ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ

Ακλόνητοι στις θέσεις μάχης που έχουν καταλάβει στα μπλόκα παραμένουν οι πραγματικοί αγωνιστές της μικρομεσαίας αγροτιάς, συνεχίζοντας τον αγώνα τους, που μπαίνει, πλέον, σε «νέα φάση», μετά το σύνθημα αποχώρησης από τους δρόμους, που έδωσαν οι γνωστοί αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, ο οποίοι έδρασαν για το σπάσιμο των μπλόκων.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν εκπρόσωποι της Συντονιστικής του μπλόκου της Νίκαιας, τόνισαν ότι ο αγώνας συνεχίζεται, βασιζόμενος στην ενότητα, στην αγωνιστικότητα, στη σταθερότητα, στην υπομονή, στην επιμονή και στην εμπειρία και προβάλλοντας τα ίδια αιτήματα με τα οποία ξεκίνησε, καθώς κανένα απ' αυτά δεν ικανοποιήθηκε.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του μπλόκου κάλεσαν τους αγρότες να πυκνώσουν τ' αγωνιστικά μπλόκα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η "αγκαλιά" μας είναι ανοιχτή και είναι δεκτοί οι αγρότες από τα άλλα μπλόκα, που άρχισαν να υπονομεύουν τον αγώνα τους οι Συντονιστικές Επιτροπές και προσπαθούν να τους διαλύσουν. Επιμένουμε στα αιτήματά μας και συνεχίζουμε να τα διεκδικούμε αποφασιστικά και ενωτικά κι έτσι θα αντιμετωπίζουμε την επίθεση της κυβέρνησης και τον "κοινωνικό αυτοματισμό" που προσπαθούν να καλλιεργήσουν».

Στη «νέα φάση» που μπαίνει ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς χρειάζεται να ενταθεί ακόμα περισσότερο η συμπαράσταση των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, για να χτιστεί ένα κοινό αγωνιστικό λαϊκό μέτωπο, που θα λειτουργεί σαν ισχυρό «φρούριο» πάνω στο οποίο θα σπάσουν όλες οι μεθοδεύσεις για το σπάσιμο των μπλόκων.

Και σ' αυτή την κατεύθυνση κινείται η απόφαση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και της Ομοσπονδίας ΕΒΕ του νομού, να οργανώσουν, σήμερα, στις 6 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία της πόλης, αγωνιστική συγκέντρωση συμπαράστασης στον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συκοφαντική επίθεση κατά των αγροτών
  • Κομματικό «δάχτυλο» πίσω από τα μπλόκα διακρίνει η κυβέρνηση, όλως τυχαίως τη μέρα που έφευγαν οι γαλάζιοι αγροτοσυνδικαλιστές από τα μπλόκα
  • «Καθαρή» καταδίκη του κλεισίματος των δρόμων ζητά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από τα κόμματα

Την άθλια κατηγορία των κομματικών υποκινούμενων κινητοποιήσεων επιστρατεύει τώρα η κυβέρνηση προκειμένου να πλήξει τον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών και να σπάσει τα μπλόκα.

Συνεχίζοντας την επίδειξη αδιαλλαξίας, την υποδαύλιση του κοινωνικού αυτοματισμού αλλά και τον εμπαιγμό με το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση καταφεύγει σε συκοφαντικές επιθέσεις με στόχο να αυξήσει τις πιέσεις και να προετοιμάσει το χτύπημα των αγώνων των αγροτών. Ενώ μέχρι τώρα η κυβέρνηση απέφευγε να μιλήσει ανοιχτά για κομματικά υποκινούμενες κινητοποιήσεις, αίφνης χτες, όλως τυχαίως τη μέρα που οι γαλάζιοι αγροτοσυνδικαλιστές έφευγαν από τα μπλόκα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε σαφείς υπαινιγμούς για κομματικό «δάκτυλο» πίσω από τα μπλόκα, ενώ αξίωσε από τα πολιτικά κόμματα να καταδικάσουν το κλείσιμο των δρόμων(!). «Ισως κάποιοι για δικούς τους κομματικούς ή πολιτικούς λόγους, θα ήθελαν να κρατήσουν τους δρόμους, για μεγάλο διάστημα, κλειστούς. Δεν τα καταφέρνουν», υποστήριξε χτες ο Ε. Αντώναρος, εστιάζοντας στη συνέχεια την πίεση κυρίως στο ΠΑΣΟΚ το οποίο κατηγόρησε για «αντιφατικές» θέσεις και ζήτησε να καταδικάσει το κλείσιμο των δρόμων. «Κάποιοι δε βρίσκουν το απαιτούμενο πολιτικό θάρρος και την πολιτική ευθύνη, η οποία χρειάζεται, ώστε να καταδικάσουν ξεκάθαρα, χωρίς "ναι μεν, αλλά" το κλείσιμο των δρόμων», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος.

Γενικότερα η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει το μήνυμα ότι τα μέτρα που πήρε αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και ικανοποιούν την πλειοψηφία, τουλάχιστον, των αγροτών και γι' αυτό δεν είναι δικαιολογημένη η συνέχιση των αγροτικών κινητοποιήσεων. Δε σταματά ταυτόχρονα να καλλιεργεί κλίμα ηττοπάθειας και υποταγής στην εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική της ΚΑΠ, παρουσιάζοντας μια εικόνα «φυλλορροήματος» και αποσύνθεσης των μπλόκων.

Επίσης, είναι φανερή η προσπάθεια περιορισμού της εκλογικής ζημιάς στις αγροτικές περιοχές και «επαναπροσεταιρισμού» της εκλογικής «πελατείας». Δεν είναι τυχαίο από την άποψη αυτή ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε πλήρως τη «διπλή γλώσσα» που χρησιμοποίησαν γαλάζιοι βουλευτές, θεωρώντας απόλυτα θεμιτή τη «συμπάθεια» που εξέφρασαν στους αγρότες. «Ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί βουλευτές εκλέγονται σε εκλογικές περιφέρειες με κατά κύριο λόγο αγροτικό πληθυσμό», παραδέχτηκε ο εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση αποτελεί η υποστήριξη ή μη των μπλόκων.

Στο πλαίσιο αυτό συνεχίστηκαν και χτες οι υποκριτικές δηλώσεις συμπάθειας από τους γαλάζιους βουλευτές. «Αυτή τη στιγμή οι αγρότες περισσότερο ενδιαφέρονται πού θα πάει το μέλλον της αγροτικής καλλιέργειας και ποιο είναι το μέλλον των αγροτών μας και των συνανθρώπων μας, παρά τα 500 εκατομμύρια», αποφάνθηκε (στο «Φλας») ο βουλευτής Φθιώτιδας Ηλίας Καλιώρας. Από την πλευρά του ο Β. Μαγγίνας θεώρησε εντελώς θεμιτό να χρησιμοποιηθούν οι γαλάζιοι αγροτοσυνδικαλιστές για να σπάσουν τα μπλόκα: «Και για ποιο λόγο αυτό είναι πρόβλημα; Αυτό δε συνέβη πάρα πολλές φορές στο παρελθόν ανάλογα με ποιο κόμμα ήταν κυβερνών, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά το παρελθόν, όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην κυβέρνηση, δεν έκαναν προσπάθειες να ελευθερώσουν τους δρόμους;», αναρωτήθηκε.

Στη γραμμή της αδιαλλαξίας ο Γ. Σουφλιάς δήλωσε χτες ότι «ο κ. Χατζηγάκης έκανε 17 μέρες διάλογο με τους αγρότες, αποφασίσαμε να τους δώσουμε αυτά τα χρήματα που μπορούσαμε, απ' εκεί και πέρα είπαμε ότι δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερα».

Ποιος είναι ο καλύτερος υπονομευτής;

Δικομματικό ρεσιτάλ υπονόμευσης του αγώνα των αγροτών χτες στη Βουλή με τον Π. Παναγιωτόπουλο από τη ΝΔ και τον Θ. Πάγκαλο από το ΠΑΣΟΚ να διαγωνίζονται ποιο από τα δύο κόμματα είναι περισσότερο κατά των μπλόκων των αγροτών. Ποιος από τους εταίρους του δικομματισμού μπορεί να ...«προτρέψει» τους αγρότες να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Συγκεκριμένα, ο Π. Παναγιωτόπουλος κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να ζητήσει από τους αγρότες της χώρας να σταματήσουν «την κατάληψη των οδικών κόμβων και όχι από τη μια να λέει ότι αποδοκιμάζει τις ακραίες μορφές πάλης και από την άλλη να κλείνει πονηρά το μάτι». Πριν τελειώσει τη φράση του ο βουλευτής της ΝΔ, ο Θ. Πάγκαλος είχε πεταχτεί από το έδρανο και ανταποκρίθηκε στο κυβερνητικό κάλεσμα. Πρώτα απ' όλα ξεκαθάρισε «δεν έχει πρόβλημα» που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεφούσκωσε τα λάστιχα των αγροτών το 1997(!!) και αμέσως μετά δήλωσε: «Προσωπικά είμαι εναντίον κάθε παρανόμου συμπεριφοράς και επομένως, είμαι και εναντίον του αποκλεισμού των δρόμων, όπως είμαι και εναντίον των καταλήψεων των πανεπιστημίων και άλλων τέτοιων πραγμάτων». Παράνομοι λοιπόν οι κοινωνικοί και αγροτικοί αγώνες για τον Θ. Πάγκαλο, «έκνομοι» όπως αρέσκεται εντελώς προκλητικά κατά καιρούς να δηλώνει... Μάλιστα, ο ίδιος παινεύτηκε ότι με αυτήν την προσωπική θέση καταφέρνει όλα αυτά τα χρόνια «να εκλέγεται βουλευτής»!

Κατά τα άλλα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σε κάθε ευκαιρία δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για τα προβλήματα των αγροτών. Αλλά όταν η μικρομεσαία αγροτιά βγαίνει στους δρόμους να διεκδικήσει την επιβίωσή της στήνουν αγροτοδικεία, ξεφουσκώνουν τα λάστιχα, ποινικοποιούν τους αγώνες και μάλιστα παινεύονται γι' αυτό. Η στάση τους είναι γνωστή, υπαγορεύεται από την ΚΑΠ και την αντιαγροτική πολιτική που υπηρετούν. Η μικρομεσαία αγροτιά οφείλει να βγάλει συμπεράσματα, να τους καταδικάσει και να τους εγκαταλείψει...


Π. Φ.

«Επιτυχία η διάσπαση»!

Την αγωνία του για το πότε θα αποσυρθούν οι αγωνιζόμενοι ξωμάχοι από τα μπλόκα, προσπαθεί να κρύψει ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, Γ. Καρατζαφέρης, αλλά δεν μπορεί. «Το θέμα δεν είναι μόνο πότε θα ανοίξουν οι δρόμοι» είπε χτες, σχολιάζοντας τις αγροτικές κινητοποιήσεις, δείχνοντας ότι για τον ίδιο και το κόμμα του, η απόσυρση του λαού από τους δρόμους του αγώνα είναι ζητούμενο. Το θέμα είναι πότε θα βγει η «Ελλάδα από την ευρωπαϊκή απαξία».

Αγωνιά κι αυτός για την εικόνα της χώρας απέναντι στους μηχανισμούς του μεγάλου, ευρωενωσιακού, μονοπωλιακού κεφαλαίου. Ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου, τι πρέπει να γίνει με τα μπλόκα και τις - στην πραγματικότητα στημένες - αντιπαραθέσεις εξαιτίας των κλειστών δρόμων, ο Καρατζαφέρης βρήκε να πει ότι «πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους», άρα και οι αγρότες.

Ο δε εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Βελόπουλος, βρήκε μεταξύ άλλων να πει ότι «η πρώτη και μοναδική επιτυχία της κυβέρνησης στο αγροτικό θέμα είναι η διάσπαση των αγροτών, που κάποιοι από αυτούς παγιδεύτηκαν στην κομματική μέγκενη». Αποδοκιμαστέες οι αντιλήψεις τους, οι μεθοδεύσεις και η τακτική τους, από κάθε γνήσια λαϊκό άνθρωπο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ