ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αστυνομικοί παραπέμπουν σε δίκη τον «Ριζοσπάστη», στελέχη του ΚΚΕ και τις εφημερίδες «Καθημερινά Νέα» και «Αρκαδικά Νέα»

Σε συγκέντρωση την Πέμπτη 12 Φλεβάρη στο δικαστήριο της Τρίπολης, όπου θα εκδικαστεί μήνυση αστυνομικών κατά στελεχών του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και του «Ρ» και τοπικών εφημερίδων, καλεί, με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Αρκαδίας του Κόμματος για περιστατικό αστυνομικής βίας τον Ιούνη του 2007

Στη δίωξη της πολιτικής δράσης του ΚΚΕ και στην προσπάθεια φίμωσης του Τύπου, όταν αυτός αναδεικνύει κρούσματα αστυνομικής βίας, στοχεύει η μήνυση που κατέθεσαν δύο άνδρες της Ασφάλειας Τρίπολης σε βάρος στελεχών του Κόμματος, της ΚΝΕ, του «Ριζοσπάστη», καθώς και των τοπικών εφημερίδων «Καθημερινά Νέα» και «Αρκαδικά Νέα».

Οι δύο άνδρες της Ασφάλειας, με αφορμή την ύπαρξη και δημοσίευση στον Τύπο ανακοίνωσης της ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ, η οποία κατήγγειλε ένα περιστατικό αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας στο σταθμό του ΚΤΕΛ Αρκαδίας στην Τρίπολη, το βράδυ της Τρίτης της 26ης Ιούνη του 2007, κατέθεσαν μήνυση με την κατηγορία της «Συκοφαντικής δυσφήμισης διά του Τύπου και απλή κατ' εξακολούθηση και μη». Οπως επισημαίνεται στη μήνυση: «Κατηγορούνται ως υπαίτιοι του ότι στην Τρίπολη στις 27, 28, 29 - 6 - 2007 και στις 1-7-2007 ισχυρίστηκαν και διέδωσαν για κάποιον άλλον γεγονότα ψευδή, που μπορούσαν να βλάψουν την τιμή και την υπόληψη αυτού αν και γνώριζαν την αναλήθειά τους...».

Ωστόσο, τότε, όπως είχε καταγγείλει η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της, τέσσερις αστυνομικοί με πολιτικά, με το πρόσχημα της εξακρίβωσης στοιχείων, χωρίς καν να επιδείξουν την ιδιότητά τους, απαίτησαν από δύο στελέχη της ΚΝΕ τα στοιχεία ταυτότητάς τους την ώρα που περίμεναν το λεωφορείο, στην καφετέρια του σταθμού. Οπως κατήγγειλε η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ, έφτασαν στο σημείο να σύρουν βίαια το στέλεχος της ΚΝΕ στο υπόγειο του ΚΤΕΛ, στις τουαλέτες, χτυπώντας και βρίζοντάς τον με ακατονόμαστες εκφράσεις. Αυτά τα περιστατικά κατέγραψε ο «Ρ» σε ρεπορτάζ ως είχε υποχρέωση να κάνει, γι' αυτό και διώκεται, όπως και οι άλλες εφημερίδες.

Η μήνυση αυτή έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση πλήθους μαζικών φορέων και οργανώσεων, που με ανακοινώσεις τους τάσσονται στο πλευρό των διωκόμενων και απαιτούν την άμεση απόσυρση των κατηγοριών. Το δικαστήριο έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη 12 Φλεβάρη, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Τρίπολης, όπου η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής σε συγκέντρωση συμπαράστασης, στις 9 το πρωί.

Η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της, η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ χαιρετίζει «το κύμα αλληλεγγύης στους διωκόμενους και καταδίκης της προσπάθειας τρομοκράτησης και ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης. Ηδη, το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, η ΕΛΜΕ Αρκαδίας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΟΥ, το Συνδικάτο Οικοδόμων, σωματεία της ΔΕΗ και άλλοι μαζικοί φορείς έχουν δημόσια τοποθετηθεί, ενάντια στις διώξεις».

Στη συνέχεια, σημειώνει πως «είναι γελασμένοι οι μηνυτές, αν νομίζουν ότι με ασφαλίτικες μεθοδεύσεις και τρομοκρατία θα περιορίσουν το κύμα αγανάκτησης και διαμαρτυρίας που ξεσηκώνεται. Γιατί δεν εξηγείται αλλιώς η στάση των ανδρών της Ασφάλειας, που ενώ στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίπολης, δήλωσαν ότι ανακαλούν τις μηνύσεις και τις αγωγές, αυτό δεν έχει γίνει, αφού ακολουθούν παρελκυστική τακτική. Είναι γελασμένοι αν θεωρούν την υπεύθυνη στάση του ΚΚΕ σαν αδυναμία. Θα εκπλαγούν οδυνηρά και στην αίθουσα του Δικαστηρίου στις 12 Φλεβάρη και συνολικά μέσα από τη δράση του λαϊκού κινήματος».

«Δηλώνουμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να παίζουμε ούτε τη γάτα ούτε το ποντίκι. Πολιτικά θέλουμε να υπάρξει πολιτική καταδίκη των υπευθύνων, είμαστε όμως υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε τα στελέχη μας και το κίνημα ακόμα και με μηνύσεις», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση και καταλήγοντας τονίζεται: «Η 90χρονη ηρωική ιστορία του ΚΚΕ φαίνεται δεν έχει διδάξει τίποτα τους μηνυτές και όσους κρύβονται πίσω από αυτούς. Το ΚΚΕ, η ΚΝΕ και τα στελέχη τους δεν πτοούνται, δεν τρομοκρατούνται».

Το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας

Το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, με ανακοίνωσή του, «καταγγέλλει τη δίωξη σε βάρος πολιτικών και συνδικαλιστικών στελεχών του Ν. Αρκαδίας του ΚΚΕ, σε βάρος των εκδοτών των εφημερίδων "Καθημερινά Νέα" και "Ριζοσπάστης" μετά από μήνυση των αστυνομικών Ματζαβίου Δημητρίου και Κούβελα Γεωργίου.

Επειδή έκαναν το αυτονόητο κατήγγειλαν κρούσμα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, που έγινε στο Νομό σε βάρος δύο νεολαίων στις 26 Ιούνη του 2007. Αν επικρατήσουν τέτοιες λογικές, τα συνδικαλιστικά όργανα, οι εκδότες των δύο εφημερίδων θα πρέπει να διώκονται καθημερινά για συκοφαντική δυσφήμιση, αφού καταγγέλλουν εργοδοτικές και άλλες αυθαιρεσίες.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τα εργατικά σωματεία, τους άλλους μαζικούς φορείς να ορθώσουν τείχος υπεράσπισης των λαϊκών και δημοκρατικών ελευθεριών».

Για ποιο αγροτικό κίνημα κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ;

«

Αναγκαίο ένα νέο αγροτικό κίνημα» θεωρεί ο Αλέκος Αλαβάνος, σύμφωνα με τον πρωτοσέλιδο τίτλο της προχτεσινής «Αυγής», το οποίο πρέπει να είναι «πανελλαδικό, έξω από κομματικά στεγανά και να εκπροσωπεί όλους τους αγρότες της χώρας». Επίσης, ότι «θα πρέπει η χώρα να αποκτήσει εθνική στρατηγική για τον αγροτικό τομέα, φέρνοντας το παράδειγμα της Ισπανίας και άλλων χωρών της ΕΕ».

Να υποθέσουμε, άραγε, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και για πολλά χρόνια ευρωβουλευτής, δε γνωρίζει, ότι η ευρωένωση έχει ειδική στρατηγική στον αγροτικό τομέα, τη γνωστή σε όλους ΚΑΠ, η οποία συνδιαμορφώνεται και υλοποιείται απ' όλες τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών, με ανάλογες «εθνικές στρατηγικές»; `Η, μήπως, δε γνωρίζει, ότι βασικές συνέπειες της στρατηγικής αυτής είναι η μείωση της αγροτικής παραγωγής, η συγκέντρωσή της - μαζί με την καλλιεργήσιμη γη - σε όλο και λιγότερα χέρια, η ενίσχυση των μεγάλων και το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών; Οχι, βέβαια. Σίγουρα, τα γνωρίζει.

Ισως, βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ να θέλει μια διαφορετική «εθνική στρατηγική». Με άλλα λόγια, μια διαφορετική υλοποίηση της ευρωενωσιακής ΚΑΠ. Αλλά τι μπορεί να σημαίνει αυτό όταν η ΚΑΠ επιβάλλει έτσι ή αλλιώς τη δημιουργία καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων και αντίστοιχα το ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς;

Ετσι ή αλλιώς, πάντως, δίπλα στη γνωστή προσήλωση του ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ στον ευρωενωσιακό μονόδρομο, οι τελευταίες αγροτικές κινητοποιήσεις έκαναν πολύ φανερά και τα εξής:

Πρώτον: Ο ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ, καθόλου τυχαία, αρνείται να υποστηρίξει τις δίκαιες και πλέον στοιχειώδεις διεκδικήσεις της φτωχής και μικρής αγροτιάς, με πρώτη, τις εγγυημένες, κατώτερες τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να βελτιώνουν το εισόδημά τους. Την ίδια στιγμή, προσφέρει υποστήριξη σε αιτήματα, που «σπρώχνουν», ανεξάρτητα από αργούς ή γρήγορους ρυθμούς, στην παραπέρα καπιταλιστικοποίηση της αγροτικής οικονομίας.

Δεύτερον: Κάνει πως δε βλέπει το αντικειμενικό και ολοφάνερο πλέον γεγονός, ότι τα προβλήματα και τα συμφέροντα της μεγάλης μάζας των φτωχών και μικρο-μεσαίων αγροτών είναι διαφορετικά και δε συμβαδίζουν με αυτά της μικρής μειοψηφίας των μεγάλων. Οι πρώτοι δίνουν πραγματικό αγώνα επιβίωσης, μπροστά στο φάσμα του ξεκληρίσματος. Οι δεύτεροι ενδιαφέρονται για το παραπέρα μεγάλωμα και ενίσχυση των καπιταλιστικών γεωργικών εκμεταλλεύσεών τους ή για τη μετατροπή της μεγάλης καλλιέργειάς τους σε σύγχρονη καπιταλιστική επιχείρηση. Την ίδια στιγμή, όμως, θέλει ένα αγροτικό κίνημα, που θα εκπροσωπεί όλους τους αγρότες της χώρας. Σε ποια βάση; Με ποιο προσανατολισμό και ποια αιτήματα, των πρώτων ή των δεύτερων;

Τρίτον: Με τα συνθήματα περί «εθνικής στρατηγικής», τα σχετικά αιτήματα, περί διαρθρωτικών αλλαγών κλπ. - συμπλέοντας πλήρως με τις ανάλογες θέσεις του ΠΑΣΟΚ - καλλιεργεί πολύμορφες αυταπάτες και ψεύτικες ελπίδες, κύρια στους μεσαίους και σε νεότερους ηλικιακά αγρότες, για το αυριανό δήθεν φωτεινό μέλλον τους, ως επιχειρηματίες αγρότες. Τακτική, η οποία - εκτός των άλλων - υπονομεύει και εμποδίζει την αγωνιστική συσπείρωση της μικρο-μεσαίας αγροτιάς.

Τέταρτον: Συνεχίζει απτόητος να προσφέρει απλόχερα τη συμβολή του στη συσκότιση του πραγματικού περιεχομένου και της ουσίας του αγροτικού προβλήματος, αθωώνοντας ουσιαστικά την ευρωένωση των πολυεθνικών και την ΚΑΠ, αμβλύνοντας τις εγκληματικές ευθύνες των αντίστοιχων πολιτικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και, βέβαια, πολεμώντας τη μόνη, ρεαλιστική και ωφέλιμη για τους μικρούς αγρότες και όλους τους εργαζόμενους διέξοδο του αγροτικού παραγωγικού συνεταιρισμού, στο γενικότερο πλαίσιο της Λαϊκής Εξουσίας και Οικονομίας.

Τέλος, μάλλον είναι περιττό, να ασχοληθεί κανείς ιδιαίτερα με το περί «κομματικών στεγανών» και τι ακριβώς εννοεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Απλώς, σπεύδει να δώσει βοήθεια και «αριστερό» άλλοθι, στην εξελισσόμενη ήδη δικομματική επιχείρηση ανανέωσης του «αγροτοπατερισμού».


Δ.Τ.

Η ΚΝΕ στο «ΣΥΡΜΟ»

Νέος μήνας - νέο πρόγραμμα πολύμορφων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων της ΚΝΕ στο «Συρμό».

Αυτόν το μήνα, το πρόγραμμα έχει ως κεντρική ιδέα την αλληλεγγύη στον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης και, γενικότερα, το αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα.

Σήμερα, Σάββατο θα γίνει γλέντι με τους ΑΠΡΟΒΑΡΙΣΤΟΥΣ για τους φαντάρους, στις 10.30 μ.μ.

Αύριο, Κυριακή, στις 9 το βράδυ, εκδήλωση για την Παλαιστίνη με θέμα: «Μικρός λαός και πολεμά...». Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Τάσος Γαλανόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και θα ακολουθήσει απαγγελία ποιημάτων, αντιπολεμικό τραγούδι, προβολή βίντεο με θέμα την Παλαιστίνη.

Τη Δευτέρα 9 Φλεβάρη θα προβληθεί η ταινία «Jarhead», στις 9.30 το βράδυ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ