ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οργισμένη διαμαρτυρία για το έγκλημα

Στάση εργασίας, συγκέντρωση και πορεία χτες, με απόφαση του Συνδικάτου Οικοδόμων και του Παραρτήματος στο Μετρό

Η πορεία κατευθύνεται στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης

Motion Team

Η πορεία κατευθύνεται στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης
Περίσσεψε χτες η οργή των οικοδόμων της Θεσσαλονίκης για το θάνατο του συναδέλφου τους Βλαδίμηρου Μαμπετζίδη, που έχασε τη ζωή του προχτές, στο εργοτάξιο του Μετρό στο Σιδηροδρομικό Σταθμό, καταπλακωμένος από την μπούμα γερανού που σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες λειτουργούσε χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας. Τη χθεσινή συγκέντρωση ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και την αντεργατική πολιτική, που δημιουργεί το έδαφος και καλύπτει τα εγκλήματα των εργοδοτών, διοργάνωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και το Παράρτημά του στα έργα του Μετρό, έχοντας κηρύξει στάση εργασίας από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ.

Οι συνάδελφοι του σκοτωμένου εργάτη έβαλαν λίγα λουλούδια στα σύρματα του εργοταξίου της «Θεμελιοδομής», όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο 50χρονος οικοδόμος. Αμέσως μετά συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του Παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης στο Μετρό. Με συνθήματα «Για τα κέρδη τους σκοτώνουν τους εργάτες και τα υπουργεία τους κάνουνε τι πλάτες», «Οχι άλλο αίμα στο ΜΕΤΡΟ» οι εργαζόμενοι, μαζί με τη διοίκηση του Συνδικάτου, συνδικαλιστές της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και την βουλευτή του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου, διέσχισαν με πορεία κεντρικούς δρόμους της πόλης και έφτασαν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Λίγα λουλούδια στο εργοτάξιο, όπου σκοτώθηκε ο 50χρονος συνάδελφός τους

Motion Team

Λίγα λουλούδια στο εργοτάξιο, όπου σκοτώθηκε ο 50χρονος συνάδελφός τους
Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υπουργό Στ. Καλαφάτη. Απαίτησαν, ανάμεσα σε άλλα, τη συγκρότηση Επιτροπής για τις Συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας των χώρων εργασίας η οποία με ψήφο της εργατικής πλευράς να έχει δικαίωμα να σταματήσει τις εργασίες σε οποιοδήποτε χώρο αν δεν τηρούνται τα μέτρα ασφάλειας κι υγιεινής.

Είχαν προειδοποιήσει

Σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης σημειώνει ότι το Συνδικάτο είχε ενημερώσει εδώ και καιρό όλους τους αρμόδιους φορείς για τα εργατικά ατυχήματα στο Μετρό κι είχε προειδοποιήσει ότι το θανατηφόρο ατύχημα ήταν θέμα χρόνου να συμβεί αν δεν παρθούν μέτρα ασφαλείας. «Μετά από σωρεία ατυχημάτων και τις πάμπολλες παρεμβάσεις του Συνδικάτου είναι φανερό ότι δεν πρόκειται για ατύχημα. Πρόκειται για στυγνή εργοδοτική δολοφονία, για την οποία ευθύνεται ολόκληρο το πλέγμα των εργοδοτών που εμπλέκονται στο έργο. Εμπλέκεται το κράτος τους κι οι υπηρεσίες του που δίνουν άλλοθι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, αρκεί να προχωρήσει το έργο με το χαμηλότερο κόστος, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τις εταιρείες και στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Μπροστά στις προτεραιότητες αυτές, η ανθρώπινη ζωή και η ασφάλειά της δεν έχουν καμία απολύτως αξία», σημειώνει το Συνδικάτο.

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος μαζί με το ταξικό Συνδικάτο Οικοδόμων, καταγγέλλοντας την εργοδοτική αυθαιρεσία, την επί της ουσίας ανυπαρξία των ελεγκτικών μηχανισμών του αστικού κράτους, καλεί τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης, τα ταξικά συνδικάτα να συμπαραταχτούν με τους εργάτες του Μετρό. Να απαιτήσουν να γίνει σεβαστή η ζωή και η υγεία των εργατών.


«ΑΙΓΛΗ» ΖΑΠΠΕΙΟΥ
Αποτράπηκε το ηλεκτρονικό φακέλωμα

Με παρέμβαση του κλαδικού συνδικάτου, ξηλώθηκε η συσκευή καταγραφής των δακτυλικών αποτυπωμάτων των εργαζομένων

Το ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των εργαζομένων επιχείρησε να επιβάλει η εργοδοσία του εστιατορίου - καφέ - κέτερινγκ «ΑΙΓΛΗ» στο Ζάππειο, αλλά δεν τα κατάφερε, καθώς, με δυναμική παρέμβασή του, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής ανάγκασε την εργοδοσία να «ξηλώσει» τη συσκευή «φακελώματος». Οπως καταγγέλλει και σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο, η εργοδοσία είχε τοποθετήσει συσκευή, στην οποία κάθε εργαζόμενος ήταν υποχρεωμένος να τοποθετήσει το χέρι του κατά την είσοδο και την έξοδο, ώστε να καταγράφεται με τη βοήθεια των δακτυλικών του αποτυπωμάτων η ακριβής ώρα έναρξης και λήξης της βάρδιας. «Με αυτόν τον τρόπο - σημειώνεται - παραβιαζόταν κάθε έννοια ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, με συνέπειες που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Ιδιαίτερα σε μια εποχή που τα δημοκρατικά δικαιώματα της εργατικής τάξης βάλλονται από κυβέρνηση και μεγάλο κεφάλαιο με στόχο να καμφθεί κάθε αντίσταση ενάντια στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες». Και καταλήγει σημειώνοντας ότι «αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πως η οργανωμένη δράση μέσα από τα ταξικά συνδικάτα είναι μονόδρομος για την απόκρουση τέτοιων επιθέσεων».


«TEASE PLUS»
Απαράδεκτη απόλυση σερβιτόρου

Στην απόλυση του Ορέστη Γερογιάννη, βοηθό σερβιτόρου, προχώρησε ο ιδιοκτήτης του καφέ - εστιατορίου «Tease Plus», στο Χολαργό, γιατί ο εργαζόμενος αρνήθηκε να πληρώσει από την τσέπη του (!) το μπλουζάκι με τη φίρμα του καταστήματος, που υποχρεώνει η εργοδοσία να φορούν όλοι οι εργαζόμενοι. Την απόλυση κατήγγειλε ο ίδιος ο εργαζόμενος στο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής. Οπως είπε, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης χορήγησε στους εργαζόμενους μια ποδιά και δυο μπλούζες με τη φίρμα της επιχείρησης και τους ενημέρωσε ότι η ποδιά δίνεται δωρεάν, αλλά οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν τις μπλούζες, χρήματα τα οποία θα κρατήσει από το μισθό τους. Ο Ορέστης Γερογιάννης αρνήθηκε να πληρώσει τις μπλούζες και, σύμφωνα με τον ίδιο, ο ιδιοκτήτης του είπε ότι πλέον δεν μπορεί να τον συμπεριλάβει στο πρόγραμμα εργασίας. Με αίτημα την ανάκληση της απόλυσης, το συνδικάτο οργανώνει σήμερα παρέμβαση στην επιχείρηση, αλλά και εξόρμηση σε αντίστοιχες επιχειρήσεις της περιοχής.


Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΦΡΙΓΚΟΓΚΛΑΣ: Σε τετράωρη στάση εργασίας στο τέλος κάθε βάρδιας προχωρούν τη Δευτέρα 9 Φλεβάρη οι εργαζόμενοι στη «ΦΡΙΓΚΟΓΚΛΑΣ» στην Κάτω Αχαγιά, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για να ανατρέψουν τα σχέδια της εργοδοσίας που επιδιώκει να απολύσει 120 εργαζόμενους από τους 210. Μάλιστα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια της πρωινής στάσης θα αποκλείσουν την Εθνική Οδό Πατρών - Πύργου στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού της Κ. Αχαγιάς.

ΦΑΡΟΣ: Τη συνέχιση της κατάληψης του εργοστασίου μέχρι να πάρουν όλα όσα τους χρωστάνε αποφάσισαν στη χτεσινή τους Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι, που μένουν απλήρωτοι απ' τον Αύγουστο. Μέλη του Συνδικάτου Χαρτεργατών Αθήνας καταγγέλλουν κωλυσιεργίες στην καταβολή των 750 ευρώ που ο ΟΑΕΔ αποφάσισε να δοθούν σε κάθε εργάτη, μετά από την αγωνιστική παρέμβαση του συνδικάτου.

ΟΤΑ: Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στη σωρεία απολύσεων που γίνονται σε δήμους του Λεκανοπεδίου πραγματοποιεί τη Δευτέρα 9 Φλεβάρη, στις 10 το πρωί στο Δήμο Μάνδρας, η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στα σωματεία και τους εργαζομένους των ΟΤΑ στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

ΕΥΒΟΙΑ: Σε διακοπή εργασιών για μια βδομάδα προχώρησε η ξυλοβιομηχανία «ΣΕΛΜΑΝ» στο Βασιλικό του Δήμου Ληλαντίων, επικαλούμενη την αδυναμία διάθεσης του «στοκ» που έχει συσσωρευτεί λόγω της «κρίσης». Η εργοδοσία πρότεινε στο σωματείο εργαζομένων (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) το κλείσιμο για δυο βδομάδες, για να μην προχωρήσει σε απολύσεις. Τελικά, η βιομηχανία έκλεισε για μια μόνο βδομάδα, όμως απ' ό,τι προκύπτει η εταιρεία προετοιμάζει και άλλα αντεργατικά μέτρα σε βάρος των περίπου 600 εργαζομένων. Αποφασισμένη να συνεχίσει τις απολύσεις (έχουν ήδη απολυθεί 18 εργαζόμενοι), ενώ αρνείται να προσέλθει στην Επιθεώρηση Εργασίας, εμφανίζεται και η εργοδοσία της εταιρείας επίπλων «ΝΕΟΣΕΤ» που δραστηριοποιείται στο Βασιλικό και απασχολεί 400 εργαζόμενους.

ING: Να επιστρέψει στη δουλειά του ο ένας από τους δύο εργαζόμενους που είχε απολύσει πριν λίγες μέρες η ING, αποφάσισε χθες το δικαστήριο, ύστερα από τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει το Σωματείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ