ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ

Την ανάγκη δημιουργίας ενός αντίπαλου δέος, που θα έχει στόχο την ανατροπή της «νέας τάξης», επισήμαναν οι σύνεδροι μέσα από τις παρεμβάσεις τους κατά τη διάρκεια της δεύτερης χτεσινής μέρας των εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ειρήνης. Στις εργασίες του συνεδρίου, που έλαβαν χώρα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, συζητήθηκαν τα ζητήματα του αφοπλισμού και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Κύριο μέλημα του Παγκόσμιου Κινήματος Ειρήνης, όπως τόνισαν και οι σύνεδροι, πρέπει να είναι η κινητοποίηση όλων των λαών του πλανήτη, εναντίον της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης. Η βαρβαρότητα που γνωρίζουν οι λαοί από τους ιμπεριαλιστές και η «δαμόκλειος σπάθη» του πυρηνικού ολέθρου, που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους, είναι προβλήματα που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση και μαζική κινητοποίηση. Οι εμπειρίες που μετέφεραν οι εκπρόσωποι των φιλειρηνικών κινημάτων από όλο τον κόσμο ήταν σημαντικές και πάνω σ' αυτές έγινε ένας πλούσιος και δημιουργικός διάλογος.

Σήμερα Παρασκευή, οι σύνεδροι θα συνεχίσουν τις εργασίες τους στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά και η ολομέλεια του συνεδρίου, θα αναπτύξει το 3ο θέμα: «Ειρήνη και Ανάπτυξη». Με ομάδες εργασίας:

α) Ισομερής ανάπτυξη ως προϋπόθεση για την ειρήνη (χρέη χωρών...)

β) Εμπάργκο και αποκλεισμοί (ομιλίες και παρεμβάσεις από εκπροσώπους χωρών που γνωρίζουν τον απάνθρωπο οικονομικό αποκλεισμό των ιμπεριαλιστών).

γ) Ανθρώπινα δικαιώματα (πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά...).

δ) Εξάλειψη φτώχειας - πείνας.

Και η αυριανή απογευματινή ολομέλεια θα έχει θέμα: «Πολιτισμός της Ειρήνης»

α) Εθνικισμός και ξενοφοβία.

β) Διεθνές έτος για τον πολιτισμό της ειρήνης.

γ) Εκπαίδευση για την ειρήνη.

δ) Κρούσματα διασυνοριακής τρομοκρατίας (έξαρση θρησκευτικού φανατισμού).

Το Σάββατο και την Κυριακή θα γίνει ολομέλεια των αντιπροσώπων χωρών - μελών του ΠΣΕ, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση, θα βγουν αποφάσεις για τα τελικά κείμενα και θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη του νέου προεδρείου του ΠΣΕ.

Θα «αφοπλίσουμε» τη Νέα Τάξη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε το θέμα του αφοπλισμού που συζητήθηκε στην πρωινή ολομέλεια του συνεδρίου. Οι κεντρικές παρεμβάσεις των συνέδρων και ο διάλογος που ακολούθησε στις ομάδες εργασίας, έδωσαν χρήσιμα συμπεράσματα και φανέρωσαν πολλές πτυχές του προβλήματος. Κοινή διαπίστωση των συνέδρων ήταν ότι μόνο μέσα από την οργανωμένη πάλη του μαζικού κινήματος, μπορεί να επιβληθεί ο παγκόσμιος αφοπλισμός.

Η πρωινή ολομέλεια ξεκίνησε με το χαιρετισμό του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Κ. Δημόπουλο, ο οποίος τόνισε ότι στόχος όλων των λαών πρέπει να είναι τα χρήματα που δαπανούν οι κυβερνήσεις για εξοπλισμούς, να αξιοποιηθούν για την κατασκευή σχολείων, πανεπιστημίων, νοσοκομείων και για την έρευνα προς όφελος του ανθρώπου.

Οταν καλείσαι να συζητήσεις για τον πυρηνικό αφοπλισμό και τον κίνδυνο που διατρέχει η ανθρωπότητα από έναν επικείμενο πυρηνικό όλεθρο, το μυαλό σου γυρίζει πολλά χρόνια πίσω. Καθηλώνεται στις 6 Αυγούστου του 1945, όταν για πρώτη φορά οι Αμερικάνικοι σε μια επίδειξη δύναμης, σκόρπισαν το θάνατο στη Χιροσίμα... για να το επαναλάβουν δυο μέρες αργότερα στο Ναγκασάκι. Ενας άνθρωπος που γνώρισε αυτή την τραγική στιγμή της παγκόσμιας ιστορίας, βρέθηκε χτες το πρωί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και απλώς μετέφερε τη δική του ιστορία...

«Είμαι ένας "Χιμπακούσα". Μετά από 55 χρόνια, 300.000 χιλιάδες συμπατριώτες μου βασανίζονται, επειδή μολύνθηκαν από τη ραδιενέργεια...». Τα λόγια του Καζούσι Κανέκο, προέδρου του Ιδρύματος Χιροσίμας, έφεραν στη μνήμη όλων των συνέδρων τις εικόνες από εκείνη την καταστροφική ημέρα. «Ο κίνδυνος υφίσταται ακόμα, τα πυρηνικά όπλα όχι μόνο δεν έχουν απαλειφθεί, αλλά ο αριθμός τους αυξάνεται δραματικά», συνέχισε ο ίδιος, και λίγο αργότερα τόνισε: «Οταν στις 9 Αυγούστου επέστρεψα στη Χιροσίμα, με μια ομάδα γιατρών, είδα γονείς να μην αναγνωρίζουν τα παιδιά τους, γιατί είχαν υποστεί φρικτές παραμορφώσεις. Είδα ανθρώπους που έκλαιγαν και ούρλιαζαν για βοήθεια. Είδα μια πόλη που θύμιζε έρημο και πτώματα να υπάρχουν παντού...».

Κλείνοντας την ομιλία του έστειλε ένα μήνυμα: «Οφείλουμε εμείς που ζήσαμε τον πυρηνικό όλεθρο, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι λαοί να παλέψουμε με κάθε μέσο για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να συνυπάρξουν μ' αυτά».

Ιμπεριαλιστική... παραπληροφόρηση

Για επιχείρηση παραπληροφόρησης και συστηματικής προπαγάνδας τόσο από την αμερικάνικη κυβέρνηση όσο και από τα ΜΜΕ της χώρας της, έκανε λόγο η Κάρεν Τάλμποτ, σύνεδρος στο παγκόσμιο συνέδριο και αντιπρόσωπος φιλειρηνικής οργάνωσης από τις ΗΠΑ. «Σε όλη τη διάρκεια των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, έγινε συστηματική προσπάθεια να πειστεί ο αμερικάνικος λαός, αλλά και το φιλειρηνικό κίνημα, προκειμένου να μην αντιδράσει, ότι οι βομβαρδισμοί έπρεπε να γίνουν, για να προστατευτούν οι Κοσσοβάροι». Στην προσπάθεια αυτή, συνέχισε η ίδια, βοηθούν και τα ΜΜΕ και χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «στην εφημερίδα "Νιου Γιορκ Τάιμς" υπήρχε άρθρο, στο οποίο ο δημοσιογράφος παρότρυνε την Αμερική, ως μοναδική υπερδύναμη, να δράσει όταν και όπως χρειάζεται». Μάλιστα, επισήμανε η Κάρεν Τάλμποτ, «στο συγκεκριμένο κείμενο υπήρχε σκίτσο με την αμερικάνικη σημαία και μέσα σ' αυτή να υπάρχει μια γροθιά...».

Πάντως, υπογράμμισε η Αμερικανίδα σύνεδρος, δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει συστηματική παραπληροφόρηση, όπως ανέφερε «σε αμερικάνικα σχολεία, οι μαθητές διδάχτηκαν και υπάρχουν περιπτώσεις που διδάσκονται ακόμα, ότι τις πυρηνικές βόμβες στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα, τις έριξαν οι Σοβιετικοί»!!!

Κλείνοντας την ομιλία της ανέφερε: «Σήμερα, η οικονομική παγκοσμιοποίηση που προωθούν οι ΗΠΑ, περνάει μέσα από τη στρατιωτική παγκοσμιοποίηση, αφού το ΝΑΤΟ επεμβαίνει και προσπαθεί να καταστείλει κάθε αντίδραση». Από την άλλη πλευρά, όμως, υπογράμμισε, «τα τελευταία χρόνια το φιλειρηνικό κίνημα στην Αμερική, γίνεται όλο και δυνατότερο. Κινήματα που παλεύουν για το πάγωμα των πυρηνικών δοκιμών, της παραγωγής και εξάπλωση των πυρηνικών όπλων, υπάρχουν σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ σε μερικές απ' αυτές γίνονται ακόμα και δημοψηφίσματα. Ο αγώνας κατά της παγκοσμιοποίησης, δόθηκε και στο Σιάτλ και στην Ουάσιγκτον και θα ακολουθήσουν και άλλες κινητοποιήσεις».

Χρειάζεται ενίσχυση του αγώνα

Ο Τσου Σαν Κουίνγκ, εκπρόσωπος του φιλειρηνικού κινήματος της Κίνας, στη σύντομη παρέμβασή του επισήμανε την ανάγκη να προωθήσει το παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα τον αφοπλισμό, μέσα από την πίεση που θα ασκήσει στις κυβερνήσεις. Ο ίδιος σημείωσε, ότι μέχρι το 1990, είχαν γίνει σημαντικές επιτυχίες στα ζητήματα του αφοπλισμού, σήμερα όμως δε γίνεται κανένα βήμα προόδου. Εχουμε περάσει, επισήμανε, ο κινέζος σύνεδρος, σε ηγεμονικές καταστάσεις και συμμαχίες του περασμένου αιώνα. Τέλος, εξέφρασε τους φόβους, για την ασιατική συμμαχία που προχωράει με την Αμερική και προέβλεψε ότι θα δημιουργηθούν εξαιτίας της, σοβαρά προβλήματα στην Ασιατική Ηπειρο.

Στο ίδιο πλαίσιο, κινήθηκε και ο Ουκρανός σύνεδρος Λεονίντ Κραβτσούκ, που επισήμανε την ανάγκη της ενίσχυσης του αγώνα εναντίον των πυρηνικών όπλων.

«Ολα τα κινήματα ειρήνης, έχουμε την ευθύνη να πιέσουμε με κάθε τρόπο κυρίως την αμερικάνικη κυβέρνηση να σεβαστεί τις παγκόσμιες συνθήκες», αυτό τόνισε ο Ντανιέλ Ντουράν, εκπρόσωπος του γαλλικού κινήματος Ειρήνης. Και παράλληλα, επισήμανε, ότι οι οκτώ χώρες που κατέχουν πυρηνικά όπλα έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη απέναντι στους λαούς, να βρουν τρόπους για την άμεση κατάργησή τους.

Παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ

Τελευταίος ομιλητής της ολομέλειας, ήταν ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ν. Φωτιάδης, που ξεκίνησε την ομιλία του με μια χαρακτηριστική φράση: «Η απειλή χρήσης ατομικών όπλων, όπως όλοι γνωρίζετε, στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Το διευκρίνισε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στις 8 Ιούλη 1996 σε μια γνωμοδότηση του ΟΗΕ». Και συνέχισε, υπογραμμίζοντας, ότι σχεδόν τα 2/3 των 145 κρατών στήριξαν αυτή τη διακήρυξη. Ακόμα η Ινδία, το Πακιστάν και η Κίνα. Η πλειοψηφία όμως των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ ψήφισε κατά». Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, είπε προς του συνέδρους, ότι η καταστροφή όλων των όπλων μαζικής καταστροφής μπορεί να γίνει μόνον σε σύγκρουση με τη «νέα τάξη πραγμάτων» που θέλουν να επιβάλουν στον κόσμο οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Σ' άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Ν. Φωτιάδης, υπογράμμισε ότι οι Αμερικάνοι σήμερα, κάνουν προσπάθειες να αναθεωρήσουν τις βάσεις του Διεθνούς Δικαίου, ώστε να νομιμοποιήσουν τις αποφάσεις των στρατιωτικών τους επιθέσεων εναντίον οποιουδήποτε κράτους. Στη συνέχεια έκανε αναφορά στα πυρηνικά που υπάρχουν στις αμερικάνικες βάσεις, στην Ελλάδα και τόνισε ότι ο νέος πυρηνικός σχεδιασμός του ΝΑΤΟ που έγινε το Νοέμβριο του 1999, προβλέπει την εγκατάσταση 20 - 30 πυρηνικών πυραύλων και βομβών στην πατρίδα μας και περίπου 115 πυρηνικά όπλα στην Τουρκία.

Αναφερόμενος στον «πόλεμο των άστρων», που προωθεί η αμερικάνικη κυβέρνηση, τόνισε ότι «η δημιουργία αντιπυρηνικής άμυνας, δημιουργεί ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, αφού οι ΗΠΑ καλούν τις άλλες πυρηνικές δυνάμεις να μην αναπτύξουν πυρηνικά οπλοστάσια, την ίδια στιγμή που παρουσιάζουν τα δικά τους ως δύναμη αποτροπής». Και έκλεισε την παρέμβαση του, υπογραμμίζοντας ότι το παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα πρέπει να οργανώσει το αντίπαλο δέος εναντίον της στην αταξία της νέας τάξης.

Οπλισμένο χέρι του ιμπεριαλισμού το ΝΑΤΟ

Η συζήτηση με θέμα τη νέα τάξη της ειρήνης και της ασφάλειας

Την αναγκαιότητα, το παγκόσμιο κίνημα ειρήνης να ανοίξει μέτωπο ανατροπής της νέας τάξης του ιμπεριαλισμού, τόνισε ο γγ της ΕΕΔΥΕ Θ. Παφίλης, κατά την ομιλία του στη συζήτηση που έγινε στην ολομέλεια του Συνεδρίου του ΠΣΕ, με θέμα «Για μια νέα τάξη πραγμάτων, ειρήνης και ασφάλειας. Διδάγματα από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και από άλλες επεμβάσεις».

Το ερώτημα που πρέπει να τεθεί, τόνισε ο Θ. Παφίλης, είναι τι θα κάνει το παγκόσμιο κίνημα ειρήνης για να κινητοποιήσει τους λαούς, ώστε να ανατρέψουν τη νέα τάξη. Πρέπει να θέσουμε αυτό το βασικό πρόβλημα και να το μεταθέσουμε σε όλα τα κινήματα. Το βασικό είναι να βγούμε ανοιχτά και να θέσουμε ζήτημα ανατροπής αυτής της βαρβαρότητας. Και πρόσθεσε: Θα έπρεπε κανείς να ήταν τυφλός, ώστε να μην αντιλαμβάνεται ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί παγκόσμια απειλή, είναι το οπλισμένο χέρι του ιμπεριαλισμού. Το κεντρικό πρόβλημα, λοιπόν, όλων των κινημάτων ειρήνης είναι η πάλη κατά του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ και του ίδιου του ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στην τακτική των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, επισήμανε το γεγονός ότι αυτές προσπαθούν να διασφαλίσουν την υπεροχή τους με τη συναίνεση και των άλλων χωρών. Για το λόγο αυτό, διευρύνουν τα όρια του ΝΑΤΟ και δημιουργούν νέους εχθρούς και κινδύνους, όπως η διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, η διεθνής τρομοκρατία, ο κίνδυνος διακοπής των δρόμων των ζωτικής σημασίας πόρων.

Στην αναφορά του για το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι αυτό υπογράφηκε πέρσι τον Απρίλη στην Ουάσιγκτον με το αίμα του γιουγκοσλαβικού λαού. Επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ επεκτείνεται προς όλο τον κόσμο, με πρώτο βήμα τη διεύρυνση προς την Τσεχία, την Πολωνία και την Ουγγαρία, τη δημιουργία του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη, με προοπτική την επέκταση στη Μέση Ανατολή και τη Β. Αφρική, αλλά ακόμα και στη Λατινική Αμερική, με την Αργεντινή να προορίζεται να παίξει ένα διαμεσολαβητικό ρόλο.

Μιλώντας ιδιαίτερα για το Σύμφωνο Σταθερότητας, τόνισε ότι αποτελεί το πιο σημαντικό ντοκουμέντο των τελευταίων χρόνων. Είναι το μοντέλο υποδούλωσης και εξανδραποδισμού της ανθρωπότητας από τη νέα τάξη. Καταργεί και τυπικά τον ΟΗΕ. Δημιουργεί ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης της ανθρωπότητας, μια ωμή δικτατορία του ιμπεριαλισμού.

Καταλήγοντας, ο Θ. Παφίλης σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει νέα τάξη της ειρήνης και της δικαιοσύνης, αν δεν ανατραπεί η νέα τάξη του ιμπεριαλισμού. Οι λαοί, είπε, δε θα προσκυνήσουν. Και κάλεσε τους εκπροσώπους των κινημάτων ειρήνης να πουν την αλήθεια στους λαούς τους, να τους καθοδηγήσουν στον αγώνα αυτό και να καθοδηγηθούν από την αποφασιστικότητα των λαών.

Η Ρίνα Μπατατσίνι, από το κίνημα ειρήνης της Αργεντινής, τόνισε ότι η στρατηγική κυριαρχίας και εκμετάλλευσης των λαών και των χωρών της Λατινικής Αμερικής είναι μια παλιά υπόθεση. Οι λαοί των χωρών αυτών πληρώνουν με το αίμα των καλύτερων παιδιών τους. Εκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των επεμβάσεων των ΗΠΑ στη Λ. Αμερική, με πρόσχημα την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Αν όμως, είπε, πραγματικά ήθελαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, θα έπρεπε να ξεκινήσουν από το ίδιο τους το σπίτι, από τις ΗΠΑ. Και πρότεινε προς το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης να οργανώσει αποστολή στην Κολομβία.

Ο Ζορζ Σπριτ από το Βέλγιο αναφέρθηκε στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας, τονίζοντας ότι το ΝΑΤΟ βρήκε έτσι την ευκαιρία για να εφαρμόσει τη νέα στρατηγική του. Επισήμανε ακόμα μια διαπίστωση, ότι η στρατηγική των επεμβάσεων για δήθεν ανθρωπιστικούς λόγους γίνεται αποδεκτή και από μερίδα των λαών. Εδώ, σημείωσε, το ειρηνιστικό κίνημα πρέπει να αναλάβει ρόλο να αλλάξει τα πράγματα και ν' αποκαταστήσει το Διεθνές Δίκαιο. Επίσης είπε ότι τα κινήματα ειρήνης πρέπει να αντισταθούν στη στρατιωτικοποίηση της διεθνούς ζωής.

Ο Χιρόσι Σούντα, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης της Ιαπωνίας, αναφέρθηκε και αυτός στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, ο οποίος, είπε, ήταν ένας προμελετημένος από τις ΗΠΑ. Για να προσθέσει ότι το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ αποτελεί επικίνδυνη στροφή, καθώς τα μέλη του ΝΑΤΟ είναι έτοιμα να ξεκινήσουν πόλεμο από τη στιγμή που κρίνουν ότι απειλούνται τα συμφέροντά τους. Η νέα στρατηγική των ΗΠΑ, συνέχισε, είναι μια προσπάθεια να υπονομευτεί η παγκόσμια τάξη ειρήνης και να αντικατασταθεί από την αμερικανική ηγεμονία. Αυτή είναι η απειλή για τον 21ο αιώνα. Το βασικό καθήκον του κινήματος ειρήνης είναι να αντιταχθεί στην αμερικανική επέμβαση.

Η συζήτηση έκλεισε με το χαιρετισμό που απηύθυνε ο εκπρόσωπος της γιουγκοσλαβικής οργάνωσης για την ειρήνη και την ανεξαρτησία Στ. Λαζάρεβιτς, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του λαού της χώρας του προς τα φιλειρηνικά κινήματα που αντιτάχθηκαν στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς.

Σκορπούν τρομοκρατία... για να πουλάνε όπλα

Την ανησυχητική ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων στη Μέση Ανατολή, στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία και την ανάγκη δημιουργίας και επέκτασης αποπυρηνικοποιημένων ζωνών, επισήμαναν οι εκπρόσωποι των κινημάτων για την ειρήνη στις παραπάνω περιοχές, κατά τη διάρκεια της πρωινής ομάδας εργασίας, με τίτλο «Συγκεκριμένα βήματα δράσης για τον πυρηνικό αφοπλισμό».

Επίσης, ο Βέλγος εκπρόσωπος μιλώντας για τη δράση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη τόνισε ότι είναι ανάγκη να προσπαθήσουμε να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στις νεοεισερχόμενες χώρες στη βορειοατλαντική συμμαχία, όπως η Τσεχία, η Πολωνία και η Ουγγαρία.

Ο Αν. Θεοφίλου, ερευνητής του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ και μέλος του προεδρείου της ΕΕΔΥΕ, ανεβαίνοντας στο βήμα επισήμανε ότι μία από τις κύριες επιδιώξεις των ΗΠΑ είναι η ανατροπή της συνθήκης ΑΒΜ που υπέγραψαν οι ΗΠΑ και Ρωσία το 1972, ώστε η Αμερικανοί να μπορέσουν να αναπτύξουν ένα νέο σύστημα αντιβαλλιστικής άμυνας στην περιοχή της Αλάσκας με την αιτιολογία ότι θα καταρρίψει βλήματα που μπορεί να προέρχονται από τη Βόρεια Κορέα ή άλλα περιθωριακά κράτη όπως το Ιράν και το Ιράκ. Ομως αυτή η δικαιολογία «μόνο γέλωτα προκαλεί», τόνισε ο ομιλητής, για όποιον γνωρίζει «το επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο αυτών των χωρών». Ο Αν. Θεοφίλου υπογράμμισε ότι στην πραγματικότητα η προσπάθεια ανατροπής της συνθήκης είναι μια ακόμα μέθοδος που θα εξασφαλίσει την παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ και θα καθυποτάξει τους λαούς μέσω της απειλής πολέμου.

Τεράστια κέρδη για τους πλασιέ όπλων

Τα τεράστια κέρδη από το εμπόριο όπλων, οι κρίσεις που πυροδοτεί το μεγάλο κεφάλαιο καθημερινά ανά την υφήλιο με απώτερο τελικά στόχο τη διεύρυνση των αγορών, είναι η άλλη όψη της παγκοσμιοποίησης, που χτες οι σύνεδροι περιέγραψαν στην ομάδα εργασίας για τον αφοπλισμό σε ό,τι αφορά τα συμβατικά όπλα.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ρόλο των ΗΠΑ που δεν έχουν καμία κρατική επιχείρηση παραγωγής όπλων όμως, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από τον Αμερικανό αντιπρόσωπο Αλφρεντ Μάρντερ, ο Κλίντον, η Ολμπράιτ και ο γραμματέας του υπουργείου Αμυνας, είναι οι καλύτεροι πωλητές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν τα στατιστικά στοιχεία που εμφάνισε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ειρήνης των ΗΠΑ για τα ποσά που δαπανά κάθε χώρα για εξοπλισμούς από τις ΗΠΑ, ενώ μίλησε και για στρατιώτες άλλων χωρών τους οποίους οι ΗΠΑ εκπαιδεύουν. Οι συμφωνίες της Ελλάδας σε εκατομμύρια δολάρια για αγορά όπλων από τις ΗΠΑ κατέχουν μισή σελίδα του δελτίου που εκδίδει το «Federation of American Scientists Fund», μόνο μέχρι τον Αύγουστο έφταναν στο ποσό των 4.6 δισ. δολαρίων. Και σε κάθε περίπτωση, οι δαπάνες των χωρών αναμένεται να αυξηθούν τον επόμενο χρόνο, όπως προέβλεψε.

Η άλλη πλευρά αυτού του εμπορίου θανάτου εκφράστηκε μέσα από την ομιλία του εκπροσώπου της Σενεγάλης, ο οποίος ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο ζήτημα των ναρκών, οι οποίες στη χώρα του εκτός από τα χωράφια και τους δρόμους βρίσκονται ακόμα και σε προαύλια σχολείων. Μάλιστα, όπως είπε, με κάθε αγορά μεγάλης ποσότητας σύγχρονων όπλων, δίνονται και δωρεάν νάρκες. Στο σημείο αυτό επισημάνθηκε ότι από τη στιγμή που υπογράφτηκε η συνθήκη για την απαγόρευση των ναρκών (την οποία δεν υπέγραψαν όλες οι χώρες και όλες οι εταιρίες) τοποθετήθηκαν περισσότερες νάρκες από ό,τι προηγούμενα εξαιτίας συγκρούσεων που αναπτύχθηκαν. Ο εκπρόσωπος του φιλειρηνικού κινήματος της Ινδίας αναφέρθηκε στο λαθρεμπόριο όπλων και μίλησε για στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών, αναρωτούμενος από πού προμηθεύονται όπλα.

Οι εκπρόσωποι του Βελγίου και της Γαλλίας μετέφεραν την εμπειρία του φιλειρηνικού κινήματος στις χώρες τους. Ενδεικτικό μάλιστα του πόσο απροσχημάτιστα γίνεται το εμπόριο του θανάτου, ήταν ότι και οι δύο αντιπρόσωποι μίλησαν για εκθέσεις όπλων στις χώρες τους, οι οποίες παρομοιάστηκαν με παζάρι. Μάλιστα, στο Βέλγιο, μετά από την πίεση του φιλειρηνικού κινήματος η έκθεση αυτή τα τελευταία χρόνια σταμάτησε.

Στόχος τα λαϊκά κινήματα

Οι δήθεν ποικιλώνυμες κρίσεις που απειλούν την ασφάλεια της Ευρώπης και του κόσμου είναι ο νέος κατ' επίφαση εχθρός του ΝΑΤΟ, που στην πραγματικότητα έχει ως κύριο στόχο το χτύπημα των λαϊκών κινημάτων και την προστασία του καπιταλιστικού συστήματος. Αυτός είναι ο νέος χαρακτήρας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, όπως αυτός διατυπώθηκε στη χτεσινή απογευματινή ομάδα εργασίας του συνεδρίου με τίτλο «Η πολιτική επεμβάσεων των ΗΠΑ και το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ».

Στη συζήτηση, στην οποία πήραν το λόγο εκπρόσωποι κινημάτων ειρήνης από την Ελλάδα, τη Γιουγκοσλαβία, τη Ρωσία και την Κίνα, αναδείχτηκε η πορεία μετεξέλιξης του ΝΑΤΟ σε δύο περιόδους.

Η πρώτη περίοδος ξεκινά με το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, και η ίδρυση του ΝΑΤΟ δικαιολογείται στη βάση της ανάγκης ανάσχεσης της δήθεν σοβιετικής επιθετικότητας, ενώ ο πραγματικός λόγος ήταν «η προσπάθεια ανάκτησης του χαμένου από τους ιμπεριαλιστές εδάφους στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η προώθηση των ιδιοτελών συμφερόντων των ΗΠΑ», όπως χαρακτηριστικά τόνισε το μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ Αν. Αντανασιώτης. Η δεύτερη περίοδος - συνέχισε - σηματοδοτείται από την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων και την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από τους ομιλητές, το ΝΑΤΟ, που διατηρεί ως βασικό χαρακτηριστικό του τη στήριξη των συμφερόντων των καπιταλιστών στην Ευρώπη κάτω από την πολιτική και στρατιωτική ηγεμονία των ΗΠΑ, είναι πλέον ελεύθερο να εξαπλώσει παντού την κυριαρχία του και να επεκτείνει τα όρια δράσης του.

Ο Αν. Αντανασιώτης, κλείνοντας την ομιλία του, επισήμανε ότι στη βάση αυτών των επιδιώξεων το ΝΑΤΟ αυτοδιορίζεται ως διαχειριστής των κρίσεων, δίνοντας σε αυτές οποιοδήποτε περιεχόμενο που να το δικαιολογεί να επεμβαίνει όπου και όποτε θέλει. Γι' αυτό, τόνισε, το ΝΑΤΟ πρέπει να θεωρείται ως η μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη και την ελευθερία και συνεπώς μπαίνει επιτακτικά το ζήτημα της έγκαιρης και αποτελεσματικής οργάνωσης των λαών ενάντια στη δράση του και την ύπαρξή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ