ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
9ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος

Στιγμιότυπο από την ανοιχτή εκδήλωση του ΚΚ Τουρκίας
Στιγμιότυπο από την ανοιχτή εκδήλωση του ΚΚ Τουρκίας
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 9ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (ΚΚΤ), που πραγματοποιήθηκε στις 31 Γενάρη με 1 Φλεβάρη 2009 στην Κωνσταντινούπολη.

Με το σύνθημα το «ΚΚ είναι ο νους της εργατικής τάξης, η συνείδηση του λαού και η θέληση της νεολαίας», το ΚΚΤ ανάλυσε τις τελευταίες κοινωνικο-οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, την κατάσταση του εργατικού και λαϊκού κινήματος και τα καθήκοντα που προκύπτουν για τους κομμουνιστές της Τουρκίας σήμερα, που όλο κι εντονότερα ξεσπούν οι συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και στη γειτονική μας χώρα.

Το ΚΚΤ εκτιμά στις αποφάσεις του 9ου Συνεδρίου του πως οι συνέπειες αυτής της οικονομικής κρίσης θα είναι σημαντικές, αφού μεγάλο τμήμα μικρομεσαίων (και όχι μόνον) τουρκικών επιχειρήσεων θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία, με αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας και την ενίσχυση του μονοπωλιακού χαρακτήρα της τουρκικής οικονομίας. Σοβαρό πλήγμα θα δεχτεί και ο αγροτικός τομέας. Ταυτόχρονα θα οξυνθεί παραπέρα η ταξική πάλη ανάμεσα στην εργατική τάξη, τα άλλα λαϊκά στρώματα και την αστική τάξη. Σ' αυτές τις συνθήκες όλο και πιο έντονα, εκτιμά το ΚΚΤ, μπαίνει το καθήκον για τους κομμουνιστές, όχι μόνον να τεθούν επικεφαλής του αγώνα για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης που θα δεχτούν νέα επίθεση, αλλά και να προβάλλουν στον τουρκικό λαό το όραμα της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Να μην περάσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Το 9ο Συνέδριο απασχόλησε ακόμη η έκφραση που μπορούν να πάρουν στην Τουρκία και στην ευρύτερη περιοχή τα αμερικανικά σχέδια της λεγόμενης Μεγάλης Μέσης Ανατολής, οι σχεδιασμοί των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπου είναι η ΕΕ και η Ρωσία, που μαζί με τις ΗΠΑ εμπλέκονται με τους ανταγωνισμούς τους στην περιοχή του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής, με τις οποίες συνορεύει η Τουρκία. Απασχόλησε η στάση της τουρκικής αστικής τάξης απέναντι σ' αυτά τα σχέδια, τόσο από τη μεριά των δικών της «φιλοδοξιών», όσο και από τη σκοπιά της χρησιμοποίησής της από άλλες δυνάμεις. Γενικότερα το ΚΚΤ εκτιμά πως τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και οι ανταγωνισμοί που αναπτύσσονται σε αυτήν την περιοχή μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλες αιματοχυσίες, αλλαγές συνόρων και διαμελισμούς κρατών, κάτι που θα προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στους λαούς της περιοχής και θα οδηγήσει στην οπισθοδρόμηση. Απαιτείται λοιπόν η ενεργοποίηση των κομμουνιστών, του Πατριωτικού Μετώπου, που έχουν συγκροτήσει για την αποτροπή αυτών των σχεδίων, η ενδυνάμωση του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα, ο συντονισμός με τα εργατικά και λαϊκά κινήματα των άλλων χωρών. Το ΚΚΤ αποφάσισε σταθερά να συνεχίσει να αναπτύσσει τις σχέσεις του και να συντονίζει τη δράση του με τα άλλα κομμουνιστικά κι εργατικά κόμματα.

Το 9ο Συνέδριο προχώρησε σε μια σειρά οργανωτικές αλλαγές. Ετσι δημιουργήθηκε Κομματικό Συμβούλιο, στο οποίο εκλέχτηκαν 85 μέλη. Αποφασίστηκε επίσης η μείωση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής σε 27 (από 60), ώστε αυτή να μπορεί να λειτουργεί με μεγαλύτερη ταχύτητα. Στη θέση της «τριμερούς συλλογικής ηγεσίας» που υπήρχε (Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και ΓΓ του Κόμματος) εκλέχτηκε 7μελές Πολιτικό Γραφείο και Πρόεδρος. Ο Ερκάν Μπας εκλέχτηκε νέος Πρόεδρος, ενώ η απερχόμενη «συλλογική ηγεσία» (Αϊντιμίρ Γκιουλέρ, Σουλεϊμάν Μπαμπά και Κεμάλ Οκουγιάν) εκλέχτηκε στο ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΤ.

Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησαν, εκτός της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, μ' επικεφαλής τον Δ. Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, εκπρόσωποι των εξής κομμάτων: ΚΔΣ Αλγερίας, ΚΕ Βελγίου, ΚΚ Βενεζουέλας, ΚΚ Βιετνάμ, ΚΚ Βραζιλίας, ΚΚ Ινδίας, ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), ΚΚΛ Ισπανίας, Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών, ΚΚ Κούβας, ΣΕΚ Κροατίας, ΑΚΕΛ, ΣΚ Λετονίας, ΣΚ Λιθουανίας, ΚΚ Μάλτας, Κόμμα των Κομμουνιστών του Μεξικού, Πορτογαλικό ΚΚ, ΚΚ Παλαιστίνης, Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης, ΚΕΚ Ρωσίας, ΝΚΚ Γιουγκοσλαβίας, ΚΚ Συρίας, Συριακό ΚΚ, ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας. Ενώ άλλα 30 Κομμουνιστικά Κόμματα έστειλαν χαιρετιστήρια μηνύματα.

Μαζική εκδήλωση

Μετά την εκλογή των καθοδηγητικών οργάνων του Κόμματος ακολούθησε μεγάλη εκδήλωση σε κλειστό εκθεσιακό κέντρο, στην οποία παραβρέθηκαν πάνω από 5 χιλιάδες στελέχη, μέλη και φίλοι του ΚΚΤ στην Κωνσταντινούπολη, στη συντριπτική τους πλειοψηφία νέοι άνθρωποι, οι περισσότεροι από αυτούς εργαζόμενοι, όπως μας διευκρίνισαν στελέχη του ΚΚΤ. Εδώ να σημειώσουμε πως ο μέσος όρος φυσικής ηλικίας στην Τουρκία σήμερα είναι τα 27 χρόνια, ενώ ο μέσος όρος φυσικής ηλικίας των μελών του ΚΚΤ είναι τα 25 χρόνια. Μέσα σε κλίμα έντονου ενθουσιασμού και των συνθημάτων που συγκλόνιζαν το χώρο, προσκλήθηκαν στο βήμα οι ξένες αντιπροσωπείες, ενώ μίλησαν αρχικά οι απερχόμενοι Πρόεδρος και ΓΓ του ΚΚΤ και στη συνέχεια ο νέος Πρόεδρος του Κόμματος. Εκ μέρους των ξένων αντιπροσωπειών χαιρέτισε ο εκπρόσωπος του ΚΚ Κούβας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες εργατικών συνδικάτων, καθώς κι ο Πρόεδρος του Κόμματος Εργασίας της Τουρκίας (ΕΜΕΡ), Λεβέντ Τουζέλ, καθώς και άνθρωποι του πολιτισμού.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη χορωδία «Ναζίμ Χικμέτ» (που εκτός από τουρκικά είπε ένα ελληνικό κι ένα ρώσικο τραγούδι). Η εκδήλωση ξεκίνησε με τη «Διεθνή» κι έκλεισε με τον ύμνο του ΚΚΤ.


Ε. Β.


Μεγαλώνει η δυσαρέσκεια

Ενα σύννεφο καθολικής λαϊκής δυσαρέσκειας πλανιέται στον ουρανό της Ελλάδας. Η χώρα μοιάζει σα να βγήκε από μια καταστροφή που ο λαός της προσπαθεί να μαζέψει τα υλικά και ψυχικά του αποθέματα που του απέμειναν.

Η νέα κυρίως γενιά κινδυνεύει να γίνει ολοκληρωτική βορά ενός νέου Μινώταυρου. Το κεφάλαιο ντυμένο με την ιμπεριαλιστική του λεοντή δεν αρκείται στα εφτά κορίτσια κι αγόρια του αρχαίου Μινώταυρου. Οσο περισσότερο αίμα ρουφά τόσο περισσότερο θέλει. Είναι η αναγκαία εσώτερη λειτουργία του αυτό, η προϋπόθεση ύπαρξής του. Καταφανής απόδειξη η πορεία του από την αρχή της δεκαετίας του 1990 μέχρι και τώρα που συνεχίζεται με τον πιο τραγικό τρόπο για την Ελλάδα και το λαό της. Η κυριότερη για την Ελλάδα τραγική γραμμή αυτής της δραστηριότητας συνοψίζεται σε μια λέξη-δόγμα: «Διείσδυση». Είναι όλη η προσπάθεια του ελληνικού καπιταλισμού να εισέλθει στις βαλκανικές χώρες με πολιορκητικό κριό το κεφάλαιο.

Ως πρώτη κύρια και βασική πράξη στο ξεκίνημά του ήταν η δραματική υπερσυσσώρευση κεφαλαίων με την ανατροπή σταθερών εργασιακών σχέσεων. Ανατράπηκε όλο το πλαίσιο νόμων και θεσμών που διατηρούσε την τιμή της εργατικής δύναμης σε μια σχετική ισορροπία. Πολύτιμο εργαλείο γι' αυτή την ανατροπή ήταν η ενδοτική πλειοψηφία της επίσημης εργατο-υπαλληλικής συνδικαλιστικής ηγεσίας κι η έλευση άθλιων μαζών από γειτονικά κράτη που διόγκωσε τον εφεδρικό στρατό των ανέργων.

Αυτή η καπιταλιστική αθλιότητα συντελέστηκε στο πλαίσιο της ευρωατλαντικής συμμαχίας. Οι ρημαγμένες πρώην Λαϊκές Δημοκρατίες των Βαλκανίων έγιναν προνομιακός χώρος στρατηγικής «διείσδυσης» με την εγκατάσταση πολυεθνικών ιμπεριαλιστικών εκστρατευτικών σωμάτων και τη μετατροπή τους σε κάθε μορφής προτεκτοράτα. Ετσι δόθηκε η δυνατότητα στον ελληνικό καπιταλισμό να ασκήσει κεφαλαιοκρατική «διείσδυση» ως αφεντικό και πράκτορας μαζί. Η χαρακτηριστική ντιρεκτίβα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την «ανασυγκρότηση των Βαλκανίων» υπήρξε το πολιτικό πλαίσιο να επιδοτηθούν ελληνικές επιχειρήσεις που μεταφέρθηκαν στις γειτονικές χώρες.

Το ελληνικό χρηματιστικό κεφάλαιο με τη μορφή τραπεζών στήριξε αυτή τη λειτουργία. Επιπλέον, επεξέτεινε τις δικές του δραστηριότητες σε συνδυασμό με μεγάλες ημικρατικές επιχειρήσεις όπως, π.χ., ο ΟΤΕ. Τα αποτελέσματα αυτής της συνεχιζόμενης, τραγικής για το λαό, πορείας βαίνουν αυξανόμενα. Στην απομύζηση και της τελευταίας ικμάδας λαϊκής αποταμίευσης, στις κραυγές των άνεργων εργατών, στην αύξηση της εξαθλίωσης και του περιθωρίου έρχεται να προστεθεί η διεθνής καπιταλιστική κρίση του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Παρ' όλα αυτά η ελληνική μεγαλοαστική τάξη ζητά εκτίμηση και επιπλέον αύξηση της κοινωνικο-οικονομικής εξαθλίωσης.

Η στέρηση των εργατο-υπαλληλικών ασφαλιστικών ταμείων, η έλλειψη στοιχειωδών υγειονομικών υλικών στα νοσοκομεία με το τεράστιο χρέος, η άθλια στέρηση όλων των βαθμίδων της Παιδείας κι όλα τα τόσα άλλα είναι παράγωγα της απαίτησης της κεφαλαιοκρατίας να απομυζήσει ακόμη μεγαλύτερα κεφάλαια στο ατέρμονο παιχνίδι της περιφερειακής ιμπεριαλιστικής επικράτησης. Οταν, π.χ., οι αστικοδημοκρατικοί μπούφοι ζητούν από τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν το μικροαστικό κεφάλαιο με τα παρεχόμενα από το αστικό κράτος 28 δισ. ευρώ είναι σα να λένε στη μεγαλοαστική τάξη, στο μεγάλο χρηματιστικό κεφάλαιο να ανατρέψει τον εαυτό του.

Οι ηλίθιοι της εκσυγχρονιστικής αριστεροθολούρας αδυνατούν να καταλάβουν ότι η σύγχρονη πορεία του ελληνικού καπιταλισμού στηρίζεται στην κεφαλαιοκρατική «διείσδυση» στα Βαλκάνια ως φορέα του περιφερειακού ιμπεριαλισμού με τη στήριξη του αστικού κράτους. Κάθε οικονομικός φορέας, είτε είναι ιδιωτικός, είτε είναι κρατικός, έχει «επιστρατευτεί» σ' αυτό το σκοπό. Οι πάλαι ποτέ αριστεροδημοκρατικές καντρίλιες ξέμειναν για να νοστιμεύουν την ξεπεσμένη αστικοφιλελεύθερη φλυαρία.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ