ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάη 2000
Σελ. /36
Με ήχους και φωνές
  • Μια ολόκληρη εποχή, το ύφος και ήθος της, όπως αποτυπώθηκαν στο λαϊκό τραγούδι και τους ανθρώπους του, ζωντανεύουν με τις διηγήσεις της Αγγέλας Παπάζογλου. Της Σμυρνιάς τραγουδίστριας, συντρόφου του μεγάλου ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου. Ο λόγος της Αγγέλας Παπάζογλου, φυλαγμένος ευλαβικά από το γιο της Γιώργη, λιτός, αδρός, τραγικά επίκαιρος θα ακουστεί από αύριο και για 20 μόνο παραστάσεις, στο θέατρο «Μεταξουργείο».

Πρελούδια του αξέχαστου Δημήτρη Φάμπα και άλλα κομμάτια από τον κιθαρίστα Περιστέρη Καραπαναγιώτη (φωτο)
Πρελούδια του αξέχαστου Δημήτρη Φάμπα και άλλα κομμάτια από τον κιθαρίστα Περιστέρη Καραπαναγιώτη (φωτο)
Η θεατρική προσαρμογή του κειμένου και η μουσική επιμέλεια έγιναν από το μουσικολόγο Λάμπρο Λιάβα, ενώ τα σκηνικά είναι του Μάριου Σπηλιόπουλου. Την Αγγέλα Παπάζογλου υποδύεται η Αννα Βαγενά, η οποία μαζί με τον Λάμπρο Λιάβα επιχείρησαν τη σκηνική προσαρμογή του κειμένου, επιδιώκοντας την ισορροπία ανάμεσα στο θεατρικό λόγο και την αφήγηση.

  • «Πορτρέτα» των Γ. Α. Παπαϊωάννου, Α. Κουντούρωφ και Δ. Δραγατάκη παρουσιάζει η πιανίστρια Εφη Αγραφιώτη, σήμερα (8.30μμ), στο «Ατενέουμ» (Αδριανού 3, Θησείο).
  • Εργα για σόλο κιθάρα, για βιολί και κιθάρα παρουσιάζουν ο κιθαρίστας Περιστέρης Καραπαναγιώτης και ο βιολονίστας Νάσος Μαρτζούκος, σήμερα (9μμ), στην αίθουσα «Φ. Νάκας» (Ιπποκράτους 41). Το πρόγραμμα με έργα Σατί, Κορέλι, Τζουλιάνι κ.α., θα ξεκινήσει με τρία πρελούδια του αξέχαστου κιθαριστή και δασκάλου Δημήτρη Φάμπα.
  • Σε συνεργασία με την πρεσβεία της Βενεζουέλας και ελεύθερη είσοδο πραγματοποιείται αύριο (8μμ), το ρεσιτάλ του πιανίστα Αντρές Καρσιέντε, με έργα Μπαχ, Μότσαρτ, Στράους και Εστέβεζ.
  • Με την Ορχήστρα Δωματίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής συμπράττουν η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου και ο Σωκράτης Ανθης (τρομπέτα), την Κυριακή (11.30 πμ), στο Μέγαρο Μουσικής, με έργα Χέντελ, Μότσαρτ και Πέρσελ. Την Κυριακή (8.30μμ), στον ίδιο χώρο, θα δώσει συναυλία η Καμεράτα, με μαέστρο τον Μίλτο Λογιάδη και σολίστ τους κιθαριστές Ελενα Παπανδρέου, Μάρω Ραζή, Χάρη Καννελίδη, Βαγγέλη Μπουντούνη. Τη Δευτέρα (8.30μμ) στο ΜΜ ο Κρίστιαν Ντίρσταϊν θα δώσει ρεσιτάλ κρουστών.
  • Εργα Βάγκνερ, Λιστ και Μπετόβεν θα παρουσιάσει η Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών σε συναυλία της, αύριο (8.30μμ), στο Αθηναϊκό Δημοτικό Θέατρο (Τιμοκρέοντος 6α, Αγ. Σώστης), με μαέστρο τον Ελ. Καλκάνη και σολίστ τον πιανίστα Δημήτρη Παπαθεοδώρου. Είσοδος ελεύθερη.
  • Στο «Μικρό Μουσικό Θέατρο» (Βεϊκου 33, Κουκάκι), σήμερα (10.30μμ), η δεκαμελής μπάντα «Soul Fingers» παρουσιάζει σόουλ και ρυθμ εν μπλουζ «διαδρομές».
  • Αφιέρωμα στην ελληνική ροκ σκηνή πραγματοποιείται αύριο (8.30μμ), στο κλαμπ «Τζένεσις» (7ης Μαρτίου 47, Νίκαια). Θα εμφανιστούν οι: Δ. Πουλικάκος, «Σπυριδούλα», «Βαβούρα μπαντ», Τάκης Μακρής, Γ. Γαβαλάς κ.α.
  • Στον «Αέρα» (κεντρική πλατεία Πετρούπολης), σήμερα εμφανίζονται οι «Αχαιοί», ενώ αύριο(10μμ) ανήκει στους «Βαβυλώνα» και σε άλλα σχήματα του «Low Bap».
  • Λάτιν «διαδρομές» στο «Πλανέτα Σάμπα» (Σαραντάπηχου 15-17, Κολωνάκι), όπου σήμερα φιλοξενείται στο συγκρότημα «Bossa Nossa», με βραζιλιάνικα και κουβανέζικα τραγούδια.
Για τους μικρούς μας φίλους

Συνεχίζεται με επιτυχία το 15ο Παιδικό Φεστιβάλ του Δήμου Βύρωνα. Σήμερα στο θέατρο «Λουίζα» τα παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν: Την παράσταση «Οδυσσεβάχ» από μαθητές του 1ου Γυμνασίου (3.30μμ). «Μέσα στο νερό δασκάλα» από το 3ο Δημοτικό (7μμ). «Τύμπανο, τρομπέτα και κόκκινα κουφέτα» από το 13ο Δημοτικό (9.30μμ). Στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (8μμ) μαθητές του 13ου Δημοτικού παρουσιάζουν παραδοσιακούς χορούς, ενώ στην παιδική χαρά Ανάληψης από τις 6.30μμ οι μικροί μας φίλοι μπορούν να παίξουν με κλόουν και να παρακολουθήσουν παραδοσιακούς χορούς (7.30μμ) και την παράσταση «Η γειτονιά μας» από το 7ο Δημοτικό.

Αύριο στο «Λουίζα», (6μμ) τα παιδιά του 2ου Γυμνασίου παρουσιάζουν τον «Κύκλο με την κιμωλία». Στις 8.30μμ, το 3ο Γυμνάσιο παρουσιάζει το «Λόρδο Βύρωνα». Στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (7.30μμ) θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί. Στο Θέατρο Βράχων «Αννα Συνοδινού» (8.30μμ), το 5ο Γυμνάσιο παρουσιάζει το «Ταξίδι στην Κωμωδία». Στο προαύλιο του 9ου Δημοτικού (6μμ) φιλοξενούνται παραστάσεις και παραδοσιακοί χοροί. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται και τις επόμενες μέρες.

  • Γελωτοποιοί, ταχυδακτυλουργοί, ξυλοπόδαροι, κλόουν... συμμετέχουν αύριο και την Κυριακή στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Αιγάλεω για τα παιδιά, στο Αλσος. Το πρόγραμμα θα διαρκεί από 11πμ - 2μμ και 5.30- 9.30μμ.
μία εκδήλωση

Συνέδριο με θέμα «Σπύρος Παπαλουκάς και οι αγιογραφίες του στο Μητροπολιτικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Προστασία και διατήρηση του έργου», πραγματοποιείται αύριο και την Κυριακή στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αμφισσας. Στόχος είναι η προστασία και διατήρηση των Αγιογραφιών του ναού, καθώς και η διάδοση του έργου του ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά. Στις εργασίες του συνεδρίου θα παρευρεθούν καλλιτέχνες, ιστορικοί τέχνης, συντηρητές και μελετητές του έργου του καλλιτέχνη. Ανάμεσά τους οι: Μαίρη Μιχαηλίδου, Δημήτρης Μυταράς, Αφροδίτη Κούρια, Περικλής Παντελεάκης, Αθανάσιος Στεφόπουλοςκ.ά.

ένα πρόγραμμα

Αυλαία σήμερα της μουσικής παράστασης «Στην άκρη ενός φιλιού», που παρουσιάζει η Μαργαρίτα Ζορμπαλά (12-14, 19-21/5), στο «Γυάλινο Μουσικό Θέατρο» (Συγγρού). Μαζί με τους Αντώνη Μιτζέλο, Αχιλλέα Περσίδη και Τσίκο ερμηνεύει τα τραγούδια του νέου, ομώνυμου δίσκου της, και παλιότερα, αγαπημένα κομμάτια. Ενα μελωδικό «ταξίδι» με όχημα μουσικές των Βραζιλίας, Κούβας, Ρωσίας και Ελλάδας, με τραγούδια των Θ. Μικρούτσικου, Μ. Θεοδωράκη, Αντ. Μιτζέλου, Αχ. Περσίδη, Μπ. Ακουτζάβα κ.ά. Εναρξη παραστάσεων: Παρασκευή - Σάββατο: 10.30μμ, Κυριακή: 9.30μμ.

μια παράσταση

Μέχρι τις 14/5 θα παίζεται στο «Κοτοπούλη - Ρεξ» του Εθνικού Θεάτρου, η παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων «Φωνάζει ο κλέφτης». Η παράσταση δίνεται στο πλαίσιο του θεσμού που εγκαινιάστηκε φέτος και τιτλοφορείται «Μάιος, μήνας ΔΗΠΕΘΕ στο Εθνικό Θέατρο». Η κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη, σκηνικά - κοστούμια Κέλλυς Βρεττού, μουσική Σωτήρη Δεμπόνου. Παίζουν: Ειρήνη Μάνθου, Δανάη Τζήμα, Ζώγια Σεβαστιανού, Χάρης Αναστασίου, Γιώργος Τζέρπος, Μιχάλης Μπίζιος, Παναγιώτης Ραπτάκης, Νίκος Σφαιρόπουλος. Οπως σημειώνει ο σκηνοθέτης στην παράσταση προσπάθησε να αναζητήσει τους χαρακτήρες του Ψαθά, να ανιχνεύσει το λόγο τους, να φωτίσει την ανασφάλεια και την πονηριά τους.

μία έκθεση

Συνεχίζεται σήμερα και αύριο η έκθεση έργων των μελών της Ανοιχτής Θεραπευτικής Κοινότητας «Διάβαση», που συμμετείχαν στα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης στα αντικείμενα της συντήρησης ξύλου, ξυλόγλυπτου, επίπλου, κεραμικής και ηλεκτρονικής τυπογραφίας. Η έκθεση φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Στέκι της «Διάβασης» (Σταυροπούλου 29, πλατεία Αμερικής). Περιλαμβάνει ξυλόγλυπτα, συντηρημένα - αναπαλαιωμένα έπιπλα, κεραμικά χρηστικού ή διακοσμητικού χαρακτήρα και έντυπα, που έχουν δημιουργηθεί με τη συμμετοχή των μελών στα πλαίσια της εκπαίδευσής τους. Η έκθεση θα λειτουργεί από τις 7 - 9 μμ.

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • Νίκος Μπογιόπουλος: «Βαλκάνια, 78 μέρες στόχος του ΝΑΤΟ»
  • Καρλ Μαρξ: «Οι ταξικοί αγώνες στη Γαλλία από το 1848 ως το 1850»
  • Βασίλης Λιόγκαρης: «Αναζητώντας το χαμένο γάτο»
  • Λουί Γκιγιού: «Αντζελίνα»
  • Ζήσης Σκάρος: «Οι ρίζες του ποταμού - Αστοί και εργάτες» (τρεις τόμοι)
  • Νίκος Μολυβιάτης: «Το κάστρο που πέταξε»
  • Χάρης Σακελλαρίου: «Το παιδί και η αρκούδα»
  • Αστέριος Λάμπρου: «Χρωματιστοί κύκλοι»
μια συναυλία

Νίκος Ζιώγαλας
Νίκος Ζιώγαλας
«Αλλιώτικα φτερά» και φρέσκα τραγούδια φέρνουν τον Νίκο Ζιώγαλα στο «Σταυρό του Νότου κλαμπ» (Θαρύππου 37 και Φραντζή, Ν. Κόσμος). Ο τραγουδοποιός, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του νέου του δίσκου εμφανίζεται την Κυριακή και τη Δευτέρα (10.30μμ), παρουσιάζοντας τα καινούρια του τραγούδια. Συνοδοιπόρος του θα είναι ο Μανώλης Φάμελλος, που έγραψε τη μουσική σε τρία τραγούδια του δίσκου και είχε τη συνολική επιμέλεια της παραγωγής.

  • Σήμερα και αύριο, στο «Χάουζ οφ αρτ» (Σαχτούρη 4 και Σαρρή, Ψυρρή), φιλοξενούνται ο Νίκος Γρηγοριάδης και η Κατερίνα Κυρμιζή, με τραγούδια από τους δίσκους τους.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ