ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάη 2000
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Ψήφος αγωνιστική

Ολοκληρώνονται σήμερα οι αρχαιρεσίες για νέα διοίκηση στην Ενωση

Ολοκληρώνονται σήμερα Παρασκευή οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, καθώς και αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου και για το ΕΚΑ. Οι λιθογράφοι μπορούν να ψηφίσουν στα γραφεία της Ενωσης, στην οδό Αριστοτέλους 11 - 15, από τις 8.30 το πρωί μέχρι και τις 8 το βράδυ.

Την ανάγκη συσπείρωσης γύρω από το σωματείο και της ενδυνάμωσης των ταξικών χαρακτηριστικών του επισημαίνει στη διακήρυξή του ο « Ενιαίος Αγωνιστικός Συνδυασμός», ο οποίος υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ.

Ο συνδυασμός υπογραμμίζει τη σφοδρή επίθεση που δέχονται και οι εργαζόμενοι του κλάδου από τους εργοδότες και την κυβερνητική πολιτική, με τις απολύσεις να αυξάνονται, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας να καταστρατηγούνται, το κλίμα τρομοκρατίας και τις απειλές στους εργασιακούς χώρους. Η παράταξη - συνεχίζει - από τη θέση της πλειοψηφίας στη διοίκηση του σωματείου όλο το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε δίπλα στους εργαζόμενους στα μικρά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισαν και ταυτόχρονα ανέλαβε πρωτοβουλίες για το συντονισμό δράσης με άλλα σωματεία, ώστε πιο αποτελεσματικά να αποκρουστεί η αντεργατική επίθεση, ενώ συμμετέχει στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Καλεί τους λιθογράφους να υπερψηφίσουν το ψηφοδέλτιό της, ώστε να συνεχίσει ακόμα πιο μαχητικά στην ίδια ρότα το σωματείο, στη ρότα του αγώνα, ενώ δεσμεύεται για αντίσταση στην επίθεση κυβέρνησης - εργοδοτών - Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην προσπάθεια ανατροπής των εργασιακών σχέσεων.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Χτύπημα στη «μαύρη εργασία»

Με τον αγώνα τους μέχρι αργά το βράδυ, απέτρεψαν τον απόπλου ανασφάλιστων πλοίων απο το Πειραιά, υποχώρησε μια εταιρία  

Ναυτεργάτες στον καταπέλτη ανασφάλιστου πλοίου
Ναυτεργάτες στον καταπέλτη ανασφάλιστου πλοίου
Πλήγμα έδωσαν χτες οι ναυτεργάτες στη «μαύρη εργασία», που βασιλεύει στα τουριστικά πλοία με σημαίες «ευκαιρίας». Τα πρώτα πλοία που δέχτηκαν τα αγωνιστικά χτυπήματα των ναυτεργατών ήταν το «ΝΗΣΟΣ ΚΥΠΡΟΣ» της εταιρίας «Σάλαμις Γκλόρι» και το «Μιλένιουμ Εξπρές» της εταιρίας «ΑΞΕΣ», τα οποία αποκλείστηκαν στο λιμάνι του Πειραιά. Οι Ελληνες και αλλοδαποί ναυτεργάτες που είναι ναυτολογημένοι σ' αυτά τα πλοία είναι ανασφάλιστοι, ενώ οι μισθοί τους είναι κάτω από το κατώτατο όριο που ορίζει η Διεθνής Ομοσπονδία Μεταφορών.

Αργά το βράδυ η «ΑΞΕΣ» συμφώνησε με την ασφάλιση του πληρώματος στο ΝΑΤ και το «Μιλένιουμ» απέπλευσε. Οι ναυτεργάτες από νωρίς το πρωί βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στους καταπέλτες των πλοίων αυτών, ακυρώνοντας τα προγραμματισμένα δρομολόγιά τους, από το λιμάνι του Πειραιά για Κύπρο και Ισραήλ, με ενδιάμεσες προσεγγίσεις ελληνικών λιμανιών και επιστροφή στον Πειραιά.

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε μετά την άρνηση των πλοιοκτητών, μέχρι και χτες, να δεχτούν εφαρμογή των οργανικών συνθέσεων, ασφάλιση των πληρωμάτων στο ΝΑΤ, εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η αδιάλλακτη στάση των εταιριών άρχισε να αλλάζει από το απόγευμα μπροστά στην αποφασιστικότητα των ναυτεργατών. Η «Σάλαμις Γκλόρι» ζήτησε από την ΠΝΟ συνάντηση, αλλά οι ναυτεργάτες διαμήνυσαν ότι θα παραμείνουν στους καταπέλτες μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Γ. Τούσσας, δήλωσε: «Στα πλοία αυτά διαπιστώσαμε την πλήρη ασυδοσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Ολοι οι ναυτεργάτες ανασφάλιστοι με μισθούς ψίχουλα. Παράλληλα, η παρουσία των πλοίων αυτών στο λιμάνι του Πειραιά εκφράζει τη γενικότερη πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στον τομέα της ναυτιλίας. Είναι επιτακτική ανάγκη να πολλαπλασιαστούν οι δυνάμεις των ναυτεργατών. Να ριχτούν στη μάχη για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεών τους. Να απαιτήσουν παράλληλα την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με απεργίες ενάντια στην αντιναυτεργατική πολιτική».

Η Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της καταδικάζει «το καθεστώς της εφοπλιστικής ασυδοσίας, που συντηρείται και διαιωνίζεται από την υποτελή στους εφοπλιστές αντιναυτεργατική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας». Επισημαίνει ότι «η κατάργηση του καμποτάζ, η απελευθέρωση των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών, είναι παράγοντας όξυνσης του προβλήματος της ασυδοσίας, υποβάθμισης των μισθολογικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτεργατών». Τονίζει, δε, ότι «η άθλια κατάσταση που επικρατεί στα πλοία με σημαία ευκαιρίας είναι το μοντέλο που προωθείται από το επιτελείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της κυβέρνησης και του ΥΕΝ. Το μοντέλο αυτό συνδέεται άμεσα και με τις πρόσφατες προγραμματικές δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας».

Η ΚΟΝ καλεί τους ναυτεργάτες να συμμετάσχουν αποφασιστικά στον αγώνα για τη διατήρηση του καμποτάζ και να συμβάλουν στη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού μετώπου πάλης.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν ο Β. Ξένος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Ε. Παντελάκη, νομαρχιακή σύμβουλος της ΝΑΣ.

ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΟΝΤΟΠΟΡΩΝ
Απαράδεκτες εφοπλιστικές αξιώσεις

Καλύπτουν τον... πληθωρισμό οι εφοπλιστές και αυτό υπό εξωφρενικούς όρους

Το μαζικό διωγμό των Ελλήνων ναυτεργατών από τα κατώτερα πληρώματα των ποντοπόρων πλοίων αξίωσαν ευθαρσώς μπροστά σε συνδικαλιστές ναυτεργάτες οι εκπρόσωποι της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Η εφοπλιστική αξίωση διατυπώθηκε χτες το μεσημέρι κατά την πρώτη διαπραγματευτική συνάντηση της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, με τη διοίκηση της Εφοπλιστικής Ενωσης για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας για τα ποντοπόρα πλοία.

Η διοίκηση της ΠΝΟ πρότεινε αύξηση 7%, διεκδικώντας μέτρα για την προστασία των ανέργων, για την προστασία της απασχόλησης και για την εφαρμογή της νομοθεσίας περί οργανικών συνθέσεων. Επίσης, πρότεινε την αύξηση των ημερών κανονικής άδειας.

Οι εφοπλιστές όχι μόνο απέρριψαν ακόμα και αυτό το «κολοβό» διεκδικητικό πλαίσιο, αλλά αντιπρότειναν ποσοστό αύξησης σύμφωνο με το ποσοστό του πληθωρισμού! Επιπλέον, απαίτησαν εκβιαστικά σαν όρο υπογραφής της σύμβασης, την πλήρη «ελευθεριότητα» στη σύνθεση των κατωτέρων πληρωμάτων! Απαίτησαν δε και τα εξής εξωφρενικά: Νέες φοροαπαλλαγές και πλήρη ανάληψη του κόστους της ναυτικής εκπαίδευσης από το κράτος!

Ωστόσο, έχει σημασία ότι την προκλητικότητα των ποντοπόρων εφοπλιστών έχει τροφοδοτήσει ακριβώς η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ, η οποία μέχρι στιγμής έχει «κλείσει» όπως - όπως τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας με τους εφοπλιστές των ακτοπλοϊκών πλοίων και των τουριστικών, συμφωνώντας στο εξευτελιστικό ποσοστό αύξησης 4,5% σε δύο δόσεις! Επιπλέον τις εφοπλιστικές ορέξεις ανοίγει και η άρνηση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ να αναλάβει αγωνιστική δράση απορρίπτοντας τις συγκεκριμένες προτάσεις της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ για απεργιακές και άλλου είδους αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

ΕΝΩΣΗ ΝΑΥΤΙΚΩΝ «Η ΘΑΣΟΣ»
Αγωνιστικό προσκλητήριο

Κάλεσμα αντίστασης στα εργοδοτικά σχέδια και την απόλυση του γραμματέα της Ενωσης

Να «φουντάρουν» τα σχέδια διάλυσης που επεξεργάζονται υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και εφοπλιστές της πορθμειακή γραμμής Καβάλας - Θάσου, σε βάρος του αγωνιστικού σωματείου Ενωση Ναυτικών «Η ΘΑΣΟΣ», καλεί με ανακοίνωσή της η διοίκηση του σωματείου, τους εργαζόμενους, τους μαζικούς φορείς της περιοχής και κάθε δημοκράτη. Η διοίκηση καλεί τους εργαζόμενους να σταθούν δίπλα στο σωματείο και να αντικρούσουν την παράνομη και καταχρηστική απόλυση του γενικού γραμματέα του σωματείου Κώστα Ντούκα, από το πλοίο «ΚΑΒΑΛΑ» της Ναυτιλιακής Εταιρίας ΚΑΒΑΛΑ, που αποτελεί την κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος του σωματείου. Επίθεση που έχει αρχίσει να εκτυλίσσεται εδώ και ένα χρόνο με ανάλογες διώξεις σε βάρος και άλλων μελών της διοίκησης.

Η διοίκηση χαρακτηρίζει την απόλυση του συνδικαλιστή ως πολιτική δίωξη, με την οποία επιχειρείται να περάσει η τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς, προκειμένου να «χτυπηθεί» «η αδιάλλακτη και ασυμβίβαστη στάση του σωματείου και του γενικού γραμματέα του». Οι πλοιοκτήτριες εταιρίες ΝΕΚ, ΝΕΡ και ΑΝΕΘ, συνεχίζει η ανακοίνωση, καθημερινά πιέζουν συνδικαλιστές για να «αποκηρύξουν» το σωματείο «έτσι, ώστε να μην υπάρχει καμία εστία αντίστασης στις αντεργατικές, αντιαναπτυξιακές, αντιλαϊκές επιλογές τους».

Επισημαίνεται ακόμα ότι η νέα επίθεση σε βάρος του σωματείου έρχεται λίγο καιρό μετά την αγωνιστική του στάση ενάντια στην αντεργατική εγκύκλιο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για τα πλοία «μικρής χωρητικότητας», με την οποία υποβαθμίζονταν τα διπλώματα μιας σειράς ειδικοτήτων των ναυτεργατών, ανατρέποντας τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και παραβιάζοντας τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ
ΟΧΙ στην υποταγή

Καταγγέλλει το ΕΚ για την προβοκατόρικη τακτική του κατά το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς

Την ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Ναυπάκτου, που όχι μόνο προχώρησε σε ένα «άχρωμο γιορτασμό της Πρωτομαγιάς», αλλά επιτέθηκε και με οξύτητα στις ταξικές δυνάμεις της περιοχής, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Συνδικαλιστών Ναυπακτίας - Δωρίδας.

Η Συντονιστική τονίζει πως με τις επιλογές της, η ηγεσία του ΕΚ επιβεβαιώνει τον εαυτό της στο ρόλο της άκριτης αποδοχής της αντεργατικής και αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και της στήριξης των εξαγορασμένων και αναξιόπιστων ηγεσιών ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Να σημειωθεί ότι στις 7 του Μάη η ηγεσία του ΕΚ Ναυπάκτου προβοκάρισε τη συγκέντρωση της Συντονιστικής Επιτροπής πραγματοποιώντας την ίδια μέρα άλλη εκδήλωση που ήταν μακριά από το πνεύμα του αγωνιστικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς, ενώ με τη διακήρυξή της κατηγόρησε τη Συντονιστική ότι «παίζει με την ενότητα των εργαζομένων με διασπαστικές εκδηλώσεις!»

Οπως σημειώνει η Συντονιστική, «στη διακήρυξη του ΕΚΝ γίνεται μία γενικόλογη και επιδερμική αναφορά σε δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, που βρίσκονται υπό διωγμό, χωρίς να νιώσει καν την ανάγκη να αναφερθεί έστω και επιγραμματικά στις αιτίες, πρόσωπα, πράγματα και πολιτικές που ευθύνονται και πάνω απ' όλα στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες».

Καταλήγοντας, η Συντονιστική καλεί την ηγεσία ΕΚ Ναυπάκτου «να σταθμίσει τις ευθύνες της απέναντι στους εργαζόμενους» και να ταχθεί με το μέρος των ταξικών δυνάμεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ