ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ
Στο δρόμο που χάραξε ο Λαμπράκης

Από τη περυσινή Μαραθώνεια Πορεία
Από τη περυσινή Μαραθώνεια Πορεία
Οι πολύμορφες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Επιτροπές Ειρήνης, αλλά και πλήθος άλλων μαζικών φορέων, στα πλαίσια του 22ου Δεκαημέρου Ειρήνης, κορυφώνονται την ερχόμενη Κυριακή με τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, προς τιμήν του μάρτυρα της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη. Οι φιλειρηνιστές του Λεκανοπεδίου θα πορευτούν για μια ακόμα χρονιά στο δρόμο που χάραξε ο Γρηγόρης Λαμπράκης, όταν 37 χρόνια πριν, στις 21 Απρίλη του 1963, ξεκινούσε από τον τύμβο του Μαραθώνα με προορισμό την Πνύκα, αγνοώντας την απαγόρευση της κυβέρνησης της ΕΡΕ.

Το 22ο Δεκαήμερο Ειρήνης μπορεί να «κλείνει» με τη Μαραθώνια Πορεία, ωστόσο το φιλειρηνικό κίνημα παραμένει σε «θέση μάχης». Εξάλλου, όπως είναι γνωστό, ο Μάης έχει ανακηρυχτεί από την ΕΕΔΥΕ μήνας αντιιμπεριαλιστικής δράσης και στη διάρκειά του θα πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις, όπως αποκλεισμοί ΝΑΤΟικών βάσεων, παλλαϊκά συλλαλητήρια κ. ά., αλλά και πολιτιστικές και ενημερωτικές εκδηλώσεις.

Σε ό,τι αφορά στη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, αυτή θα ξεκινήσει την Κυριακή, στις 8 το πρωί, από τον Τύμβο του Μαραθώνα και θα καταλήξει στην πλατεία Συντάγματος στις 7.30 το βράδυ. Μέχρι στιγμής οι δηλώσεις συμμετοχής δείχνουν πως η φετινή πορεία θα είναι μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων. Την αισιοδοξία αυτή εκφράζουν οι φιλειρηνικές οργανώσεις της Αθήνας και του Πειραιά, συμπληρώνοντας πως ενισχύεται από τη συμμετοχή στη συναυλία που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, αλλά και τη συμμετοχή του ελληνικού λαού στις μεγαλειώδεις αντιιμπεριαλιστικές φιλειρηνικές κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις όλου του προηγούμενου διαστήματος απ' αφορμή των δραματικών εξελίξεων στη Βαλκανική.

Οδηγίες για τους οδοιπόρους

Χρήσιμες οδηγίες για τους ειρηνοδρόμους περιλαμβάνει η ανακοίνωση της Οργανωτικής Επιτροπής της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης, προκειμένου να διευκολυνθούν κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Σύμφωνα λοιπόν με την Επιτροπή οι οδοιπόροι θα πρέπει:

- Να είναι ντυμένοι με ελαφρά ρούχα και κατά προτίμηση με αθλητικές φόρμες και αθλητικά παπούτσια. Να προτιμήσουν βαμβακερές κάλτσες και όχι νάιλον.

- Να φορούν καπέλο (σε περίπτωση ηλιοφάνειας) για προστασία από τον ήλιο και να αποφεύγουν να εκθέτουν στον ήλιο - προς αποφυγή εγκαυμάτων - γυμνά χέρια και πόδια.

- Να πίνουν άφθονο νερό συχνά για την αποφυγή αφυδάτωσης και να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Τέλος, όσοι έχουν προβλήματα υγείας, θα είναι προτιμότερο να περπατήσουν μια μικρή απόσταση προς το τέλος της πορείας ή να υποδεχτούν τους ειρηνοδρόμους στο Σύνταγμα.

ΑΤΤΙΚΗ
Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις

Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι εκδηλώσεις του 22ου Δεκαήμερου Ειρήνης, σε πολλές συνοικίες της Αθήνας. Οι επιτροπές ειρήνης διοργανώνουν σε καθημερινή βάση συζητήσεις αλλά και πολλές πολιτιστικές δραστηριότητες με τη συμμετοχή μαζικών φορέων και αρκετές περιπτώσεις με τη συνδρομή της Δημοτικής Αρχής.

Για Σήμερα και Αύριο

- Η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου θα συμμετέχει σήμερα αλλά και αύριο στο Φεστιβάλ Νεολαίας του Δήμου με δικό της περίπτερο.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ιωνίας, σήμερα στις 7 μ.μ., διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου «ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟ» (οδός Χαλανδρίου, στην Αλσούπολη). Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

- Οι Επιτροπές Ειρήνης Αμπελοκήπων και Γκύζη διοργανώνουν, σήμερα εκδήλωση στην πλατεία του Αγ. Δημητρίου Αμπελοκήπων στις 7 μ.μ.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Νέου Κόσμου θα κάνει εκδήλωση, σήμερα στην πλατεία του Αγ. Σώστη (στα προσφυγικά) στις 7.30 μ.μ.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Δάφνης, σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή, διοργανώνουν εκδηλώσεις, στα πλαίσια του 22ου Δεκαήμερου Ειρήνης. Συγκεκριμένα, σήμερα, στην πλατεία Δημαρχείου στις 8 μ.μ., θα πραγματοποιηθούν πολύμορφες δραστηριότητες, με τη συμμετοχή δημοτικών σχολείων της Δάφνης. Συγκεκριμένα, στα 2ο και 4ο Δημοτικά, θα υπάρχει έκθεση ζωγραφικής, ενώ στην πλατεία τα χορευτικά τμήματα των σχολείων θα χορέψουν δημοτικούς χορούς. Επίσης το Σάββατο 13 Μάη, στις 10 π.μ. και πάλι στην πλατεία της πόλης, θα γίνουν αθλητικοί αγώνες, ενώ το στις 8 μ.μ. θα γίνει εκδήλωση με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ζωγράφου, το Σάββατο 13 Μάη, στην πλατεία Γαρδένιας στις 6 μ.μ., καλεί τους μικρούς φίλους της ειρήνης να ζωγραφίσουν γι' αυτήν. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει εκδήλωση για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια με χαιρετισμό από αντιπροσωπεία του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ειρήνης.

Εκδηλώσεις μετά τη Μαραθώνια Πορεία

- Την Τετάρτη 17 Μάη, στις 8 μ.μ, η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου Αττικής και η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» καλούν σε φιλειρηνική - αντιΝΑΤΟική εκδήλωση, στην πλατεία ΗΣΑΠ της πόλης. Θα γίνει ομιλία από εκπρόσωπο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Ηλιούπολης (μέλος ΟΓΕ), διοργανώνει τη Δευτέρα στις 7 μ.μ. (στο χώρο του Θεατρικού Εργαστηρίου του Δήμου), συζήτηση με θέμα: «Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία». Επίσης την Τετάρτη 17 Μάη, στις 8 μ.μ., διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στην ειρήνη, με ποιήματα του Τάσου Λειβαδίτη, που θα απαγγείλει ο Θανάσης Καραγιάννης. Συγχρόνως, θα υπάρξουν και άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

-Την Κυριακή 28 Μάη, η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου θα διοργανώσει μαζί με τον ποδηλατικό σύλλογο ΓΑΣ «Ιάσονας», ποδηλατοδρομία συμπαράστασης στα παιδιά - θύματα της Παγκόσμιας Ιμπεριαλιστικής Τάξης.

Πούλμαν για Μαραθώνα και ενδιάμεσους σταθμούς

- Για τη μετάβαση των ειρηνοδρόμων στον Τύμβο του Μαραθώνα θα αναχωρήσουν την Κυριακή το πρωί πούλμαν από την πλατεία Κάνιγγος στις 6.45 π.μ. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 3844.853 και 3827.303.

- Από τον Πειραιά, στις 7.00 π.μ. για Μαραθώνα και στις 2.00 μ.μ για Παλλήνη. Η αναχώρηση των πούλμαν θα γίνει από την πλατεία Δημοτικού Θεάτρου. Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στον Στ. Παπακωνσταντίνου στο τηλέφωνο 4170.714 και στον Γιώργο Τσάκαλο στα τηλέφωνα 4115.026 - 4124.695.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ζωγράφου, για τους ειρηνοδρόμους της πόλης, από την πλατεία Γαρδένιας για τον τύμβο του Μαραθώνα στις 7 π.μ. και από την ίδια πλατεία και την πλατεία Κύπρου για Παλλήνη στις 3 μ.μ.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ιωνίας από τον ηλεκτρικό σταθμό στις 7.00 π.μ.

- Η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» και το Σωματείο Οικοδόμων του παραρτήματος Αιγάλεω δρομολογούν πούλμαν στις 6.15 π.μ. από το «Παλατάκι» στο Χαϊδάρι και θα περάσει από την Ιερά Οδό στο ύψος του «Πράκτικερ» στις 6.30 π.μ. και στις 6.45 π.μ. από την πλατεία Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Χαλανδρίου δρομολογεί πούλμαν για το Μαραθώνα που θα ξεκινήσει από την κεντρική πλατεία της πόλης στις 7.00 π.μ.

- Οι Επιτροπές Ειρήνης των Δυτικών Συνοικιών Αθήνας έχουν προγραμματίσει για το Μαραθώνα τα παρακάτω πούλμαν: 6.30 π.μ. από το Δημαρχείο Καματερού. Στις 6.45 π.μ. από την κεντρική πλατεία Ιλίου. Στις 7.00 π.μ. από Πετρούπολη , κεντρική πλατεία. Και Δημαρχείο Αγ. Αναργύρων στις 7.00 π.μ.

- Από τη Ν. Σμύρνη, στις 4.00 μ.μ. από την οδό Ομήρου 68 για την Αγ. Παρασκευή.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Χολαργού δρομολογεί ένα πούλμαν του δήμου στις 7.00 π.μ. από την πλατεία Δημοκρατίας, το οποίο θα περάσει από την πλατεία Κύπρου και την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (τέρμα λεωφορείων Χολαργού). Ενώ στις 7.10 π.μ. θα περάσει και από την πλατεία της Αγίας Παρασκευής.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Αμπελοκήπων θα βάλει ένα πούλμαν που θα ξεκινήσει στις 6.45 π.μ. από τη συμβολή των δρόμων Αλεξάνδρας και Ιπποκράτους και θα περάσει στις 7.00 π.μ. από την πλατεία του Αγ. Δημητρίου στους Αμπελόκηπους.

- Από το Γαλάτσι ένα πούλμαν στις 7 π.μ. από το παλιό τέρμα.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ταύρου ένα πούλμαν για Μαραθώνα στις 6.30 π.μ. από το δημαρχείο της πόλης.

- Από τον Αγ. Δημήτριο με προορισμό τον Τύμβο του Μαραθώνα στις 6.30 π.μ. από το δημαρχείο της πόλης.

- Από πλατεία Δαβάκη στην Καλλιθέα, στις 6.30 π.μ. για Μαραθώνα και στις 4.30 μ.μ. για την Αγ. Παρασκευή.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς, στις 6.30 π.μ. για Μαραθώνα από πλατεία Κουμπάκη (γήπεδο Ιωνικού), το πούλμαν θα περάσει από το νεκροταφείο της Νεάπολης και τις Σχολές «Ηράκλειτος». Ενώ θα υπάρχει και δεύτερο πούλμαν που θα ξεκινήσει επίσης στις 6.30 π.μ. από την πλατεία του Αγ. Νικολάου και θα περάσει από το «Περιβολάκι» και τις σχολές «Ηράκλειτος». Τέλος, θα υπάρχει και πούλμαν για Παλλήνη και Αγ. Παρασκευή, το οποίο θα ξεκινήσει στις 3.00 μ.μ. από την πλατεία Κουμπάκη και θα περάσει από την πλατεία Αγ. Νικολάου και τις σχολές «Ηράκλειτος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ