ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καλπάζει η ανεργία

Ουρές ανέργων στην Ινδία

Associated Press

Ουρές ανέργων στην Ινδία
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ - ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

Καλπάζει η ανεργία στις ΗΠΑ, αλλά ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, έχοντας βρει το «αντίδοτο», δηλαδή να διαθέσει στο κεφάλαιο νέο πακτωλό δολαρίων, συνεχίζει τις πιέσεις και τις εκκλήσεις προς το Κογκρέσο προκειμένου να επιτευχθεί η συναίνεση και τελικά η υπερψήφιση του «Νομοσχεδίου για την Αποκατάσταση και τις Επανεπενδύσεις», όπως ονομάζεται το σχέδιο για την υποτίθεται «αναθέρμανση της οικονομίας και τη διέξοδο από την κρίση».

Πάντως, βήματα «προόδου έγιναν», θα δηλώσει ο πρόεδρος της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Χάρι Ρέιντ, αφού ήδη έχουν «ψαλιδιστεί» δημόσιες δαπάνες, ενώ έχει αυξηθεί το προβλεπόμενο ποσό από 815 δισ. δολάρια στα 937 δισ. δολάρια, αύξηση που θα πάει για την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ θα παρουσιάσει τη Δευτέρα νέο σχέδιο στήριξης του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Οσο για την ανεργία, γνώρισε νέα αλματώδη αύξηση καθώς συνολικά 598.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν το Γενάρη στις ΗΠΑ, πολύ περισσότερες από αυτές που προβλεπόταν, όπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Εργασίας της χώρας. Ως αποτέλεσμα, αυξήθηκε το ποσοστό ανεργίας, στο 7,6% από 7,2% που ήταν τον περασμένο Δεκέμβρη. Σημειώνεται ότι τους τελευταίους πέντε μήνες στη χώρα έχουν χαθεί περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ενώ οι ΗΠΑ είχαν να αντιμετωπίσουν τόσο μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας σε ένα μόνο μήνα από το Δεκέμβρη του 1974.

Στην ίδια περίοδο, στον Καναδά χάθηκαν περίπου 120.000 θέσεις εργασίας, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία απώλεια σε τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Η απώλεια των θέσεων εργασίας ανέβασε την ανεργία στον Καναδά κατά 0,6%, φτάνοντας σε 7,2% από 6,6% τον περασμένο Δεκέμβρη. Σχεδόν όλες οι θέσεις εργασίας ήταν πλήρους απασχόλησης. Οι απώλειες σημειώθηκαν κυρίως στον τομέα της βιομηχανίας, όπου απολύθηκαν 101.000 εργαζόμενοι, δημιουργώντας ρεκόρ. Απολύσεις έγιναν κυρίως στα εργοστάσια επίπλων, κομπιούτερ, ηλεκτρονικών, μεταλλευμάτων, ηλεκτρικών εξοπλισμών, ρούχων, μεταφορών, αποθήκευσης, επιχειρήσεων, καθώς και άλλων υποστηρικτικών υπηρεσιών.

Την ίδια στιγμή η εταιρεία ηλεκτρονικού τηλεπικοινωνιακού υλικού «Ericsson» ανακοίνωσε ότι καταργεί 300 από τις 1.700 θέσεις εργασίας που διατηρούσε στην Ιρλανδία, επιδιώκοντας μείωση των λειτουργικών δαπανών του κατά 10 δισ. σουηδικές κορόνες.

Τέλος, κοινωνικά μέτρα για τους φτωχότερους και φοροελαφρύνσεις ύψους 8 δισ. ευρώ για τις γαλλικές επιχειρήσεις, υποσχέθηκε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, σημειώνοντας ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων της γαλλικής οικονομίας. Εντούτοις, δεν εξήγγειλε κανένα συγκεκριμένο μέτρο, αφού - όπως υποστήριξε - πρέπει να προηγηθεί διάλογος μεταξύ των συνδικάτων και των εργοδοτών, με το ραντεβού να έχει δοθεί στις 18 Φλεβάρη.

ΓΑΛΛΙΑ
Κατηγορίες για «λαδιές» του Κουσνέρ στην Αφρική

ΠΑΡΙΣΙ - ΜΠΡΑΖΑΒΙΛ.-- Ο Μπερνάρ Κουσνέρ, πρώην ιδρυτής των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» και νυν υπουργός Εξωτερικών, προβάλλει συχνά τον εαυτό του σαν «σταυροφόρο» των φτωχών του κόσμου. Ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί που τον θυμούνται (μεταξύ άλλων....) για την παροιμιώδη πολεμοκαπηλία του στη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών του '99 στη Γιουγκοσλαβία με πρόσχημα τα «ανθρώπινα δικαιώματα» των Κοσσοβάρων Αλβανών. Σήμερα, το νέο βιβλίο του γνωστού Γάλλου δημοσιογράφου Πιερ Πεάν (που στο παρελθόν είχε δημοσιεύσει πληροφορίες για τις δοσοληψίες του πρώην Προέδρου Μιτεράν με το κατοχικό καθεστώς Βισί) καλεί τον Κουσνέρ να ξεκαβαλικέψει το «άσπρο άλογο» του υποτιθέμενου σταυροφόρου των φτωχών.

Στο βιβλίο «Ο κόσμος σύμφωνα με τον Κ.», ο υπουργός λοιδορείται, ανάμεσα στα άλλα, για το ότι υποχρέωσε τις (ελεγχόμενες από το Παρίσι) κυβερνήσεις αναπτυσσόμενων αφρικανικών χωρών, (Γκαμπόν και Κονγκό - Μπραζαβίλ) να του χορηγήσουν περίπου 4,6 εκατ. ευρώ σαν αμοιβή για τη σύνταξη δύο εκθέσεων για υποτιθέμενες μεταρρυθμίσεις των εκεί συστημάτων υγείας. Ο συγγραφέας υποστηρίζει πως από το 2002 έως το 2007 ο Κουσνέρ χρησιμοποίησε τις υψηλές γνωριμίες που είχε σαν πρώην υπουργός αξιώνοντας την είσπραξη υπέρογκων αμοιβών από τον Πρόεδρο της Γκαμπόν ακόμη και μετά το Μάη του 2007, οπότε (ξανα)ορκίστηκε υπουργός Εξωτερικών από τον Γάλλο Πρόεδρο, Σαρκοζί.

Ο Κουσνέρ υποστηρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν πήρε 4,6 εκατ. ευρώ και ότι για τη σύνταξη των παραπάνω εκθέσεων πληρωνόταν για τρία χρόνια με 6.000 ευρώ το μήνα. Ισχυρίζεται ότι η στάση του «ήταν και είναι καθόλα νόμιμη και ηθική»... Ομως, ο Πιερ Πεάν δεν πείθεται για το άμεμπτο του χαρακτήρα του. Οπως και άλλοι, ιδιαίτερα μετά τον πρόσφατο διορισμό της συζύγου του υπουργού, Κριστίν Οκρέντ, στη θέση της επικεφαλής του δικτύου εξωτερικών ειδήσεων «Φρανς Μοντ» με υποτιθέμενα «αντικειμενικά» κριτήρια...

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κάλεσμα σε εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη του σε εκλογοαπολογιστική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 11π.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν τον απολογισμό δράσης για το 2008, τον προγραμματισμό δράσης για το 2009 και προτάσεις για το σώμα, την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής, ενώ θα γίνει ενημέρωση για το χορό του Συνδέσμου που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009.

Εκδήλωση για τη Βενεζουέλα

Τιμητική εκδήλωση για τα 17 χρόνια από την 4η Φλεβάρη 1992 και 10 χρόνια από την έναρξη της λεγόμενης «Μπολιβαριανής Διαδικασίας» διοργανώνει η πρεσβεία της Βενεζουέλας και η «NEW STAR» αύριο στις 12.00 στον Κινηματογράφο Ιλιον, Τροίας 34 και Πατησίων.

Θα μιλήσει ο πρέσβης Ροντρίγκο Οσβάλντο Τσάβες Σαμούδιο. Θα προβληθεί σε Α' προβολή η ταινία «Revolucion» (επανάσταση) του Σαρλ Γκεβρέ (Είσοδος ελεύθερη).

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Στην τελική ευθεία βρίσκονται στη Βενεζουέλα οι εκστρατείες υπέρ ή κατά της έγκρισης της συνταγματικής τροποποίησης για τη δυνατότητα επαναλαμβανόμενων υποψηφιοτήτων των πολιτικών. 0 Πρόεδρος Ούγο Τσάβες κάλεσε με άρθρο του σε εφημερίδα το λαό να «νικήσει» την αποχή και να μην εφησυχάσει ούτε λεπτό με τη διαφαινόμενη νίκη που αναφέρουν όλες οι δημοσκοπήσεις όσον αφορά το δημοψήφισμα της 15ης Φλεβάρη. Ζητά από τις όλες τις δυνάμεις που στηρίζουν την μπολιβαριανή διαδικασία, τα στελέχη και τα μέλη όλων των λαϊκών και κοινωνικών κινημάτων και των προγραμμάτων, να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις ώστε να μην υπάρξει αποχή και δοθούν λαβές στην ολιγαρχία για την αμφισβήτηση του αποτελέσματος.

Πάντως, στην επαρχία Ανσοατέγκι συνεχίζονταν χτες οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και οι κινητοποιήσεις ενάντια στη δολοφονία δύο συνδικαλιστών στο εργοστάσιο της «Mitsubishi». Ηδη η έρευνα είναι σε εξέλιξη, ενώ 6 αστυνομικοί έχουν συλληφθεί και περιφερειακές επιτροπές έχουν συσταθεί για την υπεράσπιση του συνδικαλιστικού κινήματος. Το ΚΚ Βενεζουέλας που στηρίζει την έγκριση της τροποποίησης του Συντάγματος, πρωτοστατεί στην οργάνωση των εργατών για να προχωρήσουν πιο βαθιές κοινωνικές αλλαγές.

ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ
Μια άμεση απάντηση

ΑΒΑΝΑ.--

Ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο στο χτεσινό άρθρο του στους «Στοχασμούς» που φέρει το τίτλο «Μια Αμεση Απάντηση», απάντησε στις δηλώσεις του επικεφαλής προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Εμάνουελ Ραμ, ο οποίος υπογράμμισε την Πέμπτη σε ισπανόφωνους δημοσιογράφους το ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης για «την αμερικανο-κουβανική κοινότητα». Σημειώνει ο Φιντέλ: «Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε ποιος ήταν ο εκλεκτός των ΗΠΑ στην Κούβα, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα και υποστήριξε ότι "όσο λιγότερο μιλάμε για την Κούβα, τόσο το καλύτερο"».

Και συνεχίζει στο άρθρο: «Ο Εμάνουελ Ραμ είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα ενδιαφέρεται για την κουβανοαμερικανική κοινότητα σημειώνοντας ότι η πλειοψηφία της ψήφισε την υποψηφιότητα του Δημοκρατικού Κόμματος στις τελευταίες προεδρικές εκλογές. Δεν ενδιαφέρεται όμως για τα σχεδόν 12 εκατομμύρια Κουβανούς που ζουν στο νησί». Και με σκωπτικό τρόπο προσθέτει: «Ο Ραμ δήλωσε πως θα επιτραπεί στους κουβανοαμερικανούς να ταξιδέψουν στην Κούβα και να αποστείλουν εμβάσματα στις οικογένειές τους, αλλά δεν αναφέρθηκε καν στο δικαίωμα των Αμερικανών πολιτών να ταξιδέψουν».

Καταλήγοντας σημειώνει πως «ο αμερικανικός νόμος Cuban Adjustment Act (σ.σ. που διευκολύνει ουσιαστικά την παράνομη μετανάστευση των Κουβανών στις ΗΠΑ και την άμεση παροχή πράσινης κάρτας στη χώρα) και ο επιβαλλόμενος αποκλεισμός δεν άξιζαν καμία αναφορά.

Με αυτό τον τρόπο αργά ή γρήγορα η πολιτική Ομπάμα θα χάσει την παρθενιά της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ