ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Ντοκουμέντο για τη συρρίκνωση εργασιών και προσωπικού

Ο «Ρ» παρουσιάζει το έγγραφο της Κομισιόν, με το οποίο, το 2002, ενημέρωνε για την επιδότηση της επιχείρησης, με αντάλλαγμα να συρρικνωθεί το επισκευαστικό και κατασκευαστικό της έργο

Ανάγλυφη τη σφραγίδα του δικομματισμού και των φορέων του στο συνδικαλιστικό κίνημα φέρει η δραστική συρρίκνωση και ο τεμαχισμός που συντελείται στο μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας και της Ανατ. Μεσογείου, των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Οπως αποκαλύπτεται σε έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με ημερομηνία 5 Γενάρη 2002, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε δεσμευτεί στην Επιτροπή ότι το ναυπηγείο για δέκα χρόνια θα μείωνε την επισκευαστική ικανότητά του και δε θα αύξανε την από τότε «περιορισμένη» κατασκευαστική του δυνατότητα.

Αυτό ήταν το «τίμημα», προκειμένου η ΕΕ να εγκρίνει στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την κρατική ενίσχυση πάνω από 30 εκατ. ευρώ για να διώξει περίπου 600 εργαζομένους με τη μορφή της «οικειοθελούς αποχώρησης». Να μειώσει τις θέσεις εργασίας στα μέτρα του αγοραστή, τη γερμανική HDW, η οποία απορροφήθηκε από την επίσης γερμανική πολυεθνική TYSSEN, τη σημερινή ιδιοκτήτρια του ναυπηγείου.

Στο έγγραφο σημειώνεται: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να εγκρίνει την κρατική ενίσχυση ύψους 29,5 εκατ. ευρώ προς την ελληνική εταιρεία "Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ", με σκοπό την κάλυψη του κόστους της πρόωρης συνταξιοδότησης 200 περίπου (σ.σ. στη συνέχεια προστέθηκαν άλλοι 400) εργαζομένων (...) στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης ιδιωτικοποίησης της εταιρείας. (...) Η Ελλάδα δεσμεύτηκε ότι το ναυπηγείο θα μειώσει την ετήσια ικανότητά του στον τομέα επισκευών πλοίων σε 420.000 εργατοώρες (...) κατά τα προσεχή 10 έτη (...) Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει μείωση 42% σε σχέση με το μέσο επίπεδο της επισκευαστικής δραστηριότητάς του». Ακόμα: «Η Ελλάδα δεσμεύτηκε ότι τα ελληνικά ναυπηγεία δε θα αυξήσουν το κατασκευαστικό τους δυναμικό στον τομέα ναυπήγησης πλοίων».Βεβαίως αυτή η συμφωνία συνεχίζει να τηρείται ευλαβικά από τη ΝΔ και ουδέποτε δημοσιοποιήθηκε.

Η «Εργοστασιακή Επιτροπή»

Για μια ακόμη φορά, αποκαλύπτεται ότι οι κυβερνήσεις του δικομματισμού και η ΕΕ είναι συνένοχοι στην απαξίωση των Ναυπηγείων και την εκδίωξη των εργαζομένων
Για μια ακόμη φορά, αποκαλύπτεται ότι οι κυβερνήσεις του δικομματισμού και η ΕΕ είναι συνένοχοι στην απαξίωση των Ναυπηγείων και την εκδίωξη των εργαζομένων
Η αγωνιστική παράταξη «Εργοστασιακή Επιτροπή», με ανακοίνωσή της, προειδοποιεί την εργοδοσία «να μην τολμήσει ούτε καν να επιχειρήσει με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση να προχωρήσει σε νέα αντεργατικά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων», αφού «η έλλειψη δουλειάς στο Ναυπηγείο είναι υπόθεση της εργοδοσίας, είναι πρόβλημα δικό της, δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι γι' αυτό», σημειώνοντας τις δεσμεύσεις και συμφωνίες των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με την ΕΕ, τις οποίες έχει αποδεχτεί η σημερινή ιδιοκτήτρια.

Επισημαίνει τις εγκληματικές ευθύνες σε βάρος των εργαζομένων, των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ «που στήριξαν και στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις την πολιτική ξεπουλήματος του Ναυπηγείου, ευθυγραμμιζόμενες με τις πολιτικές επιλογές» των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και υπογραμμίζει ότι «ο απεγκλωβισμός από την επιρροή αυτών των πολιτικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων είναι μονόδρομος για τα συμφέροντά μας και τίποτα θετικό δεν πρόκειται να προκύψει υπέρ μας όσο έχουν δύναμη».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Συντονισμένη επίθεση σε ναυτεργάτες και νησιώτες

Τις επιδοτήσεις - μαμούθ για τις λεγόμενες «άγονες γραμμές» συζήτησε χτες με τον πρωθυπουργό ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, καθώς στα καράβια συνεχίζεται η επίσχεση εργασίας

Σκληρή μάχη για να πάρουν τα δεδουλευμένα τους συνεχίζουν να δίνουν με επισχέσεις εργασίας και με τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, στο πλευρό τους, οι ναυτεργάτες των πλοίων των ακτοπλοϊκών εταιρειών ΚΑΛΛΙΣΤΗ του εφοπλιστή Σπανού, GA FERRIES του εφοπλιστή Αγούδημου και ΣΑΟΣ του εφοπλιστή Σπανού, ενώ κινητοποιήσεις ετοιμάζονται και από τους ναυτεργάτες των πλοίων της ΝΕΛ του εφοπλιστή Βεντούρη.

Και ενώ οι εφοπλιστές έχουν φτάσει στο σημείο να μην καταβάλλουν ούτε τους μισθούς στα πληρώματα, χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αν. Παπαληγούρας πήρε την έγκριση από τον πρωθυπουργό, στη διάρκεια συνάντησής τους στο μέγαρο Μαξίμου, για να αυξηθούν κι άλλο οι ήδη δυσθεώρητες επιδοτήσεις που έχουν καθοριστεί για τις ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις! Οπως προκύπτει από τις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού, η κυβέρνηση εκτίμησε ότι δε φτάνουν τα 267.000 ευρώ το δρομολόγιο που ήδη παίρνουν οι ακτοπλόοι εφοπλιστές αυτή τη δρομολογιακή περίοδο από τις τσέπες των εργαζομένων της χώρας, για να έχουν εν πλω τα «σαπάκια» τύπου «ΜΙΛΕΝΑ» και «ΜΑΡΙΝΑ».

Οσο για τις υπηρεσίες που προσφέρουν με αυτά τα λεφτά, είναι ενδεικτικό ότι, πέρα από τα καύσιμά τους που είναι αφορολόγητα (τράνζιτ), για την αύξηση της κερδοφορίας τους, έχουν αυθαίρετα ακινητοποιημένα πάνω από 40 πλοία, έχουν απολύσει από τον Οκτώβρη του 2008, περίπου 2000 ναυτεργάτες και μάλιστα πολλούς από αυτούς απλήρωτους, ενώ στα καράβια που παραμένουν εν πλω, όπως δείχνει ο αγώνας των πληρωμάτων, ποδοπατούν τις στοιχειώδεις ναυτεργατικές κατακτήσεις και δικαιώματα φτάνοντας στο σημείο να μην καταβάλουν φράγκο από τα δουλεμένα λεφτά των πληρωμάτων!

Ακόμα, έχουν καταφεσώσει το ΝΑΤ και δεκάδες νησιά όπως Σαμοθράκη, Φούρνοι, Ικαρία, Σάμος, Κύθηρα, Αντικύθηρα και άλλα, αυτή την περίοδο, είτε κάνουν μέρες να δουν καράβι, είτε, όπως οι Φούρνοι, δεν έχουν επικοινωνία απευθείας με τον Πειραιά! Στην ίδια συνάντηση καθορίστηκε ότι τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή ο «κυρωτικός νόμος» για την παραχώρηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ ΑΕ στην κινεζική πολυεθνική Cosco.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΥΑΘ ΑΕ
Υπερασπίζεται την πολιτική της ιδιωτικοποίησης

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η σχετική Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ

Την πολιτική ιδιωτικοποίησης και υποβάθμισης της Εταιρείας Υδρευσης - Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης κατήγγειλε χτες στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ, Σοφία Καλαντίδου, με αφορμή συζήτηση σχετικής Ερώτησής της. Απαντώντας ο υφυπουργός Εργασίας, Γιώργος Κοντογιάννης, αναφέρθηκε στην πορεία της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, που με συνέπεια υπηρέτησαν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού και υπερασπίστηκε τη διοίκηση της επιχείρησης, λέγοντας ότι «έχει πετύχει πολύ σημαντικό περιορισμό του λειτουργικού κόστους της εταιρείας», αποκλείοντας την πρόσληψη προσωπικού, με τη φράση «στην παρούσα φάση δεν κρίνεται αναγκαία η πρόσληψη επιπλέον προσωπικού».

«Για το ΚΚΕ δεν ισχύει η δικαιολογία της ΝΔ ότι δεν παρεμβαίνουμε επειδή είναι εταιρεία στο Χρηματιστήριο και δεν έχουμε δυνατότητα», τόνισε ανταπαντώντας η Σοφία Καλαντίδου και συνέχισε: «Παρεμβαίνετε έτσι και αλλιώς. Παρεμβήκατε με την ιδιωτικοποίησή της, παρεμβαίνετε με τους εργολάβους, παρεμβαίνετε και με την αύξηση των πελατειακών σας σχέσεων με τους πολίτες. Εχετε τεράστια ευθύνη, όχι μόνο για την πολιτική που ακολουθείτε τώρα, αλλά και για τη στάση που κρατήσατε, όταν το 1999 το ΠΑΣΟΚ μετέτρεπε την ΕΥΑΘ σε ανώνυμη εταιρεία και ενσωματώνατε τις Οδηγίες της ΕΕ, με στόχο ακόμη και η διαχείριση του νερού να φέρνει κερδοφορία στο μεγάλο κεφάλαιο».

Η βουλευτής του ΚΚΕ συνέχισε, λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ «ζουν στο πετσί τους τα αποτελέσματα και τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης. Ο τελευταίος Κανονισμός του 2006 προέβλεπε 550 θέσεις, ενώ οι εργαζόμενοι ήταν 460. Σήμερα είναι 460, ενώ προβλέπονται 767. Οι συνέπειες είναι και σε όλο το λαό της πόλης και γι' αυτό συμπαραστάθηκε στον αγώνα τους».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Νέες κινητοποιήσεις για τα εργασιακά

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν ξανά οι υπάλληλοι του Δήμου Περάματος, για να αντιμετωπίσουν τη σφοδρή αντεργατική επίθεση που έχει εξαπολύσει ο δήμαρχος Γιάννης Γλύκας, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζοντας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την αντιλαϊκή πολιτική που συνδιαμορφώνει το κόμμα του με την κυβέρνηση της ΝΔ, έχοντας στο πλευρό του τον ΣΥΝ που συνδιοικεί στο δήμο (με κοινό ψηφοδέλτιο κατέβηκαν στις δημοτικές εκλογές ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ). Χτες πραγματοποίησαν 24ωρη αποχή από την εργασία τους.

Η δημοτική αρχή δεν πληρώνει εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία, προσλαμβάνει κατά δεκάδες συμβασιούχους 2μηνίτες και 8μηνίτες, αυξάνοντας τις στρατιές ομήρων και αναπτύσσοντας παραπέρα τις πελατειακές του σχέσεις, προσλαμβάνει εργαζόμενους με προγράμματα stage και άλλα, ενώ έχει φτάσει στο σημείο να απασχολεί δεκάδες εργαζόμενους χωρίς Συλλογική Σύμβαση και απλήρωτους, με την υπόσχεση ότι κάποτε θα προσληφθούν!

Οι υπάλληλοι του δήμου, συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, χτες, με εξορμήσεις στους δρόμους της πόλης ενημέρωσαν το λαό του Περάματος για την κατάσταση και για το διεκδικητικό τους πλαίσιο, που προβλέπει την κανονική πληρωμή των μισθών τους, των ασφαλιστικών τους ταμείων και όλων όσων οφείλει ο δήμος. Να σταματήσουν οι καθημερινές προσλήψεις με συμβάσεις ομηρίας και να γίνουν προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας. Προειδοποιούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους την ερχόμενη βδομάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ