ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Μέσα στη βδομάδα οι «προσφορές»

Το ξεπούλημα του αερομεταφορέα και οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στον ΟΣΕ στο επίκεντρο της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου

Η ιδιωτικοποίηση του ομίλου της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ), οι προωθούμενες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στον ΟΣΕ, καθώς και οι επικείμενες «τσουχτερές» αυξήσεις σε σιδηροδρομικά εισιτήρια και κόμιστρα ταξί και φορτηγών αυτοκινήτων κυριάρχησαν κατά τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, με τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών, Ευρ. Στυλιανίδη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο υπουργός επιχείρησε με τις δηλώσεις του να περιορίσει το περιεχόμενο της συνάντησης σε θέματα που αφορούν στην ανάδειξη της Ελλάδας σε «σημαντικό διεθνές διαμετακομιστικό, εμπορευματικό και επικοινωνιακό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή», καθώς και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Τα «φλέγοντα» θέματα της «Ολυμπιακής» και του ΟΣΕ ο υπουργός τα αποσιώπησε. Και μόνο όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, για μεν τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ομίλου της ΟΑ απάντησε «αναμένουμε την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά». Για δε τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στον ΟΣΕ είπε ότι θα υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση όταν «ωριμάσει το ζήτημα».

Οσον αφορά στην ΟΑ σημειώνεται ότι την Παρασκευή λήγει η προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών από την πλευρά των ενδιαφερομένων για τις τρεις εταιρείες του ομίλου (αεροπορικό έργο, Τεχνική Βάση και επίγεια εξυπηρέτηση αεροσκαφών). Εφόσον τελικά υπάρξουν προσφορές, θα αξιολογηθούν και θα επιλεγούν οι «προτιμητέοι υποψήφιοι» για κάθε εταιρεία. Το κυβερνητικό σχέδιο, όπως έχει ανακοινωθεί επίσημα, προβλέπει ότι έως το τέλος του ερχόμενου Απρίλη, ο όμιλος της ΟΑ είτε θα έχει ιδιωτικοποιηθεί είτε θα τεθεί σε εκκαθάριση και θα απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι. Οι 8.000 εργαζόμενοι απολύονται σε κάθε περίπτωση. Απλά η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα ...παρακαλέσει τον «επενδυτή» να προσλάβει ορισμένους με όρους αγοράς!

Για τον ΟΣΕ, το κυβερνητικό «σχέδιο ανασυγκρότησης» που ανακοινώθηκε τον περασμένο Αύγουστο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει δραστική μείωση του προσωπικού κατά 2.500 - 3.000, περικοπές δρομολογίων, καθώς και «τσουχτερές» αυξήσεις στα εισιτήρια του ΟΣΕ έως και 80%. Ολα αυτά στο πλαίσιο της πολιτικής ιδιωτικοποίησης και του ΟΣΕ, ενόψει της πλήρους «απελευθέρωσης» (ιδιωτικοποίησης) των σιδηροδρομικών μεταφορών από το 2011.

Ο Ευρ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε και στη συνεργασία με τους κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών ώστε «να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στη διεθνή οικονομική κρίση που σήμερα αντιμετωπίζει η Ευρώπη», παραπέμποντας με τη δήλωση αυτή στο επικείμενο «κύμα» αυξήσεων σε μετακινήσεις και μεταφορές. Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες ταξί διεκδικούν αυξήσεις 100% στη μονή ταρίφα σε τρεις δόσεις και οι ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων ΔΧ αυξήσεις στα κόμιστρα 15% - 20%.

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ 2008
Αποτυπώνεται η πίεση στις μικρές επιχειρήσεις

Η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν χρόνο με το χρόνο οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι, αποτυπώθηκε για μια ακόμη φορά στα στοιχεία της ετήσιας Εκθεσης Ελληνικού Εμπορίου 2008, που παρουσιάστηκε χτες από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Το 2007 ο κύκλος εργασιών των εμπορικών ΑΕ και ΕΠΕ αυξήθηκε κατά 11,2% και τα μεικτά κέρδη κατά 10,4%. Το ποσοστό καθαρού κέρδους διαμορφώθηκε στο 3,5%. Ωστόσο, οι μεγάλες χονδρεμπορικές επιχειρήσεις εμφανίζουν μεγαλύτερη τιμή, στο 4,8%. Οι ΟΕ - ΕΕ και οι ατομικές επιχειρήσεις παρουσιάζουν μια πολύ διαφορετική εικόνα, με χειροτέρευση των δεικτών τους σε σχέση με το 2006. Το 38,7% των ΑΕ - ΕΠΕ εμφάνισε κέρδη σε αντίθεση με το ...18,2% των μικρών επιχειρήσεων. Ζημιές εμφάνισε το 14,6% των μεγάλων επιχειρήσεων και το 38,3% των μικρών. Αναφορικά με τα κέρδη το 2008, η 1 στις 4 ΑΕ - ΕΠΕ βελτίωσε αισθητά την κερδοφορία της, ενώ 1 στις 2 μικρές επιχειρήσεις είχε μείωση! Οσο για το 2009, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις προβλέπουν στασιμότητα στα μεγέθη τους, οι μικρές προβλέπουν μείωση των πωλήσεων.

Η συνολική αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων στις εμπορικές επιχειρήσεις διαμορφώθηκε το 2008 στο 20,8%. Οι μεγαλύτερες εταιρείες, άνω των 250 εργαζομένων, έφτασαν στο 23,3% και οι μικρότερες των 9 ατόμων στο ...7,3%.

Η ανάλυση της απασχόλησης στον κλάδο περιγράφει ως εργοδότες το 12,8%, αυτοαπασχολούμενους το 26,4%, μισθωτούς το 52,8% και συμβοηθούντα μέλη το 8%. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι απασχολούνται σε μονάδες κάτω των 10 ατόμων. Μεγάλο «θύμα» είναι η αυτοαπασχόληση, η οποία από το 1993 έως και το 2008 μειώθηκε κατά περίπου 30%, από 38,9% σε 26,4%! Η συνολική απασχόληση στον κλάδο του εμπορίου αυξήθηκε κατά 5,8% το 2008 ή 45.560 άτομα.

Η μερική απασχόληση κινήθηκε στο 4,5% από 4,7% το 2007 και οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο 7,7% από 7,6%. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες μειώσεις έχουν να κάνουν και με τη συνολική μείωση κατά 3,7% των νέων εργαζόμενων από 15-29 ετών.

ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Συναντήσεις για την πρόοδο του έργου

Στη φάση των περιβαλλοντικών μελετών βρίσκεται το εγχείρημα της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, που συναντήθηκε χτες με τους εκπροσώπους της τριεθνούς εταιρείας του αγωγού (Ελλάδα, Ρωσία, Βουλγαρία) ΤΡΑΝΣ ΜΠΑΛΚΑΝ, δήλωσε ότι «όλα προχωρούν σύμφωνα με το πρόγραμμα». Ζητούμενο βεβαίως είναι, όπως και ο ίδιος ο υπουργός είπε, η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, λόγω και των περιβαλλοντικών προβλημάτων που συνεπάγεται η κατασκευή του αγωγού.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας θα μεταβούν σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα έχουν επαφές με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έχει θεσπιστεί η συμμετοχή τους στις διεργασίες της χάραξης, για να εμφανιστεί ότι έχουν κάποιο λόγο.

Σχετικά με το ενδεχόμενο επαναχάραξης, ο υπουργός δήλωσε ότι «όλα αυτά θα προχωρήσουν στην ώρα τους»...

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΒΕ
Κινητοποίηση για το φορολογικό

Την Πέμπτη 29 του Γενάρη η παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ και η ΟΒΣΑ καλούν όλα τα σωματεία και τις Ομοσπονδίες, όλους τους συνδικαλιστές, σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών την Πέμπτη 29 του Γενάρη στις 9.30 το πρωί, ενάντια στις φορολογικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι «σ' αυτές τις δύσκολες συνθήκες χρειάζεται να διεκδικούμε μέτρα που προστατεύουν το εισόδημα και ανακουφίζουν τις μικρές επιχειρήσεις από την οικονομική ασφυξία». Καλεί επίσης «όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς να ανεβάσουν την πάλη τους σε ανώτερο επίπεδο για να αντιπαλέψουμε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που έρχεται».

Η Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής, που συνεδρίασε στις 20 του Γενάρη σχετικά με την οικονομική κρίση και τις συνέπειες στους μικρούς ΕΒΕ, σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι «παρά τη δύσκολη κατάσταση που όλοι παραδέχονται, η κυβέρνηση της ΝΔ και μετά τον ελιγμό του ανασχηματισμού, συνεχίζει όπως ήταν φυσικό την ίδια αντιλαϊκή - φιλομονοπωλιακή πολιτική που καθημερινά χειροτερεύει τη θέση των ΕΒΕ».

Η Συντονιστική τονίζει επίσης ότι μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας εξυπηρετείται το μεγάλο κεφάλαιο και οι τράπεζες. Διεκδικεί:

Απόσυρση των πρόσφατων φορολογικών μέτρων που καταργούν το αφορολόγητο. Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Ο καθένας να πληρώνει με βάση τη φοροδοτική του ικανότητα. 15.000 ευρώ ατομικό αφορολόγητο - 30.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια. Κατάργηση κάθε είδους αντικειμενικών κριτηρίων και ανέλεγκτων χρήσεων. Τα λογιστικά βιβλία, μοναδική πηγή προσδιορισμού του εισοδήματος των ΕΒΕ. Κλείσιμο των χρήσεων με την κατάθεση των δηλώσεων στην Εφορία. Δραστική αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων. Προοδευτική αύξηση της φορολογίας εισοδήματος πάνω από το όριο επιβίωσης της οικογένειας.

Την παραίτησή του υπέβαλε, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, ο ειδικός γραμματέας της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ), Μ. Τσάκας. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Παράταση

Παρατείνεται, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η προθεσμία υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ με ημερομηνία λήξης την 26η Γενάρη, μέχρι και την 29η Γενάρη 2009. Η υποβολή των δηλώσεων αυτών θα γίνει αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω του συστήματος TAXISnet και η καταβολή του οφειλόμενου ποσού μέσω του τραπεζικού συστήματος. Η ανωτέρω παράταση ισχύει και για την ηλεκτρονική υποβολή των ανακεφαλαιωτικών πινάκων των ενδοκοινοτικών συναλλαγών του Δ' Τριμήνου του 2008.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ