ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - «ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΟΝΑΧΟΥ»
Προς διευθέτηση ιμπεριαλιστικών σχέσεων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ξεκινάει σήμερα στο Μόναχο η 45η λεγόμενη Διεθνής Διάσκεψη για την Ασφάλεια που ειδικά φέτος έχει λάβει διαστάσεις «μεγάλου γεγονότος», καθώς θα συμμετάσχει πολυάριθμη αμερικανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μπάιντεν, η ομιλία του οποίου αναμένεται σύμφωνα με τους αναλυτές να δώσει «το πρώτο δείγμα γραφής της εξωτερικής πολιτικής της νέας αμερικανικής ηγεσίας υπό τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Μπάιντεν θα αναφερθεί στις σχέσεις που σκοπεύει να καλλιεργήσει η κυβέρνηση Ομπάμα με την Ευρώπη, σχέσεις που υποτίθεται είχαν δεχτεί πλήγματα επί της 8ετούς θητείας του Τζορτζ Ου. Μπους. Επίσης, ο Μπάιντεν αναμένεται να αναφερθεί στο ρόλο που μπορεί να παίξει μελλοντικά στο ΝΑΤΟ και φυσικά στο Αφγανιστάν και η σχεδόν βέβαιη αύξηση των αμερικανικών στρατευμάτων, που επιδιώκεται να συμμετάσχουν και δυνάμεις της ΕΕ. Ηδη χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία έχουν προσφερθεί...

Στη Διάσκεψη για τη Διεθνή Ασφάλεια στο Μόναχο θα συμμετάσχουν περίπου 300 υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι από 50 χώρες, ανάμεσά τους η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, καθώς ο Ιρανός υπ. Εξωτερικών Μοτάκι και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί. Την έναρξη των εργασιών της Διεθνούς Διάσκεψης κήρυξε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγερ, ο οποίος αναφέρθηκε στον έλεγχο των εξοπλισμών και ως πρόταση κόμισε: τα πυρηνικά να τεθούν υπό τον έλεγχο της διεθνούς κοινότητας».

Πέραν όμως των τυμπανοκρουσιών, μια άλλη διάσταση της πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει ο Λευκός Οίκος, είναι αυτή όσον αφορά τα βασανιστήρια, παρά το περιβόητο πλέον «κλείσιμο του Γκουαντάναμο». Διάσταση που παρουσίασε ο Λίον Πανέτα - η επιλογή του Μπαράκ Ομπάμα για την ηγεσία της CIA - κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στο Κογκρέσο, όπου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών άδεια για τη χρήση πιο επιθετικών μεθόδων ανάκρισης και βέβαια να συνεχιστούν οι συλλήψεις «υπόπτων τρομοκρατών».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Με δυσκολία η βοήθεια στη Γάζα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Σε κατάσχεση της ανθρωπιστικής βοήθειας που μετέφερε το πλοίο «al Ikhwa», προχώρησαν οι ισραηλινές αρχές. Το πλοίο, διά της βίας, αποτράπηκε την Πέμπτη από το να πλησιάσει τη Γάζα και οδηγήθηκε στο λιμάνι του Ασντόντ. Οπως κατήγγειλε ο δημοσιογράφος του «αλ Τζαζίρα», Σαλάμ Κχαντέρ, που επέβαινε στο πλοίο μαζί με άλλους 30 ακτιβιστές και δημοσιογράφους, οι Ισραηλινοί τους έβαλαν χειροπέδες, τους έκλεισαν τα μάτια, τους απαγόρευσαν να μιλούν μεταξύ τους στα Αραβικά, (όσοι γνώριζαν) και τους χτύπησαν μέχρι να τους μεταφέρουν στο αστυνομικό τμήμα του Ασντόντ.

Ο Κχαντέρ είναι μεταξύ των δέκα ατόμων που αφέθηκαν χτες ελεύθεροι και απελάθηκαν από τα σύνορα του Ισραήλ με το νότιο Λίβανο. Αντίθετα, οι υπόλοιποι κρατούνται ακόμη και ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς θα γίνει με το πολύτιμο φορτίο του πλοίου. Υπενθυμίζεται, δε, ότι το πλοίο είχε υποβληθεί σε ενδελεχή έλεγχο τόσο στην Κύπρο όσο και στο Λίβανο απ' όπου απέπλευσε και οι ισραηλινές αρχές ενημερώθηκαν γι' αυτό. Στο θέμα επανήλθε, χτες, και ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Φουάντ Σινιόρα κατηγορώντας το Ισραήλ ότι, ως συνήθως, παραβιάζει κάθε έννοια δικαίου και ζητώντας την παρέμβαση του ΟΗΕ.

Ενταση μεταξύ ΟΗΕ - «Χαμάς»

Τεταμένα είναι τα πνεύματα στη Λωρίδα της Γάζας μετά τη δεύτερη κατάσχεση ανθρωπιστικού φορτίου της Υπηρεσίας Αρωγής για τους Πρόσφυγες, του ΟΗΕ, από άνδρες του υπουργείου Εσωτερικών της «Χαμάς». Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας κατήγγειλε ότι δέκα φορτηγά που μετέφεραν κυρίως τρόφιμα κατασχέθηκαν, χτες το πρωί, και συμπλήρωσε ότι διακόπτεται η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέχρις ότου «δοθούν σαφείς εγγυήσεις ότι δε θα επαναληφθούν τέτοιου είδους γεγονότα».

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, σε αντίθεση με την Τρίτη οπότε επιβεβαίωσε την κατάσχεση τροφίμων και κουβερτών από αποθήκη της Υπηρεσίας Αρωγής των Τροφίμων, μίλησε χτες για «λάθος». Τόνισε, δε, ότι όλη η βοήθεια θα επιστραφεί στην Υπηρεσία του ΟΗΕ, προκειμένου να συνεχίσει τη διανομή της στους περισσότερους από 900.000 Παλαιστινίους (από το 1,5 εκατομμύριο που ζουν στη Γάζα), που εξαρτώνται πλήρως από αυτήν.

Αντίθετα, η «Χαμάς» δεν ανέλαβε την ευθύνη αλλά ούτε σχολίασε την εκτόξευση άλλων δύο ρουκετών, χτες το πρωί, κατά του νοτίου Ισραήλ, χωρίς να προκληθούν ζημιές. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού προειδοποίησε ότι «η Χαμάς παίζει με τη φωτιά και αν δεν ελέγξει την εκτόξευση ρουκετών, θα υπάρξει απάντηση».

Εκδηλώσεις αλληλεγγύης

Η Επιτροπή Ειρήνης Γλυφάδας και η ομάδα γυναικών της ΟΓΕ διοργανώνουν εκδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό αύριο στις 11 π.μ. στο 3ο Δημοτικό Σχολείο. Ομιλητές θα είναι από τη Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ και εκπρόσωπος των Παλαιστινίων εργαζομένων.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Περιστερίου, αντίστοιχα, διοργανώνει εκδήλωση τη Δευτέρα 9 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. στο ΚΥΒΕ (Εθνάρχου Μακαρίου 1 και Κηφισού). Θα μιλήσουν ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ν. Φωτιάδης και ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων Μοχάμεντ Ελ Μπάτα.

ΡΩΣΙΑ - ΕΕ
Θέλουν σταθερές ενεργειακές μπίζνες

ΜΟΣΧΑ.--

Στη Μόσχα βρέθηκε χτες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο συνοδευόμενος από εννέα Κοινοτικούς επιτρόπους (για θέματα Ενέργειας, Εμπορίου, Εξωτερικών Σχέσεων και Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων) για την τρίτη κοινή συνάντηση ρωσικής κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κοινή διαπίστωση και των δύο πλευρών ήταν η ζωτικής σημασίας αποφυγή της επανάληψης της κρίσης στην τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς με φυσικό αέριο, ενώ ο Μεντβέντεφ ζήτησε τη δημιουργία νέων νομικών μηχανισμών για να αποφευχθεί η επανάληψη της κρίσης. Ο Μπαρόζο τόνισε μεταξύ άλλων πως «η ενεργειακή ασφάλεια είναι μια πολύ σημαντική σφαίρα συμφερόντων για τη Ρωσία και την ΕΕ», ζητώντας παράλληλα «θετική αλληλεξάρτηση» στις διμερείς σχέσεις, ιδιαίτερα εν μέσω μιας «πολύ σοβαρής παγκόσμιας κρίσης».

Στη συνέχεια, ο Μπαρόζο, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την ανησυχία της ΕΕ σχετικά με τις πρόσφατες δολοφονίες δημοσιογράφων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία. Η δήλωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πούτιν, ο οποίος διέκοψε τον Μπαρόζο και ανταπάντησε πως η ΕΕ θα πρέπει να ασχοληθεί με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη, αναφέροντας χαρακτηριστικά το πώς αντιμετωπίζονται οι ρωσόφωνοι στις Βαλτικές χώρες, τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των μεταναστών στις χώρες της Ευρώπης κ.α. και υποστήριξε πως «ολόκληρο το εύρος των προβλημάτων» θα πρέπει να συζητηθεί. Στο θέμα του φυσικού αερίου, ο Πούτιν ζήτησε από την ΕΕ την παραμονή μέχρι τα τέλη του Μάρτη των παρατηρητών που έχουν αναπτυχθεί στην Ουκρανία για να επιβλέπουν τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

ΙΣΡΑΗΛ - ΕΚΛΟΓΕΣ
Ακροδεξιά δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Από σημαντική άνοδο των δυνάμεων της άκρας δεξιάς, και μάλιστα κομμάτων που το ΚΚ Ισραήλ χαρακτηρίζει ως «ρατσιστικά και φασιστικά», φαίνεται ότι θα σημαδευτούν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στο Ισραήλ στην Τρίτη και μάλιστα θα πρόκειται για τα πλέον αντιδραστικά, πολιτικά, αποτελέσματα των τελευταίων χρόνων. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις πλέον πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που καταγράφουν άλλη μια σημαντική εξέλιξη: Την κατάληψη της τρίτης θέσης στην ισραηλινή πολιτική σκηνή από το ακροδεξιό κόμμα «Ισραελ Μπεϊτένιου», του Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, το οποίο αφήνει τέταρτο, για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Εργατικό Κόμμα του υπηρεσιακού υπουργού Αμυνας, Εχούντ Μπαράκ.

Με βάση τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες «Μααρίβ» και «Γιεντότ Αχρονότ», ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και το ακροδεξιό Λικούντ προηγούνται πάντα στις προτιμήσεις των Ισραηλινών ψηφοφόρων. Εντούτοις έχει «κλείσει η ψαλίδα» που χώριζε το Λικούντ από το «Καντίμα» της Τζίπι Λίβνι μόλις στις τρεις με τέσσερις έδρες διαφορά.

Το «Ισραελ Μπεϊτένιου» έχει γίνει γνωστό για τις θέσεις του κατά των Ισραηλινών Αράβων, από τους οποίους ζητά να κάνουν «δηλώσεις πίστης στο Ισραήλ αλλιώς να τους αφαιρείται η υπηκοότητα». Επίσης, έχει ταχθεί υπέρ της «μεταφοράς» εδαφών όπου κατοικούν περισσότεροι Ισραηλινοί Αραβες υπό τη δικαιοδοσία της Παλαιστινιακής Αρχής, με αντάλλαγμα άλλα εδάφη. Εννοείται ότι το «Ισραελ Μπεϊτένιου» είναι ενάντια στην υπογραφή μιας συμφωνίας ειρήνης με τους Παλαιστινίους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ