ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν την κρίση

Την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και τη λήψη ακόμα πιο βάρβαρων μέτρων κατά των εργαζομένων ζητά η ΕΕ

Την ακόμα πιο βάρβαρη επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων συνολικά, σηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την αξιολόγηση του ελληνικού «Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων», που έδωσε χτες στη δημοσιότητα.

Οι επισημάνσεις της Επιτροπής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, υπό το πρίσμα της αναγκαιότητας προώθησης των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» στα πλαίσια της στρατηγικής της Λισαβόνας, είναι κυριολεκτικά καταιγιστικές. Ζητά νέες ανατροπές: Στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, στις εργασιακές σχέσεις, όπου προκρίνεται το πλαίσιο της «ευελιξίας και της ασφάλειας» (Flexicurity), στην εκπαίδευση, στην ανάγκη λήψης δημοσιονομικών μέτρων, τόσο στο σκέλος των δαπανών, όσο και των εσόδων.

Η αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνει περίτρανα τις θέσεις του ΚΚΕ, ότι η ΕΕ, η κυβέρνηση και το κεφάλαιο μεθοδεύουν από κοινού τη λήψη νέων μέτρων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, με στόχο το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης. Παραθέτουμε στη συνέχεια ολόκληρες φράσεις της αξιολόγησης, ενδεικτικές του κυνισμού και της ωμότητας των συντακτών της, φράσεις, οι οποίες, αν μη τι άλλο, αποδεικνύουν ότι το άθλιο αυτό ευρωενωσιακό οικοδόμημα δε μεταρρυθμίζεται, αλλά ανατρέπεται και διαλύεται στα εξ ων συνετέθη.

  • Για το συνταξιοδοτικό: «Η Ελλάδα υιοθέτησε σημαντική νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος το 2008, αλλά το εύρος και η πρόοδος στην εφαρμογή της ήταν περιορισμένοι και συνεπώς θα πρέπει να εξεταστούν πρόσθετα μέτρα για τη βελτίωση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομιών».
  • Για την αγορά εργασίας ζητά «...τον εκσυγχρονισμό, στο πλαίσιο μιας συνολικής προσέγγισης για την ευελιξία και την ασφάλεια (flexicurity), της νομοθεσίας για την προστασία της απασχόλησης, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας στους χαμηλόμισθούς, την ενίσχυση των πολιτικών στην αγορά εργασίας, τη μετατροπή της αδήλωτης εργασίας σε νόμιμη απασχόληση (!), την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση και την κατάρτιση...». Σε άλλο σημείο επισημαίνουν: «...αναφέρονται ως σημαντικές και οι προκλήσεις που αφορούν την ανταγωνιστικότητα στις επαγγελματικές υπηρεσίες, την ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης και μία ενεργή στρατηγική για τη γήρανση του πληθυσμού...». Στο δε κεφάλαιο για την απασχόληση επισημαίνουν: «Η Επιτροπή ζητά παράλληλα από την Ελλάδα να επικεντρωθεί στην προστασία της απασχόλησης, καθιστώντας το θεσμικό πλαίσιο για ευέλικτες μορφές εργασίας περισσότερο ελκυστικό σε εργοδότες και εργαζόμενους, ιδιαίτερα για τους χαμηλόμισθους...». Στο δε όνομα της αντιμετώπισης των διαρθρωτικών προκλήσεων, που δυνητικά επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητά της, σημειώνουν «ότι είναι ιδιαίτερης σημασίας η αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους ανά μονάδα εργασίας, αλλά και οι πληθωριστικές αποκλίσεις από τη ζώνη του ευρώ...».
  • Για την εκπαίδευση: «...να επιταχύνει τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητα της εκπαίδευσης και να ευθυγραμμίσει τα προγράμματα στις ανάγκες της αγοράς εργασίας...».
  • Για τα δημοσιονομικά: Ζητά τη συνέχιση των προσπαθειών δημοσιονομικής σταθεροποίησης μεσοπρόθεσμα με βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πρωτογενών δαπανών, την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στη φορολογική διοίκηση και σε διαδικασίες που αφορούν τον προϋπολογισμό, τη μείωση του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ και την επίσπευση της εφαρμογής για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος...
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑΣ ΟΛΓΚΑΤΣ
Για την Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει θέμα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την πρόθεση της κυβέρνησής του να μην κινήσει καμία διαδικασία αναφορικά με τα εγκλήματα πολέμου που ομολόγησε ο Τούρκος ηθοποιός, Ατίλα Ολγκάτς, την περίοδο της εισβολής στην Κύπρο το 1974, επανέλαβε χτες ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, που θέλουν να κινείται δικαστική διαδικασία εναντίον του ηθοποιού, κατόπιν αίτησης του προϊστάμενου εισαγγελέα της περιοχής Μπακίρκιόι στην Κωνσταντινούπολη, Αλί Τσακίρ, βάσει της Συνθήκης της Γενεύης περί Εγκλημάτων Πολέμου του 1949.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μετά και την αντίδραση του Τούρκου πρωθυπουργού, υπογράμμισε ότι «για μας υφίσταται θέμα», προσθέτοντας πως η ομολογία δεν είναι θέμα του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και του ίδιου, αλλά «δουλειά ημών και της Τουρκίας», ξεκαθαρίζοντας ότι το ζήτημα δε θα μπλεχτεί στις ενταξιακές συνομιλίες.

Εκ μέρους της ΕΕ, η εκπρόσωπος του επιτρόπου Διεύρυνσης Ολι Ρεν, Κριστίνα Νάγκι, ανέφερε ότι η Τουρκία έχει υποχρέωση να διερευνήσει τη βάση των όσων δήλωσε ο Α. Ολγκάτς, με τον αρμόδιο επίτροπο σε δηλώσεις του να χαρακτηρίζει την ομολογία του ηθοποιού ως «τραγική ιστορία ντροπής, που παραβιάζει σαφώς τη Συνθήκη της Γενεύης».

Σύμφωνα με την Κρ. Νάγκι, η Επιτροπή αναγνωρίζει τον επείγοντα χαρακτήρα του θέματος των αγνοουμένων στην Κύπρο, χαρακτηρίζοντας αποφασιστικής σημασίας να αποσαφηνιστεί η τύχη τους και υπενθυμίζει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Κύπρος κατά Τουρκίας, 10 Μάη 2001), σύμφωνα με την οποία η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει την αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης των Ελληνοκύπριων αγνοούμενων, που εξαφανίστηκαν υπό συνθήκες στις οποίες απειλούνταν η ζωή τους, παραδεχόμενη ότι εφ' όσον επιβεβαιωθεί η ιστορία, αποτελεί παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης.

Στο μεταξύ συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, Μάριο Καρογιάν, θα έχει σήμερα ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων και βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστοφάνης Γεωργίου, για να συζητήσει μαζί του κατάλογο προτάσεων δικών του και άλλων μελών της Επιτροπής, σχετικά με ενέργειες που θα πρέπει να αναλάβει η Βουλή σε συνεργασία με την κυβέρνηση για το θέμα των αγνοουμένων και την πρόσφατη δήλωση του Τούρκου ηθοποιού. Οπως σημείωσε ο Αρ. Γεωργίου, «θα ενεργήσουμε με αποφασιστικότητα και θα απαιτήσουμε να αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, δηλαδή οι ευθύνες για τα εγκλήματα πολέμου στην Τουρκία και σε αυτούς που συμμετείχαν είτε ως καθοδηγητικά μυαλά είτε ως εκτελεστικά όργανα, ένας εκ των οποίων ήταν ο Ατίλα Ολγκάτς. Θα γίνει ό,τι είναι δυνατό, για να λάβουμε κατάθεση ή στοιχεία ή μαρτυρία».

Τις κινήσεις της κυβέρνησης να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αναφορικά με την ομολογία Ολγκάτς, στηρίζει και το ΑΚΕΛ. Σε ανακοίνωσή του καλεί την «Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως τις σχετικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ, τόσο στην 4η Διακρατική Προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και σε ατομικές προσφυγές Ελληνοκυπρίων ενάντια στην Τουρκία. Αποφάσεις, οι οποίες την καλούν να συνεργαστεί στην πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών που οδήγησαν στην εξαφάνιση προσώπων κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974. Για τις κατά συρροή παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και για τις θηριωδίες που διέπραξε ο "Αττίλας" το 1974, υπόλογοι είναι ο τουρκικός στρατός και το τουρκικό κράτος. Η κατοχική δύναμη συνεχίζει να μη συμμορφώνεται με το Διεθνές Δίκαιο και με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ανοιξε το κεφάλαιο του περιουσιακού

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τις αρχές που θα ακολουθήσουν οι απευθείας συνομιλίες αναφορικά με το περιουσιακό συζήτησαν χτες στη συνάντησή τους, στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, στη νεκρή ζώνη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριους ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, παρουσία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, με την επόμενη συνάντηση να καθορίζεται για τις 4 Φλεβάρη οπότε και οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα παρουσιάσουν τις αρχικές αντιδράσεις τους στα έγγραφα εκάστης πλευράς.

Σύμφωνα με τον Τ. Ζεριχούν, χτες αποφασίστηκε η εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις τεχνικές επιτροπές για την πολιτιστική κληρονομιά για την εγκαθίδρυση συμβουλευτικού Σώματος για τη διατήρηση, προστασία και αποκατάσταση της ακίνητης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, ενώ την επόμενη βδομάδα οι αντιπρόσωποι των δύο ηγετών θα συναντηθούν, προκειμένου να συνεχίσουν τις προσπάθειες για πλήρη σύγκλιση πάνω στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης.

Ο Κύπριος Πρόεδρος μετά τη συνάντηση, σημείωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά υπερασπίστηκε τις αρχές για το περιουσιακό που υποστηρίζονται από το διεθνές δίκαιο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τη διεθνή και την ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η άλλη πλευρά έθεσε τις δικές της θέσεις.

Κληθείς δε να σχολιάσει αν η δήλωση του Μ. Ταλάτ ότι σέβεται το δικαίωμα της ιδιοκτησίας αποδεικνύεται και στην πράξη, ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι «θα φανεί στην πράξη αυτό το πράγμα». Πρόσθεσε πως «το δικαίωμα της ιδιοκτησίας από την ομάδα εργασίας έχει γίνει αποδεκτό και από τις δύο πλευρές. Το ερώτημα είναι πώς ασκείται αυτό το δικαίωμα και εδώ θα γίνει μεγάλη συζήτηση. Οχι μόνο ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο και εκείνος που θα έχει τον πρώτο λόγο πώς μπορεί να έχει πρόσβαση στην περιουσία του και πότε.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, από την πλευρά του, σε δηλώσεις του, υποστήριξε ότι το περιουσιακό είναι ένα πολύπλοκο και δύσκολο ζήτημα, το οποίο ενδιαφέρει ατομικά τον καθένα και το πόσο κοντά βρίσκονται οι δύο πλευρές όσον αφορά το περιουσιακό, είναι κάτι που θα διευκρινιστεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης που θα διεξαχθεί στην επόμενη συνάντηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ