ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Η Επανάσταση εξασφαλίζει τα λαϊκά δικαιώματα

Κατατέθηκε την Πέμπτη η έκθεση της Κούβας στην ομάδα εργασίας για τον Παγκόσμιο Περιοδικό Ελεγχο του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Πρωτόγνωρα τα δικαιώματα που έδωσε η Επανάσταση και ο σοσιαλισμός στον κουβανικό λαό

Associated Press

Πρωτόγνωρα τα δικαιώματα που έδωσε η Επανάσταση και ο σοσιαλισμός στον κουβανικό λαό
Καρπό μακράς διαδικασίας προετοιμασίας πολυάριθμων οργανώσεων - κρατικών ινστιτούτων και της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας - αποτελεί η εθνική έκθεση που κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη η Κούβα στην Ομάδα Εργασίας για τον Παγκόσμιο Περιοδικό Ελεγχο του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Η συγκεκριμένη έκθεση θα συζητηθεί και θα τεθεί προς έγκριση στο συγκεκριμένο σώμα αύριο Δευτέρα, ενώ η επίσημη έγκρισή της αναμένεται στη Σύνοδο του Συμβουλίου τον ερχόμενο Ιούνη.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται πως ο διάλογος σεβασμού που θα βασίζεται στις αρχές της αντικειμενικότητας, της αμεροληψίας και της μη επιλεκτικότητας, αποτελεί το μόνο δρόμο για τη διεθνή συνεργασία σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Κούβα έχει μια μακρά ιστορία διεθνιστικής συνεργασίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπάρχουν νέες δυνατότητες ιδιαίτερα μετά την εξάλειψη της αντικουβανικής διάταξης το 2007, που υπήρχε στην προηγούμενη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι με τη Νίκη της Επανάστασης, ο κουβανικός λαός πέτυχε την πραγματική του ανεξαρτησία και απέκτησε τη δυνατότητα να δημιουργήσει τις συνθήκες της πλήρους και καθολικής παροχής όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρά το γεγονός ότι η Κούβα είχε για πολλά χρόνια υποστεί την πλήρη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, λειτουργούσε σε συνθήκες υποανάπτυξης, διαφθοράς, υποσιτισμού, με αυθαίρετες κρατήσεις, βασανιστήρια, αναλφαβητισμό, φτώχεια, ρατσισμό κ.α. Επιπρόσθετα σε αυτά θα πρέπει κανείς να συνυπολογίσει πως μετά την Επανάσταση, βρέθηκε αντιμέτωπη με τις στρατιωτικές επεμβάσεις και τις συνεχείς παρεμβάσεις των ΗΠΑ και τη συνεχιζόμενη επιβολή του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού.

Δουλειά για τη βελτίωση του σοσιαλιστικού συστήματος

Η Κούβα εξελίσσεται και εργάζεται δραστήρια για να βελτιώσει το σοσιαλιστικό της σύστημα με την ενεργό συμμετοχή του λαού της. Προσπαθεί να οικοδομήσει μια κοινωνία ακόμα πιο δίκαιη, πιο ελεύθερη, πιο ανεξάρτητη, πιο παραγωγική, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση.

Ανάμεσα στα θέματα που υπογραμμίζει η έκθεση, είναι και το πολιτικό σύστημα της Κούβας που βασίζεται στην αρχή «της κυβέρνησης του λαού, από το λαό και για το λαό» και δίνει συγκεκριμένες πληροφορίες γι' αυτό αλλά, και για το εκλογικό σύστημα της χώρας, το νομικοθετικό και δικαστικό σύστημα.

Γίνεται εκτενής αναφορά στα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των Κουβανών, όπως το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την ασφάλεια του ανθρώπου, το δικαίωμα της θρησκείας, της ελευθερίας της άποψης, της έκφρασης και του Τύπου, το δικαίωμα στην ισότητα, της μη διάκρισης και σε ό,τι αφορά το φύλο, το δικαίωμα συμμετοχής στην κυβέρνηση, το δικαίωμα της ειρηνικής συνεύρεσης, ένωσης και της κινητοποίησης. Σε ό,τι αφορά αυτό, αναφέρεται και ο Εργατικός Κώδικας ο οποίος εγγυάται το δικαίωμα για οργάνωση και το δικαίωμα όλων των εργατών να συνεδριάζουν, να συζητούν και να εκφράζουν τις απόψεις τους ελεύθερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κούβα υπάρχουν 19 εθνικές εργατικές ενώσεις και μια Κεντρική Ομοσπονδία.

Δωρεάν παιδεία, υγεία, πολιτισμός

Για την αποτελεσματική πρόοδο στην πραγμάτωση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων γίνεται εκτενής αναφορά στην έκθεση. Ανάμεσα στα άλλα, παρατίθεται και το δικαίωμα όλων των Κουβανών στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, όπου από το 1961 έχει νικηθεί ο αναλφαβητισμός. Η εγγραφή στα προσχολικά εκπαιδευτήρια των παιδιών ηλικίας 0-5 χρόνων τη σχολική περίοδο 2007-2008 έφτασε το 99,5%, στα παιδιά ηλικίας 6-11 το 99,7% και για την ηλικία 11-18 το 99,2% και σχεδόν το 70% των νέων Κουβανών ηλικίας 18-23 φοιτεί σε πανεπιστήμια. Στο 100% καλύπτονται τα παιδιά που χρειάζονται ειδική εκπαιδευτική φροντίδα. Οι δαπάνες του προϋπολογισμού για την παιδεία και για το 2007 έφτασαν το 19,3%!

Ο πολιτισμός στην Κούβα κατέχει μια από τις βασικές θέσεις καθώς είναι προσβάσιμος σε όλους τους πολίτες ακόμα και σ' αυτούς που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές. Λειτουργούν 72 καλλιτεχνικά σχολεία, 20 από αυτά σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και 37 σε δευτεροβάθμιο, ενώ υπάρχουν 15 καλλιτεχνικές σχολές όπου φοιτούν όσοι θέλουν να ακολουθήσουν καλλιτεχνικά επαγγέλματα.

Το δικαίωμα στην εργασία είναι κατοχυρωμένο συνταγματικά. Η πολιτική απασχόλησης βασίζεται στις εξής αρχές: πλήρης απασχόληση, ίσες ευκαιρίες για δουλειά χωρίς καμία διάκριση, ελευθερία επιλογής επαγγέλματος, εργασία ως βάση της κοινωνικής ασφάλισης, οικονομική ανταμοιβή για το χρόνο εκπαίδευσης, ίση πληρωμή για ίση εργασία, απαγόρευση της παιδικής εργασίας, εγγυημένη ασφάλεια στους χώρους εργασίας κ.ά. Μέχρι το τέλος του 2007 η Κούβα είχε επικυρώσει 89 συμφωνίες της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), ενώ καταγράφτηκε την ίδια χρονική περίοδο ανεργία μόλις στο 1,8%.

Το δικαίωμα στην υγεία είναι εγγυημένο για κάθε Κουβανό, εντελώς δωρεάν. Στο εθνικό σύστημα υγείας της χώρας - που ξεκινά από την αρχική και προληπτική φροντίδα μέχρι και τις χειρουργικές επεμβάσεις, εργάζονται σήμερα 500.000 άνθρωποι. Σημειώνεται ότι η βρεφική θνησιμότητα για παιδιά κάτω του ενός έτους είναι 5,3 για χίλιες γεννήσεις, ενώ το προσδόκιμο ζωής φτάνει τα 77,97 χρόνια.

Χωρίς ανταλλάγματα η προσφορά διεθνιστικής αλληλεγγύης

Στο κεφάλαιο για τη διεθνή συνεργασία και την αλληλεγγύη, σημειώνεται πως παρά τον εντεινόμενο αποκλεισμό των ΗΠΑ, η Κούβα κάνει ό,τι μπορεί για να συμβάλλει στη στήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλων λαών. Από το 1963 μέχρι και τις 31 Μάη του 2008, η κουβανική διεθνιστική αλληλεγγύη έχει δοθεί από 341.000 ανθρώπους σε 154 χώρες, συμπεριλαμβάνοντας και πάνω από 126.000 ειδικούς σε θέματα υγείας σε 104 χώρες. Σήμερα, σχεδόν 51.000 Κουβανοί ειδικοί και τεχνικοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε 96 χώρες, συμπεριλαμβάνοντας πάνω από 38.000 ειδικούς στο χώρο της υγείας σε 74 χώρες. Το πρόγραμμα «Επιχείρηση θαύμα» - που αφορά την αποκατάσταση όρασης - έχει βοηθήσει πάνω από 1,3 εκατομμύρια ασθενείς σε 33 χώρες από τον Ιούλη του 2004 μέχρι και τις 15 Οκτώβρη του 2008. Οι εκπαιδευτικές μέθοδοι «Ναι Μπορώ» και το «Ναι Μπορώ Περισσότερο» έχουν βοηθήσει να βγουν από τον αναλφαβητισμό πάνω από 3,4 εκατομμύρια άνθρωποι σε 24 χώρες, ενώ σήμερα σπουδάζουν 30.000 νέοι άνθρωποι από 124 χώρες, στην Κούβα, από τους οποίους οι 24.000 στην ιατρική.

Σε ειδικό σημείο της έκθεσης αναφέρονται συγκεκριμένα τα εμπόδια και τα προβλήματα που δημιουργούνται από την πολιτική εχθρότητας, τον αποκλεισμό και την επιθετικότητα που επιβάλλουν οι διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ. Οπως αναφέρεται αυτά τα 50 χρόνια και μέχρι το Μάη του 2008, οι οικονομικές ζημιές που έχει υποστεί η Κούβα από τον αποκλεισμό φτάνουν τα 93 δισεκατομμύρια δολάρια, που ωστόσο σε σημερινές τιμές φτάνουν τα 224,6 δισεκατομμύρια. Σημειώνεται επίσης πως κατά τις δύο θητείες του Προέδρου Μπους, η επιθετικότητα ενάντια στην Κούβα είχε κλιμακωθεί σε πρωτοφανή επίπεδα, με παραπάνω οικονομική ενίσχυση αλλά και μυστικά σχέδια για επιθετικές ενέργειες με σκοπό την «αλλαγή του καθεστώτος», ενάντια στη θέληση του κουβανικού λαού, χωρίς παράλληλα να εξαιρείται και η χρήση στρατιωτικής δύναμης για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Εχουν ενισχυθεί οι προσπάθειες για «εσωτερική αναταραχή» με πληρωμένους μισθοφόρους, οι ενέργειες επέμβασης, τα σαμποτάζ, ενώ συνολικά απ' αυτές, έχουν σκοτωθεί 3.478 άνθρωποι και έχουν υποστεί μόνιμες ζημιές 2.099 Κουβανοί.

Συνέχεια της υπεράσπισης της Επανάστασης

Ωστόσο, ο κουβανικός λαός είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να υπερασπίζεται την Επανάσταση που έκανε εφικτή την υλοποίηση των κοινωνικών, πολιτιστικών, οικονομικών, πολιτικών δικαιωμάτων κάθε ανθρώπου της χώρας, σημειώνεται στο τέλος της έκθεσης. Θα συνεχίσει να εργάζεται δραστήρια για να κάνει την Επανάσταση ακόμα πιο αποτελεσματική, παραγωγική και με διάρκεια. Θα συνεχίσει να εξασφαλίζει, με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια το δικαίωμά του στην κυριαρχία, στην ανάπτυξη, στην ειρήνη και για μια δίκαιη, δημοκρατική παγκόσμια τάξη. Και θα συνεχίσει με αυταπάρνηση να προωθεί τις σκέψεις του εθνικού της ήρωα Χοσέ Μαρτί, που είπε ότι «η Πατρίδα είναι η Ανθρωπότητα», καταλήγει η έκθεση.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ