ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ
Ταχυδρομική θυρίδα για το χαφιεδισμό των εργαζομένων!

Δίνουν και παίρνουν οι πρακτικές με τις οποίες οι επιχειρήσεις σπρώχνουν τους υπαλλήλους τους να γίνει ο ένας ρουφιάνος του άλλου

Χαρακτηριστικό απόσπασμα από την εγκύκλιο της Αγροτικής Τράπεζας
Χαρακτηριστικό απόσπασμα από την εγκύκλιο της Αγροτικής Τράπεζας
Συστήματα που στόχο έχουν να μετατρέψουν τους ίδιους τους εργαζόμενους σε ρουφιάνους των συναδέλφων τους εγκαθιστούν ή πρόκειται να εγκαταστήσουν όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, κατ' εντολή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), δηλαδή της κυβέρνησης, αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού το συγκεκριμένο πλαίσιο εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αποκαλυπτική είναι η εγκύκλιος που εξέδωσε στις 20 Γενάρη 2008 η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας, με τον τίτλο: «Ανώνυμες Αναφορές Υπαλλήλων». Στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι «σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 2577/9 Μάρτη 2006 Πράξη Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, τα Πιστωτικά Ιδρύματα οφείλουν να διασφαλίζουν, μέσω θεσμοθετημένων διαδικασιών, τη δυνατότητα πραγματοποίησης ανώνυμων αναφορών και την προστασία των υπαλλήλων, που μέσω αυτών ενημερώνουν το ΔΣ ή την Επιτροπή Ελέγχου για σοβαρές παρατυπίες, παραλείψεις ή αξιόποινες πράξεις που υπέπεσαν στην αντίληψή τους».

Για τους λόγους αυτούς «έχει ανοιχτεί ταχυδρομική θυρίδα με τα παρακάτω στοιχεία (σ.σ. αναφέρονται αναλυτικά), στην οποία είναι δυνατόν να αποστέλλονται οι εν λόγω ανώνυμες αναφορές». Πρακτικά, οι τράπεζες επιδιώκουν να στήσουν ένα μηχανισμό εκφοβισμού των εργαζομένων, αφού οι πάντες μπορούν να καταγγέλλουν τους πάντες για τα πάντα και μάλιστα ανώνυμα.

Αυτό το σύστημα, στη σύλληψη και την εφαρμογή του, έχει πολλά κοινά με το σύστημα χαφιεδισμού που επιχείρησε να στήσει η «ΜΙΝΕΡΒΑ ΑΕ» στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, καλώντας τους εργαζόμενους να κάνουν ανώνυμες τηλεφωνικές καταγγελίες. Μάλιστα η «ΜΙΝΕΡΒΑ ΑΕ» για τη λειτουργία του συστήματος είχε προχωρήσει σε συνεργασία με την εταιρεία «EXPOlink» που πρόσφερε τη συγκεκριμένη υπηρεσία, διαθέτοντας το απαραίτητο τηλεφωνικό κέντρο λήψης των καταγγελιών και στη συνέχεια προώθησής τους στην εργοδοσία, ώστε η τελευταία να πάρει τα «κατάλληλα» μέτρα. Ομως η προσπάθεια της «ΜΙΝΕΡΒΑ ΑΕ» ακυρώθηκε στην πράξη από τους ίδιους τους εργαζόμενους και το ταξικό τους σωματείο, που άμεσα πραγματοποίησε γενική συνέλευση όπου λήφθηκε ομόφωνη η απόφαση καταδίκης του συστήματος.

ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΤΑ «ΤΖΑΜΠΟ»
Νέα πανελλαδική κινητοποίηση το Σάββατο

Στάση εργασίας σήμερα και στην «ΚΟΣΜΟΚΑΡ»

Με νέες δυναμικές κινητοποιήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο το ερχόμενο Σάββατο, οι εργαζόμενοι και τα ταξικά συνδικάτα στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, με την ουσιαστική αλληλεγγύη και στήριξη και άλλων κλάδων, κλιμακώνουν τον αγώνα τους, απαιτώντας την ανάκληση της τρομοκρατικής απόλυσης του Νίκου Νικολόπουλου από το κατάστημα «ΤΖΑΜΠΟ» της Βάρης, επειδή είχε αναπτύξει συνδικαλιστική δράση, με στόχο την οργάνωση των εργαζομένων για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Με τρίωρη στάση εργασίας (7 π.μ. - 10 μ.μ.) απαντούν σήμερα και οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «ΚΟΣΜΟΚΑΡ ΑΕ» με απόφαση του Σωματείου των Ιδιωτικών Υπαλλήλων της Αθήνας, στην αναίτια, όπως τονίζει το σωματείο, και εκδικητική απόλυση του εργαζόμενου Σωτήρη Κωσταρίδη. Το σωματείο καταγγέλλει ότι ο εργαζόμενος απολύθηκε, επειδή ήρθε σε ρήξη με την εργοδοσία και μαζί με την Επιτροπή Αγώνα στην επιχείρηση καλούν τους εργαζόμενους να μη σκύψουν το κεφάλι στην εργοδοσία και τα τσιράκια της και να συμμετάσχουν μαζικά στη σημερινή κινητοποίηση.

ΒΟΛΟΣ
Η σκευωρία θα πέσει στο κενό

Σήμερα η δίκη του Τάκη Τριανταφυλλάκου, στελέχους του ΠΑΜΕ, και της εργαζόμενης που διεκδίκησε δεδουλευμένα από τον εργοδότη της

Σήμερα στις 10.30 π.μ. δικάζεται ο Τ. Τριανταφυλλάκος, στέλεχος του ΚΚΕ, συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου, που διώκεται με τη χαλκευμένη κατηγορία του εκβιασμού, επειδή υπερασπίστηκε εργαζόμενη που απολύθηκε. Τις κατηγορίες κατασκεύασε ο εργοδότης της εργαζόμενης - δικάζεται κι αυτή σήμερα -, η οποία ύστερα από την απόλυσή της, ζήτησε την παρέμβαση του συνδικαλιστή ώστε να πάρει τα δεδουλευμένα που της οφείλονταν.

Ο Τ. Τριανταφυλλάκος και η εργαζόμενη συνελήφθησαν προχτές, σε συνάντηση που είχαν με τον εργοδότη στο ΙΚΑ, προκειμένου να γίνει η παράδοση των δεδουλευμένων. Ομως, ο εργοδότης προσήλθε στη συνάντηση με προσημειωμένα χαρτονομίσματα, σε συνεννόηση με την Αστυνομία, και αφού τα παρέδωσε, ο συνδικαλιστής και η εργαζόμενη συνελήφθησαν από τους άνδρες της Ασφάλειας και στη συνέχεια κρατήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας. Η σύλληψή τους προκάλεσε την άμεση αντίδραση των κομμουνιστών και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στο Βόλου.

Χτες, αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια του Βόλου και στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, καταγγέλλοντας ότι τη δίωξη του Τ. Τριανταφυλλάκου εντάσσεται στο πλαίσιο της εντεινόμενης εργοδοτικής τρομοκρατίας και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΚΥΛΙΚΕΙΟ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ: Μετά την αγωνιστική παρέμβαση του Σωματείου Επισιτισμού ανακλήθηκαν χτες οι απολύσεις δυο εργαζομένων από το κυλικείο «Φοίτησις» της Νομικής Σχολής. Να θυμίσουμε ότι την αλληλεγγύη τους στις απολυμένες και την απαίτηση να παρθούν πίσω οι απολύσεις είχαν εκφράσει και οι φοιτητές του Πολιτικού Τμήματος με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης.

ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: Να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους που αντιδρούν στις αντεργατικές μεθοδεύσεις του με απολύσεις, επιχειρεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Γηροκομείου Αθηνών - διοικείται από την «Ελεήμονα Εταιρεία Αθηνών». Την περασμένη Δευτέρα ανακοινώθηκε απόλυση σε εργαζόμενη που δουλεύει στο Γηροκομείο 11 χρόνια και είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών, επειδή αρνήθηκε να δουλέψει σε ωράριο διαφορετικό από αυτό που είχε συμφωνηθεί με την πρόσληψή της. Το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Οίκων Ευγηρίας και Συναφών Χώρων και η ΟΣΝΙΕ, μαζί με εργαζόμενους του Γηροκομείου, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση και πέτυχαν την ανάκληση της απόλυσης. Ομως, την αμέσως επόμενη μέρα, την Τετάρτη, ανακοινώθηκαν δυο απολύσεις εργαζομένων, που είχαν πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις προκειμένου να μην απολυθεί η συνάδελφός τους.

ΟΑΣΘ: Την τραμπούκικη επίθεση που δέχτηκε το μέλος της ΔΑΣ ΟΑΣΘ (Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης) Ν. Τσαρίδης χτες στη διάρκεια του ΔΣ του Συλλόγου των εργαζομένων του ΟΑΣΘ από τους συνδικαλιστές - μέλη του ΔΣ των παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΑΣΘ. Αφορμή της επίθεσης αποτέλεσε η αποκάλυψη από το στέλεχος της ΔΑΣ του αντεργατικού κι αντιδραστικού χαρακτήρα του νέου κανονισμού προσωπικού του ΟΑΣΘ και η δρομολόγηση της διαδικασίας για την πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης την ερχόμενη Τρίτη. Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στη γενική συνέλευση.

ΟΛΠ ΑΕ: Στις κάλπες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Σωματείο των υπαλλήλων του ΟΛΠ και την εκλογή αντιπροσώπων στην Ομοσπονδία (ΟΜΥΛΕ), προσέρχονται από χτες οι εργαζόμενοι. Η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα» τους καλεί με την ψήφο τους να συμβάλλουν σημαντικά στην οργάνωση και ανάπτυξη αγώνων και στη συγκρότηση του μετώπου που θα είναι ικανό να ματαιώσει το ξεπούλημα του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων, βάζοντας πλάτη συνολικά στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανατροπή της φιλομονοπωλιακής πολιτικής.

ΗΣΑΠ: Σε 2ωρη στάση εργασίας από τις 10 π.μ. ως τις 12 το μεσημέρι προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στον «ηλεκτρικό σιδηρόδρομο» (ΗΣΑΠ), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονική επίθεση με οξύ στη συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα. Οι εργαζόμενοι ζητούν να ενταθούν οι προσπάθειες για τον εντοπισμό και την τιμωρία των δραστών και των ηθικών αυτουργών της δολοφονικής επίθεσης. Επίσης, ζητούν και την ύπαρξη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για την κάλυψη των πάγιων αναγκών στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: Σε νέου τύπου επιχειρηματικές συμπράξεις με στόχο την αύξηση των κερδών τους προχωρούν οι επιχειρηματίες της Υγείας. Ετσι χτες το Διοικητικό Συμβούλιο του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν» αποφάσισε ομόφωνα τη μακροχρόνια συνεργασία του με τον όμιλο του «Ιατρικού Αθηνών» για τη λειτουργία μαιευτικής-γυναικολογικής κλινικής εντός του «Ντυνάν», δυναμικότητας 147 κλινών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ