένα μήνα επίσχεσης εργασίας υποχρέωσαν την εργοδοσία να καταβάλει το σύνολο των δεδουλευμένων (τους οφείλονταν μισθοί 2 έως και 8 μηνών).

Οπως σημείωσε, «η ενότητα και η αποφασιστικότητα των εργαζομένων, η συσπείρωσή τους στο ταξικό σωματείο των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η αξιοποίηση εναλλασσόμενων μορφών πάλης(κινητοποιήσεις, πορείες, συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής, ενημέρωση για ζητήματα εργασιακά, υγιεινής και ασφάλειας κ.ά.) υποχρέωσαν την εργοδοσία σε υποχώρηση. Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά ότι οι εργάτες, συσπειρωμένοι στα σωματεία τους, με όπλο την ταξική τους ενότητα, μπορούν να αποσπάσουν κατακτήσεις, να περιφρουρήσουν τα δικαιώματά τους, να τσακίσουν τις εργοδοτικές πιέσεις, τους εκβιασμούς και την τρομοκράτηση».

Αναφέρθηκε επίσης στα συμπεράσματα που βγαίνουν από τη στάση των εκπροσώπων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που έλαμψαν με την απουσία τους. Από τη στάση ορισμένων θεσμικών παραγόντων της γιαννιώτικης κοινωνίας, όπως Νομάρχης Ιωαννίνων Αλέκος Καχριμάνης (ΝΔ), που ακόμη και στις πιο δύσκολες φάσεις της διαπραγμάτευσης στάθηκε απέναντι στους εργαζόμενους. Αλλά και στην στάση αριστερίστικων συνδικαλιστικών παρατάξεων, που προσπάθησαν να αποπροσανατολίσουν και να διασπάσουν τους εργαζόμενους.

Το χαιρετισμό του εκ μέρους του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, που μαζί με άλλα ταξικά συνδικάτα και συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στήριξαν υλικά και ηθικά τον αγώνα των εργατών «ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ», εξέφρασε και ο πρόεδρος του σωματείου Στάθης Βαμβέτσος.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Απαιτούν να λυθεί η θηλιά των διώξεων

Με απεργία απάντησαν χτες στις αγωγές με τις οποίες τους ζητείται να καταβάλουν 3.000 ευρώ η καθεμιά σαν αμοιβή για την αοριστικοποίησή τους

Από τη χτεσινή πορεία των καθαριστριών στην Αθήνα

*

Από τη χτεσινή πορεία των καθαριστριών στην Αθήνα
Την απόφασή τους να μην κάνουν βήμα πίσω από τον αγώνα τους, μέχρι να αποσυρθούν οι δικαστικές διώξεις που έχουν ασκηθεί σε βάρος εκατοντάδων συναδέλφων τους από γνωστό δικηγορικό γραφείο, διατράνωσαν χτες το πρωί καθαρίστριες των δημοσίων σχολείων από Πειραιά, Λάρισα, Μαγνησία και άλλες περιοχές της χώρας, που πραγματοποίησαν απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα και δυναμικές παρεμβάσεις στο Ειρηνοδικείο και το Δικηγορικό Σύλλογο της πόλης, στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας που κήρυξαν τα σωματεία τους.

Ταυτόχρονα έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα τόσο στην κυβέρνηση όσο και στα κόμματα του ευρωμονόδρομου και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), που με τη σιωπή τους ενισχύουν ουσιαστικά το πογκρόμ των διώξεων ενάντια στις καθαρίστριες, ότι θα κλιμακώσουν την πάλη τους, για πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για 1.400 ευρώ βασικό μισθό κλπ.

Οπως καταγγέλλουν, το δικηγορικό γραφείο του εργατολόγου Χρ. Νικολουτσόπουλου (πρώην νομικός σύμβουλος της ΓΣΕΕ και της ΟΙΥΕ) έχει καταθέσει μέχρι στιγμής περίπου 200 αγωγές, απαιτώντας χρηματικές αποζημιώσεις της τάξης των 3.000 ευρώ από κάθε εργαζόμενη, επειδή αρνήθηκαν να του καταβάλουν τον πρώτο μεικτό μισθό τους, σαν αμοιβή για τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, που - όπως ισχυρίζεται - οφείλεται σε δικές του ενέργειες.

Η πρώτη δυναμική στάση των απεργών ήταν στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας, όπου κατά τη διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία τους, η πρόεδρος του Ειρηνοδικείου δεσμεύτηκε ότι θα ενημερώσει σήμερα την Ολομέλεια των Εφετών για τις θέσεις και τα αιτήματά τους. Στη συνέχεια οι απεργοί πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου, όπου και εισέβαλαν μαζικά, απαιτώντας συνάντηση με τον πρόεδρό του Δ. Παξινό. Κάτω από την αγωνιστική πίεση των καθαριστριών, ο Δ. Παξινός συναντήθηκε με αντιπροσωπεία τους, όπου αφού αρχικά υποστήριξε ότι δε γνώριζε (!) για το θέμα, στη συνέχεια δήλωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα διατάξει προκαταρκτική έρευνα. Στο πλευρό των απεργών βρέθηκε ο Γ. Κομνηνός, στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Τέλος, στις πρωτοβουλίες που παίρνει το ταξικό κίνημα συνολικά για το χώρο των καθαριστών/τριών εντάσσεται και η κοινή εκδήλωση που διοργανώνουν την ερχόμενη Δευτέρα, 26 Γενάρη, τα Συνδικάτα των Ιδιωτικών Υπαλλήλων και των Καθαριστών - Καθαριστριών της Αθήνας, στις 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Πανελλαδική στάση εργασίας στις 28 Γενάρη

Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, στις 12.30 το μεσημέρι οργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις, στο πλαίσιο της κινητοποίησης

Πανελλαδική στάση εργασίας (12 το μεσημέρι έως το τέλος του εργασιακού ωραρίου) στις 28 Γενάρη πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο με αιχμή τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων στο Δημόσιο (ΟΠΑΔ) και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ). Σε ανακοίνωσή της, η Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση (ΤΑΔΗΣΥ) καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στη στάση εργασίας και στη συγκέντρωση που οργανώνει στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας την ίδια μέρα στην Αθήνα, στις 12.30 το μεσημέρι.

Η ΤΑΔΗΣΥ αναφέρεται και στην απόφαση του Ευρωδικαστηρίου στις 17 Δεκέμβρη 2008, με την οποία έγινε σαφές ότι κατ' εντολή της ΕΕ, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανεβάσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για όλες τις εργαζόμενες γυναίκες στο Δημόσιο και να βαπτίσει την κύρια σύνταξη «ανταποδοτική σύνταξη επαγγελματικού ταμείου». Η ΤΑΔΗΣΥ καλεί τους εργαζόμενους σε ενιαίους, ταξικούς αγώνες μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές και τους φορείς της, ενάντια στη γραμμή της ταξικής συναίνεσης των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Καλεί τέλος σε συσπείρωση και πάλη για: Αμεση επίλυση του προβλήματος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Πλήρη δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους δημόσιους υπάλληλους. Αμεση κρατική χρηματοδότηση του ΟΠΑΔ. Αμεση επιχορήγηση του ΤΠΔΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό, με όλα τα αναγκαία κονδύλια. Κανένας δανεισμός του Ταμείου και άλλα.

Χτες η ΑΔΕΔΥ ενημέρωσε την κυβέρνηση ότι αποσύρει τον εκπρόσωπό της και τον αναπληρωτή του από τη διοίκηση του ΟΠΑΔ λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει με ευθύνη της κυβέρνησης. Ενώ το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας καλεί από χτες τα μέλη του να δέχονται τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ κανονικά με τα βιβλιάριά τους και να μην παίρνουν χρήματα όσοι έχουν σύμβαση με τον Οργανισμό.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ «ΦΡΙΓΚΟΚΛΑΣ»
Ξεκινάει σήμερα η απεργία

Με την πρώτη 24ωρη απεργία, από τις τρεις που έχουν αποφασίσει οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο κατασκευής ψυγείων «ΦΡΙΓΚΟΚΛΑΣ» στην Κάτω Αχαγιά, ξεκινούν σήμερα Παρασκευή τις κινητοποιήσεις τους, απορρίπτοντας κατηγορηματικά το σχέδιο της εργοδοσίας να απολύσει το 60% του προσωπικού είτε με «εθελούσια» μέσω κινήτρων είτε με την οδό του 2% κάθε μήνα. Στο πλευρό τους βρίσκεται και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Πάτρας, που καλεί τους μεταλλεργάτες να εκφράσουν έμπρακτα την ταξική αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της «ΦΡΙΓΚΟΚΛΑΣ» συμμετέχοντας στην τρίωρη στάση εργασίας 6.00-9.00 που κήρυξε για σήμερα το πρωί, με ταυτόχρονη παρουσία στις πύλες του εργοστασίου.

Τις απολύσεις 10 εργαζόμενων από τα σούπερ μάρκετ «Βερόπουλος» στην Κεφαλονιά καταγγέλλουν με κοινή τους ανακοίνωση ταξικά συνδικάτα από το χώρο του Εμπορίου και Εργατικά Κέντρα της περιοχής, απαιτώντας την άμεση ανάκληση των απολύσεων, πλήρη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους στην επιχείρηση. Την ανακοίνωση συνυπογράφουν τα Συνδικάτα Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κεφαλονιάς, Ν. Ζακύνθου, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας και τα Εργατικά Κέντρα Κεφαλονιάς - Ιθάκης και Ζακύνθου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ