ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΠΛΟΚΑ ΣΕ ΚΑΣΤΡΟ - ΑΛΑΜΑΝΑ - ΜΙΚΡΟΘΗΒΕΣ - ΝΙΚΑΙΑ
Συνεχίστε ανυποχώρητα τον αγώνα σας!

Περιοδεία πολυμελούς αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα, στα μπλόκα της φτωχής αγροτιάς

Στο μπλόκο της Αλαμάνας
Στο μπλόκο της Αλαμάνας
Να επιμείνουν ανυποχώρητα και αποφασιστικά στον αγώνα τους για την ικανοποίηση των δίκαιων και ουσιαστικών αιτημάτων τους και να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους για το «άνοιγμα» του δρόμου της προοπτικής, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής, κάλεσε τους μικρομεσαίους αγρότες η Αλέκα Παπαρήγα, που το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ, επισκέφτηκε τα μπλόκα στο Κάστρο Βοιωτίας, στην Αλαμάνα Φθιώτιδας και στις Μικροθήβες Μαγνησίας και την Κυριακή το απόγευμα το μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας έξω από τη Λάρισα.

Οι φτωχοί αγρότες είναι πάνω από μία εβδομάδα στα μπλόκα. Πολλοί με τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Για τα παιδιά των αγροτών το μάθημα που δε διδάσκεται σε κανένα σχολειό, είναι το σημαντικότερο. Αγωνίζονται μαζί με τους πατεράδες και τις μανάδες τους για μια καλύτερη ζωή. Ολοι μαζί συζητούν για τα επόμενα βήματα του αγώνα και την κοροϊδία της κυβέρνησης.

Αγρότες υποδέχονται την Αλέκα Παπαρήγα, στο πρώτο μπλόκο της Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο Κάστρο. «Κρατηθείτε σταθεροί, "ντούροι". Ξεκινήσατε έναν πολύ σημαντικό αγώνα και έχει σημασία να τον συνεχίσετε, αταλάντευτα και ανυποχώρητα. Αν εγκαταλείψετε τον αγώνα, τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα», τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να τους δώσει τίποτα από φιλότιμο, αλλά οι ίδιοι με τον αποφασιστικό αγώνα τους μπορούν να κερδίσουν.

Ενιαίο μέτωπο

Στις Μικροθήβες
Στις Μικροθήβες
«Πιστεύουμε απόλυτα και αταλάντευτα στο δίκιο σας και θα σας στηρίξουμε αποφασιστικά, θα ενημερώσουμε ολόκληρη την Ελλάδα», λέει η Αλέκα Παπαρήγα. «Πρέπει και οι εργατοϋπάλληλοι και τα μικρομάγαζα και η λαϊκή οικογένεια, γενικά, να δει σαν δική της υπόθεση τον αγροτικό αγώνα. Μπορεί να γίνει όλη η Ελλάδα ένα Ενιαίο Μέτωπο εργατών, αγροτών, υπαλλήλων, επιστημόνων, μικρομάγαζων; Τότε να δείτε που θα ανακαλύψουν ότι μπορούν να κάνουν πίσω».

Την ανάγκη γι' αυτό το ενιαίο μέτωπο, οι αγρότες στα μπλόκα έχουν αρχίσει να την καταλαβαίνουν. «Αν η αγροτική παραγωγή συρρικνωθεί - λέει η Αλέκα Παπαρήγα - αν, κυρίως, συγκεντρωθεί στα χέρια των λίγων, αν ξεκληριστεί η αγροτιά, τις συνέπειες θα τις δεχτεί και ο υπόλοιπος λαός, όλοι οι εργαζόμενοι. Οπως και το αντίθετο: Οταν οι εργάτες της πόλης πετιούνται έξω από τα εργοστάσια και από τους χώρους δουλειάς, έχει επίδραση αυτό και στον αγρότη, γιατί ζούμε όλοι στο ίδιο καζάνι, σε μια πολιτική η οποία είναι αντεργατική, αντιαγροτική, αντιλαϊκή γενικότερα».

Η ΚΑΠ είναι η εθνική στρατηγική τους

Αγρότες στο Κάστρο, στην Αλαμάνα και τις Μικροθήβες λένε ότι δεν υπάρχει εθνική στρατηγική για την αγροτική παραγωγή. «Υπάρχει εθνική στρατηγική, επισημαίνει η Αλ. Παπαρήγα. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ είναι εθνική στρατηγική και όλα τα κόμματα έχουν πάρει θέση. Ξέρετε τι είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή; Οτι η κυβέρνηση της ΝΔ κακοποιεί την ΚΑΠ. Η ΚΑΠ από γεννησιμιού της κακοποιεί τους φτωχούς αγρότες. Και η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ευθύνη, γιατί την ΚΑΠ την έχει σημαία της. Η Ευρωπαϊκή Ενωση χαράζει μια πολιτική που χτυπά το μικρομεσαίο παραγωγό. Η ΝΔ τα ρίχνει στο ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ.

Στο μπλόκο της Νίκαιας
Στο μπλόκο της Νίκαιας
Η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - αλλά, δυστυχώς, είναι επηρεασμένα και άλλα κόμματα, υποστηρίζουν την ΚΑΠ της ΕΕ - είχε ως συνέπεια αυτό που τώρα ζείτε. Από τη δεκαετία του '80 εκπονείται στην Ελλάδα υποχρεωτικά η πολιτική της ΕΕ. Να την αντιπαλέψουμε. Δεν μπορούμε να πειθαρχήσουμε σε μια πολιτική που υπάρχουν χίλιες - μύριες αποδείξεις ότι βλάπτει και την αγροτική παραγωγή και τους αγρότες».

Θα μας βάλουν να σπέρνουμε μαντζουράνες

Παλεύουμε για τη ζωή μας. Για το αύριο. Θα μας βάλουν να φυτεύουμε μαντζουράνες, λένε οι αγρότες... «Τα επόμενα χρόνια, 2 εκατομμύρια στρέμματα γης, που αφορούν βασικά προϊόντα, θα μείνουν ακαλλιέργητα με βάση την ΚΑΠ και τον έλεγχο υγείας», τους λέει η Αλέκα Παπαρήγα. «Επομένως, εσείς θα φύγετε από αυτά τα 2 εκατομμύρια στρέμματα. Ακούω πολλές φορές και τους αγρότες που λένε τι εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν και να τους πουν τι να φυτέψουν. Δηλαδή, θα εγκαταλείψουμε καλλιέργειες, όπως είναι το βαμβάκι, το σιτάρι, η ελιά και τα οπωροκηπευτικά, ό,τι μπορεί, δηλαδή, να παράγει ο τόπος, που είναι χρήσιμο σε μας, για να βάλετε λεβάντα και χαμομήλια; ΄Η βατράχια, όπως λέγανε να βάλετε στη Θεσσαλία;».

«Επιτρέπεται η Ελλάδα, που μπορεί να ταΐσει όλο τον πληθυσμό με φτηνά και καλά προϊόντα, να κάνει τέτοιες αθρόες εισαγωγές; Καταλαβαίνουμε το να εισάγουμε, π.χ. πετρέλαιο, φυσικό αέριο που δεν έχουμε, αλλά είναι απαράδεκτο στα ράφια των πολυκαταστημάτων το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων να είναι εισαγόμενο. Και το θέμα της διατροφής πάνε να το λύσουν με εισαγωγές και με τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια».

Τα προγράμματα

Από την υποδοχή στο μπλόκο της Νίκαιας
Από την υποδοχή στο μπλόκο της Νίκαιας
Απαντώντας σε ερώτηση των αγροτών για το ρόλο των μεσαζόντων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι «το σύστημα που ακολουθείται έχει ανάγκη από μεσάζοντες» και πως «είναι «"μαξιλάρι" του συστήματος για την εκμετάλλευση της μικρομεσαίας αγροτιάς».

Σε ερωτήσεις αγροτών σχετικά με τα προγράμματα της ΕΕ για τους νέους αγρότες, η Αλέκα Παπαρήγα είπε: «Οταν η γενική τάση είναι να χτυπιέται η αγροτική παραγωγή, δε θα υπάρχει το ίδιο πρόβλημα και για τους νέους; Για να πάρει η νεολαία τέτοια προγράμματα, πρέπει να βάλεις και λεφτά. Δε σου δίνει η ΕΕ το πρόγραμμα τσάμπα. Δεν είναι σαν τις επιδοτήσεις και τα χρήματα που δίνει στους βιομήχανους - τους δίνουν 50 κι αυτοί βάζουν 10 - εδώ θα σου πουν "βάλε". Και αν βάλεις κάτι που 'χεις στο πλάι, στην πορεία θα τα χάσεις. Αν δανειστείς - μια σειρά νέοι άνθρωποι δανείστηκαν και τι γίνεται; - θα χρεοκοπήσεις και θα έχεις και τα δάνεια. Και μ' αυτό τον τρόπο, με τα κοινοτικά προγράμματα, σε βάζουν στο χέρι. Και οι τράπεζες και η ΕΕ και υπάρχει αδιέξοδο. ΄Η αυτά που λένε για τον αγροτουρισμό. Με συγχωρείτε, τι τουρισμός; Ο τουρισμός κατ' αρχήν μειώνεται, τον συγκεντρώνουν στα μεγάλα ξενοδοχεία. Ο τουρισμός έχει νόημα στην Ελλάδα, αν κι ο Ευρωπαίος εργάτης, μικρομεσαίος, είχε τη δυνατότητα να κάνει τουρισμό. Επομένως, μόνο ο εσωτερικός τουρισμός μπορεί να αποφέρει».

Το αγροτικό κίνημα

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν από τους αγρότες και ζητήματα που αφορούν στο αγροτικό κίνημα, για το οποίο η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε: «Οι ηγεσίες του αγροτικού κινήματος εδώ και χρόνια δεν ανταποκρίνονται σ' αυτό που λέμε, δηλαδή να προετοιμάζουν για παράδειγμα τους αγρότες για το τι θα τους συμβεί μετά από πέντε χρόνια και όχι "στο και πέντε".

Ξεσηκώθηκε κόσμος από τα κάτω. Το θεωρούμε καλό. Βεβαίως, γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν ενιαίες απόψεις. Αλλά εμείς, όπως είδατε, στηρίζουμε όλα τα μπλόκα. Οταν λέω στηρίζουμε, σημαίνει ότι μπορεί να διαφωνούμε με αιτήματα, αλλά είμαστε μαζί σας και δε σας ζητήσαμε ταυτότητες. Και μπορεί να έχουμε και μία διαφωνία στα αιτήματα, αλλά είμαστε στο πλευρό της αγροτιάς ολόκληρης κι όχι μόνο των αγροτών που μας ψηφίζουν ή συμφωνούν μαζί μας στα αιτήματα. Αλλο πράγμα, σε άλλη στιγμή, να συζητήσουμε, να κάνουμε ένα διάλογο γι' αυτό.

Τώρα, ο υπουργός μπορεί να θέλει να κάνει το "διαίρει και βασίλευε" και αξιοποιεί το ότι δεν υπάρχουν κοινές θέσεις. Αυτό, όμως, που θα σας έλεγα - δηλαδή που σας λέει το ΚΚΕ - είναι ότι πρέπει όσο μπορείτε να διαμορφώσετε μια κοινή αντίληψη για το με ποιον τρόπο πρέπει να κινηθείτε από δω και μπρος, με ποια συνθήματα, με ποια αιτήματα, γιατί παίζουν ρόλο και τα αιτήματα που έχεις και πώς τα τεκμηριώνεις για να μη σας κολλήσουν και στον τοίχο».

«Για τα εγγόνια των αγροτών»

Μικροθήβες: Το πρώτο κομμάτι στο μέλλον
Μικροθήβες: Το πρώτο κομμάτι στο μέλλον
Στο μπλόκο των Μικροθηβών λίγο πριν τις 11 το βράδυ του Σαββάτου, οι αγρότες έχουν ετοιμάσει μια βασιλόπιτα. Δίνουν στην Αλέκα Παπαρήγα το μαχαίρι. «Κόψε το πρώτο κομμάτι για τον Χατζηγάκη κι άμα του πετύχει θα μας δώσει όσα δε μας έχει δώσει», λέει αγρότης ειρωνικά. Αλλος ζητά κομμάτι για τον Καραμανλή...

«Το πρώτο κομμάτι είναι για τα εγγόνια των αγροτών», λέει η Αλέκα Παπαρήγα και το δίνει σ' έναν πιτσιρικά που μαζί με τον πατέρα και τον παππού είναι όλες αυτές τις μέρες στα μπλόκα.

* * *

Κυριακή μεσημέρι, στο μπλόκο της Νίκαιας, αγρότες ετοιμάζουν τις προμήθειες για να βγει η νύχτα. Δυο καζάνια με προβατίνα.

«Δεν προλαβαίνεις κέρασμα. Θέλει πέντε ώρες για να γίνει». Κερνάνε όμως ένα ποτηράκι τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ και ξεκινά η συζήτηση για τα προβλήματα και την πορεία του αγώνα τους. Ο αγώνας θα είναι δύσκολος και πρέπει να προετοιμάσουν το επόμενο βήμα, που πρέπει να είναι ακόμα πιο επιθετικό από την πλευρά των διεκδικήσεων...

Νίκαια: Προετοιμασία γύρω από το καζάνι, για να τη βγάλουν το βράδυ...
Νίκαια: Προετοιμασία γύρω από το καζάνι, για να τη βγάλουν το βράδυ...
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να μην πέσουν στην παγίδα της κυβέρνησης

Από το μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια της Λάρισας, όπου βρέθηκε την Κυριακή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, δήλωσε:

«Χαιρετίζουμε τον αγώνα των ξεσηκωμένων αγροτών όλης της Ελλάδας. Για μας αυτοί που βρίσκονται στους δρόμους είναι οι φτωχοί, οι μικρομεσαίοι αγρότες, που είναι θύματα της ΚΑΠ, είναι θύματα μιας μακρόχρονης πολιτικής και της σημερινής κυβέρνησης που έχουν φτάσει πια στα όρια της επιβίωσης. Για μας δεν υπάρχουν γαλάζια, πράσινα και κόκκινα μπλοκ. Υπάρχουν μπλοκ σε όλη την Ελλάδα. Βεβαίως, κάθε αγρότης έχει τις δικές του απόψεις, τις δικές του πεποιθήσεις, αλλά συσπειρώνονται οι αγρότες εδώ ή εκεί και με διάφορα αιτήματα - μπορεί όλα τα μπλοκ να μην έχουν ακριβώς τα ίδια αιτήματα - όμως, αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι η οξύτητα των προβλημάτων. Το γεγονός ότι όλοι οι αγρότες απαιτούν ουσιαστικές λύσεις, όχι ασπιρίνες, όχι φάρμακα ληγμένα, διότι αυτή τη στιγμή το θέμα είναι να επιβιώσει ο αγρότης ή να κερδίσει χρόνο μέχρι να προετοιμάσει το έδαφος της αποφασιστικής υπεράσπισης των συμφερόντων τους. Αυτά που έδωσε η κυβέρνηση δεν είναι τίποτα, δεν είναι κυριολεκτικά τίποτα. Είναι σαν να δώσεις στον πεινασμένο ένα ξερό ψωμί που δεν μπορείς να το κόψεις και να το μοιράσεις ούτε με το διπλανό σου».

Σε ερώτηση σχετικά με τη συνάντηση που έγινε (την Κυριακή) με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σ. Χατζηγάκη, και για το αν είναι σωστό να μην είναι εκπρόσωποι αγροτών απ' όλα τα μπλόκα, στη συνάντηση αυτή, η Αλέκα Παπαρήγα είπε:

«Εγώ δεν πρόκειται να εισέλθω σε ζητήματα που αφορούν αποφάσεις των ίδιων των μπλοκ. Αυτό, όμως, που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι το εξής: Υπάρχει μεγάλη εμπειρία σήμερα στην αγροτιά και νομίζουμε ότι δεν πρέπει να πέσουν σε παγίδες. Η κυβέρνηση και δόκανα θέλει και παγίδες θέλει και να διαιρέσει θέλει. Μπορεί οι αγρότες που είναι στα μπλόκα να έχουν διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές πεποιθήσεις, μπορεί το ένα μπλοκ να έχει το ένα πλαίσιο ή το άλλο, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι τα προβλήματα αντικειμενικά υπάρχουν και δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα της κυβέρνησης. Πρέπει να εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή λύση, για να μπορέσουν έστω κάτι να αποσπάσουν. Ο αγώνας θα είναι δύσκολος, δεν τελειώνει μ' αυτό τον αγώνα κι επομένως πρέπει να έχουν μία μεγαλύτερη ή μικρότερη νίκη και να προετοιμάσουν το επόμενο βήμα, που πρέπει να είναι ακόμα πιο επιθετικό από την πλευρά των διεκδικήσεων».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχουν χρήματα για να κάνει κάτι η κυβέρνηση, απάντησε:

«Αν πάρουμε υπόψη τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από τη δεκαετία, ακόμα, του '90 ή από τα μέσα της δεκαετίας του '90 μέχρι φέτος, είναι ρυθμοί ανάπτυξης όπως έλεγαν πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ. Ρυθμοί ανάπτυξης σημαίνει χρήμα, κεφάλαια, κέρδη. Υπάρχουν, αυτά όμως βρίσκονται στις τσέπες των λίγων. Να πάει να τα πάρει από τους λίγους και να τα δώσει στους πολλούς».

Η πρόταση του ΚΚΕ

Οι αγρότες ζήτησαν από την Αλέκα Παπαρήγα να αναπτύξει την πρόταση του ΚΚΕ για τον παραγωγικό συνεταιρισμό της μικρομεσαίας αγροτιάς. «Εμείς έχουμε μια πρόταση που είναι ενταγμένη σε αυτό που λέμε, σε άλλη επιλογή ανάπτυξης. Σαν Κόμμα, την αγροτική παραγωγή μαζί με τη βιομηχανική τις βλέπουμε σαν τους βασικούς πυλώνες αυτής της ανάπτυξης. Ανάπτυξη που υπηρετεί τον εργάτη, τον φτωχό αγρότη, τον μικρομεσαίο, γιατί παραγωγή κάνουν και οι πολυεθνικές και οι "καρχαρίες". Αυτή η πρόταση, να σας το πω καθαρά, θέλει όχι απλώς μια αλλαγή κυβέρνησης αλλά να βρεθεί στη διακυβέρνηση η ίδια η εργατική τάξη και η αγροτιά. Αυτός, ο άλλος δρόμος, είναι και δρόμος πάλης.

Ομως, έχουμε και συγκεκριμένες θέσεις που τις διεκδικούμε σήμερα. Που μπορούν να δώσουν μια ανακούφιση και χρόνο στην αγροτιά, χωρίς να πεταχτεί βίαια από το χώρο της, που πρέπει να οργανώσει την αντεπίθεσή της. Για παράδειγμα: Οπως λέμε κατώτατο εισόδημα, μισθό, μεροκάματο για τον εργάτη, λέμε και κατώτατες εγγυημένες τιμές για τον αγρότη. Εσείς ξέρετε ποιες είναι οι εγγυημένες τιμές. Να πάρετε τιμές που να μπορέσετε να ζήσετε.

Δεχόμαστε και μεις ότι πρέπει να πέσει το κόστος παραγωγής. Πώς θα πέσει; Μια εξουσία που υπηρετεί τον εργάτη και τον αγρότη, τα λιπάσματα και τους σπόρους που προμηθεύεστε θα τα δίνει ακόμα και στο κόστος. Αρα, λοιπόν, σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει δημόσια λιπασματοβιομηχανία που να εξασφαλίζει ότι θα τα πουλά ή θα σας τα δίνει και δωρεάν - ανάλογα με τις συνθήκες και σε ποιο βάθος έχουν προχωρήσει οι αλλαγές - όχι να βγάλει κέρδος. Το κέρδος για μας θα είναι να πάρετε εσείς εισόδημα και να υπάρχει ένα φτηνό προϊόν να το αγοράζει ο κόσμος.

Το θέμα της διάθεσης των προϊόντων. Αυτά που λέγανε παλιά, να είσαστε έξυπνοι και οι συνεταιρισμοί σας να βρίσκουν αγορές, είναι ψέματα. Πρέπει να υπάρχει το κράτος, μια λαϊκή κυβέρνηση η οποία θα έχει ένα σχέδιο και λέει: Θα διαθέσω τόσα εκεί, τόσα εκεί, κλπ. Και πώς θα τα διαθέσω; Εχοντας ταυτόχρονα ανεβάσει και τα εισοδήματα των εργαζομένων για να τα αγοράσουν. Αρα υπάρχει θέμα κρατικού εμπορίου, χωρίς μεσάζοντες, χωρίς τίποτα. Θα τα πάρω από τον αγρότη και θα τα δώσω απευθείας στην κατανάλωση.

Εμείς υποστηρίζουμε τους μικροπαραγωγούς, συνεταιρισμένους μέσα από συνεταιρισμούς λαϊκούς, παραγωγικούς που μπορεί να οργανώσουν την παραγωγή με τέτοιο τρόπο, με τη στήριξη του κράτους, με προγραμματισμένη πολιτική και να συνδυαστούν όλα. Δηλαδή, και να πέσει η τιμή του κόστους και ο αγρότης να πουλάει σε καλή τιμή και ο εργαζόμενος σαν καταναλωτής να μην αγοράζει ακριβά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ