ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Απαράδεκτες» οι θέσεις Μπαμπατσάν

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σταθερή παραμένει η Τουρκία στις θέσεις της αναφορικά με λύση του Κυπριακού στη βάση ενός «συνεταιρισμού δύο πολιτικά ισότιμων κρατών», σύμφωνα και με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Αλί Μπαμπατσάν, ο οποίος και πραγματοποίησε παράνομη επίσκεψη στην κατεχόμενη Κύπρο.

Οπως υποστήριξε ο Α. Μπαμπατσάν, βάση λύσης θα πρέπει να είναι η «πραγματική διζωνικότητα, ένας καινούριος συνεταιρισμός που θα σχηματιστεί από δύο συνιστώντα κρατίδια με ισότιμο καθεστώς, με πολιτική ισότητα. Αυτό θα βοηθά στην ειρήνη και τη σταθερότητα όχι μόνο στο νησί, αλλά και στην περιοχή», ενώ επισήμανε πως αναπόσπαστο στοιχείο της λύσης είναι η συνέχιση των συμφωνιών εγγυήσεων.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ και ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ φρόντισαν να επαναλάβουν ότι οι απόψεις Τουρκίας και ψευδοκράτους είναι πανομοιότυπες.

Ο Α. Μπαμπατσάν αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ευρωεκλογών, προβάλλοντας αξιώσεις και για συμμετοχή του ψευδοκράτους στην Ευρωβουλή, υποστηρίζοντας ότι για τον αριθμό των θέσεων για την Κύπρο λήφθηκαν υπόψη και οι Τουρκοκύπριοι, εκφράζοντας την ελπίδα η Ευρώπη να εκτιμήσει ποιος έχει δικαίωμα να καθίσει σε αυτές τις θέσεις.

Στην απάντησή της η Κυπριακή Δημοκρατία έσπευσε να δηλώσει, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου της, Στέφανου Στεφάνου, ότι στην Κύπρο υπάρχει ένας λαός και δύο κοινότητες, προσθέτοντας με νόημα ότι «εάν όλοι παραμείνουμε συνεπείς και καθοδηγούμαστε από τις συμφωνίες των δύο ηγετών και των δύο κοινοτήτων όλα αυτά τα χρόνια ως βάση λύσης του Κυπριακού, που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, και τα περί Κύπρου ψηφίσματα των ΗΕ, τις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, τότε μπορούμε να φτάσουμε σε λύση του προβλήματος».

Οπως ανέφερε ο Σ. Στεφάνου, στόχος είναι μία λύση με την οποία θα τερματίζεται η κατοχή και θα επανενώνεται το έδαφος, ο λαός και η οικονομία, θα έχουμε ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, ασφαλώς και οι δύο κοινότητες θα είναι συνδιαχειριστές του κοινού κράτους που θα είναι ένα, αλλά θα είναι οι δύο κοινότητες, χαρακτηρίζοντας τις θέσεις του Α. Μπαμπατσάν «απαράδεκτες».

Οσον αφορά το κυπριακής σημαίας και ρωσικών συμφερόντων πλοίο, που φέρεται να μετέφερε φορτίο από το Ιράν προς τη Γάζα και βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Λεμεσού, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι η Λευκωσία θέλει να κλείσει το θέμα, ωστόσο αρνήθηκε να αποκαλύψει περαιτέρω πληροφορίες, σημειώνοντας ότι υπάρχουν, αλλά θα δημοσιοποιηθούν «την ώρα που πρέπει».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κάτι νεότερο, ενώ σε ερώτηση αν έγιναν αντιληπτά από τα ραντάρ της Κυπριακής Δημοκρατίας ισραηλινά αεροπλάνα κατά τη διάρκεια της δεύτερης νηοψίας στο πλοίο, ο Σ. Στεφάνου απάντησε ότι δεν έχει τέτοια πληροφόρηση, προσθέτοντας ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία, έχοντας ένα πλοίο που φέρει την κυπριακή σημαία στα χωρικά της ύδατα, με την ιδιαιτερότητα που έχει ως υπόθεση, λαμβάνει τα ανάλογα μέτρα προστασίας».

Σήμερα η πολιτική κηδεία της σ. Θ . Κωτσάκη

Γίνεται στις 11.30 π.μ. από το Α΄ Νεκροταφείο

Η Θέτις Κωτσάκη με το σύντροφό της Σπύρο Κωτσάκη στο Τακτικό Στρατοδικείο Αθηνών, στις 29 Απρίλη 1957, σε ένα διάλειμμα της δίκης, στην οποία καταδικάστηκε με τον Α.Ν. 375 για «κατασκοπία», σε 12 χρόνια κάθειρξη και δις εις θάνατον, ο Σπύρος Κωτσάκης. Στη σύνθεση του Στρατοδικείου και ο Ταγματάρχης, τότε, Δημήτρης Ιωαννίδης, ο κατοπινός πραξικοπηματίας της Χούντας. (Από το Αρχείο του Γ. Μωραΐτη)
Η Θέτις Κωτσάκη με το σύντροφό της Σπύρο Κωτσάκη στο Τακτικό Στρατοδικείο Αθηνών, στις 29 Απρίλη 1957, σε ένα διάλειμμα της δίκης, στην οποία καταδικάστηκε με τον Α.Ν. 375 για «κατασκοπία», σε 12 χρόνια κάθειρξη και δις εις θάνατον, ο Σπύρος Κωτσάκης. Στη σύνθεση του Στρατοδικείου και ο Ταγματάρχης, τότε, Δημήτρης Ιωαννίδης, ο κατοπινός πραξικοπηματίας της Χούντας. (Από το Αρχείο του Γ. Μωραΐτη)
Σήμερα Σάββατο, ώρα 11.30 το πρωί, σύντροφοι, φίλοι και συναγωνιστές, μαζί με την οικογένειά της, αποχαιρετούν την κομμουνίστρια Θέτιδα Κωτσάκη, σύντροφο στη ζωή και στον αγώνα του θρυλικού καπετάνιου του ΕΛΑΣ Αθήνας, Σπύρου Κωτσάκη (καπετάν Νέστορα), που «έφυγε» προχτές από τη ζωή. Για την απώλεια της σ. Θ. Κωτσάκη, η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά της. Επίσης, τα συλλυπητήρια στην οικογένειά της εξέφρασε η Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ.

Η Θέτις Κωτσάκη που γεννήθηκε στα 1920 στη Σμύρνη, συμμετείχε στο ΕΑΜ από το 1942 και οργανώθηκε στο ΚΚΕ, για τα ιδανικά και τα οράματα του οποίου αγωνιζόταν μέχρι την τελευταία πνοή της. Για τη δράση της αυτή διώχτηκε, δικάστηκε και καταδικάστηκε (με το ν.375 «περί κατασκοπίας»), εξορίστηκε και φυλακίστηκε, αλλά δε λύγισε ποτέ.

Μετά την αποφυλάκισή της, πάλεψε μέσα από το σύλλογο για την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και για τον επαναπατρισμό των πολιτικών προσφύγων στη χώρα μας. Στις 21 Απρίλη 1967 τη συνέλαβαν με το σύντροφό της Σπύρο Κωτσάκη και την εξόρισαν (Γιούρα - Αλικαρνασσό - Ωρωπό).

ΡΑΔΙΟ ΚΛΑΟΥΖΕΒΙΤΣ
Η Αριστερά της σιλικόνης

Αργά αλλά σταθερά η σιλικόνη κερδίζει έδαφος στο χώρο της Αριστεράς. Αυτοί που χρησιμοποιούν και ταυτόχρονα σπρώχνουν τη σιλικόνη είναι γνωστοί πρώην Αριστεροί, οι θεαματικές βεντέτες του λεγόμενου «χώρου». Αφού έπαιξαν στην πλάτη του κινήματος και το όνομά τους έγινε ευανάγνωστο στον κόσμο, αποφάσισαν να το κοστολογήσουν με βάση τις τρέχουσες τιμές της αγοράς. Επόμενο ήταν, αφού δεν είχαν καμία σχέση με την επαναστατική θεωρία - κι ας κυκλοφορούσαν στα μέρη της για λόγους που έχουν άμεση σχέση με πάσης φύσεως ανορθώσεις -, να καταφύγουν στη σιλικόνη.

Αυτή είναι η εικόνα της αόριστης Αριστεράς σήμερα, μια κοιλάδα σιλικόνης. Αρκετοί από αυτούς μετέφεραν τις σιλικονούχες επιδόσεις τους στο χώρο της λογοτεχνίας, εισάγοντας ένα νέο ροζ είδος πολιτικού άρλεκιν. Η πρώτη τους ύλη εκπορεύεται από εκεί που νόμιζαν πως έπαιζαν κάποτε. Χρησιμοποιώντας ανάλογα με τις ανάγκες της πελατείας τους άλλοτε μια συντηρητική και άλλοτε μια αριστερίστικη φλυαρία, εισάγουν το αγαπημένο τους θέμα «κομμουνισμός» από την πίσω πόρτα, προσπαθώντας να τον μεταποιήσουν σε εμπόρευμα. Βλέποντας πως η χειρονομία τους μπάζει από παντού δε διστάζουν, αν και «ιντελεκτουέλ», να καταφύγουν σ' έναν πρωτόγονο αντικομμουνισμό.

Δίχως να το καταλάβουν, έχουν περάσει σ' ένα είδος έμμονης ιδέας εναντίον των κόκκινων, θυμίζοντας έντονα εποχές προλήψεων και βαρβαρότητας. Μπροστά τους όλες οι σχολές της ψυχανάλυσης θα σήκωναν τα χέρια σ' αυτή την κρίση ματαιοδοξίας που επιθυμεί να μας επιβληθεί. Αρκετό καιρό γελούσαμε μαζί τους, τώρα δε γελάει κανείς.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Ο «γλυκός» φορομπήχτης ΛΑ.Ο.Σ.

Ο Γ. Καρατζαφέρης, πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., κατέθεσε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα «την αντιμετώπιση της φτώχειας». Συζητήθηκε χτες. Τι πρότεινε; «Πρώτα-πρώτα, μειώστε 1% το ΦΠΑ, να κινηθεί η αγορά. Ωφελείστε αν κινηθεί η αγορά. Δεκαεννιάρια πέφτουν μέσα στα ταμεία του κράτους από το ΦΠΑ». Δηλαδή αφήστε το υπόλοιπο 18% να το πληρώνουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Επιπλέον ζητά θέσπιση κι άλλου φόρου: «Σας προτείνουμε ένα φόρο, γλυκύ φόρο, κύριε Πρωθυπουργέ. Ενα εκατομμύριο σπίτια είναι παράνομα. Ολα τα διαμερίσματα της Ελλάδας είναι παράνομα με τους ημιυπαίθριους χώρους. Ολοι θέλουν να τα νομιμοποιήσουν. Δεν υπάρχει Ελληνας που να μη δώσει ευχάριστα να νομιμοποιήσει το σπίτι του, γιατί αυτομάτως ανεβαίνει και η αντικειμενική αξία του ακινήτου. Να τα γκρεμίσετε ένα εκατομμύριο σπίτια δεν μπορείτε. Αρα, λοιπόν, πάρτε απ' αυτό το φόρο. Εύκολα και γλυκά θα δώσει ο άλλος 3.000, 4.000, 5.000 ευρώ προκειμένου να πάρει νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων». Εφόσον δέχεται την κερδοσκοπία με ένα αγαθό, τη στέγη - που θα έπρεπε να είναι δημόσιο και δωρεάν - επόμενο είναι να φορολογεί και την «παρανομία» του, γδέρνοντας κι άλλο τον εργαζόμενο.

Εξάλλου, ο Καρατζαφέρης έψεξε τον Καραμανλή γιατί δεν ενέργησε με τους αγρότες της Κρήτης, «αρκεί να μην ανέβουν χίλιοι άνθρωποι με τα τρακτέρ εδώ». Τόση απέχθεια για κάθε λαϊκή κινητοποίηση. Και επειδή δεν κουράζεται να δηλώνει διαθέσιμος προς στήριξη του δικομματισμού, ρώτησε και ξαναρώτησε τον πρωθυπουργό ποιο είναι το «εθνικό σχέδιο δράσης» του ενάντια στην κρίση. «Ποιο είναι αυτό; Να μας πείτε. Ποιο είναι αυτό το εθνικό σχέδιο δράσης; Θέλουμε και εμείς να βοηθήσουμε». Αλλωστε, όπως δήλωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., «ο τόπος, εν ώρα κρίσης, δε χρειάζεται εκλογές, χρειάζεται κυβέρνηση. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι και κυρίως η ΝΔ». Το δεκανίκι διαλαλεί την ύπαρξή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ