ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Στήνουν και νέα μπλόκα
  • Νέα μπλόκα στη διασταύρωση της Λητής, στα διόδια των Μαλγάρων, στην Ημαθία στον Κορινό, στην Ξάνθη
  • Εξορμήσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης από ταξικά συνδικάτα πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο

«Μπλόκο εργατών - αγροτών». Από την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

«Μπλόκο εργατών - αγροτών». Από την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
«Πυκνώνουν» τα μπλόκα των αγροτών σε Μακεδονία και Θράκη, ενώ εξορμήσεις συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτοκτηνοτρόφων πραγματοποίησαν το Σαββατοκύριακο τα ταξικά συνδικάτα. Ανάμεσα στα νέα μπλόκα που στήθηκαν τις δύο τελευταίες μέρες είναι αυτά στη διασταύρωση της Λητής, στα βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης, στα διόδια των Μαλγάρων στο νομό Θεσσαλονίκης, στην Εγνατία Οδό στο ύψος της Κουλούρας από αγρότες της Ημαθίας και στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθήνας στο ύψος του Κορινού από αγρότες της Πιερίας. Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και αγρότες από την Ξάνθη που παρέταξαν τα τρακτέρ τους στην παλιά Εθνική Οδό Καβάλας - Ξάνθης, στο ύψος του Πετροχωρίου.

Αντιπροσωπεία από συνδικαλιστές από τα ταξικά αγωνιστικά σωματεία της Θεσσαλονίκης και από νέους που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ επισκέφθηκε την Κυριακή το πρωί τα μπλόκα των αγροτών στη Χαλκηδόνα και στα Μάλγαρα. «Εχουμε κοινά προβλήματα. Μπορεί εμείς να μην έχουμε το πρόβλημα της τιμής του προϊόντος και πού θα το διαθέσουμε, έχουμε όμως το πρόβλημα της δικής μας εργατικής δύναμης που την προσφέρουμε πάμφθηνα. Εχουμε πρόβλημα και πού θα διαθέσουμε την εργατική μας δύναμη, καθώς η ανεργία "χτυπάει» κόκκινο", δήλωσε στους αγωνιζόμενους αγρότες ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, γραμματέας του ΕΚΘ και στέλεχος του ΠΑΜΕ. Το σύνθημα που κυριάρχησε και το οποίο φώναζαν οι νέοι του ΠΑΜΕ ήταν: «Αγρότες, εργάτες, φοιτητές - Με Μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές».

Από την επίσκεψη της Σ. Καλαντίδου και του Κ. Δρούτσα στους Ευζώνους
Από την επίσκεψη της Σ. Καλαντίδου και του Κ. Δρούτσα στους Ευζώνους
Τους αγρότες στα μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και της Δοϊράνης επισκέφθηκαν το Σάββατο η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Δρούτσας και εξέφρασαν τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους. Κάλεσαν τους παραγωγούς να διεκδικήσουν μέχρι τη δικαίωσή τους, ελάχιστες εγγυημένες τιμές σ' όλα τα αγροτικά προϊόντα και αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος, εξαιτίας της ΚΑΠ και των εξευτελιστικών τιμών, που φέτος φθάνει και το 40%. Να παλέψουν για ανάδειξη ενός συνεταιρισμού των μικρομεσαίων αγροτών που θα αποτελεί βασικό μοχλό της ανάπτυξης της Γεωργίας, για να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα του μικρού και τεμαχισμένου κλήρου, να μειωθεί το κόστος παραγωγής, να βελτιωθεί η παραγωγικότητα.

Επίσης, εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ επισκέφθηκαν την Κυριακή τα μπλόκα σε Ορμένιο και Κορνοφωλιά στον Εβρο, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη των εργαζομένων του νομού στον αγώνα των αγροτών.

Από το πρωί του περασμένου Σαββάτου μεγάλο μπλόκο από αγρότες από τους δήμους Βύσσας, Τριγώνου και Κυπρίνου, έχει στηθεί στο μεθοριακό σταθμό. Οπως τονίζει το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, Γιάννης Μαργαριτίδης, δεκάδες τρακτέρ από τα γειτονικά χωριά προστέθηκαν και χτες στο μπλόκο. «Παραμένουμε αμετακίνητοι, ζητάμε εγγυημένες τιμές για τα αγροτικά προϊόντα, ώστε να ξέρουμε αν θα συνεχίσουμε να καλλιεργούμε ή όχι», δηλώνει. Με ανακοίνωσή τους η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Ενότητα» και η Παναγροτική Συσπείρωση καλούν τον αγροτικό κόσμο μαζί με τις οικογένειές τους, αλλά και όλους τους εργαζόμενους του Εβρου, να βρεθούν στα μπλόκα και να στηρίξουν τον αγώνα.

Στη Θεσσαλονίκη, επιχείρησαν την Κυριακή να φθάσουν με τα τρακτέρ τους στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης οι αγρότες της Χαλκιδικής από το μπλόκο της Ν. Τρίγλιας, αλλά εμποδίστηκαν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στα ανατολικά της πόλης. Τελικά, αντιπροσωπεία τους μετέβη στο υπουργείο και επέδωσε ψήφισμα. Αλλο μπλόκο υπήρχε και χτες στα ανατολικά της πόλης, στο δρόμο προς το αεροδρόμιο, ενώ και αγροτοκτηνοτρόφοι της Χαλάστρας παρέταξαν στο δρόμο προς Πολύγυρο τα αγροτικά τους μηχανήματα.

Χτες για 7η μέρα έμεινε κλειστός ο δρόμος Σερρών - Προμαχώνα, όπως κλειστή ήταν και η Εγνατία Οδός στη γέφυρα του Στρυμόνα και στο ύψος των Ν. Κερδυλλίων που καπνοπαραγωγοί της Νιγρίτας έκαψαν μέρος της παραγωγής τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Επίσης, μπλόκα υπήρχαν στην Εγνατία Οδό, στο ύψος της Κομοτηνής και στον κόμβο της Χρυσούπολης Καβάλας.

Κλειστή, σε ένδειξη συμπαράστασης στους αγρότες, παρέμεινε χτες το πρωί για δύο ώρες η αγορά της πόλης των Σερρών, με απόφαση του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου. Εξάλλου, σήμερα με απόφαση του Σωματείου Παραγωγών Πολιτών Λαϊκών Αγορών του Νομού, δε θα λειτουργήσει η Λαϊκή Αγορά των Σερρών.

Επίσης, τρακτέρ παρέμεναν στα μπλόκα της Χρυσούπολης και στις εξόδους της Κομοτηνής και στο τελωνείο Δοϊράνης και των Ευζώνων.

Η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία

Ψήφισμα κατέθεσε χτες στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Θεσσαλονίκης, καλώντας το Σώμα να σταθεί στο πλευρό των αγροτών ξεκάθαρα και τους αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα των αγροτών. Με το ψήφισμα ζητούνταν από την κυβέρνηση να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα, να εφαρμοστούν πολιτικές μείωσης του κόστους παραγωγής, να δοθούν κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα κλπ. Η πλειοψηφία (ΝΔ) του Νομαρχιακού Συμβουλίου ενέκρινε τελικά το δικό της ψήφισμα, με το οποίο εκφράζεται η συμπαράστασή του στους αγρότες, αλλά και τους καλεί να εγκαταλείψουν τους δρόμους του αγώνα. «Απαράδεκτο», χαρακτήρισε το ψήφισμα που εγκρίθηκε χτες κατά πλειοψηφία, ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣΘ Μιχάλης Σπυριδάκης.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Γραμμή σύγκρουσης με την αντιαγροτική πολιτική

Συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα

Δυναμώνουν τα αγροτικά «μπλόκα» στην περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική ξεκληρίσματος διεκδικώντας αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, βιώσιμες τιμές σε όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα.

Στη γέφυρα του Λούρου στην Πρέβεζα για τέταρτη μέρα σήμερα οι αγροτοκτηνοτρόφοι του νομού συνεχίζουν ακόμη πιο αποφασιστικά, ακόμη πιο μαζικά το δίκαιο αγώνα τους, υπερασπίζοντας το δικαίωμά τους να παραμείνουν στα χωράφια και στις καλλιέργειές τους. Τα τρακτέρ που έχουν στηθεί από το περασμένο Σάββατο, ενισχύθηκαν χτες από αγρότες της Αρτας και του δήμου Φαναρίου, πυκνώνοντας ακόμη περισσότερο τη γραμμή ρήξης και σύγκρουσης με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των εγχώριων υποστηρικτών της, δείχνοντας τη διευρυνόμενη απήχηση και δυναμική του αγωνιστικού πλαισίου των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας και Αρτας που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ. Προκειμένου ο αγώνας της φτωχομεσαίας αγροτιάς να ενισχυθεί, για να μην λείψει κανένας παραγωγός από τη μάχη που δίνεται για την επιβίωση, συστάθηκε Συντονιστική Επιτροπή, καθορίστηκαν αντίστοιχα κλιμάκια που περιοδεύουν απευθύνοντας το αγωνιστικό κάλεσμα συμμετοχής. Σε αυτό τον αγώνα οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν είναι μόνοι. Εχουν στο πλευρό τους μια σειρά εργατικά σωματεία και φορείς που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, άλλους συλλόγους που εκφράζουν τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα τους. Στο μπλόκο των αγροτών παραβρέθηκε και συζήτησε μαζί τους εκφράζοντας τη συμπαράστασή του και το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος Κώστας Αλυσανδράκης. Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων βρίσκεται μεταξύ άλλων η θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμών για όλα τα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα:

  • 0,26 ευρώ το κιλό στο καλαμπόκι.
  • 1,40 ευρώ το κιλό για το πρόβειο γάλα.
  • 0,90 ευρώ για το γίδινο γάλα.
  • 0,70 ευρώ για το αγελαδινό γάλα.
  • 8 ευρώ το κιλό για το αιγοπρόβειο κρέας.

Παράλληλα ζητούν να μπει φραγμός στην ιδιωτικοποίηση της ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΔΩΔΩΝΗ.

Στη γέφυρα του Ευήνου στην Αιτωλοακαρνανία, επίσης οι αγροτοκτηνοτρόφοι από το περασμένο Σάββατο παραμένουν και ενισχύουν το αγωνιστικό μπλόκο. Δεκάδες τρακτέρ έχουν παραταχθεί με τους αγρότες να μην τσιμπούν στις εξαγγελίες-ψίχουλα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Νέες δυνάμεις μπήκαν στη μάχη χτες το μεσημέρι από το Γαλατά, το Ευηνοχώρι, την Κατοχή και την ευρύτερη περιοχή ενισχύοντας την καθημερινή και επί 24ώρου αγροτική κινητοποίηση που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής και τη συμμετοχή μεταξύ άλλων και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Οι αγρότες της περιοχής βασιζόμενοι και στην εμπειρία από την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική που έπληξε μια από τις πιο βασικές καλλιέργειες όπως είναι αυτή του καπνού, στην οποία επιδιώκεται να δοθεί το τελειωτικό χτύπημα με τη μεταφορά στο Β΄ Πυλώνα του 50% των επιδοτήσεων, δεν είναι διατεθειμένοι σε καμία περίπτωση να ακολουθήσουν το δρόμο ξεκληρίσματος. Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκε εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης καθώς και αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου και άλλοι φορείς. Μπλόκο έχει στηθεί και στη γέφυρα του Αχελώου.

Στην Κέρκυρα χτες το πρωί πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με αιχμή διεκδίκησης τιμές βιώσιμες στο λάδι (4 ευρώ το κιλό ο άσος και 3,5 ευρώ το κιλό στο πεντάρι). Μετά την κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όπου αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με αποκλεισμούς δρόμων το επόμενο διάστημα.

Σε αποκλεισμό του κόμβου της Εγνατίας Οδού στην Πεδινή, προχώρησαν αγρότες από τα Γιάννενα.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ - ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Αντιστεκόμαστε στο ξεκλήρισμα

Με έξι μπλόκα στην Πελοπόννησο κι ένα στη Ζάκυνθο απάντησαν χτες οι μικρομεσαίοι αγρότες στα μέτρα - ψίχουλα της κυβέρνησης, διεκδικώντας αιτήματα τα οποία όχι μόνο θα τους επιτρέψουν να αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημα, αλλά θα τους δώσουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στα χωράφια και τα χωριά τους ώστε να συνεχίσουν τις καλλιέργειές τους.

Συγκεκριμένα, στον Ισθμό της Κορίνθου εκατοντάδες αγρότες από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Πελοποννήσου απέκλεισαν από το πρωί, με αγροτικά αυτοκίνητα κυρίως, τόσο τη νέα όσο και την παλιά γέφυρα που συνδέει την Πελοπόννησο με την ηπειρωτική χώρα. Στη Μεσσηνία, η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών έστησε τρία μπλόκα: Στο Ασπρόχωμα, στην Τσακώνα και στο Καλό Νερό.

Στην Ηλεία, μικρομεσαίοι αγρότες έχουν προχωρήσει σε συγκεντρώσεις με τα αγροτικά τους μηχανήματα σε Καλλίκωμο και Πηνεία, με στόχο ή να στήσουν καινούρια μπλόκα στο νομό ή να ενισχύσουν το μπλόκο στον κόμβο της Μαραθιάς που έχει στηθεί από την περασμένη εβδομάδα. Στη Δυτική Αχαΐα, εκατοντάδες αγρότες του Αγροτικού Συλλόγου Ωλενίας συγκεντρώθηκαν με τα αγροτικά τους μηχανήματα στον κόμβο της Βιομηχανικής Περιοχής Πάτρας και την απέκλεισαν. Σε δήλωσή του στον «Ρ» ο Αλέκος Θανόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ωλενίας, τόνισε πως «βρισκόμαστε εδώ και αγωνιζόμαστε ώστε να εξασφαλίσουμε ένα εισόδημα το οποίο θα μας επιτρέψει να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας. Αντιστεκόμαστε και αντιπαλεύουμε την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που θέλει να ξεκληρίσει τη μικρομεσαία αγροτιά».

Στη Ζάκυνθο, πλήθος μικρομεσαίοι αγρότες του Αγροτικού Συλλόγου Ζακύνθου με περίπου 100 τρακτέρ απέκλεισαν από το πρωί το λιμάνι της Ζακύνθου με κεντρικό σύνθημα την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που έχουν πουληθεί σε εξευτελιστικές τιμές. Στη Λακωνία η τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΥ καλεί σε συγκέντρωση αγροτών την Τετάρτη 4 Φλεβάρη, στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης, στις 11 π.μ.

Δεν περνάνε τα «κόλπα» τους!

ΠΡΩΤΑ προσπάθησαν να χωρίσουν τους αγωνιζόμενους αγρότες με βάση τα πολιτικά τους φρονήματα, κάνοντας λόγο για «γαλάζια», «πράσινα» και «κόκκινα» μπλόκα. Απέτυχαν. Οι αγρότες εμφανίζονται ενωμένοι στην απόφαση για συνέχιση του αγώνα και οι όποιες υποχωρητικές φωνές πήγαν να ακουστούν, απομονώθηκαν και σταμάτησαν.

ΒΕΒΑΙΩΣ, στα μπλόκα υπάρχουν αγρότες διαφόρων πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών επιλογών. Οπως, πράγματι, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τον καθορισμό και την ιεράρχηση των αιτημάτων, διαφορετικές εκτιμήσεις ως προς τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων, διαφορετικές απόψεις για το περιεχόμενο και την προοπτική του αγώνα.

ΑΛΛΩΣΤΕ, είναι γνωστό ότι μέσα στο αγροτικό κίνημα υπάρχουν και δρουν δυο «γραμμές». Η «γραμμή» της ΠΑΣΥ που προωθεί τη σύγκρουση με την ΚΑΠ και, γενικότερα, την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, με στόχο την ανατροπή της - αυτή τη «γραμμή» στηρίζει το ΚΚΕ. Και η «γραμμή» των «διεκδικήσεων»» που δε βγαίνουν έξω από το πλαίσιο της ΚΑΠ και δε στέφονται εναντίον της, την οποία προωθούν συνδικαλιστές αγροτικών οργανώσεων που κινούνται στη λογική του «διαλόγου» και των «συμβιβασμών» - αυτή τη «γραμμή» στηρίζουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ και ο ΛΑ.Ο.Σ.

ΑΥΤΕΣ οι διαφορές και οι διαφοροποιήσεις, που είναι εμφανείς και εξηγήσιμες, υπάρχουν και στην παρούσα αγροτική κινητοποίηση και μέσα στο καμίνι της μάχης εκδηλώνονται αντιθέσεις, ακόμα και αντιπαραθέσεις, αλλά και ζυμώσεις που οδηγούν σε συνθέσεις... Και, φυσικά, το καλύτερο θα είναι να διαμορφωθεί κοινή αντίληψη, να χαραχτεί κοινή αγωνιστική γραμμή πορείας και κοινή πολιτική προοπτική στον αγώνα. Ομως, οι αγωνιζόμενοι αγρότες, σε καμιά περίπτωση, δε θα επιτρέψουν στην οποιαδήποτε ηγεσία τους να υπονομεύσει την ενότητα και την αποτελεσματικότητα της πάλης τους, όπως δε θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε στο ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου να εκμεταλλευτούν τις διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις τους για να τους διχάσουν και να τους σύρουν σε άτακτη και ατιμωτική υποχώρηση.

***

ΜΕΤΑ προσπάθησαν να τους διαιρέσουν ανάλογα με τις καλλιέργειες και τη γεωγραφική κατανομή τους, χωρίζοντάς τους σε «βαμβακάδες», «καλαμποκάδες», «λαδάδες» κ.ά. και σε Θεσσαλούς, Μακεδόνες, Στερεοελλαδίτες, Πελοποννήσιους κλπ. Κι εδώ απέτυχαν. Οι αγωνιζόμενοι αγρότες ξεκαθαρίζουν ότι όλα τα προϊόντα και όλες οι αγροτικές περιοχές της χώρας έχουν, εξίσου, μεγάλα προβλήματα, μένοντας αταλάντευτοι στο αίτημα για ουσιαστική αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλα τα προϊόντα και για όλους τους αγρότες. Επιμένουν, δε, ότι δεν παλεύουν μόνο για το «σήμερα», αλλά και για το «αύριο», γι' αυτό και ζητούν εγγυήσεις στις τιμές, προκειμένου να σπείρουν για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

ΕΙΝΑΙ, δε, χαρακτηριστικό ότι δεν «πέρασαν» στα μπλόκα οι θέσεις αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι, δημοσίως, ζητούσαν «εξειδίκευση» των «μέτρων - κοροϊδία» που ανήγγειλε η κυβέρνηση, μέσω του Σ. Χατζηγάκη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, αν γινόταν αυτό, τα τρακτέρ θα αποχωρούσαν από τους εθνικούς δρόμους και στα κρυφά ψιθύριζαν στ' αυτιά των δημοσιογράφων ότι «κερδίσαμε αρκετά και πρέπει να σκεφτούμε πώς θα "την κάνουμε", χωρίς όμως και να εκτεθούμε». Μέχρι τώρα δεν τόλμησαν να πουν «φεύγουμε», αλλά από δω και πέρα που άρχισε και ο διαχωρισμός σε «αδιάλλακτους» και σε «διαλλακτικούς», θα δούμε πώς θα συμπεριφερθούν.

***

ΤΩΡΑ προσπαθούν να τους διαχωρίσουν σε ««καθαρούς» και σε «μπασταρδεμένους», κάνοντας λόγο για «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες», στους οποίους πρέπει να δοθεί αποκλειστικά και ολόκληρη η «ενίσχυση» που αποφασίστηκε και για «ετεροεπαγγελματίες» οι οποίοι δεν πρέπει να πάρουν τίποτα. Πάλι θα αποτύχουν.

ΑΥΤΟΣ ο διαχωρισμός κινείται στη «λογική» και την τακτική αποκλεισμού των πιο φτωχών αγροτών από όλες τις επιδοτήσεις και τις ενισχύσεις - το ίδιο προωθείται και μέσω του διαβόητου «μητρώου Αγροτών» - ώστε να συντομευτεί ο δρόμος για το ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και για το πέρασμα της γης και παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και αγροτοβιομηχάνων. Κι είναι αλήθεια ότι αυτόν το διαχωρισμό προωθούν και αγροτοσυνδικαλιστές των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

ΟΜΩΣ, οι μικρομεσαίοι αγρότες που ξέρουν γιατί βγήκαν στους δρόμους και γνωρίζουν τι και για ποιους διεκδικούν, δεν πρόκειται να αποδεχτούν τον αποκλεισμό από την ενίσχυση 200.000 και πλέον φτωχών συναδέλφων τους, οι οποίοι, επειδή το αγροτικό εισόδημά τους είναι πολύ μικρό και δεν τους φτάνει να ζήσουν, αναγκάζονται να κάνουν και μερικά μεροκάματα σε άλλες δουλειές για να το συμπληρώσουν.

ΒΕΒΑΙΩΣ, διαφωνούν να παίρνουν αγροτικές ενισχύσεις διάφοροι λεφτάδες - μεγαλοεισοδηματίες (μεγαλογιατροί, μεγαλοδικηγόροι, μεγαλομηχανικοί, μεγαλέμποροι κ.ά.), που έχουν στην κατοχή τους κτήματα, τα οποία δεν καλλιεργούν, φυσικά, οι ίδιοι, αλλά κάποιοι που έχουν στη δούλεψή τους, αλλά επ' ουδενί δεν πρέπει να αποκλειστούν οι μικροκληρούχοι. Αλλωστε, αυτοί είναι που έχουν και το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα, αυτοί βρίσκονται όλο και πιο κοντά στον Καιάδα που έχει ανοίξει η ΚΑΠ της ΕΕ, για να πετάξει τους ξεκληρισμένους, αυτοί ζουν στην απόλυτη φτώχεια και οδεύουν προς την εξαθλίωση και όχι λίγοι μεγαλοαγρότες, οι οποίοι, έτσι κι αλλιώς, καρπώνονται το «λεόντειο μεράδι» των επιδοτήσεων και πάντα βρίσκουν τον τρόπο να βάζουν περισσότερα στην τσέπη.

Η ΠΑΣΥ, που ως εκφραστής των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και σ' αυτές τις αγροτικές κινητοποιήσεις, είναι ο οδηγός της πάλης και ο εγγυητής για μια αγωνιστική πορεία με ουσιαστικό περιεχόμενο και προοπτική, έχει συγκεκριμένη πρόταση και γι' αυτό το ζήτημα, που είναι: Οποια ενίσχυση κι αν δοθεί στους αγρότες για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος, πρέπει να την πάρουν και όσοι έχουν εξωγεωργικό εισόδημα λιγότερο από 15.000 ευρώ. Μ' αυτή την πρόταση, από τη μια κατοχυρώνονται τα δικαιώματα των φτωχών αγροτών και των εργατοαγροτών και από την άλλη αποκλείονται αυτοί που, πράγματι, δε δικαιούνται, αλλά και δεν έχουν ανάγκη την ενίσχυση.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Προσπάθεια εκφοβισμού

Ενταγμένη στην προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκράτησης των αγωνιζόμενων αγροτών με τη δημιουργία κλίματος του λεγόμενου «κοινωνικού αυτοματισμού» είναι η απειλή της διοίκησης του υπεραστικού ΚΤΕΛ και της Ενωσης Ξενοδόχων του Νομού Μαγνησίας να καταθέσει μηνύσεις και αγωγές σε βάρος των αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα.

Οπως δήλωσαν χτες εκπρόσωποι της διοίκησης του Υπεραστικού ΚΤΕΛ, αν δεν ανοίξουν σήμερα τα μπλόκα στην Εθνική Οδό, θα καταθέσουν μηνύσεις για παρακώλυση συγκοινωνιών και αγωγές για διαφυγόντα κέρδη. Ανέφεραν, επίσης, ότι δε θα καταβάλουν στους εργαζόμενους τα δεδουλευμένα του Γενάρη και θα προχωρήσουν σε απολύσεις συμβασιούχων εργαζομένων.

Ανάλογη τακτική φαίνεται ότι θα ακολουθήσει και η Ενωση Ξενοδόχων, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως προς αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζονται και διάφορες ιδιωτικές μεταφορικές εταιρείες.

Να σημειώσουμε ότι η ίδια ακριβώς τακτική ακολουθήθηκε από αυτούς τους φορείς, όπως και από τον ΟΣΕ και το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, στη διάρκεια των μεγαλειωδών αγροτικών κινητοποιήσεων, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, στην περίοδο 1996-1998.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ
Στο αγωνιστικό μετερίζι

Σταθερά στο μετερίζι του αγώνα και σε συντονισμό με το συνεπές αγωνιστικό αγροτικό κίνημα, παραμένουν από την προηγούμενη Πέμπτη οι αγρότες της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, στο μπλόκο που έχουν στήσει στη θέση «Παλιούρια» στον Εθνικό δρόμο Χαλκίδας - Ιστιαίας, έξω από το Μαντούδι. Κατά διαστήματα, το πρωί και το μεσημέρι προχωρούν σε αποκλεισμό του δρόμου και παράλληλα ενημερώνουν τους διερχόμενους, γιατί αναγκάστηκαν να βγουν στους δρόμους και για τα δίκαια αιτήματά τους.

Χτες το πρωί, πορεία με τα τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, πραγματοποίησαν οι αγρότες της Τριάδας, του Δήμου Μεσσαπίων, από την Τριάδα στα Ψαχνά και μέχρι τη διασταύρωση προς βόρεια Εύβοια και παρέμειναν επί της Εθνικής οδού Χαλκίδας - Ιστιαίας, αποκλείοντας το δρόμο για περίπου μια ώρα.

Στη Φωκίδα

Αγωνιστικό μέτωπο άνοιξαν και οι αγρότες της Φωκίδας από χτες το πρωί - επανερχόμενοι - παρατάσσοντας τα τρακτέρ τους και άλλα αγροτικά μηχανήματα στην Εθνική οδό Αμφισσας - Λαμίας στην είσοδο της πόλης της Αμφισσας, όπου θα παραμείνουν. Κατά διαστήματα, πραγματοποιούν πολύωρους αποκλεισμούς του δρόμου, κλιμακώνοντας, έτσι τις κινητοποιήσεις τους.

Οπως επισήμανε σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φωκίδας - στο κάλεσμα της οποίας ανταποκρίθηκαν οι αγρότες - ελαιοκαλλιεργητές - «μετά την αδιαφορία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ικανοποίηση των αιτημάτων που υποβάλλαμε σε σχετικό ψήφισμα μετά από σύσκεψη των αγροτικών φορέων και αγροτών ελαιοπαραγωγών της περιοχής μας (έγινε στις 14/1) σε νέα σύσκεψη που έγινε στις 25/1 αποφασίσαμε κλιμάκωση του αγώνα».

ΟΕΣΒΔΕΝ
Στηρίζει τους αγρότες

Στο πλευρό των αγροτών στέκεται η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων (ΟΕΣΒΔΕΝ), η οποία «στήριζε και στηρίζει τους αγώνες τους» και αντιπαρατίθεται σε όσους τους κατασυκοφαντούν και επικρίνουν τις μορφές των αγώνων τους.

Η ΟΕΣΒΔΕΝ σημειώνει ότι στηρίζει τα αγροτικά αιτήματα, μεταξύ άλλων, για την αναπλήρωση του εισοδήματός τους και για κατώτερες εγγυημένες τιμές. Προσθέτει ότι «κοινή πρέπει να είναι η πάλη όλων μας ενάντια στις πολιτικές που υπηρετούν τη συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια, ενισχύουν το κεφάλαιο συρρικνώνοντας τους αγρότες και το εισόδημά τους και οδηγώντας τους μικρούς ΕΒΕ στο περιθώριο».

Στο δρόμο και η Ρόδος

Στο δρόμο του αγώνα βγήκαν χτες και οι αγρότες της Ρόδου. Με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα συγκεντρώθηκαν στην Απολακιά και στη συνέχεια πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία στην πόλη της Ρόδου, με τελικό προορισμό την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, όπου έθεσαν τα αιτήματά τους. Τη συμπαράσταση στον αγώνα τους εξέφρασαν το Εργατικό Κέντρο Ρόδου και η ΝΕ Νοτ. Δωδεκανήσου του ΚΚΕ.

Αποστροφή στις κινητοποιήσεις

Μέχρι και μαθήματα... αλληλεγγύης επιχείρησε να παραδώσει χτες ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Ο γνωστός Αρμενάκης, που πάντα βρίσκεται στο πλευρό κάθε αντιλαϊκού μέτρου που λανσάρουν οι πλέον αντιδραστικές δυνάμεις. «Οι κλάδοι - είπε χτες - θα πρέπει να αλληλοϋποστηρίζονται», αλλά αμέσως διευκρίνισε ότι αυτό που εννοεί είναι πως οι αγρότες πρέπει να τα μαζεύουν!

«Στον κόσμο δεν είναι μόνο οι αγρότες, υπάρχουν και οι άλλοι κλάδοι», είπε προκλητικά ο εκπρόσωπος της γνωστής, για την αποστροφή της, σε κάθε μορφής αγωνιστική κινητοποίηση, πλειοψηφίας της Συνομοσπονδίας.

Την... «αλληλοϋποστήριξη», οι εν λόγω κύριοι την εξαντλούν στην επιδοκιμασία των αντιλαϊκών κυβερνητικών μέτρων και στις σχέσεις τους με το ΣΕΒ, στάση που την επιβεβαιώνουν κάθε φορά όταν στέκονται στο πλευρό των βιομηχάνων στις διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ