ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
Σήμερα η εκδήλωση αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους

Η Κίνηση για τη Συσπείρωση των Καλλιτεχνών καλεί σήμερα όλους τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην εκδήλωση στον πεζόδρομο της οδού Ερμού, στις 6.00 μ.μ., για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στο μαρτυρικό παλαιστινιακό λαό, μετά το πρόσφατο μακελειό που προκάλεσε το κράτος του Ισραήλ με τη στήριξη των ιμπεριαλιστών.

Θα υπάρξουν μουσικά, εικαστικά, θεατρικά και άλλα δρώμενα, με σκοπό να ενωθεί η φωνή μας με τα λαϊκά κινήματα όλου του κόσμου, που διαδηλώνουν για να αποχωρήσουν αμέσως και χωρίς όρους όλες οι ισραηλινές δυνάμεις από τη Λωρίδα της Γάζας, για ενιαίο, ελεύθερο, βιώσιμο, ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΥΠΠΟ ΒΔ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μπαράζ αγωνιστικών κινητοποιήσεων

Αρχαία Νικόπολη
Αρχαία Νικόπολη
Οι συμβασιούχοι (απολυμένοι και προς απόλυση) του ΥΠΠΟ στη ΒΔ Ελλάδα, με αγώνα αντιδρούν στο καθεστώς της εργασιακής ομηρίας, των απολύσεων και της διάλυσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Από τις 23/1 οι εργαζόμενοι της ΛΒ' Εφορείας Αρχαιοτήτων (Ηγουμενίτσα) απέκλεισαν την Εφορία, διαμαρτυρόμενοι για τις απολύσεις, με αποτέλεσμα να απομείνει ελάχιστο μόνιμο προσωπικό. Θυμίζουμε ότι - όπως διαπιστώθηκε και από την πρόσφατη περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ, Μπάμπη Χαραλάμπους - από τους περίπου 180 εργαζόμενους οι 167 είναι συμβασιούχοι. Χτες προχώρησαν σε αποκλεισμό της Υπηρεσίας και οι εργαζόμενοι στη ΛΓ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων (Πρέβεζα - Αρτα), αφού οδεύουν σε απόλυση και άλλοι συμβασιούχοι. Η κινητοποίηση θα διαρκέσει μέχρι αύριο και περιλαμβάνει και αποκλεισμό του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρτας. Από σήμερα οι εργαζόμενοι προχωρούν και σε αποκλεισμό και της Η΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων (Κέρκυρα).

Ο Σύλλογος Συμβασιούχων ΥΠΠΟ ΒΔ Ελλάδας καλεί τους εργαζόμενους να ενισχύσουν τις κινητοποιήσεις και τη δράση τους απέναντι στα καθημερινά αδιέξοδα που δημιουργεί η μηδαμινή κρατική χρηματοδότηση για τον πολιτισμό. «Η τύχη χιλιάδων συναδέλφων» σημειώνουν, «εξαρτάται από ευρωπαϊκά προγράμματα με ημερομηνία λήξης, από ιδιώτες, από χορηγούς και από την έκβαση δικαστικών αποφάσεων, μιας εγκλωβισμένης Δικαιοσύνης. Σε όλα αυτά προστίθεται και ο εμπαιγμός από το ΥΠΠΟ. Εκατοντάδες συνάδελφοι που δουλεύουν με ασφαλιστικά μέτρα, δε γνωρίζουν ακόμη με ποιο τρόπο θα καλυφθεί η μισθοδοσία τους. Καμιά απάντηση δεν υπάρχει για το 24μηνο, για τη μαζική αποψίλωση των Υπηρεσιών από προσωπικό, για την επίλυση του ζητήματος των συμβασιούχων».

Οι εργαζόμενοι απαιτούν: Στελέχωση των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με διαφανείς διαδικασίες και αντικειμενικά κριτήρια. Κατάργηση της ομηρίας των συμβασιούχων και μονιμοποίησή τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση των περιοριστικών διατάξεων του ΠΔ - «Παυλόπουλου». Επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων, οι οποίοι εργάζονταν με ασφαλιστικά μέτρα. Εξασφάλιση του μισθού τους. Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας. Ισα δικαιώματα μεταξύ των εργαζομένων (άδειες, αποδοχές, επιδόματα). Θωράκιση του θεσμικού πλαισίου προστασίας των μνημείων, διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα τους.

ΥΠΠΟ - «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ» 2009
Ενταση της αντιδραστικής πολιτικής

Σε «μικρότερο δυνατό κόστος» και «μέγιστη ευελιξία» στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς στοχεύει το ΥΠΠΟ το 2009. Γεγονός που προαναγγέλλει ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του έργου της.

Οπως απέδειξε η επί δεκαετίες δικομματική εναλλαγή στο ΥΠΠΟ, «μικρότερο δυνατό κόστος» δε σημαίνει οικονομικός ορθολογισμός, αλλά μείωση των κονδυλίων για την πολιτιστική κληρονομιά (ενώ είναι γαλαντόμο με το κεφάλαιο). Ο περιορισμός κονδυλίων οδηγεί και στην «καραμέλα» περί «ευελιξίας», που σημαίνει: Εργολαβίες σε ιδιώτες. Λειτουργία των φορέων του ΥΠΠΟ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Δημιουργία διαφόρων νομικών προσώπων που «σαλαμοποιούν» την κρατική διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς προς όφελος της «αγοράς». Γιγάντωση της εργασιακής ομηρίας, της «χορηγίας» και όλων των «παρελκόμενων» της αντιδραστικής πολιτικής που επέφερε τα σημερινά χάλια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Στους στόχους του «επιχειρησιακού σχεδίου» του 2009, που αφορά στις Γενικές Διευθύνσεις Αρχαιοτήτων - Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Εργων, που ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, περιλαμβάνονται ως «βασική προτεραιότητα» το ΕΣΠΑ (Δ΄ ΚΠΣ), η σύνδεση του «κόστους» με την «αποτελεσματικότητα» (σ.σ. δηλαδή «ξεζούμισμα» της «αποψιλωμένης» Αρχαιολογικής Υπηρεσίας) και το ιδεολόγημα περί μετατροπής της Αρχαιολογίας από κρατική... σε «δημόσια», δηλαδή μεγαλύτερη «εισβολή» ιδιωτών («Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις», «Φίλοι» μνημείων και αρχαιολογικών χώρων κλπ., που ήδη «ξεφυτρώνουν»).

Ειδικά για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, το ΥΠΠΟ εμφανίζεται κυνικότατο προς την Αρχαιολογική Υπηρεσία, αναφέροντας ότι «παρά τη μερική στελέχωση», το Γ΄ ΚΠΣ «αποτελεί το καλύτερο εφαλτήριο για την εφαρμογή του ΕΣΠΑ»! Δηλαδή: «Αφού τα βγάλατε πέρα με το Γ΄ ΚΠΣ, παρά τα χάλια σας, θα τα καταφέρετε και με το ΕΣΠΑ».

Για τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, οι «στόχοι» θεωρούν ως μόνο «μείζον θέμα» το φυλακτικό προσωπικό και τη «φθίνουσα πορεία των μονίμων φυλάκων»! Για το τι θα κάνει γι' αυτό το θέμα η πολιτική ηγεσία δε μιλά. Μιλά, όμως, για «ενίσχυση» των σωστικών ανασκαφών, επειδή οι Εφορείες Αρχαιοτήτων έχουν «μακρύ κατάλογο εκκρεμοτήτων». Δε λέει, όμως, ούτε πώς θα λυθεί και αυτό το πρόβλημα.

Οσο για τις αρχαιότητες, απαιτείται «συνύπαρξή» τους με «αναπτυξιακά έργα». Ωστόσο, το ΚΑΣ γνωμοδότησε υπέρ της διάλυσης των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στις εκσκαφές για το μετρό Θεσσαλονίκης (σταθμός «Βενιζέλος»), διότι ήταν «αποσπασματικές» (!).

  • «Εμβόλιμες» συνεδριάσεις, με κατηγοριοποίηση θεμάτων (π.χ. υποθέσεις που αφορούν στον «μέσο πολίτη», ζήτησε ο υπουργός Πολιτισμού, Α. Σαμαράς, από το ΚΑΣ. Μένει να δούμε αν ο μεγαλύτερος φόρτος που θα πέσει στις ελάχιστες δυνάμεις των υπηρεσιών θα ωφελήσει το «μέσο πολίτη», αλλά και τι πραγματικά εννοεί με αυτόν τον όρο ο υπουργός...).
Σε Τρίκαλα και Κοζάνη

Στα Τρίκαλα και στην Κοζάνη τραγουδά ο Μίλτος Πασχαλίδης. Στις (30/1) εμφανίζεται στο «Cafe Art Σουίτα» στα Τρίκαλα (Στρ. Σαράφη 18, 24310 - 30362) και το Σάββατο στη σκηνή «Αγνάντι» στη Βλάστη Κοζάνης (τηλ. 24630 92153, 6972922502). Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει δικά του τραγούδια («Στα είπα όλα», «Βυθισμένες άγκυρες», «Φωτιά μου», «Κακές συνήθειες», με έμφαση στον τελευταίο του δίσκο «Ψωμί κι εφημερίδα»), καθώς και αγαπημένα κομμάτια ομοτέχνων του, σύγχρονων και παλιότερων. Συνοδοί στη μουσική του διαδρομή είναι οι μουσικοί Δημήτρης Σινογιάννης (κιθάρα) και Νίκος Παπαναστασίου (ακορντεόν).

Παιχνίδι έρωτα και τύχης

Σήμερα στο «Θέατρο Τέχνης» (Φρυνίχου 14 Πλάκα), δίνεται η πρεμιέρα της κωμωδίας του Μαριβό «Το παιχνίδι του έρωτα και της τύχης». Η κωμωδία, δοσμένη με ανάλαφρο τρόπο, ντύνεται με 12 χαρούμενα πρωτότυπα τραγούδια. Ο σκηνοθέτης Εύης Γαβριηλίδης αναφέρει για την παράσταση: «Με μεγάλη χαρά προσέρχομαι πάλι στον δαντελωτό Μαριβό, των μεταμφιέσεων και του ερωτικού παιχνιδιού. Η προσωπική μου άποψη για το συγκεκριμένο κωμωδιογράφο βασίζεται σε μια αίσθηση διαρκών υπαινιγμών μέσα σε ενδύματα εποχής. Κάτω απ' αυτά κρύβονται τα αληθινά αισθήματα των ηρώων, αν υπάρχουν». Μετάφραση Γιάννη Βαρβέρη, σκηνικά - κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ, τραγούδια Κώστα Κακογιάννη, μουσική διδασκαλία Μαρίνας Χρονοπούλου. Παίζουν: Νίκος Χαραλάμπους, Θοδωρής Αντωνιάδης, Οθων Μεταξάς, Εφη Λογγίνου, Στάθης Κόκκορης, Νατάσα Μαρματάκη.

«Γεύση» Νίνο Ρότα

«Νίνο Ρότα, η μελωδία της εικόνας» τιτλοφορείται η ημερίδα για τα 30 χρόνια από το θάνατο του κορυφαίου Ιταλού συνθέτη, σήμερα (12.30μ., είσοδος ελεύθερη), στον «Ιανό» (Σταδίου 24). Θα μιλήσουν οι Αλέξανδρος Μυράτ, Γιάννης Σμαραγδής, Γιώργος Μονεμβασίτης. Θα προβληθεί ολιγόλεπτο βίντεο. Ο ηθοποιός Ιεροκλής Μιχαηλίδης θα διαβάσει κείμενα των Φεντερίκο Φελίνι και Μάνου Χατζιδάκι. Η Ντιάνα Βρανούση θα ερμηνεύσει στο πιάνο μουσικές του Ιταλού δημιουργού. Η ημερίδα γίνεται με αφορμή το μουσικό επετειακό αφιέρωμα «Ραντεβού με τον Νίνο Ρότα», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (6, 7/2, 8.30 μ.μ.), με ερμηνευτές τους Κατρίν Ρανζέ, Μαρία ντε Μεντέιρος και Μάουρο Τζόγια.

«Συνομιλία» μουσικής και ποίησης, αύριο (9 μμ, είσοδος ελεύθερη), στο «Underground Εντευκτήριο» (Δεσπεραί 9, περιοχή Διεθνούς Εκθεσης). Το μουσικό σύνολο «Guitarte» θα ερμηνεύσει τη «Μουσική προσφορά» του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, σε μεταγραφή (Νίκου Χατζηελευθερίου) για κιθάρες. Η ποιήτρια Δήμητρα Χριστοδούλου θα διαβάσει ποιήματά της από τις συλλογές «Ελάχιστα πριν» και «Λιμός».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ