ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με όλα τα μέτωπα ανοιχτά στο συνέδριο
  • Χωρίς επιτυχία η προσπάθεια της ηγεσίας να εκτονώσει την κρίση
  • Στοχοπροσήλωση στη συναίνεση με την κυβερνητική πολιτική
  •  Παρεμβάσεις Εβερτ,  Σουφλιά

Από πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕ της Ν.Δ.
Από πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕ της Ν.Δ.
Προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι και να κουκουλωθεί προσωρινά η κρίση που ανέδειξε η εκλογική ήττα και η αποπομπή του Γ. Καρατζαφέρη, καταβάλλει χωρίς επιτυχία η ηγεσία της ΝΔ, η οποία επιχειρεί ταυτόχρονα να μετατοπίσει το ενδιαφέρον στην «αντιπολιτευτική» τακτική. Ωστόσο την ίδια στιγμή, τα εσωκομματικά μέτωπα παραμένουν ανοιχτά και τροφοδοτούνται από αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις στελεχών και η «μετωπική» αναμέτρηση μεταφέρεται στο έκτακτο συνέδριο τον επόμενο μήνα. Ως λύση εκτόνωσης υποδεικνύεται από πολλές πλευρές η απομάκρυνση του εκπροσώπου Τύπου Αρ. Σπηλιωτόπουλου, η οποία όμως δε θεωρείται πιθανή το αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς θα ερμηνευόταν ως κίνηση αδυναμίας και ήττα του ίδιου του Κ. Καραμανλή και θα πυροδοτούσε ένα κλίμα αμφισβήτησης των επιλογών του.

Η κρίση που εκδηλώθηκε τις τελευταίες μέρες στη ΝΔ δεν απασχόλησε τη χτεσινή πρώτη συνεδρίαση μετά τις εκλογές των τομεαρχών υπό τον Κ. Καραμανλή. Το θέμα έχει κλείσει για μας, επανέλαβε μετά τη συνεδρίαση ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος. Το αντικείμενο της συνεδρίασης, όπως είπε αργότερα ο εκπρόσωπος του κόμματος, ήταν «η οργάνωση της αντιπολιτευτικής μας παρουσίας». Στην εισήγησή του ο Κ. Καραμανλής επαναβεβαίωσε τη στοχοπροσήλωσή του στη συναινετική τακτική, λέγοντας ότι «θα είμαστε πιεστικοί προς την κυβέρνηση αλλά, βεβαίως, πάντα στην κατεύθυνση της δημιουργικής κριτικής». Προκειμένου να μη αφήσει αμφιβολία για το τι εννοεί, ανέφερε ότι αιχμή του δόρατος της αντιπολιτευτικής τακτικής το επόμενο διάστημα θα είναι η διοργάνωση του Ολυμπιακών Αγώνων και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί η κυβέρνηση υιοθέτησε τις προτάσεις της ΝΔ για την αναδιάρθρωση της επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων και για το διορισμό της Γ. Αγγελοπούλου. Με βάση την αποτελεσματικότερη «αντιπολιτευτική παρουσία» προσδιορίστηκαν και οι αρμοδιότητες των τομεαρχών.

Δεύτερο θέμα στη συνεδρίαση ήταν η προετοιμασία του έκτακτου συνεδρίου, καθώς το επόμενο Σαββατοκύριακο ξεκινούν οι νομαρχιακές συνελεύσεις. Η Ντ. Μπακογιάννη παρενέβη και έθεσε το θέμα της αλλαγής του τρόπου ανάδειξης του μελών του Πειθαρχικού Συμβουλίου στο συνέδριο, που έθιξαν άλλα στελέχη (Τσιτουρίδης, Αλογοσκούφης), αλλά τελικά ο Κ. Καραμανλής διευκρίνισε ότι θα συζητηθούν καταστατικές διατάξεις στο έκτακτο συνέδριο. Το πλαίσιο και τους στόχους του έκτακτου συνεδρίου περιγράφει σε άρθρο του στη χτεσινή «Απογευματινή» ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος, όπου υπογραμμίζεται η ανάγκη για νέα οργανωτική και λειτουργική δομή του κόμματος και στην κατεύθυνση αυτή αναφέρει την «επιστράτευση των μάνατζερ σε συγκεκριμένους τομείς».

Εβερτ - Σουφλιάς

Χτες ήταν η σειρά του Μ. Εβερτ να παρέμβει στις εξελίξεις και άλλη μια φορά στήριξε τον Κ.Καραμανλή με το βλέμμα στις κινήσεις του Κ. Μητσοτάκη. Σε γραπτή του δήλωση ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί απόλυτα δικαιολογημένη την απόφαση του Κ. Καραμανλή, γιατί οι δηλώσεις του Καρατζαφέρη «είναι απαράδεκτες, προκάλεσαν ζημιά στη ΝΔ και έθιξαν αυτήν και τον κόσμο της». Ταυτόχρονα όμως, στρέφεται έμμεσα πλην σαφώς κατά του Κ. Μητσοτάκη, αλλά και των «βαρόνων» του Πειθαρχικού, τονίζοντας ότι «η οποιαδήποτε ανοχή σε τέτοιου περιεχομένου δηλώσεις θίγει την αξιοπιστία και την αξιοπρέπεια όλων μας». Τέλος, ζητεί η ΝΔ να ασχοληθεί στο εξής με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει «το έθνος και ο πολίτης» και επισείει το επιχείρημα ότι οι αντίπαλοι της ΝΔ επιδιώκουν να υπάρχει εσωστρέφεια.

Από την πλευρά του ο Γ. Σουφλιάς σε χτεσινή του δήλωση τονίζει ότι επιβεβαιώνεται η θέση του πως «η ιδιοκτησιακή αντίληψη ήταν και είναι το μεγάλο πρόβλημα στη ΝΔ. Αυτή εμποδίζει τη σύνθεση και την παραγωγή ουσιαστικής πολιτικής και αυτή είναι που προσωποποιεί τα θέματα». Τη σκυτάλη πήρε ο Π. Τατούλης, ο οποίος είπε (στο «Σκάι») ότι χρειάζεται θεσμοθέτηση των τάσεων στη ΝΔ, ακύρωση του έκτακτου συνεδρίου και πραγματοποίηση κανονικού καταστατικού συνεδρίου.

Η Ντ. Μπακογιάννη είχε χτες το πρωί συνάντηση με τον Γ. Βαρβιτσιώτη - (προηγήθηκε την προηγούμενη μέρα συνάντηση με τον Μ. Εβερτ) - με την ιδιότητά της ως υπεύθυνη των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Ωστόσο, στη χτεσινή συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε ότι οι διαγραφές δεν αποτελούν λύση και πρέπει να υπάρξει εκτόνωση του κλίματος που επικρατεί στη ΝΔ. Την ίδια στιγμή, στελέχη που υποστηρίζουν τον Κ. Καραμανλή (Αλογοσκούφης, Καλός, Νάκος, κ.ά.) είχαν προχτές το βράδυ σύσκεψη για να συντονίσουν τις κινήσεις τους ενόψει του συνεδρίου και να αναδείξουν τα θέματα που εκτιμούν. Ορισμένοι από αυτούς ανοιχτά πλέον επικρίνουν τα μέλη του Πειθαρχικού που αρνήθηκαν να διαγράψουν τον Γ. Καρατζαφέρη. Ο Γ. Αλογοσκούφης είπε στο «Φλας» ότι «στη συγκεκριμένη περίπτωση το Πειθαρχικό αυτοκαταργήθηκε». Επιπλέον, έδωσε στην εσωκομματική κρίση διάσταση «μάχης γενεών»!

Αργά χτες το βράδυ ο Κ. Καραμανλής είχε συνάντηση μιας ώρας με τον Απ. Ανδρεουλάκο στη Ρηγίλλης, σε μια προσπάθεια να κλείσει ένα ανοιχτό μέτωπο με τον φερόμενο ως εκπρόσωπο της ακροδεξιάς πτέρυγας. Ωστόσο, δεν έγινε γνωστό το περιεχόμενο της συζήτησης που είχαν. Εξερχόμενος ο Απ. Ανδρεουλάκος περιορίστηκε να πει ότι είχε «μια φιλική, εποικοδομητική και εφ' όλης της ύλης συζήτηση με τον πρόεδρο για το καλό της παράταξης».

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Σκόπιμος θόρυβος περί «διαφθοράς»

Στη σκιά του η κυβέρνηση επιδιώκει να επιβάλει το πακέτο των αντιυπαλληλικών μέτρων με πρώτα την απογευματινή λειτουργία των υπηρεσιών και τη σύνδεση μισθού - αποδοτικότητας.

Τεχνητό θόρυβο γύρω από την ύπαρξη διαφθοράς στο δημόσιο και διεφθαρμένων υπαλλήλων δημιουργεί και συντηρεί συστηματικά και παρατεταμένα η κυβέρνηση, ώστε στη σκιά του να επιβάλει τα αντιυπαλληλικά μέτρα που έχει αποφασίσει με πρώτο βήμα την απογευματινή λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών με «σπαστό ωράριο».

Η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Β. Παπανδρέου, θεώρησε σκόπιμο να στείλει, και ταυτόχρονα να διοχετεύσει προς τα ΜΜΕ, επιστολή προς τους άλλους υπουργούς με θέμα τις πειθαρχικές διώξεις κατά υπαλλήλων, οι οποίες χρονολογούνται κάμποσα χρόνια(!) και για τις οποίες έχει στείλει «αναρίθμητες» παρόμοιες επιστολές τον τελευταίο χρόνο. Δημοσιοποίησε επίσης και τη γνωστή λίστα, στην οποία εμφανίζεται ότι οι εκκρεμείς πειθαρχικές υποθέσεις στις 13 Ιούνη 1999 (!) έφταναν τις 859 και από τότε ολοκληρώθηκαν 150 και από αυτούς αθωώθηκαν 52 και επιβλήθηκαν ποινές σε 91. Οι περισσότερες ποινές αφορούσαν επίπληξη και πρόστιμο, ενώ οριστική παύση επιβλήθηκε σε 6 υπαλλήλους και οριστική σε 20. Στην επιστολή της η υπουργός αναφέρει ότι «τα θέματα διαφάνειας και πάταξης της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα ήταν και είναι άμεσης προτεραιότητας για την κυβέρνηση αλλά και ένα διαρκές αίτημα των πολιτών». Δεν εξηγεί όμως γιατί ένα θέμα που άπτεται της λειτουργίας των διορισμένων υπηρεσιακών συμβουλίων παύει να είναι υπηρεσιακό και το αναγορεύει σε «μείζον πολιτικό ζήτημα». Η εξήγηση πρέπει να αναζητηθεί στο γεγονός ότι την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επείγεται να προχωρήσει στην υλοποίηση του πακέτου των νεοφιλελεύθερων και αντιλαϊκών μέτρων, με αιχμή τη σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας και την ελαστικοποίηση του ωραρίου εργασίας. Τα θέματα αυτά θα τεθούν στο πλαίσιο των ψευδεπίγραφων συλλογικών διαπραγματεύσεων με την ΑΔΕΔΥ το επόμενο διάστημα και η κυβέρνηση καλλιεργεί το έδαφος για να αποσπάσει τη συναίνεση της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ στις αντιυπαλληλικές επιδιώξεις της. Ενδεικτικό των κυβερνητικών προθέσεων είναι ότι αποφεύγει συστηματικά να αποκαλύψει ποιο θα είναι το ωράριο των υπαλλήλων που θα εργάζονται και τις απογευματινές ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο προετοιμάζει λύσεις με βάση το απάνθρωπο «σπαστό ωράριο», εργασία ορισμένες ώρες το πρωί και τις υπόλοιπες το απόγευμα, μέχρι να συμπληρωθεί το 8ωρο! Η συντήρηση του θέματος περί «διαφθοράς» έχει στόχο να καμφθούν οι αντιστάσεις των υπαλλήλων στην καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, με το επιχείρημα ότι αυτό αποτελεί «απαίτηση των πολιτών»!

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Προς «πολιτισμένο διαζύγιο»;

Για «πολιτισμένο διαζύγιο» έκανε λόγο χτες στην Πολιτική Γραμματεία ο Νίκος Μπίστης, γνωστοποιώντας την απόφασή του να εισηγηθεί, σήμερα στη σύσκεψη που πραγματοποιούν τα στελέχη της «εκσυγχρονιστικής κίνησης» από όλη την Ελλάδα στην Αθήνα, αποχώρηση από το κόμμα.

Η Πολιτική Γραμματεία ασχολήθηκε με οργανωτικά θέματα και δε συζήτησε, όπως είχε προγραμματιστεί, το προσχέδιο θέσεων που ενέκρινε η αρμόδια Επιτροπή προχτές. Εξάλλου, δεν πήρε μέρος ο πρόεδρος του κόμματος, Ν. Κωνσταντόπουλος, άγνωστο για ποιο λόγο. Η συζήτηση επί του κειμένου των θέσεων θα γίνει σήμερα οπότε και ξανασυνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία και τον τελικό λόγο έχει το Σαββατοκύριακο η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή.

Στο μεταξύ, 50 στελέχη του κόμματος υπέγραψαν κείμενο με το οποίο ζητούν την αναβολή του συνεδρίου. Ωστόσο, ανάλογο αίτημα που κατέθεσαν στην Επιτροπή Θέσεων οι Π. Κουναλάκης, Θ. Μαργαρίτης και Μ. Παπαγιαννάκης απορρίφθηκε και όλα δείχνουν ότι ο χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου (29 Ιούνη - 2 Ιούλη) δε θα αλλάξει τελικά.

Εξάλλου, απόψε το βράδυ στην Αθήνα συγκεντρώνονται τα στελέχη της «εκσυγχρονιστικής κίνησης», αφού έχουν ολοκληρωθεί συσκέψεις σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ν. Μπίστης θα εισηγηθεί πέρα από την αποχώρηση και την ανάληψη πρωτοβουλίας για τη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού σχήματος που θα ασκεί «προγραμματική και όχι λαϊκίστικη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση». Οι αποφάσεις της σύσκεψης θα ανακοινωθούν στη συνεδρίαση της ΚΠΕ το Σαββατοκύριακο.

Ο Ν. Μπίστης φέρεται να δήλωσε χτες στην Πολιτική Γραμματεία ότι το προσχέδιο Θέσεων που κατέθεσε ο Ν. Κωνσταντόπουλος κινείται στην ίδια γραμμή που οδήγησε τον Συνασπισμό στην εκλογική ήττα, καθώς και ότι η συμμαχία «αριστερού ρεύματος» και «προεδρικών» προέκυψε μέσα από αμοιβαίους συμβιβασμούς, που δεν προοιωνίζονται τίποτε το θετικό για την πορεία του κόμματος.

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση της ΠΓ και εκ μέρους αυτής ο Στέργιος Πιτσιόρλας δήλωσε πως στο συνέδριο θα συζητηθούν τα πάντα και από όλους θα γίνει σεβαστή η κυρίαρχη θέληση των μελών του κόμματος. «Ορισμένοι - συμπλήρωσε - κάνουν την επιλογή της αποχώρησης. Εμείς τους καλούμε κι αυτή την ύστατη ώρα να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να παραμείνουν στις γραμμές του ΣΥΝ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ