ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΝΑΤΟ
Παζάρι για ... ανεφοδιασμό και συγκρούσεις

Αντικατοχική διαδήλωση στην Κανταχάρ

Associated Press

Αντικατοχική διαδήλωση στην Κανταχάρ
ΚΑΝΤΑΧΑΡ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΠΕΣΑΒΑΡ.--

Ακόμα έξι άμαχοι Αφγανοί έχασαν τη ζωή τους χθες στο Αφγανιστάν, από πυρά των αμερικανο-ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων, παρά τις υποσχέσεις περί «περισσότερης προσοχής στις ζωές των αμάχων», με τις κατοχικές δυνάμεις να επιχειρούν, ως συνήθως, να παρουσιάσουν τα θύματα ως «ισλαμιστές μαχητές». Την ίδια στιγμή, εξακολουθεί το παζάρι για τους εναλλακτικούς δρόμους ανεφοδιασμού των κατοχικών δυνάμεων, που θα επιτρέψουν την αποφυγή διέλευσης από το Πακιστάν, και δη το πέρασμα Κίμπερ, το οποίο δέχεται συνεχιζόμενες επιθέσεις από «αντάρτες, φίλα προσκείμενους στους Ταλιμπάν»...

Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή ανακοίνωση της Ρωσίας, που δηλώνει τη συμφωνία της στο αίτημα των ΗΠΑ να χρησιμοποιηθεί το έδαφός της για τη διέλευση ενός πλοίου με μη στρατιωτικές προμήθειες για τα κατοχικά στρατεύματα του Αφγανιστάν, με στόχο την είσοδό της στο ιμπεριαλιστικό παιχνίδι της περιοχής. Η Μόσχα, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ, περιμένει πλέον μόνο τις τελευταίες λεπτομέρειες από τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις, προκειμένου να δώσει την ειδική άδεια... Ετοιμο να δώσει δρόμο στον κατοχικό ανεφοδιασμό με προορισμό το Αφγανιστάν, δήλωσε χθες και το Τατζικιστάν, αμέσως μετά την ανακοίνωση του γειτονικού Κιργιστάν ότι κλείνει την αμερικανική βάση στο Μανάς...

Νέα κλιμάκωση στο Πακιστάν

Στο μεταξύ και στο Πακιστάν εξακολουθούν οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών στρατευμάτων και «ισλαμιστών μαχητών», στα βορειοδυτικά της χώρας και στις περιοχές των φυλών, ως αποτέλεσμα της εξαγωγής πολέμου από το Αφγανιστάν και της εντολής της Ουάσιγκτον να «αφανιστούν οι τρομοκράτες που ενισχύουν την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν», εναντίον των δυνάμεων της αμερικανο-ΝΑΤΟικής κατοχής. Οπως ανακοίνωσαν εκπρόσωποι του πακιστανικού στρατού, κατά τη διάρκεια επιδρομών και συγκρούσεων, χθες, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 52 «ισλαμιστές μαχητές» στην περιοχή του περάσματος Κίμπερ, το οποίο και η επίσημη πακιστανική κυβέρνηση προσπαθεί να «εκκαθαρίσει» από τα «ενοχλητικά στοιχεία», εκμηδενίζοντας τον κίνδυνο επιθέσεων στις δυνάμεις ανεφοδιασμού της κατοχής, αλλά και την «εξαγωγή» ανταρτών στο Αφγανιστάν...

Κατά την εκδοχή του πακιστανικού στρατού, κατά τις χθεσινές επιθέσεις, καταστράφηκαν πέντε κρησφύγετα «ανταρτών» και αρκετά οχήματα...

Ωστόσο, η ένταση στο Πακιστάν συντηρείται και ως αποτέλεσμα του απόηχου της βομβιστικής επίθεσης της Πέμπτης εναντίον σιιτικού τεμένους, στην πόλη Ντέρα Γκάζι Καν, της επαρχίας Πουντζάμπ, που είχε σαν αποτέλεσμα 33 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους - μεταξύ των οποίων και παιδιά - και ακόμα 52 να τραυματιστούν, δεδομένου ότι η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν την απογευματινή προσευχή. Χθες εκατοντάδες σιίτες προχώρησαν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, καταδικάζοντας την επίθεση, απαιτώντας εκδίκηση και υποσχόμενοι ότι θα ικανοποιήσουν τη μνήμη των «μαρτύρων» τους...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Λεχ Καζίνσκι, επικύρωσε χτες νόμο που προβλέπει την περικοπή κατά 60% των συντάξεων που λαμβάνουν οι ανώτατοι αξιωματούχοι της πρώην σοσιαλιστικής διακυβέρνησης, ενέργεια που έχει προκαλέσει την αντίθεση των προοδευτικών πολιτών αλλά και αντιπολιτευόμενων κομμάτων που σκοπεύουν να προσφύγουν στο συνταγματικό δικαστήριο.

ΡΩΜΗ.-- Η ιταλική Γερουσία ενέκρινε δέσμη μέτρων του υπουργού Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, ενισχύοντας τις ρυθμίσεις ενάντια στην παράνομη μετανάστευση. Ανάμεσα στα άλλα, όσοι μετανάστες εισέρχονται λαθραία στη χώρα θα πρέπει να καταβάλλουν πρόστιμο 10.000 ευρώ και στη συνέχεια θα απελαύνονται, ενώ πλέον οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων θα μπορούν, «οικειοθελώς», να τους καταγγέλλουν στην αστυνομία.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Φρεγάτα στα ανοιχτά της Σομαλίας αναμένεται να στείλει η Τουρκία, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αλί Μπαμπατσάν, συμμετέχοντας στη διεθνή δύναμη, «ενάντια στην πειρατεία», μετά και τη σχετική υποβολή υπομνήματος από την κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο σχετικά με το θέμα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ελεύθερος αναμένεται να αφεθεί, μετά από απόφαση της πακιστανικής Δικαιοσύνης, ο δημιουργός της ατομικής βόμβας στο Πακιστάν, Αμπντούλ Καντίρ. Το γεγονός αποδοκιμάστηκε από το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που χαρακτήρισε την απόφαση «λανθασμένη».

ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ
Οριστικό το κλείσιμο της αμερικανικής βάσης

ΜΠΙΣΚΕΚ.--

Οριστική πλέον θεωρείται η απόφαση για το κλείσιμο της αμερικανικής αεροπορικής βάσης «Μανάς» στο Κιργιστάν, που λειτουργεί από το Δεκέμβρη του 2001 στα πλαίσια της αμερικανο-ΝΑΤΟικής εισβολής στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε χτες ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, Ανταχάν Μαντουμάροφ.

Σημειώνεται ότι στη βάση «Μανάς» βρίσκονται περίπου 1.000 άνδρες των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ σταθμεύουν μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροπλάνα για τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Βάσει της συμφωνίας οι ΗΠΑ πλήρωναν ετησίως 63 εκατομμύρια δολάρια, ενώ τώρα αυτή προβλέπεται να κλείσει 180 μέρες μετά την καταγγελία της συμφωνίας από κάποια από τις δύο πλευρές.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Καντιρμπέκ Σαρμπάγεφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις με την αμερικανική πλευρά, ενώ ο πρωθυπουργός Ιγκορ Τσουντίνοφ, δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κάποιες επιπλέον προτάσεις εκ μέρους των ΗΠΑ. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το κλείσιμο της βάσης αναμένεται να επικυρωθεί από τη Βουλή την ερχόμενη βδομάδα.

ΙΝΔΙΑ
«Στο Πακιστάν σχεδιάστηκαν οι επιθέσεις της Βομβάης»

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Απευθείας κατηγορίες προς το Πακιστάν απηύθυνε χτες η Ινδία, αναφορικά με τις πολύνεκρες επιθέσεις της Βομβάης, τον περασμένο Νοέμβρη, με αποτέλεσμα πάνω από 170 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και εκατοντάδες να τραυματιστούν. Σύμφωνα με το Νέο Δελχί, στο μακελειό της Βομβάης υπήρξε ανάμειξη των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών και της πακιστανικής κατασκοπίας. Οπως ανέφερε συγκεκριμένα ο γραμματέας του ινδικού υπουργείου εξωτερικών, Σιβσακάρ Μενόν, μιλώντας στο Παρίσι, οι επιθέσεις σχεδιάστηκαν και οι δράστες εκπαιδεύτηκαν και συντόνισαν τις ενέργειές τους στο Πακιστάν, χαρακτηρίζοντας τους οργανωτές παιδιά των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών (ISI)...

Το Ισλαμαμπάντ από την πλευρά του απέρριψε τις κατηγορίες και τις αποδοκίμασε έντονα ως μέρος ενός γενικότερου σχεδίου εκστρατείας συκοφάντησης του Πακιστάν.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Για «συνεργασία» και «συγχαρητήρια» έφτασε ο Μπαν Γκι μουν

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Αιφνιδιαστική επίσκεψη πραγματοποίησε, χτες, στην ιρακινή πρωτεύουσα ο ΓΓ του ΟΗΕ. Ο Μπαν Γκι μουν, αμέσως μετά την άφιξή του, είχε μια πρώτη συνάντηση με τον Ιρακινό Πρόεδρο Τζαλάλ Ταλαμπανί και αναμενόταν να έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι.

Οπως δήλωναν Ιρακινοί αξιωματούχοι, αλλά και διπλωμάτες του ΟΗΕ, σκοπός της επίσκεψης του ΓΓ στη χώρα είναι η έμπρακτη δήλωση της «δέσμευσης του Οργανισμού απέναντι στην ιρακινή ηγεσία για συνέχιση της καλής συνεργασίας». Επίσης, ο Μπαν Γκι μουν φέρεται να θέλησε εκφράσει, με τον τρόπο αυτό, και την ικανοποίησή του για τη διεξαγωγή των περιφερειακών εκλογών, το περασμένο Σάββατο, σε ήρεμο κλίμα χωρίς επιθέσεις και βία.

Εντούτοις, συμπλήρωσε ότι ο ιρακινός λαός «έχει ακόμη δρόμο να διανύσει μέχρι την επίτευξη ολοκληρωτικής και πλήρους ελευθερίας και ασφάλειας». Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των καλπών, μεγάλος κερδισμένος είναι το κόμμα «Κράτος Δικαίου» του πρωθυπουργού Μάλικι και γενικότερα τα κοσμικά σουνιτικά και σιιτικά κόμματα έναντι των θρησκευτικών.

Πάλι τουρκικοί βομβαρδισμοί

Συνεχίστηκαν και την περασμένη βδομάδα οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί τουρκικών στρατευμάτων εναντίον θέσεων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), στο Βόρειο Ιράκ, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του τουρκικού στρατού. Οι δηλώσεις ανέφεραν ότι οι επιχειρήσεις επικεντρώθηκαν στην περιοχή Αλ Ζαμπ, χωρίς να δίνονται πληροφορίες για τυχόν απώλειες στο κουρδικό στρατόπεδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ