ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Σταθερά και αποφασιστικά

Σταθεροί και ανυποχώρητοι στα μπλόκα παραμένουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, διαμηνύοντας στην κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν τα ψίχουλα που τους προσφέρει, αλλά θα συνεχίσουν την πάλη τους για την ικανοποίηση των ουσιαστικών αιτημάτων τους, που δεν αφορούν μόνο το «σήμερα», αλλά και το «αύριο». Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι όσο η κυβέρνηση δε «μετακινείται» προς τις θέσεις τους, τόσο δυναμώνει ο αγώνας, καθώς τα υπάρχοντα μπλόκα ενισχύονται συνεχώς με νέα τρακτέρ και στήνονται πολλά νέα μπλόκα σε πολλές περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα σε όλη την Ελλάδα - από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη - να υπάρχουν δεκάδες μπλόκα.

Το πρώτο που αποδεικνύεται από αυτή την εξέλιξη είναι ότι απέτυχε παταγωδώς η τακτική της κυβέρνησης να σύρει τους αγρότες σ' ένα «διάλογο», που δεν αποσκοπούσε στην επίλυση των πραγματικών προβλημάτων τους, αλλά στον εμπαιγμό και στην παραπλάνησή τους, ώστε να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, να φύγουν από τους δρόμους και να γυρίσουν στα σπίτια τους, χωρίς κανένα ουσιαστικό κέρδος, αρκούμενοι στα «ψίχουλα ελεημοσύνης» που τους προσφέρθηκαν.

Σε αποτυχία οδηγήθηκε, επίσης, η προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκράτησης των αγωνιζόμενων αγροτών, μέσω δικαστικών παρεμβάσεων, όπως αυτή του «αγροτοδικείου» του Βόλου, που προχώρησε στην καταδίκη, με βαριές ποινές, σε βάρος 14 αγροτών της περιοχής, που κατηγορούνταν για τη συμμετοχή τους σε παλιότερη κινητοποίηση. Αλλά ούτε η επιχείρηση δημιουργίας κλίματος «κοινωνικού αυτοματισμού», που ξεκινάει τώρα, φαίνεται ότι θα προχωρήσει, όπως θα ήθελαν οι κυβερνώντες, καθώς πλαταίνει και διογκώνεται το κύμα συμπαράστασης στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς από τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Αποτυχαίνει, επίσης, η κυβέρνηση να πλήξει την ενότητα, τη δυναμική και την αποτελεσματικότητα της πάλης των μικρομεσαίων αγροτών, παρά το γεγονός ότι σ' αυτή την προσπάθειά της έχει τη βοήθεια αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΝ, που κινούνται στη λογική των «διαβουλεύσεων» και των «συμβιβασμών» και «περπατούν» στον «ντορό» της ΚΑΠ και του ευρωμονόδρομου. Οι διαχωρισμοί των αγωνιζόμενων αγροτών με βάση τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και η προπαγάνδα για «γαλάζια», «πράσινα» και «κόκκινα» μπλόκα ξεφούσκωσε γρήγορα.

Την ίδια στιγμή εντείνεται το κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης από οργανώσεις εργαζομένων στους αγωνιζόμενους αγρότες. Την Κυριακή το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη διοργάνωσε καραβάνι αλληλεγγύης, στις Σέρρες οι έμποροι των λαϊκών αγορών κήρυξαν 24ωρη απεργία, ενώ έκλεισαν και τα καταστήματα για δύο ώρες.

Την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς εξέφρασε η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία το βράδυ του περασμένου Σαββάτου επισκέφτηκε διαδοχικά τα μπλόκα επί της Εθνικής Οδού, στο Κάστρο της Βοιωτίας, στην Αλαμάνα της Φθιώτιδας και στις Μικροθήβες στη Μαγνησία και την Κυριακή το απόγευμα το μεγάλο μπλόκο των αγροτών της Θεσσαλίας στον κόμβο της Νίκαιας.

ΜΠΛΟΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
«Κύμα» λαϊκής συμπαράστασης

Αντιπροσωπείες μαζικών φορέων εργατών, αυτοαπασχολουμένων, συνταξιούχων, της σπουδάζουσας νεολαίας επισκέπτονται τα αγωνιστικά μπλόκα, δηλώνοντας ότι ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς αφορά όλα τα λαϊκά στρώματα και πρέπει να γίνει υπόθεση του λαού

Eurokinissi

Οι αγωνιζόμενοι αγρότες δεν είναι μόνοι τους. Στο πλευρό τους στέκονται, μαχητικά, εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι των σπουδών, συνταξιούχοι, εκφράζοντας την ενεργό αλληλεγγύη και τη μαχητική συμπαράστασή τους στον μακρόχρονο, σκληρό και δίκαιο αγώνα τους.

Στα αγωνιστικά μπλόκα καταφτάνουν, καθημερινά, αντιπροσωπείες εργατικών συνδικάτων, σωματείων επαγγελματοβιοτεχνών, φοιτητικών συλλόγων, συλλόγων γυναικών, θέλοντας, με την επιτόπου παρουσία τους, να δηλώσουν πως η μάχη που δίνει η μικρομεσαία αγροτιά συνεγείρει και κινητοποιεί όλα τα λαϊκά στρώματα, χρειάζεται να γίνει υπόθεση όλου του λαού. Καταφτάνουν, επίσης, τρόφιμα και άλλα εφόδια που χρειάζονται στους αγωνιστές της αγροτιάς, οι οποίοι, επί μία και πλέον βδομάδα, βρίσκονται μέρα - νύχτα στο μετερίζι της πάλης.

Το συνεχώς διευρυνόμενο κύμα λαϊκής αλληλεγγύης και συμπαράστασης δίνει ισχυρή ώθηση στο αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών και, ταυτόχρονα, θωρακίζει την πάλη τους έναντι του λεγόμενου «κοινωνικού αυτοματισμού», που «καλλιεργείται» από τους κυβερνώντες και διάφορους άλλους «καλοθελητές», τα πρώτα δείγματα του οποίου έχουν κάνει, ήδη, την εμφάνισή τους.

Το μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας, που ήταν το πρώτο που στήθηκε στην Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, την περασμένη Δευτέρα, από τους μικρομεσαίους αγρότες της Καρδίτσας, των Τρικάλων και της Λάρισας, που έφτασαν εκεί με εκατοντάδες τρακτέρ, υποδέχεται καθημερινά εκπροσώπους πολλών μαζικών φορέων.

Την περασμένη Πέμπτη, το μπλόκο επισκέφτηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και την ίδια μέρα ανακοίνωση συμπαράστασης στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς εξέδωσε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ).

Αντιπροσωπεία γυναικών από τα Τρίκαλα
Αντιπροσωπεία γυναικών από τα Τρίκαλα
Το χώρο επισκέφτηκαν, επίσης, αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και εκπρόσωποι πολλών πρωτοβάθμιων εργατικών σωματείων της περιοχής, καθώς και συνταξιουχικών οργανώσεων και πολλών άλλων μαζικών φορέων. Χαρακτηριστικά ν' αναφέρουμε ότι το μπλόκο επισκέφτηκε αντιπροσωπεία της Παγκληρικής Παλλαϊκής Αγωνιστικής Κίνησης, με επικεφαλής τον παπα-αγρότη Χρήστο Ζαρκαδούλα. Ψηφίσματα συμπαράστασης φτάνουν από όλη τη χώρα.

«Ακατάλυτος δεσμός»

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, το μπλόκο «άλλαξε όψη», καθώς οι εκατοντάδες επισκέπτες του έμειναν εκεί για αρκετή ώρα, συμμετέχοντας στην «καθημερινή ζωή» των αγωνιζόμενων αγροτών.

Στις συναντήσεις με μέλη των διοικήσεων των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα που οργανώθηκαν, αναδείχτηκε ο «σταθερός και ακατάλυτος δεσμός» που συνδέει τους μικρομεσαίους αγρότες με τα εργατικά - λαϊκά στρώματα των πόλεων και τη σπουδάζουσα νεολαία.

Στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής αντιπροσωπείες της Γραμματείας Καρδίτσας του ΠΑΜΕ, συλλόγων φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και των ΤΕΙ της περιοχής, γυναικείων συλλόγων από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα και αντιστασιακών οργανώσεων - μελών της ΠΕΑΕΑ συγκεντρώθηκαν σε ειδικό χώρο συνάντησης που έχει διαμορφωθεί στο μπλόκο - εκεί μετέφεραν τα τρόφιμα και άλλα εφόδια που είχαν μαζί τους - και εκπρόσωποί τους διάβασαν ψηφίσματα συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους αγρότες.

Μάνα, πατέρας και παιδιά, όλοι μαζί στο μπλόκο
Μάνα, πατέρας και παιδιά, όλοι μαζί στο μπλόκο
Εκ μέρους των αγωνιζόμενων αγροτών τους προϋπάντησαν ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και ο Σπ. Τσιοτινός, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη» - το Σάββατο η αντιπροσωπεία της Ενωσης Γυναικών Λάρισας κι άλλοι εκπρόσωποι φορέων είχαν συναντηθεί με τον Β. Μπούτα, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας - οι οποίοι, αφού εξέφρασαν τη χαρά και την ευγνωμοσύνη τους για τη λαϊκή συμπαράσταση στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, τόνισαν πως η μάχη θα συνεχιστεί μέχρι να ικανοποιηθούν τα ουσιαστικά αιτήματα του αγροτικού κόσμου, υπογραμμίζοντας ότι οι αγωνιζόμενοι αγρότες δεν πρόκειται να δεχτούν τα ψίχουλα ζητιανιάς που «προσφέρει» η κυβέρνηση και να φύγουν από τα μπλόκα «με σκυμμένο το κεφάλι».

Δεκάδες μπλόκα σ' ολόκληρη τη χώρα

Δεκάδες είναι τα μπλόκα που έχουν στηθεί σε ολόκληρη τη χώρα, από τον Εβρο μέχρι την Πελοπόννησο και από την Κρήτη μέχρι τα Γιάννενα. Συγκεκριμένα:

Νομός Λάρισας: Στον κόμβο της Νίκαιας, στα διόδια των Τεμπών, στην Ελασσόνα στη θέση Τσαρίτσανη, στην εθνική Λάρισας - Κοζάνης, στο Γερακάρι Αγιάς.

Νομός Μαγνησίας: Στις Μικροθήβες.

Νομός Χαλκιδικής: Στον κόμβο Τρίγλιας και στον κόμβο Γαλάτιστας.

Νομός Σερρών: Στον κόμβο Κερδυλίων, στη διασταύρωση Στρυμονικού, στο Τελωνείο του Προμαχώνα, στο 61ο χλμ της εθνικής οδού Σερρών - Αμφίπολης.

Νομός Ημαθίας: Στην Εγνατία οδό στο ύψος της Κουλούρας.

Νομός Πιερίας: Στον κόμβο Ν. Εφέσου και στον κόμβο Αιγινίου, στην αερογέφυρα του κόμβου της Μεθώνης, στον κόμβο Κορινού στο 89ο χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Κατερίνης.

Νομός Κοζάνης: Στη γέφυρα Σερβίων - Πολυφύτου, στην αερογέφυρα ΑΕΒΑΛ, στο 32ο χιλιόμετρο Κοζάνης - Ρυμνίου, στα Γρεβενά.

Νομός Καβάλας: Στη διασταύρωση Χρυσούπολης τόσο στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ξάνθης και στην Εγνατία οδό και στη διασταύρωση Σταυρού και Αμυγδαλεώνα.

Νομός Δράμας: Στο τελωνείο Εξοχής.

Νομός Ροδόπης: Στον δυτικό κόμβο Κομοτηνής στην Εγνατία οδό.

Νομός Ξάνθης: Στον Κόμβο της ΣΕΒΑΘ.

Νομός Εβρου: Στον κόμβο Πετρωτών, στο Συνοριακό Σταθμό Κήπων και στην Κορνοφωλιά.

Νομός Φθιώτιδας: Στην Αλαμάνα, στους Λιβανάτες, στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού.

Νομός Βοιωτίας: Στον κόμβο Κάστρου, στον παλιό «Λεβέντη», στο 5ο χλμ Θηβών - Μουρικίου, στο 20ό χλμ Χαλκίδας - Θηβών, στον Περιφερειακό Ερυθρών.

Νομός Εύβοιας: Στην Παλιουργιά σε δύο σημεία.

Νομός Ιωαννίνων: Στον κόμβο Δεμάτι και Μετσόβου τόσο στην παλαιά εθνική οδό όσο και στην Εγνατία οδό.

Νομός Πρέβεζας: Στο 45ο χλμ Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας.

Νομός Αχαΐας: Στον κόμβο της Βιομηχανικής Περιοχής Πατρών.

Νομός Ηλείας: Στη διασταύρωση Μαραθιάς.

Νομός Αιτωλοακαρνανίας: Στην περιοχή του Στράτου και στη γέφυρα του Ευήνου.

Νομός Κορινθίας: Στον Ισθμό.

Νομός Μεσσηνίας: Στην Τσακώνα, στο Ασπρόχωμα, στο Καλό Νερό.

Νομός Χανίων: Στο Πλατάνι.

Νομός Ζακύνθου: Αποκλεισμός του λιμανιού.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
«Αλχημείες» και αδιαλλαξία

Με «ήξεις - αφήξεις» προσπαθεί η κυβέρνηση να αποπροσανατολίσει τους αγρότες και να «σπάσει» τα μπλόκα

Με μία ακόμη επικοινωνιακή «ντρίμπλα» προσπάθησε χτες η κυβέρνηση να κάμψει τις αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών, συνεχίζοντας στα «λόγια» τη μοιρασιά του «οικονομικού πακέτου» δήθεν στήριξης της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Ετσι, μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε χτες με εκπροσώπους αγροτικών μπλόκων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε, υποτίθεται, την «εξειδίκευση» των ποσών που θα λάβουν οι παραγωγοί, μόνο που και πάλι περισσότερα ήταν τα ερωτήματα που προκάλεσε παρά οι απαντήσεις που έδωσε. Οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Γραμματείας των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα - οι οποίοι δεν πήγαν στη συνάντηση προβάλλοντας και τα πιο ...δύσκολα, για την κυβέρνηση, αιτήματα - εξέφρασαν την πλήρη απογοήτευσή τους για τις κυβερνητικές εξαγγελίες και κάλεσαν σε κλιμάκωση του αγώνα. Η κυβέρνηση επέμεινε για ακόμη μία μέρα στις λογιστικές αλχημείες.

Για παράδειγμα, ενώ την Κυριακή ανακοίνωνε ότι τα ποσά θα διαφέρουν αναλόγως του αν ο δικαιούχος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης ή ετεροεπαγγελματίας, σε λιγότερο από 24 ώρες και τα ποσά που αρχικά έλεγε όπως επίσης και οι κατηγορίες των δικαιούχων άλλαξαν. Από χτες, το υπουργείο αναφέρει ότι η καταβολή των ποσών θα υπολογιστεί ανάμεσα σε «μεγάλο ποσοστό» ζημιάς και σε «μικρότερο ποσοστό», χωρίς να εξηγεί τι ακριβώς σημαίνει ο παραπάνω διαχωρισμός. Ισως και γι' αυτόν τον λόγο αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Για προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, ο υπουργός παρέπεμψε στην «Ειδική Επιτροπή Πανεπιστημιακών», η οποία θα εξετάσει το επόμενο διάστημα το ζήτημα και θα κάνει τις εισηγήσεις της στον ΕΛΓΑ, ενώ για τα οπωροφόρα δέντρα, τον καπνό, τα σπαράγγια και την πατάτα είπε ότι τα ποσά θα καταβληθούν σύντομα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Οσο για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα, οι κυβερνητικές «παροχές» πηγαίνουν για το ακόμη πιο απώτερο μέλλον...

Το ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου, ακόμη και εκείνα που εκφράζουν ορισμένοι αγροτοσυνδικαλιστές με σκοπό να της «λύσουν τα χέρια». Διότι η κυβέρνηση, διά στόματος Σ. Χατζηγάκη, την Κυριακή το βράδυ έστειλε σαφές μήνυμα αδιαλλαξίας προς την αγωνιζόμενη αγροτιά: «Ξεκαθαρίσαμε για μια ακόμα φορά ότι το πλαφόν των 500 εκατ. ευρώ είναι αυτό και μόνον. Ούτε ένα παραπάνω»...

Γίνεται ξεκάθαρο λοιπόν ότι μετά και τις χτεσινές ανακοινώσεις οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν ένα μόνο δρόμο: Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αλλά και τη συσπείρωση γύρω από τους στόχους πάλης που θέτει το συνεπές αγροτικό κίνημα.

Προβοκάρουν;

Στην πρακτική του λεγόμενου... «κοινωνικού αυτοματισμού», κοινώς προβοκάτσια με πατέντα, ενάντια στους αγρότες στρατεύεται η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Ετσι χτες σε ανακοίνωσή της η Διοίκηση του ΙΚΑ υποστηρίζει ότι για «ορισμένες ελλείψεις εξειδικευμένων φαρμάκων (όπως αντικαρκινικών) που παρατηρήθηκαν σε μερικά υποκαταστήματά του ανά την επικράτεια, οφείλονται αποκλειστικά στην αδυναμία της εταιρείας που έχει αναλάβει τη μεταφορά τους να τα μεταφέρει εγκαίρως, λόγω των αποκλεισμών των δρόμων».

Τι λέτε ορέ λεβέντες! Τώρα που φούντωσαν τα μπλόκα και οι αγρότες διεκδικούν το δίκιο τους προκλήθηκαν οι ελλείψεις των φαρμάκων; Δε σας είδαμε δα και ποτέ το ίδιο καταγγελτικούς, όταν προκαλούνται ελλείψεις φαρμάκων από τις πιέσεις (και τα κόλπα) των φαρμακοβιομηχάνων για να πετύχουν τις τιμές εκείνες που τους διασφαλίζουν τη μέγιστη - κι όπως επιδιώκουν - κερδοφορία.

Σα δεν ντρέπεστε...

ΚΚΕ
Συνεχίζεται ο κυβερνητικός εμπαιγμός

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Με αφορμή τις χτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα το παρακάτω σχόλιο:

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να εμπαίζει τη μικρομεσαία αγροτιά καθώς αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά της που είναι η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, οι κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα προϊόντα, η τιμαριθμοποίηση των επιδοτήσεων που βρίσκονται στα επίπεδα του 2001, η κατάργηση του ΦΠΑ, κλπ.

Ταυτόχρονα, η απαίτησή της να εγκαταλείψουν οι αγρότες τα μπλόκα σημαίνει ότι απαιτεί από αυτούς υποταγή και αποδοχή του ξεκληρίσματός τους. Η απάντηση στον εμπαιγμό και τις απειλές της κυβέρνησης είναι η συνέχιση με πείσμα και η μαζικοποίηση του αγώνα. Η πάλη της μικρομεσαίας αγροτιάς θα αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη και αποτελεσματικότητα όσο περισσότερο και πιο αποφασιστικά αντιπαλεύει την ΚΑΠ της ΕΕ που υλοποιούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ