ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Γενάρη 2009 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Διεθνές Συνέδριο Παιδαγωγικής

Οι νέοι μαθητές και φοιτητές οι «προνομιούχοι» της σοσιαλιστικής Κούβας

Associated Press

Οι νέοι μαθητές και φοιτητές οι «προνομιούχοι» της σοσιαλιστικής Κούβας
ΑΒΑΝΑ.--

Το 11ο Διεθνές Συνέδριο για την Παιδαγωγική ξεκίνησε από χτες στην Αβάνα, ένα σημαντικό γεγονός που ξεκίνησε το 1986 και από το 1993 πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και αποτελεί μια συνάντηση που δίνει την ευκαιρία σε παιδαγωγούς από τη Λατινική Αμερική και όλο τον κόσμο να ανταλλάξουν εμπειρίες πάνω στο κομβικό ζήτημα της παιδαγωγικής και της εκπαίδευσης.

Η υπουργός Παιδείας της σοσιαλιστικής Κούβας, Ενα Ελσα Βελάσκες άνοιξε τις εργασίες της 4ήμερης συνάντησης, ενώ, όπως υπογραμμίζουν οι Κουβανοί διοργανωτές, η «λατινοαμερικάνικη παιδαγωγική πρέπει να ξαναβρεί το δρόμο της, ώστε η εκπαίδευση να μπορέσει να φέρει τον άνθρωπο στις απαιτήσεις της εποχής» μετά από πολλά χρόνια εφαρμογής αντιλαϊκών πολιτικών σε πολλές χώρες.

Οι συμμετέχοντες που αναμένεται να είναι πάνω από 3.000 θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα σημαντικά επιτεύγματα που έχει καταφέρει η Κούβα στον τομέα της Παιδαγωγικής και να ανταλλάξουν ιδέες για προώθηση πολιτικών υπέρ των λαών. Επίσης, ξεχωρίζει η τεράστια διεθνιστική προσφορά της Κούβας στην καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, πρόγραμμα που ξεκίνησε αμέσως μετά τη νίκη της Επανάστασης πριν από 50 χρόνια και σήμερα εφαρμόζεται με επιτυχία σε πολλές χώρες, με ιδιαίτερη επιτυχία στη Λατινική Αμερική.

Στη Μόσχα ο Πρόεδρος της Κούβας

Στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, στη Μόσχα φτάνει σήμερα ο Κουβανός Πρόεδρος, Ραούλ Κάστρο, για συνομιλίες του με τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ύστερα από πρόσκληση που έλαβε από τον τελευταίο στα τέλη του Νοέμβρη και αναμένεται να παραμείνει έως τις 4 Φλεβάρη. Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος Πρόεδρος είχε πραγματοποιήσει περιοδεία σε διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης και της Κούβας. Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Ιγκορ Σέτσιν έχει δηλώσει πως η Κούβα και η Ρωσία είναι στρατηγικοί εταίροι που ανανεώνουν τους δεσμούς τους, ενώ έχει επαινέσει τη θέση της Κούβας σε ό,τι αφορά τις χώρες της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής. Στη συνάντηση αναμένεται να υπάρξει πρόοδος στη συνεργασία των δύο χωρών σε πολλούς τομείς.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Σε ρυθμό περιφερειακών εκλογών

Δημοσιοποίηση των πρακτικών των συνεδριάσεων της βρετανικής κυβέρνησης όπου αποφασίστηκε η εισβολή στο Ιράκ ζητά αρμόδιο δικαστήριο

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες του Σαββάτου βρίσκεται η ιρακινή κοινή γνώμη, αλλά και η Ουάσιγκτον καθώς η εκλογική αναμέτρηση για τις περιφερειακές εκλογές θεωρείται η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για το «στάτους» των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων υπό τη νέα «συμφωνία ασφαλείας». Στις εκλογές συμμετέχουν όλες οι επαρχίες εκτός των τριών κουρδικών και της επαρχίας όπου βρίσκεται το Κιρκούκ.

Σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις, στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων προηγούνται τα καθαρά πολιτικά κόμματα, με ποσοστό 27%, ακολουθούν οι ανεξάρτητες λίστες, με 23%, και τελευταία με 10% είναι τα θρησκευτικά κόμματα. Η εικόνα αυτή αποτελεί ανατροπή σε σύγκριση με το σκηνικό που επικρατούσε στη χώρα πριν από μερικούς μήνες.

Κατά τα άλλα, στη Βρετανία, δικαστήριο για τα δημόσια αρχεία ζήτησε να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά των συνεδριάσεων του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου στις 13 και στις 17 Μάρτη του 2003. Πρόκειται για τις συνεδριάσεις όπου αποφασίστηκε η βρετανική συμμετοχή στην εισβολή στο Ιράκ. Αν και είθισται τα πρακτικά να μένουν μυστικά, το δικαστήριο εκτιμά ότι «είναι προς το συμφέρον του βρετανικού λαού να πληροφορηθεί τι ακριβώς έγινε» για να κριθεί «η νομιμότητα ή όχι της βρετανικής συμμετοχής και της εισβολής».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσέφυγε η γαλλική κυβέρνηση για να εφεσιβάλλει την απόφαση να διαγραφτεί από τη «λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων» η ιρανική οργάνωση «Μουτζαχεντίν Χαλκ (ή του Λαού)», απόφαση που αναμένεται να λάβει το επόμενο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Η οργάνωση κατηγόρησε το Παρίσι ότι προσπαθεί, με τον τρόπο αυτό, να «καλοπιάσει» την ιρανική ηγεσία.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας για επιδημία γρίπης των πτηνών, του θανατηφόρου ιού Η5Ν1, στην Κίνα, ξεκαθάρισε χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, παρά την αναφορά και πέμπτου θανάτου. Ωστόσο, οι ειδικοί συστήνουν στους εορτασμούς για τη Νέα Χρονιά να τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας με τα πτηνά και να παίρνονται οι απαραίτητες προφυλάξεις.

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Θολή η κατάσταση παρά τη νέα συμφωνία...

ΠΡΕΤΟΡΙΑ-ΧΑΡΑΡΕ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ηγέτες των χωρών της Κοινότητας Ανάπτυξης Νότιας Αφρικής (SADC) αποφάσισαν χτες, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στην Πρετόρια, τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης στη Ζιμπάμπουε με πρωθυπουργό τον Μόργκαν Τσβανγκιράι (ηγέτης αξιωματικής αντιπολίτευσης), η οποία θα πρέπει να ορκιστεί μέχρι τις 11 Φλεβάρη.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό γραμματέα της SADC, Τόμαζ Σαλομάο, αποφασίστηκε επίσης το υπουργείο Εσωτερικών να «μοιραστεί» για έξι μήνες μεταξύ του κόμματος MDC του Τσβανγκιράι και του ZANU-PF του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Ωστόσο, το MDC εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση αυτή και σε ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει ότι «δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες» του, κάτι που σημαίνει ότι το αδιέξοδο μπορεί να συνεχιστεί καθώς η οικονομική κρίση στη Ζιμπάμπουε βαθαίνει μέρα με την ημέρα.

Νωρίτερα, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε πως είναι «ιδιαίτερα ανήσυχη» για την κατάσταση στη Ζιμπάμπουε, καλώντας μάλιστα τη Νότια Αφρική ν' ασκήσει πιέσεις στον Ζιμπαμπουέζο πρόεδρο... Μάλιστα, εκπρόσωπος της Κλίντον εκτίμησε πως οι χώρες - μέλη της Κοινότητας για την Ανάπτυξη του Νοτίου Τμήματος της Αφρικής (SADC) μπορούν να κάνουν περισσότερα και ότι ο Μουγκάμπε «δε φαίνεται να έχει το παραμικρό ενδιαφέρον για να επιδιώξει τον τερματισμό της κρίσης στη χώρα του».

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Στο στόχαστρο ο λαός

ΚΟΛΟΜΠΟ.--

Οι αποκαλύψεις για το θάνατο δεκάδων αμάχων στη Σρι Λάνκα και μάλιστα σε περιοχές που είχαν χαρακτηριστεί από την αντιδραστική κυβέρνηση ως «ασφαλείς ζώνες» και στις οποίες αναζητούσε πολύς κόσμος καταφύγιο από τις συγκρούσεις, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Οι μάχες μαίνονται, καθώς κλιμακώνεται ο εμφύλιος μεταξύ της αυτονομιστικής οργάνωσης των «Τίγρεων των Ταμίλ» και ο κυβερνητικός στρατός προχωράει σε «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις».

Η είδηση ότι περισσότεροι από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν, αφού παγιδεύτηκαν σε διασταυρούμενα πυρά στη ζούγκλα, έκανε το γύρο του κόσμου, προκαλώντας την καταδίκη και του ΟΗΕ απέναντι τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην οργάνωση των Ταμίλ.

Οι αποστολές του ΟΗΕ, αλλά και άλλες οργανώσεις που δρουν στη Σρι Λάνκα εκφράζουν έντονο προβληματισμό και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ζωές των αμάχων και καταγγέλλουν και τους βομβαρδισμούς ακόμα και νοσοκομείων.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Κατέλαβαν και την Μπαϊντόα

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Τον πλήρη έλεγχο της πόλης Μπαϊντόα (όπου εδρεύει το «μεταβατικό» κοινοβούλιο της Σομαλίας) κατέλαβαν χτες ισλαμιστές αντάρτες της εξτρεμιστικής οργάνωσης «Αλ Σαμπαάμπ», αιχμαλωτίζοντας αρκετούς βουλευτές και τον υπουργό Μοχάμεντ Ιμπραχίμ Χαμσάντε, τους οποίους απελευθέρωσαν λίγες ώρες αργότερα...

Οι ισλαμιστές της οργάνωσης «Αl Shabaab» κατέλαβαν την πόλη λίγο μετά την προχτεσινή αποχώρηση των αιθιοπικών στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονταν στην περιοχή απ' το Δεκέμβρη του 2007. Προέβησαν σε λεηλασίες κυβερνητικών κτιρίων και ήρθαν σε σύγκρουση με Σομαλούς στρατιώτες. Μεταξύ διασταυρούμενων πυρών βρέθηκαν και πολλοί άμαχοι, εκ των οποίων τουλάχιστον τέσσερις σκοτώθηκαν και πάνω από 10 τραυματίστηκαν σοβαρά.

Οπως φαίνεται, η φιλοδυτική σομαλική «μεταβατική» κυβέρνηση δεν έχει πλέον τον παραμικρό έλεγχο στη Σομαλία...

ΙΤΑΛΙΑ
Νέα διάσπαση της «Κομμουνιστικής Επανίδρυσης»

Την αποχώρησή της από το Κόμμα της «Κομμουνιστικής Επανίδρυσης» της Ιταλίας αποφάσισε το περασμένο Σάββατο σε συνέλευση που πραγματοποίησε στο Κιαντσιάνο, η μειοψηφούσα τάση «Επανίδρυση για την Αριστερά» στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος. Αυτή η τάση με επικεφαλής τον Νίκι Βέντολα, διαφοροποιείται ως προς την απόφαση του συνεδρίου που αποφάσισε το Κόμμα να διατηρήσει την «αυτοτελή κομμουνιστική παρουσία». Η τάση Βέντολα που στο συνέδριο είχε και τη στήριξη του γνωστού Φάουστο Μπερτινότι (προέδρου τότε στην Επανίδρυση και επίσης προέδρου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς) εκφράζει την άποψη ότι απαιτείται μια ευρύτερη οργάνωση της Αριστεράς. Αλλωστε αυτό είχε προωθήσει και η προηγούμενη ηγεσία υπό τον Μπερτινότι, με την εκλογική συμμαχία «Ουράνιο Τόξο» στις εκλογές του Απρίλη του 2008, που πήρε 3,08%.

Η εξέλιξη αυτή είναι το αποτέλεσμα της έντονης διαπάλης στο κόμμα της «Κομμουνιστικής Επανίδρυσης» που κλιμακώθηκε τα περασμένα χρόνια και έχει άμεση σχέση με την παρέμβαση που κάνει το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην προσπάθεια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο της «αποκομμουνιστικοποίησης» των κομμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ