ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Μάη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΕ ΠΑΣΟΚ
Κόμμα - «εργαλείο» στα σχέδια της ολιγαρχίας και του «μονόδρομου»

Ο Κ. Σημίτης, με την ομιλία του, και το ΕΓ, με την εισήγησή του, έθεσαν το θέμα της «ανασύνθεσης» τού, «όχι κατ' ανάγκη δικομματικού»,  πολιτικού σκηνικού της άρχουσας τάξης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η αξιοποίηση του ΠΑΣΟΚ σε ρόλο «μοχλού» για την «ανασύνθεση» του πολιτικού συστήματος της ολιγαρχίας και η εκπλήρωση αυτού του ρόλου, είναι το «στοίχημα» που θέτει πλέον για τον εαυτό του το κυβερνητικό κόμμα, όπως προκύπτει από τη χτεσινή συνεδρίαση της ΚΕ, η οποία ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες της.

«Οχι κατ' ανάγκη δικομματισμός»

Η φράση του πρωθυπουργού πως «σήμερα είναι ζωτική ανάγκη να συνδιαμορφώσουμε ένα σύγχρονο συνασπισμό εξουσίας όλων των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της κεντροαριστεράς», σε συνδυασμό με την εισηγητική τοποθέτηση Σκανδαλίδη ότι «η διπολική αντιπαράθεση δε σημαίνει κατ' ανάγκη ούτε δικομματικό σύστημα, ούτε μονοκομματική αντίληψη στην άσκηση και την πρακτική της εξουσίας», δίνουν το στίγμα μιας πορείας, κατά την οποία το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει να πρωταγωνιστήσει στην «ανανέωση» του πολιτικού σκηνικού της άρχουσας τάξης, προσπαθώντας, ενδεχομένως, να αντικαταστήσει τον κλασικό δικομματισμό με «λίφτινγκ» του τύπου «κεντροαριστερά - κεντροδεξιά». Δεν είναι, άλλωστε, καθόλου τυχαίο ότι στην εισήγηση του ΕΓ γίνεται λόγος για «επαναπροσδιορισμό των διαφορετικών δρόμων (μεταξύ προόδου και συντήρησης) και ανάδειξης των νέων διαχωριστικών γραμμών»...

Πίσω από τα παραπάνω ηχηρά και τα λοιπά παρόμοια που ακούστηκαν χτες από τον Κ. Σημίτη και από τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, εκείνο που κρύβεται είναι η διαπίστωση ότι το σημερινό πολιτικό σύστημα της πλουτοκρατίας έχει απόλυτη ανάγκη την «ανανέωσή» του και την «οξυγόνωσή» του, ώστε να μπορεί και στο μέλλον να κρατά εγκλωβισμένα πλατιά λαϊκά στρώματα, δεδομένου ότι οι αντοχές που επέδειξε στις περασμένες εκλογές δε θεωρούνται «μακράς πνοής».

«Αλλαγές» για χάρη του «μονόδρομου»

Στην επιχείρηση «ανασύνθεσης» του πολιτικού τοπίου της καθεστηκυίας τάξης, το ΠΑΣΟΚ έχει επωμιστεί το χρέος από την πλουτοκρατία (ως άμεσος διαχειριστής των συμφερόντων της) να κληθεί για τη διαμόρφωση αυτών των «νέων» και πάντα πλαστών «διαχωριστικών γραμμών», που μέχρι τώρα τροφοδοτούσαν το δικομματικό κατεστημένο. Αλλωστε, η φράση του Κ. Σημίτη ότι «το ΠΑΣΟΚ με τη νίκη του στις εκλογές είναι κυρίαρχο πολιτικά και έχει την πρωτοβουλία των πολιτικών εξελίξεων», δηλώνει ακριβώς ότι εντολοδόχος της ολιγαρχίας σε αυτή την αποστολή είναι το ΠΑΣΟΚ.

Το τελευταίο, στην προσπάθειά του να ανταποκριθεί σε αυτό το «καθήκον» έχει ξεκαθαρίσει το πρώτο και βασικό: Οτι δεν πρόκειται ούτε κατά κεραία να αλλάξει η ακολουθούμενη πολιτική. Οπως ξεκαθάρισε χτες ο πρωθυπουργός, η δεδομένη πολιτική του «μονόδρομου» της ΟΝΕ, όπως εφαρμόζεται στην οικονομία, την υγεία, την παιδεία, την εξωτερική πολιτική κλπ. θα συνεχιστεί και θα επιταχυνθεί. Από εκεί και πέρα, οι «αλλαγές» στον κομματικό μηχανισμό, που «θα ολοκληρωθούν μέχρι το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το Μάρτη του 2002», αποσκοπούν στην εξασφάλιση μιας αδιατάρακτης από τις κοινωνικές εκρήξεις προώθησης αυτής της πολιτικής. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο ο Κ. Σημίτης έδωσε χτες εντολή στο κόμμα του, μέσα από την «ανανέωσή του» να μετατραπεί σε «αξιόπιστο συνομιλητή της κυβέρνησης για τη διαμόρφωση της πολιτικής και μοχλός για την πραγματοποίηση κοινωνικών αλλαγών».

Πλαστές και οι «νέες» διαχωριστικές γραμμές

Δίνοντας ένα δείγμα του τρόπου, με τον οποίο θα επιχειρηθεί να «αναπαλαιωθούν» οι κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, πάνω στις οποίες παίζεται το παιχνίδι της εξαπάτησης του λαού από τα κόμματα της ολιγαρχίας, ο Κ. Σημίτης, αφού υπήρξε μονότονα κήρυκας της γραμμής της συναίνεσης (απευθυνόμενος ουσιαστικά στη ΝΔ, ώστε να της θυμίσει τις... υποχρεώσεις της), φρόντισε και να... επιτεθεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επρόκειτο στην ουσία για μια «επίθεση», που στόχευε να εισαγάγει σε ένα μοντέλο «αντιπαράθεσης», το οποίο θα ανταποκρίνεται περισσότερο σε σχήματα «κεντροαριστερά - κεντροδεξιά» και λιγότερο σε εκείνο του κλασικού δικομματισμού. Ετσι ο πρωθυπουργός εκείνο το οποίο βρήκε να κατηγορήσει τη ΝΔ ήταν ότι αποτελεί ένα «ψευδεπίγραφο» κόμμα του «μεσαίου χώρου» και αυτό, όπως ισχυρίστηκε, διότι τέτοιο κόμμα είναι το... ΠΑΣΟΚ μια και «ιστορικά» έχει «προσποριστεί» το χώρο του «κοινωνικού κέντρου». Μάλιστα, ο Κ. Σημίτης θέλοντας να προσδιορίσει τις «αντιδικίες» του μέλλοντος μεταξύ των παρατάξεων του αστικού πολιτικού σκηνικού, είπε ότι περίπου ανέκαθεν στην Ελλάδα και στην πολιτική ιστορία της κυρίαρχη ήταν «η αντίθεση μεταξύ του Δημοκρατικού Κέντρου και της Δεξιάς»...

Για τις... επόμενες εκλογές

Παράλληλα, και όσον αφορά το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ζήτησε «μεταρρύθμιση» της πολιτικής και ιδεολογικής φυσιογνωμίας του και ως προϋπόθεση για την ενίσχυση της «ηγεμονικής» του θέσης, όπως είπε, είναι η «οικοδόμηση νέων συσπειρώσεων». Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι πρέπει να απαλλαγεί το ΠΑΣΟΚ από τη λογική της «επετηρίδας» και τη λειτουργία του σαν «κρατικού μηχανισμού», τοποθετήσεις που περισσότερο απευθύνονται στα αντανακλαστικά εκείνων που, όταν ακούνε για «νέες συμμαχίες» αντιδρούν θεωρώντας ότι η «πρόσληψη» στο ΠΑΣΟΚ εκείνων των δυνάμεων που απαιτεί η λογική της «κεντρο-αριστεράς», θα τους οδηγήσει εκτός νομής της εξουσίας. Ομως, ο Κ. Σημίτης, προτάσσοντας το κύριο, το οποίο υπερβαίνει τις προσωπικές φιλοδοξίες των υφισταμένων του, δε δίστασε να το δηλώσει από τώρα ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προσαρμοστεί στις σύγχρονες απαιτήσεις της άρχουσας τάξης, καθώς αυτός είναι «ο όρος για τη νίκη στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις».

  • Ο Αντώνης Κοτσακάς, με κείμενο που κατέθεσε ζητά να θεσμοθετηθεί η λειτουργία των τάσεων στο ΠΑΣΟΚ
  • Ο Χάρης Καστανίδης, επίσης, ζήτησε την πλήρη διάλυση όλων των οργάνων του κόμματος, αρχής γενομένης από το Εκτελεστικό Γραφείο
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Διετής λιτότητα με προοπτική στο 2010...

Ο πρωθυπουργός έθεσε τα πλαίσια της νέας αντιλαϊκής πολιτικής στο όνομα της διατηρησιμότητας των δεικτών της ΟΝΕ

Τις κατεύθυνσεις για νέα δίχρονη λιτότητα με ορίζοντα το Φθινόπωρο του 2002, στο όνομα της διατηρησιμότητας των δεικτών της ΟΝΕ, έθεσε κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κ.Σημίτης και προέτρεψε τους υπουργούς να μην υπόσχονται τίποτα παραπέρα από ό,τι προεκλογικά είχε εξαγγείλει. Μάλιστα, ο πραγματικός ορίζοντας της «σύγκλισης» είναι δεκαετής, αφού το 2010 «θα έχουμε πετύχει να φθάσουμε το 100% του επιπέδου ζωής των άλλων χωρών της ΕΕ».

Ο πρωθυπουργός όρισε το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση ενόψει της ένταξης στη ζώνη του ΕΥΡΩ, κάνοντας λόγο για μια «εμπροσθοβαρή» πολιτική, υπό την έννοια ότι τα αποτελέσματά της θα έρθουν στο... μέλλον και προς το παρόν χρειάζεται «προσπάθεια», η οποία θα συνεχιστεί και μετά την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Οπως ανέφερε ο Κ. Σημίτης, σύμφωνα με τον Δ. Ρέππα, «πετύχαμε όλα τα κριτήρια» αλλά «χρειάζεται να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, γιατί πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα νέα θέματα που προκύπτουν».

Ως τέτοια νέα θέματα αναφέρονται η προετοιμασία για την εισαγωγή στη ζώνη ΕΥΡΩ, η οποία «απαιτεί από εμάς μια ανάλογη προετοιμασία». Επίσης, έθεσε και το στόχο μείωσης των επιτοκίων, κατά περίπου τέσσερις μονάδες (4%), σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα και την εξασφάλιση ρυθμών ανάπτυξης πάνω 4%. Βέβαια, ο πρωθυπουργός δε θέλησε να αφήσει κανένα περιθώριο για ξέσφιγμα του ζωναριού, αφού ακόμα και αν επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, θα καραδοκεί ο κίνδυνος «οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης να οδηγήσουν σε υπερθέρμανση της οικονομίας και σε πληθωριστικές πιέσεις». Για το λόγο αυτό ζήτησε «προσεκτικούς χειρισμούς» και «ζυγισμένη πολιτική».

Σχετικά με την αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα, ανακοινώθηκε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί το έργο του συμβούλου που αναλαμβάνει την εκπόνηση σχετικής μελέτης και το 2001 θα ληφθούν οι αποφάσεις για τις αλλαγές. Η δε κοινωνική πολιτική αντικαθίσταται από το λεγόμενο «δίκτυο προστασίας», ενός συστήματος με φιλανθρωπικό χαρακτήρα «προκειμένου να ανακουφίσουμε τους πολίτες της χώρας μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα και χρειάζονται τη βοήθειά μας», είπε ο Δ. Ρέππας.

Στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο προαναγγέλθηκαν νέες «διαρθρωτικές αλλαγές», δηλαδή μετοχοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις στους τομείς της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών, καθώς σε και 16 κατηγορίες επιχειρήσεων. Ο δε υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ.Παπαντωνίου, επισήμανε την ανάγκη πιστής εφαρμογής του προϋπολογισμού, διευκρινίζοντας ότι αυτό αφορά κυρίως τον τομέα κοινωνικών δαπανών, ώστε να μη δημιουργηθεί οποιαδήποτε «αστάθεια ή αμφιβολία για την πολιτική την οποία θα ακολουθήσουμε». Στο Υπουργικό Συμβούλιο με τις παρεμβάσεις τους ο Α.Τσοχατζόπουλος και η Βάσω Παπανδρέου, μίλησαν για την ανάγκη ευρύτατου κοινωνικού διαλόγου προκειμένου να περάσουν τα νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα.

Επιταχύνεται η ... «θεραπεία - σοκ»

Οι πολιτικές - κόλαση για τα λαϊκά στρώματα - που θα βοηθήσουν την ομαλή προσαρμογή του ελληνικού κεφαλαίου στη ζώνη του ΕΥΡΩ θα πρέπει να έχουν συντελεστεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, μέχρι το φθινόπωρο του 2002 συγκεκριμένα. Πρόκειται για την υλοποίηση μιας πολιτικής προσαρμογής, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για τα επόμενα 10 - 15 χρόνια... Κερασάκι της τούρτας - που θα φτιαχτεί με τα πιο απεχθή αντιλαϊκά υλικά - είναι «η εκπλήρωση των - προεκλογικών - κοινωνικών δεσμεύσεων (κατώτατη σύνταξη στις 152 χιλ. δραχμές, απαλλαγή των χαμηλόμισθων από τις ασφαλιστικές εισφορές)», η υλοποίηση όμως των οποίων θα εξαρτηθεί από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού...

Αυτό το πολιτικό μήνυμα, που απλά σημαίνει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να εφαρμόσει την περιβόητη «θεραπεία -σοκ», με νέες ανυπολόγιστες συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα (απότομη άνοδος της ανεργίας, νέα βίαιη συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων θα είναι οι άμεσες συνέπειες) έστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου στη χτεσινή εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, με θέμα την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ΕΥΡΩ. Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, που απηχούν τις απόψεις του Γ. Παπαντωνίου, ο τελευταίος στον επίλογο της εισήγησής του ανέφερε πως «θα πρέπει όλα αυτά (οι διαρθρωτικές πολιτικές) να υλοποιηθούν με ταχύτητα και συνέπεια μέσα στη διετία. Γιατί αυτή η διετία είναι καθοριστική για την επόμενη 10ετία-15ετία μέσα στην ΟΝΕ. Αυτό σημαίνει ότι δε θα υπάρξει καμιά παρέκκλιση για όσα έχουν ειπωθεί και έχουμε δεσμευτεί κατά την προεκλογική περίοδο και στις προγραμματικές μας δηλώσεις».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην εισήγησή του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας προς το Υπουργικό Συμβούλιο εξειδίκευσε τη, σε κατάμαυρο φόντο, μεσοπρόθεσμη διετή οικονομική πολιτική, η οποία, υπό τον γενικό τίτλο «προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών», αφορά:

  • Την «απελευθέρωση» των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, με νομοθετικές παρεμβάσεις, που θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2000. Θα επιτρέπεται δηλαδή σε ιδιωτικά κεφάλαια να δημιουργήσουν ιδιωτικούς ΟΤΕ και ΔΕΗ, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση θα προωθήσει μέχρι το τέλος του 2000 την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Για τον ΟΤΕ αναζητούν «στρατηγικό εταίρο» με πώληση ενός επιπλέον 10% του μετοχικού του κεφαλαίου.
  • Κατάργηση γραφειοκρατικών εμποδίων στη λειτουργία των αγορών. Πρόκειται για την περιβόητη πολιτική ανοίγματος των «κλειστών» επαγγελμάτων, που θα επιτρέψει στο μεγάλο κεφάλαιο, την είσοδό του σ' αυτά (κάτι σαν «εθνικό» ΠΟΕ) και την άρση των όποιων εμποδίων στις εισαγωγές ξένων εμπορευμάτων στην ελληνική αγορά, ειδικά νωπών αγροτικών προϊόντων. Σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, οι παρεμβάσεις που θα γίνουν με τη μια ή άλλη μορφή θα «αγγίξουν» μέχρι και 2.000 επαγγέλματα.
  • «Επανίδρυση» των εποπτικών αρχών, οι οποίοι παραδίδονται βορά στις «δυνάμεις της αγοράς». Πρόκειται για την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την εποπτική επιτροπή για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που πρόκειται να δημιουργηθεί. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αποδεχόμενη πλήρως τις αιτιάσεις των διεθνών οργανισμών, σύμφωνα με τις οποίες η συμμετοχή κυβερνητικών παραγόντων στις εποπτικές επιτροπές αποτελεί στοιχείο «νόθευσης του υγιούς ανταγωνισμού», ετοιμάζεται να τις παραδώσει στους εκπροσώπους του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου.
  • Πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Πρόκειται για τις 15 ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ και τραπεζών, για τις οποίες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε να προωθήσει με την κατάθεση του τελευταίου επικαιροποιημένου Προγράμματος «Σύγκλισης» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος του 1999.
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Ες αύριον τα νεότερα
Βέβαια θεωρεί η Κουμουνδούρου την αποχώρηση των «εκσυγχρονιστών», οι αποφάσεις των οποίων ανακοινώνονται σήμερα στην ΚΠΕ

Ούτε το νέο τροποποιημένο προσχέδιο θέσεων που κατέθεσε χτες στην Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού ο πρόεδρος του κόμματος, Ν. Κωνσταντόπουλος, έγινε αποδεκτό από το όργανο. Τα μέλη της ΠΓ κατέθεσαν τις παρατηρήσεις και τις ενστάσεις τους και ο Ν. Κωνσταντόπουλος ανέλαβε την ευθύνη να επεξεργαστεί εκ νέου το κείμενο και να το διαμορφώσει ανάλογα, προκειμένου σήμερα να τεθεί στην κρίση της ΚΠΕ πλέον. Εκείνο στο οποίο συμφώνησαν τα μέλη της ΠΓ ήταν πως αυτό το προσχέδιο μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης, πλην του Αλέκου Αλαβάνου, που δήλωσε ότι δεν τον καλύπτει.

Η πολύωρη συνεδρίαση της ΚΠΕ διακόπηκε για λίγη ώρα, προκειμένου ο πρόεδρος του κόμματος να κάνει δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου. Ο Ν. Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε δυσάρεστη εξέλιξη την αποχώρηση των «εκσυγχρονιστών», σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Η επιλογή είναι δική τους. Δική τους και η ευθύνη. Θα κριθούν στην πράξη από όλους. Εμείς θα απαντήσουμε στην πράξη. Για μας η ένταξη στην αριστερά και τον ΣΥΝ είναι επιλογή μακράς πνοής. Δεν τελεί υπό την αίρεση των οποιωνδήποτε συγκυριών και αποτελεσμάτων».

Ενδεικτικό των συσχετισμών που διαμορφώνονται στο εσωτερικό του ΣΥΝ είναι το γεγονός ότι οι δηλώσεις στελεχών του κόμματος χτες σε διάφορα Μέσα Ενημέρωσης ήταν πιστή αντιγραφή των δηλώσεων Κωνσταντόπουλου. Ιδιαίτερα αυτές του Στ. Πιτσιόρλα, στενού συνεργάτη του προέδρου, που όμως είχε διαφοροποιηθεί στην τελευταία ΚΠΕ, αντιδρώντας στη σύμπραξη με το «αριστερό ρεύμα». Μάλιστα, ο Στ. Πιτσιόρλας στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει την αλήθεια και να αντικρούσει τα όσα προσάπτει στο κόμμα ο Ν. Μπίστης περί «αντιΠΑΣΟΚ τακτικής» κ.ά., έκανε την ακόλουθη δήλωση («Πλάνετ»): «Υπήρξαν στιγμές όπου ανοιχτά τάχθηκε (σ.σ. ο ΣΥΝ) υπέρ των επιλογών της κυβέρνησης. Ο ΣΥΝ βγήκε και είπε σε μια κρίσιμη στιγμή για το ΠΑΣΟΚ, ναι, θετική εξέλιξη στο Ελσίνκι»...

Στο μεταξύ μέχρι αργά χτες βράδυ συνεχιζόταν η πολύωρη πανελλαδική σύσκεψη στελεχών της «εκσυγχρονιστικής κίνησης» στην Αθήνα. Απαντες τηρούσαν «σιγήν ιχθύος», επιμένοντας πως θα ανακοινώσουν την όποια απόφαση σήμερα στην ΚΠΕ. Ο Ν. Μπίστης θα πρότεινε - όπως είχε γνωστοποιήσει στην ΠΓ - την αποχώρηση από το κόμμα και τη συγκρότηση πολιτικής κίνησης. Να σημειωθεί ότι και στο εσωτερικό της κίνησης υπάρχουν διχογνωμίες, αφού κάποια στελέχη εκτιμούν πως πρέπει να παραμείνουν στο κόμμα και να δώσουν τη μάχη τους και στο συνέδριο.

Ετσι, αναμένεται σήμερα το πρωί, με την έναρξη των εργασιών της ΚΠΕ και πριν την ομιλία του Ν. Κωνσταντόπουλου, ο Ν. Μπίστης να ανακοινώσει την απόφασή του και εν συνεχεία να αποχωρήσει ακολουθούμενος από 15 ακόμα μέλη της ΚΠΕ. Κατά τα άλλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ΚΠΕ θα κατατεθούν δύο ακόμη προτάσεις θέσεων, μία από τον Μ. Παπαγιαννάκη και μια δεύτερη από την Μαρία Δαμανάκη.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Περιμένοντας τον επόμενο γύρο της κρίσης
  • Πέφτουν οι τόνοι, αλλά τα μέτωπα παραμένουν ανοικτά
  • Διαβεβαιώσεις στους ακροδεξιούς ότι δε θα περιθωριοποιηθούν, έδωσε ο Κ. Καραμανλής

Προς εκτόνωση οδηγείται η ένταση στη ΝΔ, μετά και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Κ. Καραμανλής για να εξουδετερώσει τα εσωκομματικά μέτωπα, αλλά η κρίση που την ταλανίζει παραμένει και απλά κουκουλώθηκε προσωρινά. Οι πάντες περιμένουν τον επόμενο γύρο, ο οποίος από πολλούς τοποθετείται στο έκτακτο συνέδριο ή και νωρίτερα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, προκειμένου να «κλείσει» ορισμένα μέτωπα της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος, στην οποία μοίρασε διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να παραγκωνιστεί και περιθωριοποιηθεί στην πορεία προς το «μεσαίο χώρο». Αυτό, ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, το περιεχόμενο της συνάντησης που είχε προχθές το βράδυ με τον Απ. Ανδρεουλάκο, αλλά και χθες με τον Π. Καμένο. Αυτή όμως η στάση του προέδρου της ΝΔ προκαλεί αντιδράσεις στο άλλο «άκρο» (Ανδριανόπουλος, Μάνος, αλλά και στενοί συνεργάτες του), οι οποίοι έχουν ήδη ξεκάθαρα ταχθεί υπέρ της απαλλαγής του κόμματος από τα «ακροδεξιά βαρίδια». Την ίδια στιγμή, δέχεται ισχυρές πιέσεις να «θυσιάσει» ως εξιλαστήριο θύμα για την εκτόνωση της κρίσης τον εκπρόσωπο Τύπου Αρ. Σπηλιωτόπουλο. Μάλιστα, βουλευτές και στελέχη που θεωρούνται «δικοί του» προτείνουν να απομακρυνθεί από το πόστο του ο εκπρόσωπος Τύπου αμέσως μετά το συνέδριο. Χθες ο Θ. Αναγνωστόπουλος δε δίστασε δημόσια (στον «Φλας») να επιρρίψει ευθύνες στον εκπρόσωπο Τύπου, λέγοντας ότι ο «κ. Σπηλιωτόπουλος αναμείχθηκε σε τομείς που δεν είχε λόγο και αρμοδιότητα να αναμειχθεί». Πάντως, ακόμα και άνθρωποι από το περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ εκτιμούν ότι «η πορεία προς το συνέδριο θα είναι πολύ δύσκολη, όσο ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος παίζει κυρίαρχο ρόλο». Οι ίδιοι εκτιμούν ότι οι κλυδωνισμοί στο κόμμα θα έχουν διάρκεια και η κρίση δεν μπορεί να ελεγχθεί με προσωπικές επαφές και θεωρίες συνωμοσίας, αλλά με πολιτικούς όρους και συλλογική δουλιά.

Παράλληλα, παραμένει ανοιχτό το μέτωπο με τους λεγόμενους βαρόνους - μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου (Βαρβιτσιώτης, Κεφαλογιάννης), οι οποίοι έχουν διαμηνύσει στον Κ. Καραμανλή την αξίωσή τους να τους υπερασπιστεί απέναντι στις επιθέσεις που δέχτηκαν από άλλα ηγετικά στελέχη (Αλογοσκούφη, Τσιτουρίδη). Από την πλευρά του, ο Κ. Μητσοτάκης απέφυγε χθες να δώσει συνέχεια στην αντιπαράθεση, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, αλλά είχε μια σύντομη συνομιλία με τον Γ. Καρατζαφέρη στη Βουλή, στον οποίο υποσχέθηκε ότι «θα τα πουν εν καιρώ».

Ταυτόχρονα, ο Κ. Καραμανλής επιχειρεί να προσανατολίσει τα στελέχη στην «αντιπολιτευτική» δράση του κόμματος και στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε χθες τις συνεργασίες με τους τομεάρχες, με πρώτους την Ντ. Μπακογιάννη και τον Β. Πολύδωρα. Ο τελευταίος μετά τη συνάντηση αρνήθηκε να εκφράσει την άποψή του για την κρίση στη ΝΔ, επειδή δε θέλει να συμμετέχει «σε αυτό το ζημιογόνο ρουλεμάν».

Παραλειπόμενα

Είμαστε ανοιχτοί στις άλλες πολιτικές δυνάμεις, σε φορείς και σε πρόσωπα για να... ΣΥΝδιαμορφώσουμε την πολιτική μας, έλεγε χτες ο Κ. Σκανδαλίδης. Οπότε και εύλογο το ερώτημα του συναδέλφου προς τους ΠΑΣΟΚους της παρέας: «Ο Μπίστης θα σας έρθει τώρα ή μετά;».

***

«Καταπέλτης» ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κατά εκείνων των δημοσιευμάτων που θέλουν, όπως είπε, να αποσυνδέσουν το πρόσωπο του Κ. Σημίτη από το υπόλοιπο σώμα του ΠΑΣΟΚ.

***

Ευτυχώς. Εμείς ουδέποτε πράξαμε τέτοιο... ανοσιούργημα. Πάντα λέγαμε ότι ο Κ. Σημίτης είναι ΠΑΣΟΚ...

***

Αρχίζει η ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού. Οι ουσιαστικές αποφάσεις επί του ζητήματος αναμένεται να ληφθούν στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ε. Γιαννόπουλο... Αν βέβαια πραγματοποιηθεί, γιατί οι πληροφορίες έφεραν χτες τον Κ. Σημίτη να προσπαθεί να την αποφύγει...

***

Ως παράδειγμα της «φιλολαϊκής» του πολιτικής ο πρωθυπουργός ανέφερε χτες την τακτική της κυβέρνησης στο θέμα του... Κοσσυφοπεδίου!! Αραγε ότι το λέει και το ξαναλέει ακόμα και στις συναθροίσεις της ΚΕ του κόμματός του, να σημαίνει ότι επ' αυτού δεν μπορεί να πείσει ούτε τους πιο «βαμμένους» ΠΑΣΟΚους;...

***

...Η σύνοδος της ΚΕ είχε και ολίγον από Ολυμπιάδα. «Μεγάλο κεφάλαιο», είπε ο Κ. Σημίτης. Πράγματι. «Χρυσές δουλιές» για το μεγάλο κεφάλαιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ