ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αθλιότητες της «Αυγής»

Ο αντικομμουνισμός του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και της «Αυγής» είναι γνωστός. Οπως γνωστό είναι και το μένος τους για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Από αυτήν την άποψη, καμιά εντύπωση δεν προκαλεί η προσπάθεια των οπορτουνιστών να χτυπήσουν το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, αξιοποιώντας κάθε άλλο μέσο, εκτός από την πολιτική κριτική, όπου η αδυναμία τους είναι μόνιμη και καταφανέστατη. Κατά καιρούς, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και η «Αυγή» έχουν χρησιμοποιήσει το ψέμα, τη διαστρέβλωση και κακοποίηση της αλήθειας, τη συκοφαντία και την προβοκάτσια για να καταφερθούν ενάντια στο ΚΚΕ και στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να ρίξουν λάσπη και να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Και επειδή τόσα χρόνια δεν το κατάφεραν, φαίνεται πως αποφάσισαν να αξιοποιήσουν σ' αυτήν την άθλια αποστολή και άλλα κατασκευασμένα εργαλεία.

Σε σχόλιο που δημοσιεύεται στο χτεσινό οπισθοσέλιδο της εφημερίδας του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αναπαράγεται το κατασκευασμένο από την εργοδοσία και την Ασφάλεια του Βόλου άθλιο κατηγορητήριο σε βάρος του συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ και μέλους της διοίκησης του τοπικού Εργατικού Κέντρου Τάκη Τριανταφυλλάκου. Ο συνδικαλιστής σύρθηκε πρόσφατα στα δικαστήρια με τη χαλκευμένη κατηγορία ότι εκβίασε εργοδότη που απέλυσε εργαζόμενη χωρίς να της καταβάλει δεδουλευμένα και άλλες οφειλές. Στο ίδιο σχόλιο, η εφημερίδα αφήνει βρώμικα υπονοούμενα και για τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και στέλεχος του ΠΑΜΕ Σάκη Τσίτση, ότι συνεργάζεται με την εργοδοσία, για να μπορεί η τελευταία να απασχολεί ανασφάλιστους εργάτες.

Με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο καταγράφονται στο χτεσινό Τύπο δύο ακόμα σχόλια. Το ένα στην «Καθημερινή», και το άλλο στην «Ελευθεροτυπία». Είναι τυχαίο άραγε; Από πού εκπορεύονται τέτοιες αθλιότητες; Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και η «Αυγή» σκόπιμα και συνειδητά συμμετέχουν στην αναπαραγωγή αυτής της αθλιότητας, δίπλα σε εφημερίδες όπως η «Ελευθεροτυπία» και η «Καθημερινή», γνωστές για τον αντικομμουνισμό τους.

Για το θέμα του Τάκη Τριανταφυλλάκου, τα όσα αναπαράγει η «Αυγή» προέρχονται από το κατηγορητήριο που συνέταξε σε βάρος του συνδικαλιστή η Ασφάλεια του Βόλου κατ' εντολήν της εργοδοσίας. Αυτές τις αθλιότητες, που δεν τόλμησε να νομιμοποιήσει ούτε το δικαστήριο που ασχολήθηκε με την αυτόφωρο διαδικασία, υιοθετεί η «Αυγή». Η οποία, βεβαίως, δεν έκανε ρεπορτάζ για το θέμα της απολυμένης που διεκδικούσε τα λεφτά της. Δε λέει ότι τα λεφτά, που αποδεδειγμένα δικαιούνταν από την εργοδοσία, η απολυμένη τα πήρε η ίδια στα χέρια της και όχι ο Τάκης Τριανταφυλλάκος. Δε λέει ότι η ίδια, πριν από οποιονδήποτε άλλο, είχε καταφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας, καταγγέλλοντας την απόλυσή της, ζητώντας παρέμβαση για να της καταβάλει ο εργοδότης την αποζημίωση και τις δεδουλευμένες υπερωρίες. Οπως δε λέει και ότι η Επιθεώρηση υπολόγισε τη νόμιμη αποζημίωση που δικαιούνταν η απολυμένη και της συνέστησε να διαβουλευτεί με τον εργοδότη για την αποπληρωμή των υπερωριών, επιδομάτων και άλλων χρωστούμενων. Μ' αυτό το σκοπό απευθύνθηκε η απολυμένη στο συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ, ο οποίος, όπως όφειλε και σε συνεννόηση μαζί της, κινήθηκε για να της καταβληθούν όσα δικαιούνταν. Γι' αυτό ακριβώς εργοδοσία και Ασφάλεια έστησαν την προβοκάτσια, για να σπιλώσουν τον συνδικαλιστή, ο οποίος, τόσο ο ίδιος, όσο και το ΠΑΜΕ, απολαμβάνουν αυξημένο κύρος στο Βόλο.

Η «Αυγή», όπως και η «Καθημερινή», αναπαράγουν την αθλιότητα αλλά δεν κάνουν ρεπορτάζ με όλα τα στοιχεία που είναι καταγεγραμμένα στις ανακοινώσεις των τοπικών Οργανώσεων του ΚΚΕ και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, αλλά και στις σελίδες του «Ρ», που από την πρώτη στιγμή απάντησαν στην προβοκάτσια. Η επιλογή της «Αυγής» να σπιλώσει το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ με αυτόν το χυδαίο τρόπο αποτελεί μια ακόμα επιβεβαίωση για τα αυξημένα καθήκοντα που έχουν αναλάβει η οπορτουνιστές στο χτύπημα, στην υπονόμευση των ταξικών εργατικών αγώνων και της πρωτοπορίας τους.

Ανάλογη είναι η περίπτωση του συνδικαλιστή και στελέχους του ΚΚΕ Σάκη Τσίτση. Η «Αυγή» πάει να τον εμπλέξει σε δοσοληψίες με την εργοδοσία διαλογητηρίου, όπου σε έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας καταγγέλθηκε από εργαζόμενους η απόκρυψη ανασφάλιστων συναδέλφων τους μέσα σε ψυγείο της εταιρείας. Τι δε λέει η «Αυγή»; Οτι η παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας στη συγκεκριμένη επιχείρηση έγινε ύστερα από αίτημα του ίδιου του Εργατικού Κέντρου και της ταξικής του διοίκησης. Οτι ο συγκεκριμένος συνδικαλιστής και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου συνόδευε το κλιμάκιο των ελεγκτών κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης. Οτι η παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου και του ΠΑΜΕ για τα προβλήματα της ανασφάλιστης και εποχικής εργασίας είναι διαρκής, με συγκεκριμένες καταγγελίες και πολύμορφες πρωτοβουλίες (συγκεντρώσεις, συντονισμός με άλλα σωματεία, υπομνήματα στο αρμόδιο υπουργείο, συγκεκριμένες προτάσεις για τα ζητήματα της ασφάλισης των εποχικών κ.ά.).

Ολα αυτά περιγράφονται με λεπτομέρειες και σε προχτεσινή ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου, την οποία η «Αυγή» και οι άλλοι καλοθελητές της μεγαλοεργοδοσίας σκόπιμα αγνοούν στα γραπτά τους. Οπως σκόπιμα αποκρύβουν ότι οι παρεμβάσεις του Εργατικού Κέντρου στην περιοχή είναι αυτές που έχουν την πιο καθοριστική συμβολή στις όποιες κατακτήσεις είχαν οι εργαζόμενοι στα διαλογητήρια στην περιοχή της Νάουσας. Το Εργατικό Κέντρο είναι αυτό που με επιθετικά αιτήματα πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων και ανέργων κλωστοϋφαντουργών στην περιοχή, προωθώντας την κοινή πάλη με τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχομεσαίους αγρότες, σε μια πόλη που η ανεργία φτάνει το 50%.

Δεν είναι τυχαία η περίοδος που η αστική τάξη, τα κόμματα και τα δεκανίκια της βάζουν μπροστά τους καλοθελητές τους στον Τύπο, για να χτυπήσουν το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, τις αξίες, τη μαχητικότητα, τη συνέπεια και το καθαρό μέτωπο που οι συνδικαλιστές, τα μέλη και τα στελέχη του αντιπροσωπεύουν στο κίνημα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως το σχόλιο - καρμπόν δημοσιεύτηκε χτες, που στα δικαστήρια της Ευελπίδων δικάζονταν δύο ταξικά σωματεία και έξι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ για τους αγώνες του ταξικού κινήματος ενάντια στην απόλυση του κομμουνιστή εργαζόμενου Νίκου Νικολόπουλου. Πρόκειται για το νεολαίο συνδικαλιστή, που, όταν η εργοδοσία προσπάθησε να τον δωροδοκήσει με 50.000 ευρώ, για να απαλλαχτεί από τη δράση του στο κατάστημα της Βάρης, αυτός αρνήθηκε. Ετριψε στα μούτρα της πολυεθνικής τα αργύρια της εξαγοράς, παραδίδοντας μαθήματα αξιοπρέπειας, ανιδιοτέλειας, αγωνιστικότητας, ήθους, πίστης στο δίκιο της τάξης του. Αξίες που χαρακτηρίζουν το σύνολο των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, των μελών και στελεχών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Αυτές τις αξίες επιχειρούν να λοιδορήσουν οι καλοθελητές της αστικής τάξης, ανάμεσά τους ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και η «Αυγή». Αφού δεν μπορούν με άλλο μέσο να χτυπήσουν το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, προσπαθούν να λερώσουν με λάσπη τα στελέχη τους, αφήνοντας άθλια υπονοούμενα για την ακεραιότητα και την ηθική τους, τις αξίες τους. Ξέροντας καλά πως αυτή αναγνωρίζεται πλατιά και δεν αμφισβητείται ακόμα και από τον αντίπαλο. Με άθλιες μεθόδους προσπαθούν να απαξιώσουν το ταξικό κίνημα στη συνείδηση των εργαζομένων, να καλλιεργήσουν τη λογική «όλοι ίδιοι είστε», να ανακόψουν την αυξανόμενη επιρροή του ΠΑΜΕ και την ολοένα και μεγαλύτερη συσπείρωση των εργαζομένων στο ταξικό κίνημα. Αυτός είναι ο πόνος τους. Γι' αυτό πασχίζουν. Και σ' αυτήν την εντεταλμένη υπηρεσία, αποδείχνεται πως είναι αδίσταχτοι.

Το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα, τα στελέχη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, χιλιάδες αγωνιστές εργάτες που συσπειρώνονται στις γραμμές τους, διατηρώντας τις αντιρρήσεις και τις διαφωνίες τους, αποτελούν επικίνδυνη παραφωνία και εμπόδιο στη σήψη, με την οποία η αστική τάξη και τα όργανά της προσπαθούν να μολύνουν το συνδικαλιστικό, το εργατικό, το λαϊκό κίνημα, να το απαξιώσουν. Σ' αυτή τους την προσπάθεια έχουν άξιο συμπαραστάτη και τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Τα σωματεία του στην κλωστοϋφαντουργία είναι αυτά που καυχιούνται ότι μαζί με τον εργοδότη τους Λαναρά πασχίζουν για να βρουν λύση στη χρηματοδότηση της επιχείρησης, για να προχωρήσει σε νέα λουκέτα και απολύσεις. Στα ψηφοδέλτια και στα σωματεία τα οποία ελέγχει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ τοποθετεί διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα στο «Σκλαβενίτη». Οι παρατάξεις τους είναι αυτές που τακιμιάζουν με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ σε Εργατικά Κέντρα και σωματεία, με μόνο στόχο να χτυπηθεί το ΠΑΜΕ, όπως στην ΟΕΚΙΔΕ και σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις. Οι δημοτικοί τους σύμβουλοι είναι αυτοί που συνδιοικούν με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δήμους και νομαρχίες, υλοποιώντας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την πιο βάρβαρη αντεργατική πολιτική, «ανακατεύουν την κουτάλα» των προγραμμάτων και των κονδυλίων. Το ίδιο συμβαίνει και στα Πανεπιστήμια, στη Δημόσια Διοίκηση, παντού.

Η συκοφαντία και η βρωμιά δεν πιάνουν στο ΚΚΕ και στο ΠΑΜΕ. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, η «Αυγή» και οι όμοιοί τους το ξέρουν καλά. Γι' αυτό και συνειδητά στήνουν την προβοκάτσια, στοχεύοντας στη συνείδηση των εργαζομένων, στο ίδιο το κίνημα και τα πραγματικά τους δικαιώματα. Δε θα τους βγει. Οσο μελάνι και να χύσουν, όσα ψέματα κι αν κατασκευάσουν, όση λάσπη κι αν ρίξουν, την απάντηση θα τους τη δίνουν πάντα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Και θα 'ναι κάθε φορά και πιο ηχηρή.


Περ.Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ