ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Γενάρη 2009 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
Αλληλεγγύη στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού

Η Κίνηση για τη Συσπείρωση των Καλλιτεχνών, καλεί όλους τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην εκδήλωση την Πέμπτη (29/1, 6 μ.μ.) στον πεζόδρομο της οδού Ερμού για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στο μαρτυρικό παλαιστινιακό λαό, μετά το πρόσφατο μακελειό που προκάλεσε το κράτος του Ισραήλ με τη στήριξη των ιμπεριαλιστών.

Στην ανακοίνωσή της, η Κίνηση μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Οι ΗΠΑ και οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης προσπαθούν απεγνωσμένα να εξισώσουν τη μεγαλύτερη ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ οργάνωση, που λέγεται "κράτος του Ισραήλ", με τις σποραδικές ενέργειες των ομάδων ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ του παλαιστινιακού λαού.

Αυτό και μόνο αποκαλύπτει τον οργανωμένο πολιτικό σχεδιασμό των ιμπεριαλιστών, ώστε να μην υπάρξει ποτέ ενιαίο και ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος και ο παλαιστινιακός λαός να σκορπίσει και να χαθεί μέσα στα γειτονικά φιλοαμερικανικά αραβικά κράτη.

Αυτή την ιστορική στιγμή, ο παλαιστινιακός λαός αναδεικνύεται σε παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα για την ελευθερία, ανεξαρτησία, τιμή και αξιοπρέπεια του ανθρώπου.

Η μόνη ελπίδα για τον παλαιστινιακό λαό είναι η ενεργός συμπαράσταση των λαϊκών κινημάτων.

Ας μη μείνει κανένας αδιάφορος και αμέτοχος μπροστά σ' αυτή τη γενοκτονία που συμβαίνει στη γειτονιά μας και που αποτελεί το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Και η ανακοίνωση της Κίνησης καταλήγει: «Στις 29 του Γενάρη 2009, στις 6 μ.μ., όλοι στον πεζόδρομο της Ερμού στο Σύνταγμα, με μουσικά, εικαστικά, θεατρικά και άλλα δρώμενα, να διαδηλώσουμε να αποχωρήσουν αμέσως και χωρίς όρους όλες οι ισραηλινές δυνάμεις από τη Λωρίδα της Γάζας, για Ενιαίο, ελεύθερο, βιώσιμο, ανεξάρτητο, παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Διεκδικούν τα αυτονόητα

Με προειδοποιητικές στάσεις εργασίας (από το περασμένο Σαββατοκύριακο) διεκδικούν την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας οι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας (ΚΘΒΕ), ενώ στον αγώνα μπαίνουν και όλοι οι εργαζόμενοι του ΚΘΒΕ (διοικητικοί, τεχνικοί κλπ.), οι οποίοι προκήρυξαν στάσεις εργασίας σήμερα (10:00 - 13:00 και 18:00 - 22:00) και αύριο (10:00 - 13:00 και 20:30 - 22:30). Οι ηθοποιοί, σήμερα (1 μ.μ.), σε γενική συνέλευση θα αποφασίσουν την παραπέρα κινητοποίησή τους.

Οσον αφορά στη Συλλογική Σύμβαση των ηθοποιών, στις 19/11/2008 κοινοποιήθηκε στη διοίκηση του ΚΘΒΕ η από 14/11/2008 εξώδικη καταγγελία - πρόσκληση για διαπραγμάτευση για τους όρους εργασίας και αμοιβής των ηθοποιών. Στις 21/11/2008 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων του ΣΕΗ και του ΔΣ του θεάτρου και του καλλιτεχνικού διευθυντή. Απάντηση δε δόθηκε ποτέ. Μετά από οχλήσεις του ΣΕΗ πραγματοποιήθηκε κι άλλη συνάντηση, όπου οι ηθοποιοί συνάντησαν την «αδιαλλαξία» της διοίκησης. Για το λόγο αυτό προχώρησαν στις κινητοποιήσεις. Οι ηθοποιοί εκτός από θεσμικά αιτήματα ζητούν αύξηση αρχικά 8% (στη διαπραγμάτευση δέχτηκαν και την αύξηση κατά 6,5%, που δόθηκε στους ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου, αλλά η διοίκηση - διεύθυνση του ΚΘΒΕ επέμεινε για 4%).

Το αίτημα των τεχνικών, διοικητικών, κλπ. εργαζομένων στο ΚΘΒΕ είναι ανάλογο. Ζητούν νέα ΣΣΕ, με αναπροσαρμογή των μισθών για το έτος 2008 - 2009 στα επίπεδα της αντίστοιχης ΣΣΕ που υπέγραψε το Εθνικό Θέατρο. «Το ΚΘΒΕ» -όπως αναφέρει η ανακοίνωση των εργαζομένων - «επικαλούμενο οικονομικά προβλήματα και άρνηση του ΥΠΠΟ για εξομοίωση της επιχορήγησης των δύο κρατικών θεάτρων, αρνείται να συζητήσει επί της ουσίας τα θέματα των εργαζομένων, αρνείται το δίκαιο αίτημά μας για εξίσωση των αμοιβών με τους συναδέλφους της Αθήνας και δεν εφαρμόζει τη νομοθεσία (Κοινή Υπουργική Απόφαση 49524/2362/2008 αρθ. 3 παρ. γ) περί πενθήμερης εργασίας».

Σατιρικό «Ημερολόγιο απατεώνα»

Την απολαυστική κωμωδία του Αλεξάντρ Οστρόφσκι «Το ημερολόγιο ενός απατεώνα» θα ανεβάσει (14/2, προπαράσταση στις 13/2) στο «Κοτοπούλη - Ρεξ» το Εθνικό Θέατρο. Αποφασισμένος να ανέλθει κοινωνικά και να πλουτίσει, ο νεαρός Γκλούμοφ, χρησιμοποιεί όλα τα όπλα: κολακείες, ερωτικές εξομολογήσεις, εξυπηρετήσεις κάθε είδους, συκοφαντίες. Καταστρώνει φιλόδοξα σχέδια και δουλεύει μεθοδικά. Στο κρυφό ημερολόγιό του, όμως, καταγράφει απάτες, σκάνδαλα, τα... άπλυτα της υψηλής κοινωνίας. Ολα πηγαίνουν όπως θέλει, μέχρι που η θεία του ανακαλύπτει το ημερολόγιο, και τα σχέδια του Γκλούμοφ ναυαγούν. Αλλά εκείνος δεν καταθέτει τα όπλα... Τι είναι ικανός να κάνει ο άνθρωπος για να αποκτήσει δύναμη και πλούτο; Η σχεδόν άγνωστη στην Ελλάδα αριστουργηματική σάτιρα του Οστρόφσκι, ενός από τους πρωτεργάτες του ρωσικού ρεαλισμού, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο. Το έργο με ανελέητο χιούμορ και ξέφρενη δράση αποτελεί σκληρή κριτική για την κενότητα, την ανοησία και τη ματαιοδοξία.

Μετάφραση: Λεωνίδας Καρατζάς, σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας, σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης, κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου, μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος, κίνηση: Κυριάκος Κοσμίδης, φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Παίζουν: Λαέρτης Βασιλείου, Ευγενία Ζέκερη, Κόρα Καρβούνη, Ελένη Κοκκίδου, Φιλαρέτη Κομνηνού, Χριστιάννα Μαντζουράνη, Γιάννης Νταλιάνης, Γιώργος Οικονόμου, Θέμης Πάνου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Γεννάδιος Πάτσης, Δημήτρης Πιατάς, Σοφία Σεϊρλή, Σωτήρης Τσακομίδης, Μαρία Τσιμά.

«Εφυγε» ο Πάνος Τζαβέλλας

9/6/2008, ο Πάνος Τζαβέλλας τραγουδά αλληλέγγυος στην Κούβα, σε εκδήλωση που έγινε στη Νίκαια
9/6/2008, ο Πάνος Τζαβέλλας τραγουδά αλληλέγγυος στην Κούβα, σε εκδήλωση που έγινε στη Νίκαια
Πέθανε, χτες, ο 84χρονος Πάνος Τζαβέλλας, ο μουσικός δημιουργός που γνώρισε στους νεότερους το αντάρτικο τραγούδι. Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή, στις 2 μ.μ., στο νεκροταφείο Σχιστού.

Ο Π. Τζαβέλλας γεννήθηκε το 1925 στην Κοζάνη. Μαθητής Γυμνασίου, στην Κατοχή, εντάσσεται στην ΕΠΟΝ και μετά στον ΕΛΑΣ. Ξαναβγαίνει στο βουνό με το Δημοκρατικό Στρατό, όπου τραυματίζεται, συλλαμβάνεται και ακρωτηριάζεται στο δεξί του πόδι. Από εκεί αρχίζει ο δρόμος για τις φυλακές. Δικασμένος 3 φορές σε θάνατο, αρρωσταίνει βαριά το 1959 από τη νόσο του Burgen και πηγαίνει για θεραπεία στη Σοβιετική Ενωση, όπου παρέμεινε μέχρι το 1965. Εκεί σπούδασε μουσική και γνώρισε τον μεγάλο συνθέτη Ντιμίτρι Σοστακόβιτς. Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1965, αλλά τρία χρόνια μετά φυλακίζεται πάλι, αυτή τη φορά από τη χούντα, για παράνομη δράση ενάντια στη χούντα.

Αποφυλακίστηκε το 1971 με «ανήκεστο βλάβη» και ξεκίνησε σαν μουσικός να παίζει στις μπουάτ της Πλάκας. Εκεί τον βρήκε η μεταπολίτευση, όπου πλέον ελεύθερα τραγουδά τα τραγούδια της Εθνικής Αντίστασης. Χιλιάδες νέοι, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι κατέκλυζαν κάθε μέρα της βδομάδας το μαγαζί της οδού Κυδαθηναίων, όπου έπαιζε και τραγουδούσε αντάρτικα. Πολλές φορές έκανε τρεις παραστάσεις τη νύχτα, ώστε να χωρέσουν όλοι.

Φεστιβάλ «Ικαρος»

Το εξαιρετικό καλοκαιρινό Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων «Ικαρος», στην Ικαρία, ανοίγει τα φτερά του και το χειμώνα. Οι Δήμοι - διοργανωτές οργανώνουν στο πλαίσιό του και χειμερινές εκδηλώσεις. Την αρχή θα κάνουν οι σπουδαίες ερμηνεύτριες Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή, που εμφανίζονται στον Αγιο Κήρυκο (27/1) και στον Εύδηλο (28/1). Το ρεπερτόριό τους αποτελείται από ρεμπέτικα, παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια, σε διάφορες διαλέκτους, συμπεριλαμβανομένων ελληνόφωνων της Κ. Ιταλίας, πορτογαλέζικο fado, ισπανόφωνα, γαλλικά, ιταλικά, ρουμάνικα, τούρκικα, αραβικά, τσιγγάνικα, σέρβικα, αμερικάνικο μπλουζ, τζαζ, αρμένικα, σεφαραδείτικα, πομάκικα και βουλγάρικα.

Αφιέρωμα στον Αλέκο Ξένο

Συναυλία - αφιέρωμα στη μνήμη του συνθέτη Αλέκου Ξένου διοργανώνει η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών, αύριο (29/1, 8.30 μ.μ.), στο «Ωδείο Φίλιππος Νάκας» (Ιπποκράτους 41, τηλ.: 210 3634000). Την εκδήλωση προλογίζει ο Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, ο οποίος διευθύνει το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής. Συμμετέχει η Χορωδία της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας, με διεύθυνση του Κώστα Ευαγγελάτου. Σολίστ είναι οι: Μαργαρίτα Συγγενιώτου (μέτζο σοπράνο), Γιώργος Παναγιωτόπουλος (βιολί), Βίκυ Στυλιανού (πιάνο). Είσοδος ελεύθερη. Σημειώνουμε, επίσης, ότι το τελευταίο τεύχος της έκδοσης της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών «Πολύτονο» (Ιαν. - Φεβρ.) περιλαμβάνει οκτασέλιδο αφιέρωμα στον Αλέκο Ξένο (πρώτο μέρος).

«Απόψε φίλα με» τιτλοφορείται το μουσικό πρόγραμμα (κάθε Τετάρτη, 10μμ), στο «Χαμάμ» (Δημοφώντος 97, Ανω Πετράλωνα, 210 3421212). Μετά την επιτυχία του περασμένου φθινοπώρου οι αφιερωμένες στον στιχουργό Χρήστο Κολοκοτρώνη βραδιές επαναλαμβάνονται και εμπλουτίζονται με συνθέσεις του σπουδαίου μπουζουξή Γιάννη Τατασόπουλου. Το πρόγραμμα παρουσιάζει ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Νίκος Τατασόπουλος και ο ερμηνευτής Κώστας Δουμουλιάκας. Μαζί τους η Λίλυ Ριτσώνη (τραγούδι), η Αντιγόνη Μπούνα (κιθάρα, τραγούδι), Μάνος Γρυσμπολάκης (ακορντεόν) και ο Θανάσης Σοφράς (μπάσο, ορχηστρική επιμέλεια).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ